Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι πραγματικά είναι μια επιχείρηση; Τι ρόλο παίζει ο Υπεύθυνος του Ανθρώπινου Δυναμικού ή HR Manager και γιατί η θέση του είναι εξαιρετικά σημαντική; Το ξέρεις πως πολλές θέσεις εργασίας στα τμήματα HR, στελεχώνονται από εργαζομένους με πτυχία Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών, Νομικής, Φιλολογίας;
Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε το επάγγελμα ή αν θέλεις “ρόλο εργασίας” με τίτλο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού ή HR Manager. Θα διεισδύσουμε και θα απαντήσουμε κοινές ερωτήσεις, όπως “τι είναι το HR;”, “με τι ασχολείται το HR;” και κυρίως θα καταλάβεις τον ρόλο του HR τμήματος σε μια επιχείρηση.
Περιγραφή Επαγγέλματος
Τα τμήματα HR σε μια επιχείρηση ασχολούνται με τη διαχείριση του πλήρους κύκλου ζωής των εργαζομένων της επιχείρησης, όπως τη συνέντευξη, την πρόσληψη, την εκπαίδευση, την απόλυση, αλλά και ο,τιδήποτε άλλο έχει σχέση με τον υπάλληλο και τις ανάγκες του.
Ο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού ή HR Manager, διοικεί το HR τμήμα, συνεπώς τους εργαζομένους που το απαρτίζουν. Όπως θα δούμε και παρακάτω, αυτό εξαρτάται όμως από το μέγεθος της επιχείρησης.
Μέγεθος της επιχείρησης
Παίζει σημαντικό ρόλο, το μέγεθος της επιχείρησης. Πόσους δηλαδή εργαζόμενους στελεχώνει. Σε μια μικρή επιχείρηση, από 2 μέχρι 10 άτομα, συνήθως ο υπεύθυνος HR είναι ο ίδιος ο CEO ή εργοδότης της εταιρείας. Σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση με 10 τουλάχιστον εργαζομένους, συνήθως υπάρχει ένας τουλάχιστον υπεύθυνος του HR τομέα. Αυτό φυσικά δεν είναι κανόνας, εξαρτάται πλήρως από τις ανάγκες της επιχείρησης και την κουλτούρα της.
Βασικές δεξιότητες
Η θέση ενός Υπεύθυνου Ανθρώπινου Δυναμικού είναι πολύ σημαντική. Αυτό γιατί έχει να κάνει κυρίως με την διαχείριση Ανθρώπων. Ευαίσθητο θέμα! Λοιπόν, τι skills πρέπει να διαθέτεις; Παρακάτω αναφέρουμε κάποιον από τα πιο σημαντικά skills που θα σε βοηθήσουν να κυνηγήσεις μια καριέρα ως HR Manager, αλλά και να εργαστείς σε ένα HR τμήμα.
- Διαπραγματευτικές Ικανότητες
- Διαχείριση Εντάσεων
- Διαχείριση Οικονομικών
- Συμβουλευτική & Coaching
- Εμπειρία με HRIS ( Human Resources Information System )
- Ηγετικές Ικανότητες
- Ομαδικότητα
- Διαχείριση Χρόνου & Εργασιών)
- Οργανωτικές ικανότητες και διοικητικά προσόντα
- Ανεπτυγμένο αίσθημα δικαιοσύνης
Aρμοδιότητες ενός HR Manager
Θα αναρωτιέσαι τώρα, πώς είναι να δουλεύεις σε ένα τμήμα HR; Πόσο μάλλον να το διευθύνεις. Η καθημερινότητα έχει λίγο απ’ όλα. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του Διευθυντή Προσωπικού είναι πολύπλευρα. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις βασικές αρμοδιότητες του HR Manager, όταν αυτός διευθύνει ένα Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού.
Εξετάζει τους υποψηφίους για πρόσληψη, αξιολογεί την απόδοση τους, προτείνει ιδέες για την βελτίωση της αποδοτικότητας ή την απομάκρυνσή τους από την εταιρεία. Ακόμη οργανώνει προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού. Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως ασχολείται με:
- Πρόσληψη Ανθρ. Δυναμικού (Α.Δ.)
- Διαχείριση Απόδοσης Α.Δ.
- Αποζημιώσεις και Προνόμια
- HRIS
- Προγράμματα Επιμόρφωσης ( σύμφωνα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε διάφορα θέματα )
- Σχεδιασμός Διαδοχής ( σε περίπτωση που παραιτηθεί ένας εργαζόμενος )
- Ανάλυση Δεδομένων
Στόχος του είναι να βελτιώσει την απόδοση της εργασίας και ταυτόχρονα να φροντίσει για την ικανοποίηση του προσωπικού, τόσο από την εργασία που του έχει ανατεθεί, όσο και από άποψη μισθού και λοιπών παροχών.
Ένας μέρος της διοίκησης μιας επιχείρησης είναι η διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού που στελεχώνει την ίδια την επιχείρηση.
Σπουδές και εκπαίδευση
Ίσως, η θέση εργασίας του HR Manager να είναι ένας μεγάλος στόχος. Όμως, θα μπορούσες να ξεκινήσεις από μικρά βήματα. Να καταφέρεις να εργασθείς ως assistant στον τομέα των προσλήψεων ή της διαχείρισης των οικονομικών, όσον αφορά το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού μιας επιχείρησης. Έπειτα, να συνεχίσεις ως HR Assistant, αυτό που αποκαλούμε “δεξί χέρι του HR Manager”. Όποιο και να είναι το όνειρό σου, πρέπει να ξεκινήσεις από κάποιες σπουδές. Τι μπορείς να σπουδάσεις που θα σε βοηθήσει;
Συνήθως, ο Διευθυντής του Ανθρώπινου Δυναμικού (HR Manager) είναι πτυχιούχος Οικονομικών, Κοινωνικών Σχολών με κάποια επιπλέον εξειδίκευση πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων. Βέβαια, όπως αναφέρουμε και στην σύντομη παρουσίαση μας στο Instagram, χρειάζονται κοινωνικά skills, εμπειρία στην διοίκηση επιχειρήσεων και βασικές γνώσεις οικονομικών. Το τι ακριβώς θα σπουδάσεις, σε τι θα κάνεις μεταπτυχιακό και τι επιπλέον επιμορφωτικά προγράμματα θα παρακολουθήσεις, είναι στο χέρι σου.
Επαναλαμβάνουμε τι πρέπει να γνωρίζεις:
- Κοινωνικά skills Πχ. διαπραγμάτευση ή επικοινωνία, διαχείριση εντάσεων
- Γνώσεις στα οικονομικά
- Εμπειρία στην Διοίκηση Επιχειρήσεων
Τη θέση όμως μπορεί να την αναλάβει και κάποιος λόγω πολυετούς πείρας μέσα στην ίδια επιχείρηση, ή έχοντας εμπειρία παρόμοιας θέσης από άλλο χώρο.
Τι προοπτικές έχει η εργασία σε Τμήμα HR
Η ζήτηση και οι προοπτικές σε θέσεις εργασίας, όπως ο HR Manager είναι αυξανόμενες. Όσο δημιουργούνται εταιρείες, ειδικότερα πολυεθνικές, θα χρειάζονται και άτομα στα HR τμήματα. Οι Headhunters που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, αναζητούν άτομα για να στελεχώσουν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας.
Οι υποψήφιοι προέρχονται όμως από πολλούς εκπαιδευτικούς χώρους και επίπεδα σπουδών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανταγωνισμός για την απόκτηση εμπειρίας ή την πρόσληψη ενός ατόμου με αυτή την επαγγελματική ιδιότητα.
Πού μπορεί να εργαστεί ο HR Manager
Ο Διευθυντής Προσωπικού εργάζεται σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Οι δημόσιες επιχειρήσεις συνήθως έχουν εξειδικευμένα τμήματα προσωπικού και κυρίως οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οι τράπεζες, ή οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Συνθήκες εργασίας
Η θέση συνοδεύεται από ευθύνες και ένταση. Η επικοινωνία με άλλα άτομα, τόσο εντός της επιχείρησης, όσο και εκτός, είναι καθημερινή, ενώ δεν λείπουν και οι εντάσεις με το προσωπικό. Το καθημερινό ωράριο εργασίας του Διευθυντή Προσωπικού καθορίζεται και εξαρτάται από τη λειτουργία και τις ανάγκες της επιχείρησης, όπου εργάζεται. Ο Διευθυντής Προσωπικού εργάζεται κυρίως στο γραφείο του. Μερικές φορές επισκέπτεται τους χώρους εργασίας των εργαζομένων.
- Διοικητικά Επαγγέλματα
- Επαγγέλματα Ψυχολογίας
- Κοινωνικά Επαγγέλματα
Τι Μισθό παίρνει ο HR Manager
Ο μισθός ενός HR Manager, σύμφωνα με το Glassdoor και τα παγκόσμια δεδομένα που συλλέγει, κυμαίνεται στα $78.377 / έτος.
Για τα δεδομένα της Ελλάδας ο μισθός είναι ίσως αρκετά μικρότερος, όμως κανένας δεν σε εμποδίζει να εργαστείς Remote με μια εταιρεία του εξωτερικού. Μπορείς να έχεις έτσι ένα αρκετά υψηλό ποσοστό χρημάτων που φτάνουν για να επενδύσεις σε εσένα και στην εξέλιξή σου, για μια καριέρα στον ψηφιακό κόσμο.
Θέσεις Εργασίας ως HR Manager
Είδαμε τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης εργασίας, κάποιες από τις βασικές αρμοδιότητες που έχει και ήρθε η στιγμή να αναφέρουμε πώς μπορείς να εργασθείς.
Εύρεση εργασίας μέσω του Linkedin
Μπορείς να δημιουργήσεις έναν δωρεάν λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο του Linkedin. Σε αντίθεση με το Facebook, το Instagram και το Pinterest, ο στόχος του Linkedin είναι να συνδέσει επαγγελματίες. Να συνδέσει εσένα, με όποια εταιρεία χρειάζεται τις υπηρεσίες σου. Κάποιες φορές υπάρχουν ενδιάμεσοι (HR Hiring Managers – Headhunters) και κάποιες όχι.
Ανακάλυψε, λοιπόν, όλες τις θέσεις εργασίας στο Linkedin μέσω του παρακάτω συνδέσμου!
Εύρεση εργασίας στις Online Μηχανές Αναζήτησης
Εκτός από το Linkedin, μπορείς να βρεις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε διάφορες πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας. Οι εταιρείες, μέσω των εταιρικών λογαριασμών τους, δημοσιεύουν τον ρόλο, τις απαιτήσεις, τα προσόντα που ψάχνουν. Κάνοντας μια αναζήτηση, μπορείς να στείλεις το βιογραφικό σου.
Το Βιογραφικό (CV) που θα στείλεις, καθώς και η Συνοδευτική Επιστολή (Cover Letter), πρέπει να σε αντιπροσωπεύουν πλήρως και να είναι δημιουργημένα για την συγκεκριμένη θέση εργασίας και μόνο.
Ανακάλυψε την Κοινότητα
Αν βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον, τότε σίγουρα θα επωφεληθείς από την κοινότητα του Instagram. Είναι το μέσο που έχουμε επιλέξει για μια πιο άμεση επαφή μαζί σου. Μπορείς να μας στέλνεις μηνύματα, να αλληλεπιδράς με το περιεχόμενό μας και να μας δίνεις το feedback που τόσο χρειαζόμαστε για το τι θα ήθελες να δημοσιεύουμε!
Σε περιμένουμε!
4 Comments
Comments are closed.
[…] HR Manager (Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού) […]
[…] λοιπόν απέναντί σου τον Hiring Manager ή έναν Recruiter μιας εταιρείας. Ας δούμε αρχικά, διάφορες […]
[…] κύριος λόγος που ένας HR Manager ή Recruiter ρωτάει αυτή την ερώτηση είναι πολύ απλός. Θέλει […]
[…] ψάχνει λοιπόν ένας HR Manager ή ένας Recruiter όταν σου κάνει ερωτήσεις σχετικά με τον […]