Ασφυκτιείς στο εργασιακό σου περιβάλλον και νομίζεις πως ευθύνεται η δουλειά σου; Νιώθεις ότι δεν αντέχεις άλλο με αυτή την κατάσταση; Θεωρείς ότι η δουλειά των ονείρων σου θα σου λύσει όλα σου τα προβλήματα; Διαβάζοντας παρακάτω ίσως και να αναθεωρήσεις! Είσαι έτοιμος;
Γρήγορη Πλοήγηση
Πάθος και επάγγελμα: Τα προβλήματα που δημιουργούνται
Υπάρχουν πολλά blogs, άρθρα και βιβλία τα οποία γράφουν πως, για να αποκτηθεί η δουλειά των ονείρων σου, θα πρέπει να βρεις το πάθος σου και να το κάνεις επάγγελμα, προτείνοντας παράλληλα τρόπους για να το καταφέρεις. Υπάρχουν, όμως, κάποια προβλήματα με αυτή την άποψη.
#1 Σπανιότητα
Το 2002, ο Καναδός ψυχολόγος Robert Vallerand διεξάγοντας έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα πως το να κάνεις το πάθος σου επάγγελμα είναι σπάνιο. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επαγγελματικά πάθη. Τα πάθη των περισσότερων σχετίζονται με τα χόμπι τους. To 2003, σε συνέχεια των ερευνών του, διαπίστωσε ότι τα επαγγελματικά πάθη δεν είναι πάντοτε βοηθητικά. Τα χώρισε σε αρμονικά και εμμονικά, αναφέροντας πως μπορείς να αναπτύξεις αρμονικό πάθος για την δουλειά σου και ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω των πολύ υψηλών δεξιοτήτων που θα αποκτήσεις.
#2 Άγχος και αμφιβολίες
Ο Cal Newport, στο βιβλίο του με τίτλο “so good they can’t ignore you” επισημαίνει πως η δουλειά των ονείρων σου και η αναζήτησή της είναι μια διαδικασία που μπορεί να σου δημιουργήσει άγχος για το αν και πότε θα την βρεις και συνεχείς αμφιβολίες για το αν το επάγγελμα που έχεις επιλέξει είναι το ιδανικό για σένα.
Χαρακτηριστικά ιδανικού επαγγέλματος
Αν, όμως, δεν είναι το πάθος μας αυτό που θα μας προσφέρει επαγγελματική ικανοποίηση, τότε τι είναι; Τι μας κάνει να αγαπάμε την δουλειά μας;
O Cal Newport αναφέρει 3 χαρακτηριστικά τα οποία προσφέρουν επαγγελματική ευημερία: την ανεξαρτησία, την ικανότητα και την σύνδεση.
#1 Ανεξαρτησία
Κάθε εργαζόμενος λαμβάνει ικανοποίηση στο εργασιακό του περιβάλλον, όταν έχει έλεγχο και αυτονομία. Ο έλεγχος αυτός προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και η αυτονομία ένα αίσθημα ελευθερίας. Τα αισθήματα αυτά, λοιπόν, αποτελούν θεμελιώδη χαρακτηριστικά για να έχεις επαγγελματική ευημερία.
#2 Ικανότητα
Βασική προϋπόθεση για να κατέχεις έλεγχο και αυτονομία στην δουλειά είναι να διαθέτεις τις ικανότητες για να την πραγματοποιήσεις. Η ανάπτυξη τόσο των hard skills όσο και των soft skills σου θα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου!
#3 Σύνδεση
Οι καλές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων μπορούν να συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος. Η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η επικοινωνία και γενικότερα, η συναισθηματική νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων. Το γεγονός αυτό μπορεί να προσφέρει ,φυσικά, επαγγελματική ικανοποίηση.
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων ως στάση ζωής
Η βασική ιδέα πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο Cal Newport είναι πως η δουλειά των ονείρων σου – ένα γεγονός σπάνιο και πολύτιμο – θα πρέπει να γίνεται αφού πρώτα έχεις αναπτύξει σπάνιες και πολύτιμες δεξιότητες.
Στην προσπάθειά του να γίνει πιο συγκεκριμένος, διαχώρισε τους ανθρώπους σε 2 κατηγορίες, ανάλογα με την νοοτροπία που διαθέτουν για την εύρεση της επαγγελματικής τους ικανοποίησης.
Νοοτροπία “ακολούθησε το πάθος σου”
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλοι εκείνοι που ζουν με μια νοοτροπία, στην οποία η προσπάθειά τους εστιάζεται στο να βρουν ποιο είναι το πάθος τους και να το κάνουν επάγγελμα.
Η δουλειά των ονείρων σου σε αυτή την περίπτωση – αν βρίσκεσαι και εσύ σε αυτή την κατηγορία – είναι μια συνεχής αναζήτηση, η οποία μπορεί να σου δημιουργήσει άγχος και αμφιβολίες. Άγχος για το αν θα την βρεις και αμφιβολίες για το αν η δουλειά που έχεις επιλέξει είναι η ιδανική για σένα. Ακόμα και να βρεις το ιδανικό επάγγελμα, οι κίνδυνοι επαγγελματικής εξουθένωσης εξαιτίας της κακής διαχείρισης του πάθους σου είναι ορατοί και θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν.
Νοοτροπία ανάπτυξης δεξιοτήτων
Στην δεύτερη κατηγορία, ανήκουν εκείνοι που, σε αντίθεση με την πρώτη κατηγορία, εστιάζουν στην εξέλιξή τους και όχι στην εύρεση του πάθους τους.
Ο πρωταρχικός στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι η προσωπική βελτίωσή σου μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Με αυτή την νοοτροπία δίνεις έμφαση στο τι προσφέρεις εσύ στον κόσμο και όχι στο τι προσφέρει ο κόσμος σε σένα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το άγχος και οι αμφιβολίες για την αναζήτηση του ιδανικού επαγγέλματος είναι λιγότερες, αφού περισσότερη σημασία δίνεται στις προσωπικές δράσεις σου. H ανάπτυξη δεξιοτήτων θα σε βοηθήσει να φτάσεις πιο κοντά στο ιδανικό για σένα επάγγελμα, “τον λόγο για να υπάρχεις” , δηλαδή, τον οποίο οι Ιάπωνες ονομάζουν ikigai.
Βήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων
Πώς μπορεί, όμως, η ανάπτυξη δεξιοτήτων να γίνει στάση ζωής; O Cal Newport, στο βιβλίο του με τίτλο “So good they can’t ignore you”, επισημαίνει 5 βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσεις για να συμβεί η αλλαγή αυτή. Σημειώνει δε πως θα ήταν βοηθητικό εάν η διαδικασία αυτή γίνει μέσω γραπτής καταγραφής και απάντησης των βημάτων. Τα βήματα αυτά είναι τα ακόλουθα:
#1 Η σπάνια και πολύτιμη δεξιότητα που θα αναπτύξεις θα είναι μία ή περισσότερες;
Αν θέλεις να γίνεις καθαριστής σπιτιών, για παράδειγμα, η πολύτιμη δεξιότητα που θα πρέπει να αναπτύξεις είναι μια και αυτή είναι να καθαρίζεις καλά.
#2 Ποιες δεξιότητες θέλεις να αναπτύξεις;
Αν, για παράδειγμα, σκοπεύεις να γίνεις πωλητής, θα ήταν χρήσιμο να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.
#3 Καθορισμός στόχων
Η συνειδητή και επιμελής άσκηση προϋποθέτει ξεκάθαρους στόχους. Για να πετύχεις τους στόχους σου θα πρέπει να ξέρεις ποιοι είναι. Αν οι στόχοι είναι ασαφής, τότε και τα αποτελέσματα θα είναι και αυτά με την σειρά τους ασαφή. Μια πολύ αποτελεσματική τεχνική διευκόλυνσης για τον καθορισμό στόχων αποτελεί η μέθοδος S.M.A.R.T., σύμφωνα με την οποία ένας στόχος για να επιτευχθεί θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος, επιτεύξιμος και σχετικός.
#4 Πρόκληση
Η συνειδητή και επιμελής άσκηση τις περισσότερες φορές δεν είναι διασκεδαστική. Για να γίνεις καλύτερος σε έναν τομέα θα πρέπει να δυσκολεύεις σταδιακά τον τρόπο με τον οποίο εξασκείσαι, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να βγαίνεις από το comfort zone σου.
#5 Συγκέντρωση και υπομονή
Θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στον στόχο που θέλεις να πραγματοποιήσεις και να έχεις υπομονή σε κάθε πιθανή δυσκολία ή αποτυχία που θα έρθει στον δρόμο σου. Η συγκέντρωση αποτελεί μια σπάνια και πολύτιμη δεξιότητα η οποία, αν και είναι δύσκολο να την αποκτήσεις, σου αποφέρει πολλαπλά οφέλη.
Η πυραμίδα του Cal Newport
O Cal Newport, σκεπτόμενος τις δράσεις που θα πρέπει να κάνει το άτομο για να εφαρμόσει επαγγελματικά μια ιδέα του, δημιούργησε μια πυραμίδα. Στην πυραμίδα αυτή αναφέρει τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να υλοποιήσει μια ιδέα στην πραγματική ζωή.
Στην βάση της, επισημαίνεται η έρευνα στον κλάδο που σε ενδιαφέρει. Η έρευνα περιλαμβάνει την μελέτη σχετικών βιβλίων και άρθρων, την επικοινωνία με ειδικούς του θέματος και την παρακολούθηση διαλέξεων.
Στην μέση της, αναφέρονται οι μικρές προκλήσεις που θα πρέπει να βάζεις κάθε φορά και στις οποίες θα πρέπει να έχεις feedback σε λιγότερο από 30 ημέρες. Αν πετύχουν, τις συνεχίζεις. Αν όχι, τις σταματάς και προσπαθείς να βρεις άλλες.
Στην κορυφή της, αναφέρεται η επίτευξη της δική σου αποστολής μέσω του κλάδου με τον οποίο ασχολείσαι, δηλαδή το πώς μπορείς να εφαρμόσεις τον κλάδο αυτό στην καθημερινή σου ζωή.
Η δουλειά των ονείρων σου: Μήπως την δημιουργείς τελικά;
Ζούμε σε μια εποχή αφθονίας, τόσο ως προς τις επαγγελματικές επιλογές που έχουμε, όσο και ως προς τα μέσα που διαθέτουμε για να εξελιχθούμε (ίντερνετ, βιβλία, άρθρα, διαλέξεις, audiobooks κ.α.). Βασική μας επιδίωξη είναι να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες και να αναπτύσσουμε σπάνιες και πολύτιμες δεξιότητες, ώστε να τις αξιοποιήσουμε, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Η δουλειά των ονείρων σου δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για να ζήσεις μια όμορφη ζωή. Μην αναλώνεσαι στην αναζήτηση της. Δημιούργησέ την με την στάση ζωής σου!