E-learning: Τι είναι και αν τελικά αξίζει να το επιλέξεις

Αν έχεις ζήσει την κατάσταση που παράλληλα με την 8ωρη καθημερινή εργασία πρέπει να φροντίσεις και τα παιδιά σου, τότε ίσως έχεις σκεφτεί που και πως μπορείς να βρεις χρόνο για να “σπουδάσεις” κάτι διαφορετικό. 

Πώς μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου; 

Είναι άραγε το e-learning το κατάλληλο βήμα για εσένα ή δεν έχεις ακόμη ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι και αν αξίζει;

Το e-learning ή ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια νέα μορφή απομακρυσμένης μάθησης.

Γιατί όμως δημιουργήθηκε και που αποσκοπεί; Ποιους ωφελεί και τι μειονεκτήματα κρύβει;

Μπορεί να θέλεις να αλλάξεις καριέρα και να ψάχνεις το πως. 

Ίσως ψάχνεις τι μπορείς να κάνεις παράλληλα με την τωρινή σου εργασία. 

Μήπως έχεις βρει κάποια μαθήματα αλλά είναι πολύ μακριά ή και σε άλλη χώρα; Κάποιοι επίσης είναι και σε δίλημμα, και δεν ξέρουν ποιος τρόπος εκμάθησης τους ταιριάζει καλύτερα? 

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που πρέπει να είναι ξεκάθαρες πριν το επιλέξεις για να προσθέσεις ένα ακόμη bullet στο βιογραφικό σου.

Στο άρθρο αυτό θα συγκεντρωθούμε στο E-learning, και θα σου παρουσιάσουμε ο,τι ξέρουμε για αυτό.

  • Τι είναι το E-learning, 
  • Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του,
  • Γιατί αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στην εξ’ αποστάσεως – E-learning εκπαίδευση,
  • Πώς αυτό θα σε βοηθήσει στην καριέρα σου, και 
  • Χρήσιμα links για e-learning των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως και  για αγγλόφωνα e-learning.

Το άρθρο αυτό έχει δημιουργηθεί, λοιπόν, για να σε βοηθήσει να προσανατολιστείς σε  ποια κατεύθυνση θες να φυσήξει ο άνεμος της γνώσης: προς το E-Learning στην Ελλάδα, διεθνώς ή μήπως τελικά το e-learning δεν είναι αυτό που έψαχνες;

Τι είναι το e-learning

Ως εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ορίζεται η μέθοδος διδασκαλίας όταν ο μαθητής και ο δάσκαλος σωματικά είναι μακριά ο ένας από τον άλλον.

Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθουν διάφορα μέσα τεχνολογίας ή ο συνδυασμός αυτών, όπως αλληλογραφία, audio, video, υπολογιστής και το Internet. 
Η σημερινή εκδοχή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι η ηλεκτρονική μάθηση ή online learning, που χρησιμοποιεί υπολογιστές και Internet ως μέσο μετάδοσης της ύλης κατά τουλάχιστον 80%.

Η επανάσταση στην δια ζώσης κλασικής εκπαίδευσης μπορεί να θεωρηθεί ότι ξεκίνησε ακόμα και το 1840 και η πρώτη μέθοδος της εξ’ αποστάσεως μάθησης ήταν μέσω του ταχυδρομείου.

Ο πρώτος άνθρωπος που έχει αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν ο Isaac Pitman που προσέφερε μαθήματα στενογραφίας, μέσω του ταχυδρομείου στο Bath της Αγγλίας. 

Έστελνε κάρτες στους φοιτητές του, μέσω του ταχυδρομείου, και τους έδινε οδηγίες για να στενογραφούν στίχους από την Βίβλο, και στη συνέχεια να τις αποστέλνουν πίσω για διόρθωση.

Γιατί αξίζει να επιλέξεις το e-learning για την εξέλιξη σου

Εάν είσαι σε φάση αλλαγής καριέρας, και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, ή εάν μόλις πήρες το πτυχίο σου, αλλά βλεπεις πως η αγορά εργασίας ζητά πιο ειδικές γνώσεις, ή αν θέλεις να αυξήσεις την αξία σου ως επαγγελματίας, έρχεται το e-learning για να σε βοηθήσει να κάνεις ακριβώς αυτό: να σε ανεβάσει στο επιθυμητό επίπεδο. 

Με αυτά που προσφέρει το E-Learning, αξίζει πολλά, όπως είναι τα παρακάτω.

#1 Απόκτηση Εξειδικευμένων γνώσεων 

Παρέχει Εξειδικευμένες γνώσεις, πολλές φορές για να καλύψει μια έλλειψη επαγγελματιών για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, όπου χρειάζονται συγκεκριμένες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και η πλειοψηφία των E-Learning προγραμμάτων έχουν σχεδιαστεί τις περισσότερες φορές γι αυτό ακριβώς το λόγο: να καλύψουν κάποια κενά. 

Έτσι, τελειώνοντας επιτυχώς ένα σεμινάριο, το e-learning θα σε βοηθήσει όχι μόνο να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, αλλά να αποκτήσεις τις κατάλληλες γνώσεις. 

Κάτι, το οποίο θα σου δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην εύρεση της επιθυμητής θέσης εργασίας.

#2 Αλλαγή καριέρας 

Δίνει δυνατότητα να αλλάξεις την πορεία της καριέρας σου. 

Έτσι, αν έχεις σπουδάσει κάτι που δεν σε γεμίζει και πολύ, και αναζητάς μια αλλαγή, θα σου δώσει την ευκαιρία να το κάνεις, βοηθώντας να αποκτήσεις τις γνώσεις που πρέπει για έναν συγκεκριμένο τομέα στον οποίο θα ήθελες να εργαστείς μελλοντικά.

Ή ακόμα και αν δεν έχεις σπουδάσει κάτι, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις τις γνώσεις αυτές για τον κλάδο που θα ήθελες να ενταχθείς. 
Η Αλλαγή Καριέρας από μόνο του είναι ένα πολύ πολύπλοκο και ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον topic, γι’αυτό και μπορείς να ανατρέξεις στο link για να διαβάσεις περισσότερο για την αλλαγή καριέρας και τι να προσέξεις πριν κάνεις το βήμα αυτό.

Πλεονεκτήματα του E-learning

Το e-learning και η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση σε βοηθά να βελτιώσεις την καριέρα σου, να μαθεις περισσότερα πραγματα και να εξελιχθείς ανεξάρτητα με την ηλικία σου ή το background. 

Ας δούμε, λοιπόν κάποια από τα βασικά πλεονεκτήματα.

#1 Προσαρμογή στον δικό σου πρόγραμμα

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στον χρόνο σου, που είναι πολύτιμος. Έτσι, δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις τον χρόνο σου στους δρόμους για να βρεθείς εκεί που πρέπει για να μάθεις κάτι, που θα μπορούσες να μάθεις και μέσω ενός laptop και μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο.

#2 On-demand παρακολούθηση

Παρακολουθείς όσες φορές κρίνεις εσύ απαραίτητο για τον εαυτό σου. Φαντάσου λίγο: ξεκινάει το μάθημα. Να και ο καθηγητής, εξηγεί καινούργια πράγματα, και stop!

Μπορείς ανά πάσα στιγμή να σταματήσεις την διάλεξη (χωρίς να σε στραβοκοιτάει κανείς  🙂 ) και να ξαναδείς και να ξαναδείς, όσο χρειαστεί! 

Φανταστικό, συμφωνείς?!

#3 Χωρίς προηγούμενες γνώσεις

Συνήθως απευθύνεται και σε άτομα που δεν έχουν κάποια βαθιά γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο διδασκαλίας, έχουν όμως την περιέργεια να μάθουν.

Αν έχεις και εσύ την περιέργεια να μάθεις κάτι καινούργιο, εύκολα και γρήγορα από την άνεση του σπιτιού σου, τότε σίγουρα το e-learning είναι για σένα.

Και να μην έχεις πολύ ιδέα για το αντικείμενο που θέλεις να σπουδάσεις, ιδού είναι και η ομορφιά του e-learning: έχει δημιουργηθεί έτσι, ώστε να μπορείς να μάθεις τα βασικά, και μετά σταδιακά να εμβαθύνεις τις γνώσεις σου.

Όλα τα παραπάνω, κάνουν το E-Learning ιδιαίτερα ελκυστικό και το κάνουν σωτήρα πολλών!

Μειονεκτήματα του E-learning

Θα αναρωτιέσαι, όμως, με τόσα πλεονεκτήματα τι μειονεκτήματα μπορεί να υπάρχουν;

Και όμως βρήκαμε κάποια, από τα πιο σημαντικά και θα σου τα αναλύσουμε πιο κάτω.

#1 Πρόσεχε την αναβλητικότητα 

Είναι εύκολο να μένεις πίσω στο χρονοδιάγραμμα και να αναβάλλεις συνεχώς την παρακολούθηση του μαθήματός σου, επειδή είσαι λίγο μόνος σου, είσαι αυτόνομος (που είναι πλεονέκτημα ναι μεν, αλλά μερικές φορές γίνεται και μειονέκτημα).

Ετσι, πρέπει να δημιουργήσεις για τον εαυτό σου μια ρουτίνα, στην οποία πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο από την ημέρα σου στα μαθήματα σου, για να μην χάσεις την “φόρα” της γνώσης (όπως λένε, don’t lose the momentum, study a little bit more).

#2 Έλλειψη κοινωνικοποίησης/ ανθρώπινης επικοινωνίας

Η ‘πρόσωπο με πρόσωπο’ επικοινωνία με φυσική παρουσία δεν υπάρχει, και η μόνη σου επικοινωνία είναι το άψυχο μέσο, όπως είναι το laptop ή το κινητό σου. 

Επίσης, πολλές φορές δεν γνωρίζεις καν τους συμφοιτητές σου. 

Τα παραπάνω δημιουργούν μια συνολικά απόμακρη και ίσως μια ‘ψυχρή’ εμπειρία.

Για τους περισσότερους τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, και έτσι το να επιλέξει κάποιος το distance learning ή το e-learning γίνεται ακόμα πιο εύκολα, ειδικα όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε τόσα πολλά προγράμματα που υπάρχουν σήμερα. 

E-Learning των ελληνικών πανεπιστημίων

Τα ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν μια πληθώρα ποιοτικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για κάθε ενδιαφερόμενο. 

Τα προγράμματα είναι πολλά και καλά και μπορείς να διαλέξεις ακριβώς αυτό που σε ενδιαφέρει, ακόμα και αν δεν το είχες σκεφτεί ποτέ… 

Τα δίδακτρα κυμαίνονται ανάλογα με το πανεπιστήμιο και ανάλογα με κάθε πρόγραμμα, αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχει κανονισμός των δόσεων εάν το επιθυμείς, και κάποιες εκπτωτικές πολιτικές. 

Σου έχουμε και μια λίστα με αγγλόφωνα e-learning.

Ολα τα παραπάνω σου δίνουν μια μικρή ιδέα για τον μεγάλο κόσμο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και ευκαιρίες να διαλέξεις ο,τι πραγματικά σου αρέσει.

Καλώς ήρθες λοιπόν, στην γενιά του μέλλοντος (Future Generation), στον κόσμο του αύριο και στην εκπαίδευση χωρίς όρια!

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 42

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial