Πριν ξεκινήσουμε, ας ξεκαθαρίσουμε ότι οι πολιτικές επιστήμες δεν έχουν καμία σχέση με τη σχολή πολιτικών μηχανικών. Γι’ αυτό και αυτό το άρθρο είναι γραμμένο για όλα τα παιδιά που πέρασαν πολιτικές επιστήμες και οι γιαγιάδες τους νόμισαν ότι θα γίνουν πολιτικοί μηχανικοί! Ας μη γινόμαστε άδικοι όμως, δε τους εξήγησαν ποτέ γιατί αξίζει να σπουδάσει κανείς πολιτικές επιστήμες.
Το FutureGeneration στα άδυτα μιας από τις πιο άγνωστες, μα και πιο ενδιαφέρουσες σχολές που θα μπορούσες να επιλέξεις.
Σε αυτό το άρθρο θα σκιαγραφήσουμε την σχολή Πολιτικών Επιστημών, τα υπέρ και τα κατά της φοίτησης σε ένα τέτοιο τμήμα, αλλά και τα πανεπιστήμια που τη φιλοξενούν. Ωστόσο, σκοπός του κειμένου αλλά και της ομάδας του FutureGeneration, είναι η δημιουργία περιεχομένου που θα βοηθήσει πρακτικά τον αναγνώστη. Γι’ αυτό τον λόγο, μέσα στο κείμενο παρατίθενται σύνδεσμοι για πρακτική απασχόληση και εργασία σε φορείς, άμεσα συνδεδεμένους με τις σπουδές στις πολιτικές επιστήμες.
Γιατί λοιπόν να σπουδάσεις πολιτικές επιστήμες;
Οι πολιτικές επιστήμες κατορθώνουν να συνδέσουν διαφορετικά μεταξύ τους πεδία επιστημών. Από το πρώτο κιόλας έτος, ο/η φοιτητής-τρια έρχεται σε επαφή με τη φιλοσοφία, το δίκαιο, την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία, την κοινωνιολογία και τα οικονομικά. Στις ακαδημαϊκές αίθουσες, οι φοιτητές-τριες διδάσκονται για παράδειγμα τη νεότερη ελληνική ιστορία, όπως αυτή πραγματικά συνέβη, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν εις βάθος σε ζητήματα κοινωνιολογικά, αλλά και να γνωρίσουν την εξέλιξη των σύγχρονων ιδεολογιών. Με λίγα λόγια, ανάλογα με τον χαρακτήρα της φοιτήτριας ή του φοιτητή, δίνεται η δυνατότητα, απαγκίστρωσης από προβληματικά στερεότυπα και διαμόρφωσης πολύπλευρης άποψης για πλήθος θεμάτων.
Πού συναντάμε τμήματα Πολιτικών Επιστημών στην Ελλάδα;
- Στην Αθήνα, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου και το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.
- Στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Στην Κομοτηνή, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
- Στο Ρέθυμνο, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης
- Στην Κόρινθο, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων.
(Μέσα από το FutureGeneration μπορείς να γνωρίσεις τα Πανεπιστήμια και τις σχολές τους)
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά φοίτησης στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών.
Πρόγραμμα σπουδών
Αναμφίβολα, το πρόγραμμα σπουδών είναι ίσως από τα ελκυστικότερα στον ακαδημαϊκό χώρο. Όπως και κάθε τμήμα, έτσι και το πολιτικό, διαφέρει σε κάθε πανεπιστήμιο, ωστόσο κύριος άξονας είναι ο ίδιος. Η σχολή απαρτίζεται από ένα διευρυμένο πρόγραμμα σπουδών που εμπεριέχει ιστορία, φιλοσοφία και δίκαιο, κοινωνιολογία, στατιστική και εφαρμοσμένα μαθηματικά στην πολιτική επιστήμη. Οι σπουδές στις πολιτικές επιστήμες παρέχουν επαφή με κάθε πτυχή των ανθρωπιστικών σπουδών από το δίκαιο και τη φιλοσοφία, ως την κοινωνιολογία, την οντολογία, την ανάλυση λόγου, την ιστορία και τη γεωπολιτική.
Πολλά μαθήματα ενθαρρύνουν τη συγγραφή εργασιών, αλλά και τη διαμόρφωση ομάδων debate με στόχο την ακαδημαϊκή εμβάθυνση σε θεματικές που μπορεί κανείς να γνωρίσει μόνο μέσα από τη συγκεκριμένη σχολή. Παράλληλα, επαφή με επιστήμες όπως η φιλοσοφία, η κοινωνιολογία και η οντολογία, με τις κοινωνικές πτυχές που εμπεριέχει το τμήμα Πολιτικών Επιστημών, δε μπορούν παρά να τσακίσουν το “ξύλινο” πρίσμα των σχολικών χρόνων, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την σημαντικότητα του Πολιτικού σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Επιλογή Μεταπτυχιακού
Οι πολιτικές επιστήμες επιτρέπουν την συνέχεια των σπουδών σε πλήθος μεταπτυχιακών, διαφορετικών θεματικών.
- Πολιτική Ανάλυση
- Ιστορία
- Κοινωνιολογία-Ανθρωπολογία
- Στρατηγικές σπουδές
- Διεθνής Ασφάλεια
- Ανθρώπινα Δικαιώματα
- Data Analysis
- Δίκαιο και Νομικές εξειδικεύσεις
- Οικονομικά
- Δημοσιογραφία
- Πολιτική Ιστορία Τέχνης
Τα παραδείγματα μεταπτυχιακών που θα μπορούσε κανείς να ακολουθήσει ποικίλουν, καθώς έχει διαμορφωθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων μέσα στη σχολή.
Καριέρα
Κυριότερο ζήτημα κάθε σχολής είναι η εργασιακή αποκατάσταση μετά το τέλος των σπουδών. Εδώ η συγκεκριμένη σχολή παρουσιάζει ορισμένες παγίδες. Ας δούμε όμως τα πράγματα όπως πραγματικά είναι.
Η σχολή δέχεται αρκετούς αφορισμούς ως προς το αντικείμενο της, αφού τελειώνοντας τις σπουδές, δεν αποκτά κανείς μια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή μια εξειδίκευση σε κάποια “χειροπιαστή” επιστήμη, όπως η ιατρική, η πληροφορική ή η φιλολογία. Ωστόσο, όπως το πρόγραμμα σπουδών, έτσι και το εύρος εργασιακής απασχόλησης είναι αρκετά ανοιχτό.
Το FutureGeneration σε βοηθά να εξελίξεις τεχνικές ανταπόκρισης στις συνεντεύξεις!
Επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα
Την τελευταία δεκαετία, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του πολιτικού επιστήμονα στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι, τις περισσότερες φορές απόφοιτοι να απορροφώνται μέσω πρακτικής άσκησης ή εθελοντικά σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, γραφεία πολιτικών, ή σε εταιρείες διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Βέβαια, είναι στην ευχέρεια του/της αποφοίτου να αναπτύξει τις δεξιότητες και να εξελίξει το βιογραφικό του/της, ώστε να διεκδικήσει μια θέση στο διπλωματικό σώμα, την τοπική αυτοδιοίκηση ή κάποιο υπουργείο. Γενικότερα, πολλές διοικητικές θέσεις σε δημόσιους φορείς καταλαμβάνονται από πολιτικούς επιστήμονες. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι-ες εκείνοι-ες που καλύπτουν θέσεις αρθρογράφων/δημοσιογράφων σε blogs και άλλα μέσα ενημέρωσης ως πολιτικοί αναλυτές.
Λόγω της προσφυγικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια πλήθος ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τόσο η Υπηρεσία Ασύλου, όσο και πολλές ΜΚΟ, απορροφούν πολιτικούς επιστήμονες για εργασία σε διάφορα μέρη της ελληνικής επικράτειας. Η εργασία σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αποτελεί έμπρακτη και δυναμική συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και δυνατή εμπειρία για εκείνον-η που θα τη ζήσει.
Επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό
Εκτός Ελλάδας, οι επιλογές ποικίλουν. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτικοί επιστήμονες είναι περιζήτητοι. Πλήθος φορέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχουν δυνατότητες πρακτικής, εθελοντισμού, αλλά και εργασίας, σε διάφορους τομείς με ποικίλες εξειδικεύσεις. Ο/η απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών δύναται να επιδιώξει εργασία, ανάλογα με την εξειδίκευση που θα ήθελε να ακολουθήσει, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την FRONTEX, ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοκ. Παράλληλα, θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης παρουσιάζονται διαρκώς σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ.
Στο FutureGeneration μπορείς να γνωρίσεις νέα επαγγέλματα και εξειδικεύσεις!
Αντί επιλόγου
Έχοντας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σχολή και την εργασιακή απασχόληση που αυτή εξασφαλίζει, δύο ακόμη λόγια είναι απαραίτητα. Το σημαντικότερο στην επιλογή φοίτησης σε μια σχολή είναι η γνώση του αντικειμένου και η συμβατότητα με τον δυνητικό φοιτητή ή φοιτήτρια. Με λίγα λόγια, αν η τοποθεσία και τα μέτρα κατά της πανδημίας το ευνοούν, θα ήταν ιδιαιτέρως κατατοπιστική μια πρώτη γνωριμία με τη σχολή μέσω της παρακολούθησης ενός μαθήματος. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν μέσα από τον αέρα του πανεπιστημίου και τη θέρμη της καθηγήτριας/καθηγητή στο μάθημα, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν στην επιλογή!
No Comment! Be the first one.