Ο Ψυχολόγος είναι ένα επάγγελμα που έχει ως κύριο άξονα μελέτης του τον άνθρωπο και την ψυχολογία του. Αφορά την ψυχική μας υγεία και εσωτερική μας ισορροπία. Είναι απαραίτητο επάγγελμα καθώς με την εξέλιξη των χρόνων, ολοένα και περισσότεροι χρειάζονται μια ψυχολογική υποστήριξη. Οι ασθένειες υπάρχουν, άσχετα με το αν δεν ανεβάζουν πυρετό και δεν προκαλούν πόνο στο σώμα.
Στα επόμενα λεπτά, θα μάθεις οτι χρειάζεσαι για το επάγγελμα του Ψυχολόγου και την Ψυχολογία.
Ο Ψυχολόγος, είναι ένα από τα επαγγέλματα του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Ένας Τομέας που εμπεριέχει και διάφορα άλλά επαγγέλματα όπως αυτό του Παιδοψυχίατρου και του Νοσηλευτή.
Στο FutureGeneration, θα βρείς υλικό που ενημερώνεται συνεχώς, όπως η λίστα με όλα τα επαγγέλματα του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
Κάποια από τα θέματα – ερωτήσεις που αναλύονται σε αυτό το άρθρο είναι:
- Πληροοφρίες για το επάγγελμα Ψυχολόγος και την ψυχολογία.
- Με τι ασχολείται ένας Ψυχολόγος
- Πως να σπουδάσεις Ψυχολογία
- Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Ψυχολογίας
- Πως είναι να είσαι Ψυχολόγος
- και πολλά ακόμη…
Αν χρειάζεσαι απαντήσεις για όλα τα παραπάνω, ευχόμαστε καλή ανάγνωση και αν θέλεις να μας στηρίξεις (κάτι που χρειαζόμαστε), μπορείς να κάνεις απλά ένα follow στα Social Media
Περιγραφή Επαγγέλματος
Οι ασθενείς ενός ψυχολόγου μπορεί να είναι μεμονομένα άτομα αλλά και κοινωνικές ομάδες ως σύνολο. Τα φαινόμενα και οι συμπεριφορές που καλείται να θεραπεύσει ένας ψυχολόγος μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Έτσι λοιπόν, ασχολείται τόσο με την πρόγνωση πριν δηλαδή εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, την διάγνωση αφού έχει επιβεβαιώσει με επιστημονικές μελέτες και την εμπειράι τουκαι την αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Η ειδικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αφορά ένα συγκεκριμένο άτομο, αλλά και το σύνολο των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ψυχοπαθολογικών καταστάσεων. Οι επιστημονικές μέθοδοι και οι εξειδικεύσεις κάθε επαγγελματία ψυχολόγου, διαφοροποιούνται.
Ο Ψυχολόγος ασχολείται με τη μελέτη, την κατανόηση και την ερμηνεία των ψυχικών φαινομένων και τις εκδηλώσεις φυσιολογικής ή παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς, τόσο των ατόμων όσο και των κοινωνικών ομάδων. Είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την πρόγνωση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Η ειδικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αφορά ένα συγκεκριμένο άτομο, αλλά και το σύνολο των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ψυχοπαθολογικών καταστάσεων. Οι επιστημονικές μέθοδοι και οι εξειδικεύσεις κάθε επαγγελματία ψυχολόγου, διαφοροποιούνται.
Με τι ασχολείται ο Ψυχολόγος
Το επάγγελμα ρυθμίζεται από αυστηρή δεοντολογία, που αναφέρεται σε βασικά ζητήματα και περιλαμβάνει κανόνες που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Ψυχολόγου και συμβουλευομένου, το ήθος του ίδιου του Ψυχολόγου, τις σχέσεις με τους συναδέλφους του, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την άσκηση του επαγγέλματος σε οποιαδήποτε μορφή. Οι γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού καθορίζονται στο σύνολό τους από τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας των επαγγελματιών Ψυχολόγων.
Παρακάτω παραθέτουμε μια ανάλυση του Σχολικού Ψυχολόγου
Χαρακτηριστικά Ψυχολόγου
Ο Ψυχολόγος, για να σπουδάσει και να ασκήσει το επάγγελμα, πρέπει να έχει:
- Αληθινό σεβασμό και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο
- Αντικειμενικότητα
- Επιστημονική αναζήτηση και μελέτη του ανθρώπινου νου και της συμπεριφοράς
- Υπομονή, ψυχραιμία, πειθώ και επικοινωνιακές ικανότητες
- Υπευθυνότητα και εχεμύθεια
- Τήρηση του απορρήτου
- Ακεραιότητα.
- Συναισθηματική σταθερότητα και ψυχραιμία
- Επικοινωνιακή ικανότητα
- Ευσυνειδησία και Ενσυναίσθηση
- Αντικειμενικότητα και αμεροληψία
- Κατανόηση της διαφορετικότητας
- Πραότητα και διακριτικότητα
- Ενδιαφέρον για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα
- Ενεργητική ακοή
Πως είναι να είσαι Ψυχολόγος
Ο Ψυχολόγος συνήθως εργάζεται σε χώρο γραφείου, είτε δικό του, είτε του φορέα στον οποίο συνεργάζεται.
Χώρος εργασίας ενός Ψυχολόγου
Οι συνθήκες εργασίας του Ψυχολόγου παρουσιάζουν συχνά κάποιες δυσκολίες λόγω της συχνής επαφής του με άτομα που έχουν ψυχικά ή άλλα προβλήματα υγείας, ή λόγω του χώρου εργασίας που μπορεί να είναι νοσοκομείο ή ίδρυμα. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να έχει δικό του γραφείο όπου δέχεται τους πελάτες του.
Ωράριο εργασίας ενός Ψυχολόγου
Το ωράριο εργασίας του Ψυχολόγου καθορίζεται και εξαρτάται από το χώρο μέσα στον οποίο εργάζεται. Συνήθως είναι αυστηρά καθορισμένο, μιας και επικοινωνεί με τους πελάτες του σε προγραμματισμένες ώρες. Ωστόσο, ο Ψυχολόγος εργάζεται και αρκετές ώρες μόνος στο γραφείο του, προκειμένου να συμβουλευτεί τα βιβλία του, τις σημειώσεις του, να μελετήσει γενικά την περίπτωση που αναλαμβάνει και να προγραμματίσει τις ενέργειές του.
Σπουδές και Εκπαίδευση
Ψυχολογία στην Ελλάδα μπορεί να σπουδάσει κανείς σε Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που συνεργάζονται με ξένα Πανεπιστήμια. Στα δημόσια ΑΕΙ μπορείς να επιλέξεις ένα από τα Τμήματα Ψυχολογίας.
Η πλήρης εξειδίκευση προϋποθέτει μεταπτυχιακές σπουδές και βιωματικές ασκήσεις, όπως στην περίπτωση της ψυχανάλυσης, ή άλλης μορφής ψυχοθεραπείας που αναλαμβάνει η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία.
Στην Ελλάδα υπάρχουν έξι (6) Πανεπιστημιακά Τμήματα Ψυχολογίας, αναγνωρισμένα από το κράτος, που οδηγούν σε απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου, με όλα τα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.
Διάρκεια σπουδών
Οι σπουδές σε κάποιο από τα Τμήματα Ψυχολογίας στην Ελλάδα απαιτούν 4 χρόνια (8 εξάμηνα) ακαδημαικής εκπαίδευσης. Φυσικά, με την απόκτηση του πτυχίου Ψυχολογίας και του τίτλου σπουδών Bachelor (BSc), έχεις την επιλογή να συνεχίσεις τις σπουδές σου και να εξειδικευτείς ακόμη περισσότερο.
Η διάρκεια ενός Μεταπτυχιακού Προγράμματος σπουδών σε κάποιο από τα Τμήματα Ψυχολογίας των Ελληνικών Πανεπιστήμίων είναι μέχρι 2 χρόνια. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να κάνεις το μεταπτυχιακό σου στο εξωτερικό.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Όλα τα επίσημα δικαιώματα και ο τίτλος του Ψυχολόγου μπορεί να αποκτηθεί έπειτα από σπουδές σε:
- Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστημιακά Τμήματα
- Πανεπιστημιακά Τμήματα Ψυχολογίας στο εξωτερικό
- Ιδιωτικά Πανεπιστημιακά Τμήματα Ψυχολογίας της Ελλάδας που είναι παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων
Για τις σπουδές σε Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστημιακά Τμηματα Ψυχολογίας έχεις τις εξής επιλογές:
- Τμήμα Ψυχολογίας – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Τμήμα Ψυχολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών
- Τμήμα Ψυχολογίας – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Τμήμα Ψυχολογίας – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Τμήμα Ψυχολογίας – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ – Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σώματος
Για τις σπουδές στο εξωτερικό, θα πρέπει να υπάρχει και ισότιμη ακαδημαϊκή αναγνώριση αυτών από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).
Για τις σπουδές σε Ιδιωτικά Πανεπιστημιακά Τμήματα Ψυχολογίας, θα πρέπει να υπάρχει επαγγελματική ισοτιμία από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.).
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές των Ψυχολόγων; Που μπορεί να εργαστεί ένας Ψυχολόγος; Τι απαιτείται για να εργαστείς ως Ψυχολόγος στην αγορά εργασίας σήμερα;
Ο Ψυχολόγος μπορεί να εργαστεί τόσο στον Ιδιωτικό όσο και Δημόσιο Τομέα. Άδεια άσκησης επαγγέλματος παρέχεται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και απαιτείται για όλες τις ειδικότητες Ψυχολόγων.
Το επάγγελμα του Ψυχολόγου τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να βρίσκει τη θέση του στην ελληνική κοινωνία, καθώς έχουν προκύψει ανάγκες υποστήριξης και συμβουλευτικής σε διάφορους τομείς, λόγω της αύξησης των ψυχοκοινωνικών και οικονομικών αδιεξόδων της σύγχρονης εποχής.
Επιπλέον, η πολυπολιτισμικότητα στα σχολεία και ο ρατσισμός είναι κοινωνικά φαινόμενα με ανθρωπιστικό περιεχόμενο, τα οποία χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης, καθώς καθορίζουν τις ισορροπίες μιας εθνικής οντότητας.
Εργασία στον Δημόσιο Τομέα
Στο Δημόσιο Τομέα, μπορεί να απορροφηθεί μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) σε:
- Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Νοσοκομεία
- Πανεπιστήμια
- Κέντρα κοινωνικής προστασίας
- Κέντρα ψυχικής υγείας, συμβουλευτικής, προσανατολισμού και αποκατάστασης ΑμΕΑ.
- Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε αντίστοιχους κρατικούς φορείς με αντικείμενο εργασίας την έρευνα, την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την κοινοτική ψυχολογία, τη συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία κ.τλ.
Εργασία στον Ιδιωτικό Τομέα
Ο Ψυχολόγος έχει αρκετές εναλλακτικές ευκαιρίες. Κάποιες από αυτές, απαιτούν άτυπα γνώσεις και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα αν ανήξεις δικό σου γραφείο, θα πρέπει να έχεις γνώσεις από Business Administration. Επιπλέον αν ασχοληθείς πάνω στον τομέα του Marketing θα πρέπει να γνωρίζεις τα βασικά στοιχεία του Marketing και το πως χρησιμοποιείς διάφορες τεχνικές για να οδηγήσεις συναισθηματικά τον χρήστη σε μια αγορά.
#1 Ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής
Ο Ψυχολόγος μπορεί να εργαστεί στον Ιδιωτικό Τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Να δημιουργήσει το δικό του ιδιωτικό γραφείο ψυχολογίας και συμβουλευτικής ή ψυχολογικό κέντρο.
Οι Ψυχολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες συνήθως προσφέρουν υπηρεσίες όπως:
- πρόληψη ψυχικών διαταραχών
- προαγωγή της ψυχικής υγείας
- παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών
Οι Ψυχολόγοι που εργάζονται με αυτό τον τρόπο επιβάλλεται να έχουν εξειδικευθεί σε ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, διάρκειας τουλάχιστον 4 ετών και να έχουν κάνει και οι ίδιοι ψυχοθεραπεία αρκετά χρόνια ώστε να είναι ικανοί/ες να αντιπαρέρχονται των περιπτώσεων που διαχειρίζονται.
#2 Marketing και πωλήσεις
Επιπλέον, αρκετοί Ψυχολόγοι εργάζονται και με διαφημιστικές εταιρείες. Η Ψυχολογία συνδέεται άμεσα με το Marketing και τις Πωλήσεις μιας και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται έχουν σε μεγάλο ποσοστό την Ψυχολογία.
#3 Έρευνα
Όσοι θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο ακαδημαική καριέρα, μπορούν να εργαστούν στον Ιδιωτικό Τομέα σε διάφορους ερευνητικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με αντικείμενο τον τομέα εξειδίκευσής του που έχουν λάβει μέσα από κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
Σχετικά Επαγγέλματα
Το επάγγελμα του Ψυχολόγου ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Στον κλάδο αυτό υπάρχουν και άλλα σχετικά επαγγέλματα που στόχο έχουν την συμβουλευτική, την φροντίδα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
- Επάγγελμα Κοινωνικός Λειτουργός
- Επάγγελμα Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμου
- Επάγγελμα Λογοθεραπευτής
- Επάγγελμα Εργοθεραπευτής
- Επάγγελμα Παιδοψυχίατρος
- Επάγγελμα Φυσιοθεραπευτής
Δικτυώσου με την αγορά
Τα συλλογικά όργανα που εκπροσωπούν τους Ψυχολόγους είναι κυρίως ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος που έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες για τη νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.
Επιπλέον, στο Facebook και Instagram μπορείς να βρείς διάφορους ψυχολόγους, να μελετήσεις τις υπηρεσίες τους, να συνεργαστείς μαζί τους και να δικτυωθείς και εσύ ως νέος Ψυχολόγος.
Επιπλέον πληροφορίες
Συχνές Ερωτήσεις
Καποιος που κατεχει 2 μεταπτυχιακα ψυχολογιας, μπορει να αποκτησει αδεια ασκησεως επαγγελματος ψυχολογου και επαγγελματικα δικαιωματα ή χρειαζονται αποκλειστικα προπτυχιακες σπουδες ψυχολογιας;
Απαιτούνται προπτυχιακές σπουδές.
Κάποιος που έχει σπουδάσει ψυχολογία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού;
Όχι, δεν έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Η σπουδές Ψυχολογίας σε Ιδιωτικό κολλέγιο είναι ίδια με Δημόσιο;
Ναι, πλέον τα Ιδιωτικά Κολλέγια είναι τα ίδια με το δημόσιο.
Ο Ψυχολόγος είναι Ιατρός;
Ο Ψυχολόγος, δεν εργάζεται απαραίτητα σε Ιατρείο όπως οι Ιατροί. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής. Ασχολείται κυρίως με την αιτία του προβλήματος και όχι τόσο με τα συμπτώματα. Κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με την προσέγγιση ενός Ιατρου. Εργάζεται σε δικό του γραφείο ή στον φορέα με τον οποίο συνεργάζεται και έχει “πελάτες” και όχι “ασθενείς”.
Ποιά η διαφορά του Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου;
Ο Ψυχίατρους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής ενώ ο Ψυχολόγος είναι απόφοιτης της Φιλοσοφικής Σχολής. Επιπλέον, ένας Ψυχαναλυτής, μπορέι να είναι είτε Ψυχολόγος, είτε Ψυχίατρος. Τέλος, ένας Ψυχίατρος έχει την δυνατότητα να γράψει φάρμακα και να παραπέμψει σε κάποιο ίδρυμα τον ασθενή ενώ ο Ψυχολόγος όχι. Ο ρόλος του Ψυχολόγου είναι καθαρά συμβουλευτικός.