Πως να απαντήσεις ερωτήσεις συνέντευξης με την μέθοδο S.T.A.R.

Η μέθοδος STAR αφορά τους τρόπους που μπορείς να απαντήσεις σε μια συνέντευξη. Είναι δηλαδή μια στρατηγική για το πως μπορείς να χειριστείς κάθε ερώτηση. Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε αυτή τη κατάσταση, τότε θα ξέρεις πως είναι από τις στιγμές που μια λάθος απάντηση μπορεί να σου καταστρέψει όλη τη συνέντευξη. Το πρόβλημα αυτό το λύνεις με την μέθοδο STAR.

Που μπορεί όμως να σε ωφελήσει η μέθοδος STAR; Θα κερδίσεις πολλά και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα την εφαρμόσεις μόνο σε μια συνέντευξη αλλά στον τρόπο επικοινωνίας σου σε καθημερινή βάση. Παρακάτω αναλύουμε την μέθοδο και σου αναφέρουμε ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνουν. Θα μάθεις λοιπόν, πως να χρησιμοποιείς αυτή την τεχνική για να απαντάς σε ερωτήσεις συμπεριφοράς σε μια συνέντευξης.

Που θα σε ωφελήσει η τεχνική STAR

Δεν αρκεί να αναφέρεις πως έχεις κάποια προσόντα και να πεις πως αξίζεις την θέση εργασίας. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις την μέθοδο STAR, εκμεταλλευόμενος μια ερώτηση για να επιβεβαιώσεις τα skills σου.

Μπορείς να παρουσιάσεις εργασιακά παραδείγματα και project που θα επιβεβαιώσουν τα skills και τα προσόντα που έχεις. Αυτός είναι ένας έξυπνος και υπέροχος τρόπος για την παρουσίαση μιας δυνατής προσωπικότητας.

Τι είναι η μέθοδος STAR

Η λέξη STAR είναι τα αρχικά από το Situation, Task, Action, Result. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαντήσεις διάφορες ερωτήσεις, είναι ίσως η καλύτερη τεχνική για τις εξής ερωτήσεις.

Πες μας μια στιγμή που…

Μπορείς να μας περιγράψετε μια κατάσταση…

Θυμάσαι κάποιο project που…

Βρέθηκαν ποτέ σε κάποια κρίσιμη στιγμή….

Απο τις παραπάνω ερωτήσεις, αυτό που συμπεραίνουμε είναι οτι αποσκοπούν σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Στο να μοιραστείς μια προσωπική σου στιγμή. Να αναφέρεις ποιά ήταν η κατάσταση, τι έκανες και τι αποτέλεσμα είχε αυτό που έκανες.

Με την τεχνική STAR, μπορεί να:

  • Δώσεις συνοπτικές απαντήσεις
  • Κάνεις έμμεση αναφορά στα κατορθώματα σου

Πως δουλεύει η μέθοδος 

Πάμε λοιπόν να δούμε τα βήματα για το πως μπορεί να απαντήσεις με την μέθοδο STAR

Βήμα 1: Προετοιμασία

Σε αυτό το πρώτο βήμα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακούσεις την ερώτηση. Κάποιες φορές μπορεί να είναι απλή και να σκεφτείς αμέσως μια απάντηση, Άλλες φορές, μπορεί να σκεφτείς αμέσως μια απάντηση αλλά να μην ξέρεις πως να την παρουσιάσεις με απλό και κατανοητό τρόπο. Φυσικά υπάρχουν και οι στιγμές που δυσκολεύεσαι να απαντησεις.

Ο στόχος του βήματος είναι να ακούσεις την ερώτηση και να σκετείς κάποιο γεγονός από το παρελθόν σου που μπορείς να το φέρεις ως παράδειγμα.

Βήμα 2: Περιγραφή Κατάστασης (Situation)

Προσπάθησε να περιγράψεις μια κατάσταση ή ένα γεγονός που έζησες. Μπορείς να ααναφέρεις πότε ήταν χρονολογικά, που ήταν και ποιός ήταν ο ρόλος σου; Ήσουν σε θέση manager, σε κάποια θέση ως εξωτερικό συνεργάτης, σε πρακτική άσκηση;

Βήμα 3: Εργασία (Task)

Τι έπρεπε να γίνει; Περιέγραψε συνοπτικά αυτό που έπρεπε να κάνεις ή αυτό που έπρεπε να κάνει η ομάδα σου; Ποιο ήταν το task; Ίσως να αναφέρεις ποιος δημιούργησε αυτό το task; Ένα παράδειγμα είναι “Έπρεπε να αυξήσουμε τις πωλήσεις στο κατάστημα ρούχων και να φτάσουμε το τζίρο στα 10.000€ κατά το κλείσιμο του μαγαζιού”

Βήμα 4: Ενέργεια (Action)

Σε αυτό το βήμα, ήρθε η ώρα να βάλεις τον εαυτό σου στο επίκεντρο της συζήτησης. Τι έκανες λοιπόν για αυτή την εργασία; ΠΕριέγραψε τι συγκεκριμένες δράσεις πήρες για να καταφέρεις να ολοκληρώσεις την δουλεια.

Βήμα 5: Αποτέλεσμα (Result)

Τέλος, μπορείς να αναφέρεις πιο ήταν το αποτέλεσμα; Τελικά η ενέργεια σου είχε θετικά η αρνητικά αποτελέσματα; Μήπως πήρες κάποια προαγωγή; Μήπως απολύθηκες; Σε περίπτωση που είχε κάποια αρνητικά αποτελέσματα, δεν χρειάζεται να πεις ψέματα. Μπορείς να αναφέρεις πως μέσα από όλο αυτό, έμαθα το τάδε.

Τι ψάχνουν οι Εργοδότες;

Ένας recruiter που χρησιμοποιεί την μέθοδο STAR, προσπαθεί να ανακαλύψει την εργασιακή απόδοση σου στο παρελθόν. Αυτή θα είναι και ένας δείκτης για το πόσο καλά μπορείς να αποδώσεις και στο μέλλον.

Για παράδειγμα, ψάχνουν “αποδείξεις” για ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, το κοινό problem solving. Μπορεί να ψάχνουν για ένα αναλυτικό τρόπο σκέψης, σαν αυτό που έχουν οι Μαθηματικοί. Μπορεί ακόμη να ψάχνουν ένα δημιουργικό μυαλό, καινοτόμο ή μια συγκεκριμέη συμπεριφορά και προσωπικότητα.

Ένας recruiter, μπορεί να καταλάβει πολλά, μέσα από τις απαντήσεις σας καθώς αυτή είναι η δουλειά του. Να αναλύει την προσωπικότητα σας εις βάθος. Μπορεί να καταλάβει αν είστε δημιουργικοί, αν μπορείτε να διαχειριστείτε την αποτυχία, την πίεση, αν έχετε ικανότητες γραφής, ικανότητες παρουσίασης κ.ο..κ

Ερωτήσεις Συνέντευξης

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχεις μια εικόνα για το τι είναι η μέθοδος STAR. Που αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τι μπορεί να σου προσφέρει. Εάν αναρωτιέσαι ποιο είναι το επόμενο βήμα, παρακάτω παραθέτουμε κάποιες ερωτήσεις συνέντευξης.

Γράψε τις ερωτήσεις συνέντευξης σε ένα χαρτί και προσπάθησε να τις απαντήσεις γραπτώς χρησιμοποιώντας την μέθοδο STAR.

  • Πες μας μια κατάσταση που είχες να ολοκληρώσεις ένα task υπό πίεση.
  • Έχεις ποτέ κάνει επιπλέον πράγματα από αυτά που σου ζητήθηκαν;
  • Έχεις βρεθεί ποτέ σε κάποια κατάσταση όπου ένα μέλος της ομάδας σου δεν συνεργάζεται καλά;
Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 58

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial