Μπορεί να έχεις κλείσει τα 25, να είσαι απόφοιτος πανεπιστημίου, ίσως και με μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά νιώθεις ότι δεν μπορείς να εξελιχθείς στον τομέα όπου εργάζεσαι. Έχεις σκεφτεί την αλλαγή καριέρας στα 25;
Ίσως πάλι να μην είσαι ευχαριστημένος με την αμοιβή που προσφέρει το επάγγελμά σου ή τελικά να μην σου αρέσει. Μπορεί ακόμα να είσαι απογοητευμένος από την αναζήτηση εργασίας χωρίς αποτέλεσμα ή απλά να φιλοδοξείς να κάνεις μία νέα αρχή στη ζωή σου σε επαγγελματικό επίπεδο.
Πολλοί λόγοι μπορούν να εμφυσήσουν σε έναν άνθρωπο την επιθυμία για αλλαγή καριέρας στα 25 ή στα 30, στα 40, ακόμη και στα 50. Τα καλά νέα είναι ότι έχεις μία πληθώρα εναλλακτικών στη διάθεσή σου, ώστε αυτή η στροφή στην καριέρα σου να μη μοιάζει τόσο τρομακτική.
Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στην αλλαγή καριέρας στα 25 – 30. Ας μελετήσουμε, λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσεις την επιθυμία σου βήμα-βήμα.
Γρήγορη Πλοήγηση
Πώς να ξεκινήσεις:
Όποιοι λόγοι κι αν σε οδήγησαν στην απόφαση αλλαγής επαγγέλματος, πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου 3 βασικές ερωτήσεις:
- Ποια είναι τα βαθύτερα κίνητρα που με ωθούν στην αλλαγή καριέρας μετά από λίγα μόνο χρόνια ή και καθόλου επαγγελματική εμπειρία;
- Σε ποιο κλάδο θέλω να εργαστώ;
- Πώς αποκτώ πρόσβαση σε αυτό το επάγγελμα;
Τι επιλογές έχεις:
Αν γνωρίζεις τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε απομένει να διερευνήσουμε πώς η σκέψη σου θα γίνει πράξη. Επομένως, ας αναλύσουμε τις επιλογές και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις για μία επιτυχημένη αλλαγή καριέρας στα 25:
#1 Ριζική αλλαγή επαγγέλματος
Ο πρώτος τρόπος για να αλλάξεις καριέρα στα 25 είναι να κάνεις στροφή 180 μοιρών στο πλάνο σταδιοδρομίας σου, αλλάζοντας τόσο δουλειά όσο και τομέα δραστηριοποίησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εκπαίδευση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται σπουδές από την αρχή, σε ένα εντελώς νέο και άγνωστο αντικείμενο στο πανεπιστήμιο ή σε μία τεχνική σχολή. Εναλλακτικά, μπορείς να σπουδάσεις σε κάποιο ΙΕΚ ή μια Ακαδημία. Η εκπαίδευση σε έναν τομέα πολύ διαφορετικό από αυτόν που προέρχεσαι απαιτεί μεγάλη ικανότητα προσαρμογής και φυσικά δίψα για μάθηση. Ωστόσο, θα έχεις τη δυνατότητα να χτίσεις μία καριέρα όπως την είχες ονειρευτεί.
#2 Εξειδίκευση
Μια δεύτερη επιλογή, η οποία δεν έρχεται σε μεγάλη σύγκρουση με την επαγγελματική σου καριέρα στο σύνολό της, είναι η εξειδίκευση. Αναλυτικότερα, μέσω της εξειδίκευσης μπορείς να βελτιώσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες σου σε έναν συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποίησης που σχετίζεται σε κάποιο βαθμό με το πτυχίο σου.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, σεμιναρίων ή ακόμα και πρακτική άσκηση στον τομέα που σε ενδιαφέρει.
Για παράδειγμα, ένας υπεύθυνος ψηφιακής επικοινωνίας μπορεί να εκπαιδευτεί ως UI designer ή ένας project manager μπορεί να γίνει product owner. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, η τρέχουσα θέση εργασίας καθώς και οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της εξειδίκευσης.
#3 Αυτοαπασχόληση
Σε αναζήτηση της ανεξαρτησίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν σήμερα επάγγελμα για να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι ή ακόμα και για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κανείς να γνωρίζει είναι το πάθος του για ένα συγκεκριμένο τομέα, για μία τέχνη ή γενικότερα για μία δραστηριότητα. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη θέληση για μάθηση και στη νοοτροπία του καθενός ως προς την επίτευξη στόχων. Ωστόσο, αν θέλεις να ιδρύσεις τη δική σου επιχείρηση, πρέπει να εντάξεις στο πλάνο σου το πώς θα καλύψεις τις επιχειρηματικές ανάγκες και τα επαγγελματικά έξοδα.
Πώς θα βρεις με τι να ασχοληθείς επαγγελματικά:
Τι συμβαίνει όμως αν δεν είσαι σίγουρος για το ποια κατεύθυνση να ακολουθήσεις; Η νούμερο 1 συμβουλή είναι να προχωρήσεις σε μία αξιολόγηση των δεξιοτήτων σου. Κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστές ικανότητες και δεξιότητες στις οποίες μπορεί να βασιστεί, να τις αξιοποιήσει και να τις εξελίξει. Εάν αυτά τα στοιχεία συνδυαστούν με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες του καθενός, τότε έχουμε την απάντηση στο ερώτημα που ψάχνουμε.
Στη συνέχεια, μπορείς να κάνεις ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για να προσδιορίσεις τις διαφορετικές εναλλακτικές εργασίας που διαθέτεις. Αφού περάσεις και από αυτή τη δοκιμασία που θα ρίξει φως στα επαγγέλματα που μπορείς να επιλέξεις, δεν έχεις παρά να διαλέξεις τι σου αρέσει περισσότερο σύμφωνα με τους δικούς σου, προσωπικούς στόχους. Έπειτα, μπορείς να εξετάσεις την εκ νέου εκπαίδευση ή να αναζητήσεις ένα σεμινάριο κατάρτισης.
Τι πρέπει να προσέξεις:
Για να προχωρήσεις σε αυτήν τη μεγάλη απόφαση της αλλαγής καριέρας, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνεις κάποιες θυσίες. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβαρυνθείς με επιπλέον κόστος από τη μετεγκατάσταση σε άλλη περιοχή. Μια νέα σταδιοδρομία θα φέρει μαζί της και μια νέα ρουτίνα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία ζωής σου, ιδιαίτερα εάν ξεκινάς μια καριέρα που απαιτεί να σπουδάσεις από την αρχή ή παράλληλα με την εργασία σου – θα πρέπει να αναλογιστείς και τις ώρες μελέτης. Επιπλέον, θα εισέλθεις σε ένα άγνωστο εργασιακό περιβάλλον και θα πρέπει να δημιουργήσεις νέες επαγγελματικές σχέσεις και καλή φήμη από την αρχή. Συνεπώς, είναι σημαντικό να έχεις ένα καλό δίκτυο υποστήριξης γύρω σου.
Αλλαγή θέσης εργασίας ή επαγγέλματος;
Μην ξεχνάς ότι οι επαγγελματικές τροχιές είναι σπάνια γραμμικές και πολύ συχνά ένας αριθμός αλλαγών πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σου ζωής. Η αλλαγή καριέρας απαιτεί αφοσίωση και χρόνο, οπότε αν είσαι ευχαριστημένος με τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας σου, αλλά θέλεις μια νέα πρόκληση, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξεις επάγγελμα.
Για παράδειγμα, αν εργάζεσαι σε μία εταιρεία, μπορείς να ρωτήσεις στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ή το τμήμα προσωπικού για διαθέσιμες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης ή για αλλαγή θέσης εργασίας. Από την άλλη πλευρά, αν είσαι βέβαιος ότι θέλεις να κάνεις μία νέα αρχή σε μία άλλη δουλειά, μη διστάσεις να προχωρήσεις.
Γιατί να αλλάξεις καριέρα;
Ανακαλύπτοντας ένα άλλο επάγγελμα, θα αποκτήσεις κίνητρο και δυναμισμό, θα πολλαπλασιάσεις τις εμπειρίες σου, θα έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις ομάδα συνεργατών και ιεραρχία. Ακόμα, θα έχεις προοπτικές για μία καλύτερη αμοιβή.
Επομένως, είτε είναι από ψυχική και σωματική κούραση, είτε επιθυμία για αλλαγή ή επειδή δεν σου αρέσει πια η δουλειά σου, έχεις κάθε λόγο να θέλεις να αλλάξεις καριέρα και να βρεις μια επαγγελματική απασχόληση στην οποία η προσωπικότητά σου θα εκφράζεται πλήρως. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι είσαι μόλις 25 ετών και αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τη δουλειά σου, οφείλεις πρώτα στον εαυτό σου να την αλλάξεις, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεκινήσεις από το μηδέν. Λοιπόν, πήρες την απόφαση; Αν ναι, τότε τι περιμένεις;