Ο Φυσικός είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την μελέτη διάφορων φυσικών φαινομένων. Η επιστήμη της Φυσικής, μπορεί εκ πρώτης άποψης να μην φαίνεται ενδιαφέρον. Όμως κρύβει αρκετές επαγγελματικές πόρτες.
Το αν αξίζει να σπουδάσεις φυσική ή οχι, είναι μια καθαρά προσωπική ερώτηση για τον κάθε υποψήφιο. Η μόνη συμβουλή που μπορεί να δώσει το FutureGeneration είναι πως πριν επιλέξεις, κάνε την έρευνά σου, στείλε προσωπικά μηνύματα σε επαγγελματίες Φυσικούς. Περισσοτερες πληροφορίες μπορείς να βρείς στην ενότητα Δικτύωσης στο τέλος του άρθρου.
Συνοπτική περιγραφή
Φυσική είναι τα πάντα γύρω μας. Σπουδάζεις σε ένα Τμήμα Φυσικό, παίρνεις το πτυχίο. Με τι ακολουθεί; Τι πραγματικά είναι ο Φυσικός και τι κάνει ένας Φυσικός; Με τι ασχολείται;
Ο Φυσικός ως επιστήμονας παρατηρεί , διενεργεί, πειράματίζεται, αναλύει δεδομένα και οδηγείται σε συμπεράσματα για την περιγραφή του κόσμου από την μικρότερη μέχρι και την μεγαλύτερη κλίμακα.
Στον Ιδιωτικό τομέα, ο Φυσικός μπορεί να εργαστεί ως Ελεύθερος Επαγγελματίας έχοντας μια δικιά του επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες ή προϊόντα. Για παράδειγμα, μπορεί να τροφοδοτεί την αγορά με υψηλής ποιότητας Ιατρικά Μηχανήματα ή να διαθέσει μηχανήματα που να μπορούν να κάνουν εξειδικευμένες αναλύσεις.
Για να γίνεις Φυσικός, είναι απαραίτητο να σπουδάσεις σέ ένα από τα Τμήματα Φυσικής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια ή στο εξωτερικό. Με την ολοκλήρωση των σπουδών σου αποκτάς το πτυχίο Φυσικής και τον τίτλο σπουδών Bachelor of Science (BSc).
Ικανότητες και δεξιότητες
Τόσο μέτα από τις προπτυχιακές σπουδές του, όσο και απο ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ο Φυσικός αναπτύσσει κάποιες ικανότητες και δεξιότητες. Ο τρόπος σκέψης και αντίληψης των προβλημάτων δημιουργεί μια μοναδική προσέγγιση που χαρακτηρίζεται απο τα εξής:
Δεξιότητες
- Διαχείριση εργαστηριακού εξοπλισμου.
- Εξαγωγή πληροφοριών και χρήση της διεθνής βιβλιογραφίας.
- Χρήση Η/Υ
- Συγγραφή και παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας.
Ικανότητες
- Κατανόηση των σύνθετων επιστημονικών ορολογιών.
- Κατανόηση των νόμων και των αρχών που διέπουν τον κόσμο.
- Ικανότητα εφαρμογής μαθηματικών μοντέλων.
- Επίλυση σύνθετων προβλημάτων.
- Ικανότητα ποσοτικής διατύπωσης των σχέσεων μεταξύ αιτίου και αποτελέσματος
- Ηγετικές ικανότητες και ομαδικό κλίμα συνεργασίας.
Χαρακτηριστικά
Επαγγελματική αποκατάσταση
Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο φυσικής; Σε ποιά θέση εργασίας μπορεί να καταλήξεις; Θα σου άρεσε να σχεδιάζεις το Minecraft; Να σχεδιάζεις ένα μοντέλο πρόβλεψης της κλιματικής αλλαγής; Ίσως να εμπνέεις την γενιά του μέλλοντος;
Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές και θέσεις εργασίας για να διαλέξεις. Ο Φυσικός μέσα απο τις σπουδές του έχει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα και έυρος επιλογών, όσον αφορά τους τομείς εργασίας.
Όπως αναλύονται και παρακάτω, μέσα απο μεταπτυχιακά, διαδικτυακά μαθήματα και πιστοποιήσεις, μπορεί να αποκτήσει εξειδίκευση σε έναν ή παραπάνω τομείς. Φυσικά, αυτό είναι όχι μόνο ένα βήμα προς μια επιτυχημένη καριέρα αλλά και ίσως ο κύριος ρόλος που θα τον κάνει να ξεχωρίσει.
Σε ποιούς τομείς εργασίας μπορεί να εργαστεί ο Φυσικός και τι επαγγελματική αποκατάσταση έχει στην αγορά της Ελλάδας αλλά και του Εξωτερικού;
Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση
Όπως ο Μαθηματικός, ο Χημικός και ο Φιλόλογος, έτσι και ο Φυσικός μπορεί να εργαστεί ως εκπαιδευτικός. Στην εκπαίδευση, ο Φυσικός μπορεί να εργαστεί ως δάσκαλος ή καθηγητής.
- Δημόσια σχολεία ή εκπαιδευτικά κέντρα – ιδρύματα.
- Ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ή άλλα εκπαιδευτικά κέντρα – ιδρύματα.
- Πανεπιστήμια
- Ιδιαίτερα μαθήματα Φυσικής ή άλλα σχετικα με την Φυσική.
Ο Φυσικός λοιπόν, έχει την δυνατότητα να απασχοληθεί τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η ειδικότητα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ΠΕ04.01.
Περιβάλλον και ενέργεια
Μια επιλογή είναι η εργασιακή αποκατάσταση σε οργανισμούς που σχετίζονται με το περιβάλλον, τις επικοινωνίες. Ο σκοπός ενός ατόμου που θα εργαστεί σ’ έναν τέτοιο οργανισμό είναι να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό ο Φυσικός να επιλέξει το κατάλληλο μεταπτυχιακό, εφόσον αυτό χρειάζεται και να έχει πολύ καλή αντίληψη της βιώσιμης ανάπτυξης.
Απόφοιτοι από το τμήμα Φυσικής μπορούν να ενταχθούν στην Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας και να διεκδικήσουν θέσεις στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003 Φ.Ε.Κ. 315/Α/31.12.2003 οι θέσεις εργασίας καθορίζονται ως Π.Ε. Περιβάλλοντος.
Μηχανικός
Για παράδειγμα στον ΟΤΕ οι Φυσικοί εργάζονται ως Μηχανικοί. Βέβαια, αυτό απαιτεί να υπάρχει το απαραίτητο ενδεικτικό ραδιοηλεκτρολογίας ή ηλεκτρονικου. απο το Πανεπιστήμιο Αθήνας ή Θεσσαλοίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές και ξένες γλώσσες είναι ένα plus και θα βοηθήσουν.
Συμβουλευτική
Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρείες και οργανισμούς ως σύμβουλος πάνω σε θέματα τεχνολογίας ή στα ερευνητικά κέντρα.
Έρευνα
Πέρα από την εκπαίδευση μπορεί να επιλέξει την δυνατότητα της έρευνας σε Θεωρητική, πειραματική και εφαρμοσμένη Φυσική , τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο. Αυτή η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί στα Δημόσια Ερευνητικά
Κέντρα και Πανεπιστήμια αλλά και σε βιομηχανίες που απασχολούν ερευνητικό προσωπικό για παραγωγή τεχνολογίας αιχμής.
Είναι σύνηθες, πολλοί από τους αποφοίτους να εργάζονται στον τομέα της έρευνας. Ο χώρος της φυσικής είναι ένας χώρος όπου όλα τα αποτελέσματα προκύπτουν μέσα από την έρευνα και την παρατήρηση φαινομένων. Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά κέντρα, όπως για παράδειγμα ο Δημόκριτος, όπου ένας απόφοιτος μπορεί να εργαστεί ως ερευνητής και να συμβάλει έμπρακτα στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιστήμης.
Το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό χρειάζεται τόσο σε δημόσιους φορείς όσο και σε ιδιωτικούς. Οργανισμοί και επιχειρήσεις αναζητούς μέσα σε πολλούς άλλους ρόλους ρόλους καιι φυσικούς με τον ρόλο του ερευνητή που θα ασχοληθούν με:
- τις σύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνολογίες και επικοινωνίες
- την φωτονική
- διάφορα νέα υλικά
- τηλεπικοινωνίες
- ήπιες μορφές ενέργειας
- περιβάλλον
- ιατρική τεχνολογία
- μετεωρολογία
Το CERN (European Organization for Nuclear Research) είναι ένα απο τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα παγκοσμίως με αρκετά μεγάλη απόρόφηση τόσο σε Φυσικούς όσο και σε άλλες ειδικότητες.
Τομείς της Φυσικής
Σχετικά επαγγέλματα
Τα προσόντα και τα χαρακτηριστικά που αποκτά ο Φυσικός, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αλλού. Σε άλλα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας. Αυτό διευρύνει το φάσμα των θέσεων εργασίας που μπορείς να αναζητήσεις ως Φυσικός.
- Επάγγελμα Γεωφυσικός
- Επάγγελμα Σεισμολόγος
- Επάγγελμα Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
- Επάγγελμα Καθηγητής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- Επάγγελμα Καθηγητής Ιδιαιτέρων Μαθημάτων
- Επάγγελμα Φυσικός Ιατρικής (Medical physicist)
- Φυσικός Ακτινοπροστασίας (Radiation protection practitioner)
- Επάγγελμα Επιστημονικός Ερευνητής
- Επάγγελμα Τεχνικός Επιστημονικού Εργαστηρίου
- Επάγγελμα Αναλυτής Διαδικασιών (Operational researcher)
- Επάγγελμα Δικηγόρος Ευρεσιτεχνιών (Patent attorney)
Δικτύωση ως Φυσικός
Η απόκτηση ενός πτυχίου Φυσικής είναι ένα βήμα. Η εργασία όμως απαιτεί πολλά ακόμη, ένα από τα οποία είναι η δικτύωση ή networking. Είναι πολύ σημαντικό να συνδεθείς, να επικοινωνείς και να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις του χώρου.
Δικτυώσου ως Φυσικός στην αγορά εργασίας και ανακάλυψε πρώτος όλες τις ευκαιρίες εργασίας.
- Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
- Ένωση Ελλήνων Φυσικών
- Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος
- Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας | Facebook Group
Επιστημονικά Περιοδικά
Ανεξάρτημα με την φάση της καριέρας που μπορεί να βρίσκεσαι, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις. Ένας τρόπος είναι μέσω των επιστημονικών περιοδικών.
Ερευνητικά Κέντρα
Παρακάτω αναφέρονται κάποια απο τα ερευνητικά κέντρα χρήσιμα τόσο σε μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές όσο και σε όποιον ενδιαφέρεται για την έρευνα.