Ερώτηση Συνέντευξης: Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία

Έχεις βρεθεί ποτέ στη θέση να πρέπει να απαντήσεις στην ερώτηση “ποια είναι τα προτερήματα σου“; Πολλές φορές βλέπουμε την ερώτηση και ως “ποια είναι τα δυνατά σου σημεία” ή ακόμη “ποιά είναι τα πλεονεκτήματα σου“. Το άρθρο αυτό, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις την στρατηγική μέσω της οποίας, μπορείς να οργανώσεις μια έξυπνη και σωστή απάντηση.

Έίσαι έτοιμος;

Βήμα 1 – Μάθε τι απαιτήσεις έχει η θέση εργασίας.

Το πρώτο βήμα για να ετοιμάσεις μια σωστή απάντηση για την ερώτηση “ποια είναι τα προτερήματα σου”, είναι η περιγραφή της θέσης εργασίας. Διάβασε προσεκτικά την θέση εργασίας και βρες τι προσόντα (soft και hard skills) απαιτούνται αλλά και την απαιτούμενη προυπηρεσία (αν υπάρχει).

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σκεφτείς αν υπάρχουν απαιτήσεις για την συγκεκριμένη θέση εργσίας που όμως δεν βρίσκονται στην αγγελία. Για παράδειγμα σε μια αγγελία εξυπηρέτησης πελατών, η άρθρωση, η γλώσσα του σώματος και το χαμόγελο, είναι εξαιρετικά πλεονεκτήματα.

Βήμα 2 – Κάνε μια λίστα με τα δικάσ σου προσόντα (soft και hard skills)

Είναι σημαντικό να έχεις ήδη καταγράψει τι γνωρίζεις. Ποια είναι τα πιθανά προτερήματα σου; Μπορεί να είναι μια εργασιακή προυπηρεσία, ή εθελοντική εργασία. Γράψε σε ένα έγγραφο όλα τα soft και hard skills που θεωρείς πως έχεις. Κάποια από αυτά (ίσως και όλα) θα πρέπει να βρίσκονται και στο βιογραφικό σημείωμα που έχεις παρουσιάσει.

Έχοντας μια λίστα με όλες τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που έχεις κάνει την αίτηση, αλλά και γνωρίζοντας τα προσωπικά σου προσόντα και εργασιακή εμπειρία, μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο.

Βήμα 3 – Σύγκριση των προσόντων σου με τις απαιτήσεις εργασίας

Χρησιμοποιώντας το βήμα 2 και την λιστα που έχεις κάνει με τα προσωπικά σου προσόντα και την εργασιακή σου εμπειρία, βάλε ένα τικ σε όσα απαιτούνται για την συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, πρέπει να αναφέρεις όσα περισσότερα μπορείς για την συγκεκριμένη θέση εργσίας.

Το να παραθέσεις προσόντα και ικανότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την συγκεκριμένη θέση εργασίας, δεν είναι και τόσο καλή στρατηγική. Αφενός, δείχνεις κάποιον που δεν έχει ιδέα για την θέση εργασίας, ποιες είναι οι αρμοδιότητες, τι θα κάνεις, τι περιμένει η εταιρεία – οργανισμός από εσένα κ.τ.λ. Αφετέρου, παρουσιάζεις skills, που δεν θα χρησιμοποιηθούν. Ο χρόνος μιας συνέντευξης είναι περιορισμένος και αυτός/η που έχεις απέναντί σου, κατά πάσα πιθανότητα, έχει μια λίστα με skills που όταν τα επιβεβαιώνει πως τα έχεις βάζει ένα τικ.

Βήμα 4 – Δημιουργία της απάντησης (Pitch)

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχεις μια λίστα με τα προσόντα σου, την επαγγελματική ή εθελοντική σου εργασιακή εμπειρία και με οτιδήποτε άλλο θεωρείς πως έχει αξία. Μια λίστα γεμάτη με όλα όσα έχεις επιβεβαιώσει πως απαιτούνται για την θέση εργασίας.

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις την απάντηση σου, να συνδέσεις όλα τα στοιχεία της λίστας με έναν έξυπνο τρόπο. Αν μπορέσεις να αναφέρεις και 1-2 παραδείγματα μέσα από μια εργασιακή εμπειρία θα ήταν τέλεια.

Εννοείται πως, όταν δημιουργήσεις την απάντησή σου, την επαναλαμβάνεις μέχρι να την μάθεις “απ’ έξω”, σαν “ποίημα”.

Τι να προσέξεις κατά την δημιουργία της απάντησης;

Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις γενικές ορολογίες όπως οι παρακάτω. Σκέψου τι θα ένιωθες αν τις άκουγες εσύ από κάποιον.

  • είμαι καλός στις πωλήσεις
  • είμαι έξυπνος
  • είμαι ενθουσιώδης
  • είμαι αποφασιστικός

Προσπάθησε να γίνεις συγκεκριμένος. Έτσι θα αποδείξεις πως γνωρίζεις τι λες και πως το υποστηρίζεις με επιχειρήματα. Ας δούμε κάποιες απαντήσεις.

  • γνωρίζω από profitability analysis
  • έχω 6 μήνες εθελοντική εργασία, πάνω στις B2C πωλήσεις.
  • έχω ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης πάνω στο agile strategy development
  • έχω αποκτήσεις digital negotiation skills μέσα από εθελοντική εργασία….

Οι όροι που μόλις διάβασες, μπορεί να ακούγονται κάπως ιδιαίτεροι. Αν ναι, τότε πετύχαμε τον σκοπό μας γιατί δεν προορίζονται για εσένα αλλά για τον recruiter, που έχει μια λίστα με τους όρους που περιμένι να ακούσει.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Κάνεις αίτηση για μια θέση εργασίας ως manager ενός προγράμματος. Τι θα μπορούσες να απαντήσεις;

Ένα από τα δυνατά μου σημεία (προτερήματα) είναι η ικανότητα να διαχειρίζομαι πολλαπλά έργα, ενώ ταυτόχρονα εξερευνώ συνεχώς νέες ευκαιρίες στην αγορά. Είμαι σύμβουλος για τα τελευταία 15 χρόνια και μέχρι στιγμής έχω ηγετικό ρόλο σε Project που αξίζουν πάνω από 500.000€. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας υπέροχης ομαδικής εργασίας. Ήμουν πολύ τυχερός που δούλεψε μαζί με μια δυνατή ομάδα και που όλοι καταφέραμε να πάρουμε προαγωγές και bonus.

Άφησε το email σου παρακάτω για να έχεις και άλλα παρόμοια tips στο inbox σου πρώτος!

Που μπορείς να βρεις εργασία; Κάνε αναζήτηση στα παρακάτω links.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 58

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial