10 Συμβουλές για να χτίσεις μια επιτυχημένη και καλλιτεχνική καριέρα

Ξέρεις ότι είναι το επάγγελμα  που θέλεις  να ακολουθήσεις. Όλοι οι επικριτές είναι έτοιμοι να απορρίψουν τις ιδέες σου. Αλλά είσαι απόλυτα δημιουργικός και έτοιμος να κάνεις τα πάντα ώστε να χτίσεις την καριέρα που θέλεις πάνω στο αντικείμενο που αγαπάς. 

Ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές Λυκείου, τα επαγγελματικά όνειρα που εκφράζονται πιο έντονα είναι αυτά των μαθητών με καλλιτεχνική κλίση. Μπορούν όμως αυτά τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα; 

Εάν ρωτήσουμε τους γονείς η απάντηση είναι σίγουρα «Όχι!» Τα συγκεκριμένα όνειρα σβήνουν πιο γρήγορα και από ένα δίχρονο που κοιμάται με το κινητό αγκαλιά.Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα. Και σύμφωνα με την άποψη τους αυτό δε γίνεται εάν είσαι ένας αυτοαπασχολούμενος ηθοποιός, καλλιτέχνης, μουσικός, χορευτής, συγγραφέας ή σχεδιαστής μόδας!

Πολλοί εγκαταλείπουν τα όνειρά τους. Οπότε πώς εξελίζεις μια καριέρα προσανατολισμένη από τη δημιουργικότητα, το ταλέντο, τις δεξιότητες και το πάθος; 

Παρακάτω θα διαβάσετε 10 συμβουλές για να το πετύχετε.

#1 Προς τα πού προσανατολίζεται;

Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν αφορά τον επαγγελματικό σου προορισμό, αλλά την επαγγελματική σου κατεύθυνση. Σκέψου που θέλεις να πας. Τι σου αρέσει να κάνεις; Ανοίξου σε νέες ιδέες και γνώσεις. Και αφού το ανακαλύψεις, γίνε καλός σε αυτό. Εκπαιδεύσου. Προπονήσου. Μάθε. Επανέλαβε. Το ταλέντο και το πάθος χρειάζονται διαμόρφωση.

#2 Έμπνευση

Ξέρεις ότι είσαι δημιουργικός άνθρωπος, όμως πώς ξεκινάς να δημιουργείς; Ποιόν θαυμάζεις; Ποιός σε εμπνέει; Διάβασε τα blog τους, ακολούθησε τους στα κοινωνικά δίκτυα. Συνάντησέ τους και μάθε από αυτούς. Πήγαινε σε εκθέσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις και φεστιβάλ. Άδραξε την ευκαιρία να μιλήσεις σε ανθρώπους που βγάζουν τα προς το ζην από το ταλέντο τους. 

#3 Πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σε οργανισμούς όπως https://www.design.org.au/ Θα βρεις περισσότερους συνδέσμους σε επαγγελματικούς συλλόγους  στο https://myfuture.edu.au/occupations του myfuture. Επίσης δες τα βίντεο τα https://myfuture.edu.au/assist-others/occupation-video-library/ και τις ιστορίες καριέρας από δημιουργικούς ανθρώπους που ξεκίνησαν από το σημείο που ξεκινάς εσύ. 

#4 Τι βρίσκεται σε ζήτηση;

Ψάξε για τομείς που βρίσκονται σε ζήτηση ή αυξάνεται η ζήτησή τους. Αναγνώρισε τα τρεντς και χρησιμοποίησε τα. Παίξε με την τύχη σου!

#5 Πρέπει να τρως!

Μπορεί το μυαλό σου να είναι γεμάτο με ιδέες αλλά πρέπει να τρως, να έχεις ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου και να πληρώνεις λογαριασμούς. Προετοιμάσου να δουλέψεις σε περισσότερες από μια δουλειές. Δεν είναι μια δουλειά γραφείου. Οι καλλιτεχνικές καριέρες συχνά αργούν να γίνουν δουλειές πλήρους απασχόλησης. Οπότε βρες μια δουλειά που σου αρέσει για να στηρίζεις οικονομικά τον εαυτό σου, όσο βρίσκεις αρκετό χρόνο και διάθεση για να αφιερωθείς στην τέχνη σου.

#6 Πρακτική άσκηση και εθελοντισμός

Και τα δύο αφορούν την απόκτηση εμπειρίας. Συνήθως είναι χωρίς ή ελάχιστη αμοιβή με αντάλλαγμα την ευκαιρία να μάθεις. Εκμεταλεύσου απόλυτα την πρακτική σου. Να είσαι συνεπής, να δουλεύεις σκληρά, να είσαι διαθέσιμος και ευέλικτος – έτοιμος να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Έτσι αποκτάς φήμη στον χώρο που επιδιώκεις να εργαστείς. 

#7 Απόκτησε επιχειρηματικές δεξιότητες – θα τις χρειαστείς!

Το πιθανότερο είναι να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Μάθε τα βασικά της διοίκησης επιχειρήσεων, ώστε να μπορείς να βγάζεις όντως λεφτά από αυτό που κάνεις.

#8 Άκουσε τους επαγγελματίες

«Όταν πρωτοξεκινήσαμε, σίγουρα δεν ήμασταν επιχειρηματίες: ήμασταν καλλιτέχνες που θέλανε να δημιουργήσουν.  

Μπριάννα και Άννα απο https://www.youtube.com/watch?v=fcTWjHLngz8

#9 Αντισυμβατικός και τολμηρός 

«Είμαι χορογράφος, πρώην μέλος τσίρκου, διαφημίστρια και γραφίστρια. Το μάρκετινγκ και οι επιχειρηματικές ικανότητες είναι απαραίτητα. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να επιζήσεις. Πρέπει να είσαι έξυπνος και προγραμματισμένος να πουλήσεις τις ικανότητές σου. Και αυτό πρέπει να γίνεται εφ’ όρου ζωής . Προετοιμάσου να έχεις πολλούς ρόλους.»

Τζέσι Ζεβάκα

#10 Γίνε ο ένας

Ο συγγραφέας εφηβικών βιβλίων φαντασίας Τζον Λάρκιν μιλάει για την πρώτη του μέρα στο μάθημα δημιουργικής γραφής στο πανεπιστήμιο. Τριάντα συγγραφείς γεμάτοι ελπίδα συγκεντρώθηκαν, έτοιμοι να κάνουν όλα όσα χρειάζεται για να επιτύχουν ως συγγραφείς. Τους είπανε: «Μόνο ένας από εσάς θα επιτύχει επειδή μόνο ένας από εσάς δε θα τα παρατήσει». Εκείνη την μέρα αποφάσισε να γίνει αυτός ο ένας. 

Τελευταία λόγια – να είσαι αυθεντικός

“Το να είσαι ο εαυτός σου στην τέχνη σου είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να δώσεις στον κόσμο. Εάν σου αρέσει, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ότι θα υπάρξουν και άλλοι που θα τους αρέσει. Η αυθεντικότητα συχνά οδηγεί στην πραγματική, ατόφια, προσωπική τέχνη που είναι το καλύτερο είδος τέχνης. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αγαπήσουν ό, τι κάνεις εάν το κάνεις με αυθεντικότητα.»

Άννα Στάνφορντ

Μετάφραση: Βασιλική Πεζοδρόμου

Πηγή: myfuture.edu.au

Προεπιλεγμένη Εικόνα
Βασιλική Πεζοδρόμου
Άρθρα: 1

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial