Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι αρκετά περιορισμένο έως ανεπαρκές ως προς την ενημέρωση και κατεύθυνση των μαθητών για τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο ήταν παλαιότερα. Η παντελής απουσία του απαραίτητου σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού είναι γεγονός. Η μαθήτρια και ο μαθητής θα πρέπει, είτε με τη βοήθεια κάποιου οικογενειακού προσώπου, μόνοι, ή με την συμβουλή ενός επαγγελματία συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού να ενημερωθούν σχετικά με τις σχολές, τις κατευθύνσεις τους και την επαγγελματική αποκατάσταση.
Υπάρχουν καταρτισμένοι φορείς με γνώση του αντικειμένου, όπως εταιρείες σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού ή κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ δεν είναι λίγα τα φροντιστήρια που διοργανώνουν αντίστοιχα σεμινάρια για την κατεύθυνση των μαθητών. Σκοπός είναι μαθητές και μαθήτριες όχι μόνο να πληροφορηθούν σχετικά με τις διαθέσιμες σχολές και τα επαγγέλματα, αλλά να κατανοήσουν σε βάθος τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους, και τότε, με αντίληψη και αυτογνωσία να επιλέξουν ορθότερα το επάγγελμα που τους ταιριάζει.
Γνώρισε μερικά από τα εργαλεία που σου παρέχουμε στο FutureGeneration:
- Τεστ σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού
- Ανάλυση προσωπικότητας με βάση τη θεωρία του Holland
- Επαγγέλματα ανά κατηγορία
Γρήγορη Πλοήγηση
Συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές
Είναι λογικό, το άγχος της καθημερινότητας και ο φόρτος των μαθημάτων να σε κάνουν να ξεχνάς, πολλές φορές, τους στόχους σου. Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται να πελαγώνεις. Μέσα από τις παρακάτω συμβουλές, θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις τι πραγματικά σου ταιριάζει.
#1 Σχεδίασε τα ενδιαφέροντα σου
Ίσως το έχεις ακούσει χιλιάδες φορές, αλλά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τοποθετήσεις τις σκέψεις σου σε σειρά από το μολύβι και χαρτί. Πιάσε ένα μολύβι και προσπάθησε να σχεδιάσεις μέσα σε συννεφάκια όλα εκείνα, τα οποία θεωρείς δυνατά σου χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντα σου, κάποιο ταλέντο και φυσικά τα πράγματα που δεν σου αρέσουν.
Είναι σημαντικό, ακόμη κι αν δε γνωρίζεις τι ακριβώς θα ήθελες να κάνεις, να ξέρεις τι δε σου αρέσει. Με λίγα λόγια, είναι αδύνατο να γίνεις γιατρός, αν φοβάσαι τις βελόνες ή αν ανατριχιάζεις στη θέα του αίματος. Βέβαια, ίσως να είναι και στο μυαλό σου. Όμως, δε θα μπορέσεις να γίνεις ποτέ πληροφορικάριος αν δεν φαντάζεσαι τον εαυτό σου μπροστά από ένα PC για 8+ ώρες τη μέρα.
#2 Οραματίσου τον εαυτό σου να ασκεί κάποιο επάγγελμα
Και πάνω που μιλήσαμε για φαντασία. Αν υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα που θα σου φαίνονταν ενδιαφέροντα, δοκίμασε να οραματιστείς εσένα να τα ασκείς. Πως σου φαίνεται; Γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες και τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας του επαγγέλματος που οραματίζεσαι για να συνθέσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα;
Πλάσε με τη φαντασία σου εσένα, να σηκώνεσαι για δουλειά κάθε πρωί, με τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του επαγγέλματος που επέλεξες. Σε πιάνει κόμπος στο στομάχι από χαρά ή κουράστηκες ήδη στην σκέψη; Μην ανησυχείς! Προχώρησε στο επόμενο που ίσως να σου αρέσει. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψεις όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά που σου ταιριάζουν, ώστε να βρεις το κοντινότερο σε σένα επάγγελμα.
Αν για παράδειγμα θα σου άρεσε να γίνεις κτηνίατρος επειδή λατρεύεις τα ζώα, θα πρέπει να αναλογιστείς πως δεν αρκεί μόνο η αγάπη σου για εκείνα που θα σε κάνει να βιοποριστείς σε αυτό το επάγγελμα. Τα δύσκολα χειρουργεία, ή εκείνα τα ζώα που θα είναι άρρωστα ή γέρικα για να επιβιώσουν είναι κομμάτι της καθημερινότητας σου, όπως βέβαια και η επιβράβευση για μια επιτυχημένη θεραπεία. Φυσικά, όλα μαθαίνονται και τέτοια παραδείγματα δε θα πρέπει να σε αποθαρρύνουν, παρά μόνο να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα, ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή.
#3 Ρώτα τους καθηγητές σου
Ανεξάρτητα από την απουσία του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, υπάρχουν αξιόλογες-οι καθηγήτριες και καθηγητές ανοιχτοί σε συζήτηση, στο σχολείο ή στο φροντιστήριο.
