Κάθε άνθρωπος δεσμεύει καθημερινά για την καριέρα του περίπου 8 ώρες από τον πολύτιμο χρόνο του. Αυτό αθροίζει στις 2.920 ώρες τον χρόνο και για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, για 30 περίπου χρόνια καριέρας αθροίζει συνολικά στις 87.600 ώρες. Η ερώτηση είναι πως θα περάσεις αυτές τις ~90.000 ώρες στη ζωή σου. Με άγχος, πίεση, στρες ή με δημιουργικότητα, χαμόγελο, ενθουσιασμό; Κάπου εδώ έρχεται και ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η συμβουλευτική καριέρας με στόχο να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Σε έναν κόσμο που η εργασία αλλάζει συνεχώς και νέα δεδομένα έρχονται στο φως καθημερινά, κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη. Συμφωνείς;
Τώρα θα σκέφτεσαι, οτι μπορείς απλά να κάνεις ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και έλυσες το πρόβλημα! Ίσως χρειαστεί και ένα ή δύο sessions με ένα Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Μόλις αναφέραμε το κομμάτι του παγόβουνου που φαίνεται. Ποιές είναι οι αξίες σου ως άνθρωπος; Τι πραγματικά σου αρέσει να κάνεις; Ποιός είναι ο τύπος της προσωπικότητάς σου; Πόσο πολύ έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου και με την προσωπική σου ανάπτυξη; Αυτά είναι κάποια θέματα που καλύπτει ο επαγγελματικός προσανατολισμός και στη συνέχεια θα αποκτήσεις μια πλήρη εικόνα του φάσματος. Αν είσαι έτοιμος να μάθεις τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η συμβουλευτική καριέρας συνέχισε να διαβάζεις!
Γρήγορη Πλοήγηση
- 1 Το όφελος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην ζωή σου
- 2 Ποιό πρόβλημα λύνει και γιατί υπάρχει
- 3 Τι είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός
- 4 Στόχος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού
- 5 Που απευθύνεται ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός
- 6 Πως να ξεκινήσεις με τα σωστά βήματα
- 7 Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού
- 8 Συχνές ερωτήσεις
Το όφελος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην ζωή σου
Η ζωή μας είναι γεμάτη από ερεθίσματα, τόσο από τους γονείς μας, τους φίλους, τους καθηγητές, όσο και τα social media. Το φάσμα των σπουδών και των επαγγελμάτων είναι πλέον τεράστιο, το τι μπορείς και δεν μπορείς να κάνεις καθορίζεται μόνο από την φαντασία σου. Υπάρχουν διαδικασίες που οι ειδικοί ακολουθούν, όμως κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, ο τρόπος σκέψης και οι προσδοκίες δεν αντιγράφονται.
Τα οφέλη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού τα έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο. Εκεί εστιάζουμε αρκετά στο γιατί και πως μπορεί να σε βοηθήσει. Κάθε Άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές ανάγκες, πιστεύω, αξίες. Όμως, σε μια κοινωνία υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής.
Ο κοινός παρονομαστής όλων των ανθρώπων είναι τα συναισθήματα που αντλούν μέσα από την καθημερινή τους εργασία. Υπάρχει άραγε ένας άνθρωπος που να μην θέλει να νιώθει συναισθηματικά γεμάτος, δημιουργικός, χαρούμενος έπειτα από 8 ώρες εργασίας; Είναι εύκολο να ρίχνουμε το φταίξιμο στο κράτος, στην κοινωνία, στον κόσμο και στους άλλους. Αλλά θα σας πω ένα μικρό μυστικό.
Στην ζωή, υπάρχουν πράγματα που μπρορείς να αλλάξεις και άλλα που δεν μπορείς. ,
Εμείς ως FutureGeneration προτέινουμε να εστιάσεις σεα αυτά που μπορείς. Είναι αλλγή καριέρας; Είναι αλλαγή ενός προϊόντος της επιχείρησής σου; Είναι ίσως αλλαγή συμπεριφοράς;
Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για τα οφέλη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και γιατί είναι απαραίτητος, κάνε μια παύση εδώ και άνοιξε το σχετικό άρθρο.
Η επιτυχία έρχεται όταν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και τα σωστά ερεθίσματα, τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σου και πρέπει να είναι στο χέρι σου, γιατί το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να το πιστέψεις εσύ ο ίδιος.
Τα άρθρα, τα podcast και όλες οι πληροφορίες που μοιράζομαστε δωρεάν μαζί σου στο FutureGeneration, στοχεύουν στο να σε βοηθήσουν να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις!
Ποιό πρόβλημα λύνει και γιατί υπάρχει
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι οτι ενώ εξελίσσεται ο κόσμος στον οποίο ζούμε, εμείς παραμένουμε στάσιμοι. Τα πιστεύω, οι σκέψεις και τα όνειρα πρέπει και αυτά να εξελίσσονται.
Η έννοια του Επαγγλεματικού Προσαντολισμού την δεκαετία του 70, ήταν πολύ διαφορετική από την σημερινή. Υπήρχαν πολύ λιγότερα επαγγέλματα και από αυτά πολύ λίγα είχαν ψηφιακό χαρακτήρα. Στην δεκαετία του 80 λοιπόν, επαγγελματικός προσανατολισμός σήμαινε βοήθεια προς τους πολίτες για να επιλέξουν το επάγγελμα που θέλουν.
Καταλήγουμε λοιπόν, στο οτι το πρόβλημα που εστιάζει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι πως η κοινωνία και το περιβάλλον μας, αναπτύσσεται και έτσι θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς. Αυτή ακριβώς η μή εξέλιξη, η στασιμότητα είναι ο κύριος άξονας ενδιαφέροντος του επαγγελματικού προσανατολισμού.
Τι είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Οι πιο πολλές από τις λέξεις-εργαλεία-επαγγέλματα Youtube, Social Media Marketing, Full Stack Development, Biological Engineering, Quantum Mechanics στην δεκαετία του 70 δεν υπήρχαν και αν υπήρχαν η έννοιά τους, η ζήτηση και οι απαιτήσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Ο ζωή συνεχίζεται, οι άνθρωποι εξελίσσονται και δημιουργούνται όλο και περισσότερα επαγγέλματα και ναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό την ευθύνη την έχει το Internet.
Τελικά τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός; Ένα τεστ ή κάτι παραπάνω; Μήπως ένα session με έναν σύμβουλο;
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων (διαδικασιών) βοήθειας και υποστήριξης. Πρέπει να γίνεται με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο από ειδικές υπηρεσίες και από εξειδικευμένους επιστήμονες. Ως αποτέλεσμα ο τρόπος αυτός θα πρέπει να επιτρέπει στο άτομο να συνειδητοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά και τις αξίες του, να λαμβάνει αποφάσεις για σπουδές και για επαγγέλματα και να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του.
Οσον αφορά τον όρο, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, έχει μια ιδιαίτερη ιστορία στην Ελλάδα. Μπορεί να τον ακούσεις ή διαβάσεις ως επαγγελματική συμβουλευτική, συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός, συμβουλευτική σταδιοδρομίας, αγωγή σταδιοδρομίας κ.α.. Όλοι οι όροι αναφέρονται στο ίδιο, τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Επιπλέον, όταν μπήκε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση χρησιμοποιείται και ο όρος σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός (ΣΕΠ).
Στόχος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Για να προσανατολιστείς επαγγελματικά προς τον στόχο σου, πρέπει να υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος. Σκέψου το λίγο, πως μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου, αν εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Όπως ένας καπετάνιος πρέπει πρώτα να ορίσει τον προορισμό του και έπειτα να δώσει οδηγίες στους ναύτες για το πως να πάνε εκεί.
Έτσι λοιπόν και ο επαγγελματικός προσανατολισμός έχει στόχο να:
- Καταλάβεις ποιος είσαι και τι θέλεις από την ζώη σου (αυτογνωσία).
- Μάθεις τεχνικές λήψης αποφάσεων.
- Αποκτήσεις στρατηγική στην δημιουργία της καριέρας σου.
- Συζητάς τους επαγγελματικούς σου προβληματισμούς με έναν ειδικό.
- Ανακαλύψεις νέα επαγγέλματα, προοπτικές και τάσεις εργασίας.
Που απευθύνεται ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την συμβουλευτική καριέρας όταν είναι 15 και βρίσκεται ακόμη στο γυμνάσιο; Ίσως λίγο πριν τις πανελλήνιες που θα πρέπει να πάρει μια τεράστια απόφαση; Κάποιοι λένε πως πρώτα πρέπει να σπουδάσεις και μετά να σκεφτεις τι θέλεις να κάνεις ώστε να είσαι πιο ώριμος.
Σε ποιές ηλικίες λοιπόν απευθύνεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός;
Το ηλικιακό φάσμα του επαγγελματικού προσανατολισμου είναι αρκετά μεγάλο. Οι τεχνικές, η διαδικασία και ο τρόπος που εφαμόζεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός στην ζωή σου έχει άμεση σχέση με την ηλικία. Έχεις άλλες ανάγκες όταν είσαι μαθητής γυμνασίου, άλλες στο λύκειο, άλλες ως φοιτητής και άλλες όσον αφορά την αλλαγή καριέρας.
Έτσι λοιπόν, μπορούμε να πούμε οτι ο επαγγελματικός προσανατολισμός απευθύνεται σε πολλές ηλικιακές ομάδες και ρόλους.
- Προσχολική ηλικία.
- Μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
- Φοιτητές και σπουδαστές σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ..
- Εργαζομένους που θέλουν αλλαγή καριέρας.
- Ανέργους για την εύρεση εργασίας.
- Γονείς που θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά τα παιδιά τους.
- Ειδικές ομάδες όπως Α.Μ.Ε.Α.
Παρακάτω αναφέρουμε συνοπτικά ποιος είναι ο στόχος του επαγγελματικού προσανατολισμού ανάλογα την κατηγορία.
Πως να ξεκινήσεις με τα σωστά βήματα
Μπορεί να έχεις λάβει κάποια προφορά για συμβουλευτική ή να έχεις έναν γνωστό που θέλει να σε βοηθήσει. Είναι οκ να πάρεις όλες τις απόψεις που μπορείς, να διαβάσεις όλα τα άρθρα στο FutureGeneration αλλά ακόμη και να αποτύχεις. Αυτό που δεν είναι οκ είναι να κάνεις αυτό που λένε οι άλλοι. Τι εννούμε με αυτό;
Κανείς δεν γνωρίζει τον εαυτό σου, τους στόχους σου, τα θέλω σου και την πραγματική σου αποστολή καλύτερα από εσένα!
Όπως ο Οδυσσέας βρήκε τρόπο να περάσει τις σειρήνες, έτσι κα εσύ πρέπει να προσέξεις πολύ ποιόν ακούς. Μην αφήσεις τις αισθήσεις σου να σε αποπροσανατολίσουν. Mute them all και άκου τον εαυτό σου! Μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας ένα δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Μπορείς να επιλέξεις τον τομέα ή κλάδο που σε ενδιαφέρει. Να μάθεις περισσότερα για το πως μπορείς να σπουδάσεις αυτό που νομίζεις πως σε ενδιαφέρει και τι επαγγέλματα μπορείς να κάνεις. Τι προοπτικές εργασίας υπάρχουν; Είναι πολύ σημαντικό πριν κάνεις το οτιδήποτε να δώσεις 1ευρώ και να πάρεις ένα τετράδιο, μιλάμε για την ζωή σου και για να μην αλλάξεις χρειάζεσαι πλάνο. Το πλάνο δεν εκτελείται 30 Δεκεμβρίου λίγο πριν λήξει ο χρόνος αλλά 365 μέρες το χρόνο.
Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού
Όλα τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν έναν μόνο στόχο. Μέσα από τις διάφορες ερωτήσεις να εξάγουν συμπεράσματα για την προσωπικότητά σου και για τα θέματα – τομείς που σε ενδιαφέρουν.
Με μια γρήγορη αναζήτηση στο google μπορεί κανείς να βρει από κουίζ επαγγελματικού προσανατολισμού μέχρι και διάφορα άλλα τεστ επι πληρωμή. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους; Τα περισσότερα από αυτά στηρίζονται στην γνωστή Θεωρία του John Holland.
Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναλύσει εις βάθος την θεωρία του Holland καθώς και τους 6 τύπους προσωπικότητας. Αν θέλεις να μάθεις τι τύπος είσαι και τι επαγγέλματα μπορείς να κάνεις κάνε μια παύση και διάβασέ το σχετικό άρθρο για την Θεωρία του Holland και τα Επαγγέλματα.
#1 Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού (FutureGeneration)
Δεν θα μπορούσαμε να μην βάλουμε στην πρώτη θέση το δικό μας δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Βασίζεται στην θεωρία του γνωστού ψυχολόγου Holland και μάλιστα στο email που θα λάβεις μόλις το ολοκληρώσεις θα έχεις μια λίστα από επαγγέλματα που μπορείς να ακολουθήσεις!
#2 Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)
Ο ΕΟΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προϊόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) προσφέρει μια σειρά από δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού έπειτα από μια εγγραφή στο σύστημα.
Συχνές ερωτήσεις
Παρακάτω θα βρείς κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσες που δεχόμαστε στα Social Media.
2 Comments
Comments are closed.
[…] ή Σχολική Συμβουλευτική είναι τμήμα του γενικότερου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και εφαρμόζεται στα […]
[…] Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι απλά ένα τεστ που μέσα σε 10 λεπτά έχεις τελειώσει. Πρέπει να το βλέπεις ως ένα εργαλείο προς ανάπτυξη του ίδιου σου του εαυτού. Έχει ως σκοπό να σε προβληματίσει. Να σε κάνει να σκεφτείς. Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφέρει 7 λόγους γιατί είναι απαραίτητος ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Προορίζεται για διάφορες ηλικίες και αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το τι είναι επαγγελματικός προσανατολισμός και συμβουλευτική καριέρας μπορείς να κάνεις μια παύση εδώ και να διαβάσεις το σχετικό άρθρο που έχουμε αναλύσει σε απλά λόγια τον όρο του επαγγελματικού προσανατολισμού και τους στόχους του. […]