Επάγγελμα Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου (Merchandiser)

Merchandiser ή Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου είναι ο επαγγελματίας που ασχολείται με τις πωλήσεις. Πριν το μυαλό σου πάει στις λιανικές πωλήσεις των καταστημάτων ένδυσης, επίπλων, υπολογιστών κ.ο.κ. ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εκτός από εσένα που μπορεί να αγοράζεις ένα ρούχο για προσωπική χρήση, γίνονται πωλήσεις και προς ολόκληρες επιχειρήσεις. Φυσικά τότε δεν μιλάμε για ένα κομμάτι αλλά πολλά περισσότερα. Οι πωλήσεις, μπορεί να αφορούν 1€, μπορεί και 1.000.000€. Εξαρτάται πάντα, τι πουλάμε και σε ποιόν το πουλάμε.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχεις καταλάβει πως ο τομέας των πωλήσεων είναι αρκετά μεγάλος με διάφορες θέσεις εργασίας στις οποίες η πιο βασική ερώτηση είναι η εξής.

Τι πουλάς και σε ποιόν το πουλάς;

Στο άρθρο αυτό αναλύουμε το επάγγελμα του Merchandiser. Θα μάθεις ποιές είναι οι αρμοδιότητες του, πως μπορείς να γίνεις Merchandiser και τελικά αν αξίζει ο κόπος και αν έχει επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα.

Τι είναι το Merchandising

Ο υπεύθυνος για το Merchandising ενός εμπορικού καταστήματος ασχολείται με την προώθηση του σε πολλαπλούς τομείς. Η προώθηση μπορεί να απαιτεί τοποθέτηση των προϊότνων στα ράφια, το στύλ και η διακόσμηση μιας βιντρίνας αλλά και γενικότερα η εμφάνιση του μαγαζιού. Το merchandising αποτελεί τον πιο ευαίσθητο κρίκο της αλυσίδας τροφοδοσίας του ραφιού. Εξασφαλίζει τη σωστή θέση των προϊόντων, τη μέτρηση του stock, την καταγραφή των ελλείψεων και την προτεινόμενη παραγγελία προς τον λιανέμπορο.

Στην καθημερινότητα ενός Merchandiser υπάρχουν:

  • Δημιουργία report για παρακολούθηση του ανταγωνισμού.
  • Επικοινωνία με πελάτες με ψηφιακά μέσα όπως τηλέφωνο / email.

Η οργάνωση των προϊόντων, η γενικότερη προβολή του καταστήματος και η προώθηση του είναι κάποιες απο τις κύριες αρμοδιότητες του Merchandiser. Επιπλέον, ανάλογα τον τύπο και το μέγετθος της υπιχέιρησης μπορεί να απαιτείται εξυπηρέτηση πελατών.

Ίσως απαιτούνται μετακινήσεις σε άλλα καταστήματα ή συνεργάτες. Για αυτόν τον λόγο ανάλογα την εταιρεία, μπορεί να παρέχεται εταιρικό αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο.

Ο κύριος στόχος είναι η μεγιστοποίηση των πωλήσεων της εταιρείας και η αύξηση του τζίρου της.

Μισθός του Merchandiser

Αντίθετα με άλλες εργασίας που ο μισθός είναι σταθερός, στο επάγγελμα του Merchandiser, ο μισθός καθορίζεται τόσο από ένα σταθερό ποσό όσο και από επιπλέον bonus ανάλογα με τις πωλήσεις που κάνει.

Δεξιότητες (Προσόντα Βιογραφικού – CV)

Οι παρακάτω δεξιότητες εμφανίζονται ως κάποιες από τις πλέον επιθυμητές δεξιότητες σε διάφορες θέσεις και αγγελίες εργασίας με τον ρόλο Merchandiser ή Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου. Αν και είναι γνωστό πως κάθε επιχείρηση – οργανισμός λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, έχουμε συγκεντρώσει τον κοινό τους παρανομαστή.

Οι δεξιότητες μπορούν να χρησιμοποιήθούν ως τα skills που έχει ένας υποψήφιος όταν επισυνάπτει το βιογραφικό του σημείωμα (CV) σε μια αίτηση εργασίας.

  • Εξαιρετικές ικανότητες επικοινωνίες τόσο με υπαλλήλους, πελάτες όσο και με στελέχη της επιχείρησης.
  • Καλές γνώσεις χειρισμού Η/Υ και εργαλείων γραφείου όπως το MS Office (Word, Excel, Powerpoint).
  • Διπλωμα οδήγησης I.X. ή/και Ε.Ι.Χ (επαγγελματικό).
  • Εξυπηρέτηση και πληροφόρηση πελατών.
  • Διοικητική υποστήριξη όσον αφορά την λειτουργία του καταστήματος αι την επιχείρησης.
  • Οργάνωση και διοίκηση της αποθήκης του καταστήματος.

Ερωτήσεις Συνέντευξης

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται κάποιες από τις βασικές ερωτήσεις συνέντευξης όσον αφορά το επάγγελμα του Merchandiser.

Αγγελίες Εργασίας

Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις πλατφόρμες που μπορείτε να βρείτε αγγελίες εργασίας στον τομέα του Merchandising πχ. indeed, kariera, jooble.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.

Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!