Μπορείς να απευθυνθείς και να ρωτήσεις όσες απορίες σου έχουν γεννηθεί, για επαγγέλματα, ενδιαφέροντα και κατευθύνσεις. Ενδεχομένως, να μην γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια όλες τις σχολές ή τα επαγγέλματα απασχόλησης, αλλά ως άνθρωποι ανοιχτοί, με εμπειρία χρόνων στην εκπαίδευση παιδιών που έχουν ακολουθήσει κάθε κατεύθυνση, ίσως σε κατευθύνουν ένα βήμα παρακάτω.
Κι αν όχι, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον άλλο. Ρώτα για τις δικές του δυσκολίες και τα δικά του άγχη. Γνώρισε τους κλάδους και τομείς επαγγελμάτων κι από τις δύο όψεις του νομίσματος. Βρίσκεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτά;
#4 Γνώρισε το Πανεπιστήμιο
Αν κατοικείς σε κάποια μεγάλη πόλη της Ελλάδας, τότε σίγουρα θα βρίσκεσαι κοντά σε κάποιο Δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας μας. Μη χάνεις χρόνο και πήγαινε μια βόλτα.
Ακόμη κι αν το αντικείμενο των σχολών δε σε ενδιαφέρει άμεσα, είναι βέβαιο πως η αλληλεπίδραση με τον χώρο έχει να σου δώσει πολλά. Από την άλλη, αν υπάρχει κάποια σχολή που θα σε ενδιέφερε, ή αν προκύπτει κάποιο επάγγελμα που θα σου άρεσε να ακολουθήσεις μέσα από αυτή, τότε μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιο μάθημα, ώστε να γνωρίσεις καλύτερα το αντικείμενο.
Άλλωστε, όπως είπε κάποιος κάποτε, “ωραία η σχολή μαθηματικών αλλά σα πολλά μαθηματικά να έχει”. Αν σου αρέσει να λύνεις γρίφους ή αν αγαπάς τη μουσική, δεν είναι απαραίτητο πως το επάγγελμα του/της μαθηματικού ή του μουσικού είναι για σένα. Θα πρέπει να διαχωρίσεις τα hobby, από τα πράγματα εκείνα που θα σου άρεσε να κάνεις ως επάγγελμα και παράλληλα είναι ιδανικά για σένα. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να μπλεχτείς σε μια αέναη προσπάθεια επιβεβαίωσης της επιλογής σου, χωρίς ο κόπος σου να ανταμείβεται πραγματικά. Πόσοι ήθελαν να γίνουν ηθοποιοί ή τραγουδιστές, και πόσοι είχαν πραγματικά το ταλέντο, την πειθαρχία αλλά και την τύχη να γίνουν τελικά;
Η επιλογή ενός πιο “συμβατικού” επαγγέλματος δεν είναι αποτυχία, αλλά φανερώνει περισσότερο ώριμη και ορθολογική κρίση. Παράλληλα, τα χόμπι βρίσκονται εκεί για να μας αποσυμφορίζουν από την πιεστική καθημερινότητα, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις.
#5 Διαδικτυακά μαθήματα
Το διαδίκτυο παρέχει απεριόριστες δυνατότητες για επαγγελματική κατάρτιση. Αν για παράδειγμα σου αρέσει η φωτογραφία, ή το μάρκετινγκ, δε χρειάζεται να νιώθεις εγκλωβισμένος-η μέσα στις σχολικές αίθουσες. Αναζήτησε δωρεάν ή επί πληρωμή σεμινάρια (online courses) για να δεις τι σου αρέσει αλλά και να αναπτύξεις τις δεξιότητες σου.
Βρες στη σελίδα του FutureGeneration μερικά παραδείγματα που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα.
#6 Επικοινώνησε μαζί μας
Η επιλογή επαγγέλματος, σπουδών και γενικότερα η επιλογή αποφάσεων για ένα επιτυχημένο μέλλον είναι δύσκολη υπόθεση. Αν έχεις ερωτήσεις, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα ή αν απλώς θα ήθελες να συζητήσεις, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ!
Κάνε τη σωστή επιλογή
Σε ένα μέλλον αβέβαιο, όπου η κλιματική αλλαγή και οι παγκόσμιες αναταράξεις αναδιαμορφώνουν την πραγματικότητα μέρα με τη μέρα, η επιλογή επαγγέλματος είναι μια εξαιρετικά αγχώδης διαδικασία. Ταυτόχρονα, η αρκετά ελλειπής έως μηδαμινή ύπαρξη του απαραίτητου σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού δυσχαιρένει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ θα έπρεπε να δίνεται περισσότερη βαρύτητα από τους φορείς εκπαίδευσης στο μέλλον μαθητών και μαθητριών.
Άλλωστε υπάρχουν μέσα με ελάχιστο ως και καθόλου κόστος που θα μπορούσαν να κατευθύνουν τα νέα παιδιά προς το μέλλον που επιδιώκουν. Το δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που παρέχει το FutureGeneration είναι ένα από αυτά. Η προσαρμογή σε μια αντίξοα πραγματικότητα μόνο οφέλη μπορεί να έχει προς τα παιδιά που αναζητούν και ενδιαφέρονται για ένα καλύτερο μέλλον.
One Comment
Comments are closed.
[…] δευτεροβάθμια εκπαίδευση χρησιμοποιείται και ο όρος σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός […]