Ο Μηχανικός Ορυκτών Πόρων κάνει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων του εδάφους και επιβλέπει την εξόρυξή τους. Τι προοπτικές όμως έχει αυτό το επάγγελμα; Οι κυριότερες δραστηριότητές του είναι η γεωλογική, κοιτασματολογική μελέτη μιας συγκεκριμένης περιοχής, η μελέτη μορφολογίας του εδάφους, ο εντοπισμός κοιτασμάτων με γεωφυσικές μεθόδους, οι αναλύσεις εδαφών και μελέτες εξόρυξης και, τέλος, η επίβλεψη εργασιών εξόρυξης.
Κατά την εκτέλεση των εργασιών του ο Μηχανικός Ορυκτών Πόρων χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, όργανα εδαφομηχανικής, όργανα γεωφυσικής διασκόπησης, γεωλογικές πυξίδες, αξίνες κ.ά.
Ο Μηχανικός Ορυκτών Πόρων μπορεί να έχει σπουδάσει στα αντίστοιχα Τμήματα των Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων όπως η σχολή στο Πανεπιστήμιο ΚΡήτης.
Δεξιότητες
Ο Μηχανικός Ορυκτών Πόρων χρειάζεται να διαθέτει:
- Μεθοδολογία, ακρίβεια, υπευθυνότητα
- Συνέπεια και υπομονή
- Ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις
- Πνεύμα συνεργασίας
- Ικανότητα παρατήρησης και ανάλυσης
- Αντίληψη μορφών, σχημάτων και επινοητικότητα
- Μαθηματική, μηχανική ικανότητα και ικανότητα αντίληψης χώρου
- Φυσική αντοχή και ευκινησία
- Χρήση ειδικών προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
πτυχιούχος της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος ορίζεται ως “Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων” έχει ως κυρία δραστηριότητα του την αναζήτηση, εξόρυξη, επεξεργασία και εν γένει εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων.
Ο Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων έχει τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης στις εξής δραστηριότητες:
- Μελέτη και επίβλεψη έργων για την ανίχνευση και τον εντοπισμό ορυκτών πόρων με γεωτρήσεις, κοιτασματολογικές, γεωφυσικές, γεωχημικές, ορυκτολογικές και άλλες σύγχρονες μεθόδους.
- Εκπόνηση, επίβλεψη και εφαρμογή οικονομικοτεχνικών μελετών για την επιφανειακή ή υπόγεια εκμετάλλευση βιομηχανικών ορυκτών και μεταλλευμάτων.
- Συμμετοχή στη μελέτη και επίβλεψη γεωτεχνικών έργων όπως διακινήσεις εδαφών, διάνοιξη σηράγγων, σταθεροποίηση πρανών κ.λπ.
- Σχεδιασμός, μελέτη, επίβλεψη διαδικασιών εμπλουτισμού και ποιοτικής αναβάθμισης μεταλλευμάτων βιομηχανικών και ενεργειακών ορυκτών.
- Αξιοποίηση βιομηχανικών ορυκτών πρώτων υλών για τη δημιουργία τυποποιημένων βιομηχανικών υλικών και προϊόντων (κεραμικά, πυρίμαχο, γυαλιά κονιάματα κ.λπ.)
- Σχεδιασμό, μελέτη, επίβλεψη συστημάτων παραγωγής και εκμετάλλευσης ρευστών υπό υπόγειους ταμιευτήρες (υδρογονάνθρακες, γεωθερμικά ρευστά κ.λπ.)
- Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αποκατάσταση περιβάλλοντος σε περιοχές εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων.
Η επαγγελµατική κατοχύρωση των διπλωµατούχων Μηχανικών Oρυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης διέπεται από το Προεδρικό Διάταγµα υπ. αριθµ. 99 (ΦΕΚ 187/τ.Α/5-11-2018):
Δείτε το Άρθρο 14 που αναφέρεται στα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (σσ.10417-10419), καθώς και το Άρθρο 2 όπου αναφέρονται οι κοινές δραστηριότητες όλων των μηχανικών (σσ.10400-10401).
Προοπτικές
Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι περιορισμένες, με εξαίρεση τις περιοχές όπου υπάρχουν μεταλλεία, ορυχεία, σταθμοί της ΔΕΗ ή βιομηχανίες επεξεργασίας ορυκτών. Ο Μηχανικός Ορυκτών Πόρων μπορεί να εργαστεί σε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, μεταλλευτικές εταιρείες, ορυχεία μεταλλευμάτων-κοιτασμάτων, κατασκευαστικές εταιρείες που ασχολούνται κυρίως με την κατασκευή στοών και φρεάτων. Οι αποδοχές του επαγγελματία κρίνονται ικανοποιητικές.
- Η παραδοσιακή οδός – δουλεύοντας αρχικά σαν Μηχανικός πεδίου σε διάφορα τμήματα, έπειτα ως Πρώτος Μηχανικός, μετά ως Αρχι-Μηχανικός και τέλος ως Διευθυντής Ορυχείου μέχρι γενικός Διευθυντής έχοντας τη δυνατότητα να γίνεις ακόμα και CEO μιας εταιρίας. (*Σημείωση: Ανάλογα με το χώρο εργασίας ο τίτλος του Μηχανικού αλλάζει.)
- Η οδός των Οικονομικών – μεταπτυχιακές σπουδές, αποκτώντας ένα Μάστερ στα οικονομικά ή κάνοντας ένα MBA (ή και απευθείας μετά το πτυχίο) μπορείς να επιχειρήσεις την ένταξή σου στο χώρο των οικονομικών μ ειδικότητα τα ορυκτά και μέταλλα. Οι τέσσερις κύριες κατευθύνσεις είναι: Αναλυτής (Analyst), Τραπεζίτης Επενδύσεων (Investment Banker), Οικονομολόγος Έργου (Project Financer) και Σύμβουλος Μετόχων (Private Equity Consultant).
- Η οδός των πωλήσεων – Υπάρχουν εταιρίες λογισμικού, Κατασκευαστές Εξοπλισμού(Original Equipment Manufactures – OEMs), Κατασκευαστές νέων τεχνολογιών(Original Technology Manufacturers – OTMs), και προμηθευτές. Μπορείς να ασχοληθείς στο κομμάτι των πωλήσεων ως τεχνικός πωλήσεων, στο γραφείο υποστήριξης, στο χώρο εγκατάσταση, στη ομάδα σχεδίασης, στο project management ή ακόμα και στο καθαρό μέρος της πώλησης.
- Η ακαδημαϊκή οδός – αφοσίωση στην έρευνα και στην επιστήμη μέσα σε ερευνητικούς φορείς/ιδρύματα
- H οδός της συμβουλευτικής – γενικά με αυτή την επιλογή τα ταξίδια είναι συχνά και τα ωράρια δε υπάρχουν. Γενικά, χρησιμοποιείς όλες σου τις γνώσεις ώστε να δίνεις λύση όσο το δυνατό πιο σύντομα.
- Η οδός του ελεύθερου επαγγελματία – δουλεύοντας ως ελεύθερος επαγγελματίας από έργο σε έργο από ορυχείο σε ορυχείο. Σχεδόν το ίδιο με το να δουλεύεις μόνιμα σε μια εταιρεία απλά με το πέρας του έργου τελειώνει και το συμβόλαιό σου.
- Η οδός του επιχειρηματία – βλέπεις ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να δώσει λύση στο χώρο; Έχεις κατάλληλο δίκτυο και επαφές; Έχεις ένα επιχειρηματικό σχέδιο που μπορεί να κάνει τη διαφορά; Υπάρχουν παραδείγματα συναδέλφων που άρχισαν μόνοι και σε λιγότερο από 3 χρόνια είχαν μια εταιρία με προσωπικό 300 ατόμων.
- Η μη παραδοσιακή οδός – δουλεύοντας για ένα startup/εταιρεία ερευνών, φορώντας πολλά καπέλα, λίγο τρελό και περιέχει μεγάλο ρίσκο… καθώς μπορεί και να πληρώνεσαι με μετοχές, πχ. ο πρώτος γραμματέας της Υahoo είναι σήμερα εκατομμυριούχος.
- Η οδός εξόδου – μερικοί συνάδελφοι παίρνουν το πτυχίο και αποφασίζουν ότι το επάγγελμα δε τους εκφράζει και ασχολούνται με κάτι άλλο άσχετο.
Σημείωση: Θα μπορούσε να αναφερθεί και ο διορισμός στο ελληνικό δημόσιο, για το βόλεμα όμως δε συνίσταται! Η δουλεία του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων δείχνει ότι δίνει πολλές διεξόδους, κυρίως στο εξωτερικό.
Συνθήκες Εργασίας
Η εργασία του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων είναι συχνά χειρωνακτική και απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας. Δουλεύει σε συνεργασία με τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων και άλλους επιστήμονες. Ακόμη, χρειάζεται να ταξιδεύει συχνά σε διάφορα μέρη της χώρας για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων.
Η εργασία του εκτελείται κυρίως στην ύπαιθρο, σε δύσβατες περιοχές και πολλές φορές έχει να αντιμετωπίσει τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τη σωματική κόπωση.
Επαγγελματικές Οργανώσεις
Οι επαγγελματίες εγγράφονται στο ΤΕΕ και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.
Πηγές: edujob.gr, thanosparaschos.eu, mred.tuc.gr