Υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει αδύνατα σημεία; Μάλλον όχι, γιατί εκ φύσεως, όλοι μας έχουμε θετικά και αρνητικά. Προτερήματα αλλά και μειονεκτήματα. Αν λοιπόν, όλοι μας έχουμε κάποιες αδυναμίες, ποια θα έλεγες πως είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου; Ποια πιστεύεις πως είναι τα ελαττώματα και τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σου;
Όταν διαβάζεις ένα άρθρο στο FutureGeneration, δεν χρειάζεται άγχος και στρες. Γιατί πάντα, θα ανακαλύπτεις μια νέα στρατηγική και ένα πλάνο για να αποκτήσεις την καριέρα που ονειρεύεσαι.
Αν πεις αλήθεια, μπορεί να φανείς ειλικρινής αλλά να κάψεις την συνέντευξη για δουλειά. Αν πεις ψέματα, μπορεί να κρύψεις τα αδύνατα σου σημεία αλλά και να φανείς ψεύτης.
Από την άλλη, υπάρχει άνθρωπος χωρίς μειονεκτήματα και χωρίς αρνητικά στοιχεία στον χαρακτήρα του;
Ο χρόνος μετρά αντίστροφά.
Η πιο σοφή κίνηση που μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή, είναι συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο.
Αυτό το άρθρο θα μιλήσει για αλήθειες και θα σε βοηθήσει να παρουσιάσεις τα αρνητικά στοιχεία του εαυτού σου. Γιατί όπως είπαμε, όλοι μας έχουμε κάποια αρνητικά στοιχεία στον χαρακτήρα μας που τα κρύβουμε καλά μέσα μας.
Με το τέλος του άρθρου, θα μετατρέψεις μια ερώτηση γεμάτη πίεση και άγχος, σε μια απάντηση υπέρ του εαυτού σου. Θα μάθεις τι δεν πρέπει να πεις και ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι.
Γρήγορη Πλοήγηση
Παρόμοιες εκδοχές της ερώτησης
Έχεις λοιπόν απέναντί σου τον Hiring Manager ή έναν Recruiter μιας εταιρείας. Ας δούμε αρχικά, διάφορες διασκευές της ίδιας ερώτησης. Πως αλλιώς μπορεί ο recruiter, να ρωτήσει για τα αδύνατα σου σημεία;
- Ποια είναι η μεγαλύτερη σου αδυναμία;
- Ποια είναι τα ελαττώματα του χαρακτήρα σου;
- Ποια είναι τα μειονεκτήματά σου;
- Ποια είναι τα αδύνατα σου σημεία;
- Πες μας κάποια αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σου.
- Τι ελαττώματα έχει η προσωπικότητα σου;
Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις, έχουν τον ίδιο στόχο. Να σε βάλουν σε μια διαδικασία, ώστε να παραθέσεις κάποια αρνητικά ή αδύνατα σημεία, που εσύ θεωρείς πως έχεις.
Ο τρόπος που θα απαντήσεις την ερώτηση, παρουσιάζει στοιχεία του χαρακτήρα σου.
Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως πρέπει να μεταφέρεις κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου.
Απαντήσεις που θα κάψουν την συνέντευξη
Πάμε να δούμε κάποιες πιθανές απαντήσεις ξεκινώντας από το τι δεν πρέπει να απαντήσεις στην συνέντευξη.
#1 Δεν έχω καμία αδυναμία
Θα σκεφτεί κανείς, γιατί να απαντήσεις πως έχεις κάποια αδυναμία και κάποιο αρνητικό στοιχείο στον χαρακτήρα σου; Είναι λογικό, να θέλεις να πεις πως δεν έχεις κανένα αδύνατο στοιχείο. Αυτό που συμβαίνει όμως θα σε εκπλήξει.
Παρόμοιες απαντήσεις που ίσως κάψουν την συνέντευξη:
- Δεν έχω καμία αδυναμία.
- Να πω την αλήθεια, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, καλή ερώτηση.
- Δεν μου το έχουν ξαναρωτήσει.
Γιατί δεν πρέπει να απαντήσεις πως δεν έχεις καμία αδυναμία;
Με αυτή την απάντηση, παρουσιάζεσαι ως ένας υποψήφιος που ΔΕΝ
- κυνηγά την αυτοβελτίωσή και εξέλιξή του
- είναι και τόσο ειλικρινής
- ασχολείται με τον εαυτό του και δεν ασκεί αυτοκριτική
Μπορεί να θεωρηθεί πως δεν γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου.
Ένας άνθρωπος που σέβεται πάνω από όλα, τον ίδιο του τον εαυτό, ξέρει πολύ καλά πως όλοι έχουν ελαττώματα και μειονεκτήματα. Όλοι έχουν αδύνατα σημεία.
Πρόσεξε λοιπόν, μην κάψεις την συνέντευξη με μια τέτοια απάντηση.
#2 Είμαι εργασιομανής, υπεραναλυτικός και τελειομανής
Τι κοινό έχει ο εργασιομανής και ο τελειομανής; Ο κοινός παρονομαστής είναι η μανία. Μανία σημαίνει πως οι πράξεις και οι ενέργειες, οδηγούνται βάση των συναισθημάτων και όχι της λογικής.
Σε αυτό το σημείο ως FutureGeneration, ρωτάμε! Ποιος θα ήθελε έναν εργαζόμενο που παρασύρεται και οδηγείται από τα συναισθήματά του και όχι στην κριτική και την λογική του;
Σίγουρα θα διαβάσεις και θα ακούσεις πως πολλοί προτείνουν αυτή την απάντηση ως “η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα”.
Είναι όμως; Τι πραγματικά νιώθεις;
Η υπερ-ανάλυση και η υπερ-εργατικότητα σε έχει βοηθήσει στην ζωή σου; Μήπως σε κάνει να εστιάζεις σε πράγματα και καταστάσεις χωρίς να το αξίζουν; Αν ναι, αυτό μειώνει την παραγωγικότητα και την απόδοσή σου.
Όλα θέλουν μέτρο και πολλές φορές, η υπερ-ανάλυση και η υπερ-εργατικότητα δεν βοηθά αλλά δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα.
Πως να απαντήσεις με τον σωστό τρόπο
Προσπάθησε να εστιάσεις την απάντησή σου σε κάποιο από τα προσόντα που έχεις αλλά θα μπορούσες και καλύτερα. Μπορεί να είναι κάποιο soft skill αλλά και hard skill. Η απάντησή σου, θα πρέπει να μην εκθέτει τόσο τον χαρακτήρα σου αλλά τα προσόντα σου.
Τι είναι πιο δύσκολο να αλλάξει; Ο χαρακτήρας σου, που τον χτίζεις 18 χρόνια ή ένα προσόν, ένα skill που ίσως δεν το γνωρίζεις τόσο καλά; Μόλις έμαθες τι σκέφτεται ένας recruiter και ένας Hiring Manager σε μια συνέντευξη για δουλειά.
Μην απαντήσεις με στοιχεία του χαρακτήρα σου όπως “δεν είμαι επικοινωνιακός”, “δεν μου αρέσει να δουλεύω σε ομάδα” κ.ο.κ. Τέτοιου είδους αδυναμίες είναι δύσκολο να αλλάξουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Αυτί αυτού, απάντησε πως χρειάζεσαι περισσότερο εξάσκηση με το τάδε εργαλείο. Έτσι, κάνεις κατανοητό, πως το γνωρίζεις, και είναι καθαρά θέμα χρόνου και να το μάθεις καλύτερα.
Επιπλέον, αν ο εργοδότης θέλει, μπορεί να σου προσφέρει coaching από πιο έμπειρους εργαζόμενους στην εταιρεία για να σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα. Πολλές φορές, βλέπουμε στα benefits των θέσεων εργασίας, online σεμινάρια ή online courses όπως για παράδειγμα μέσα από το coursera.
Στο FutureGeneration, έχουμε την μεγαλύτερη λίστα με δωρεάν και μη διαδικτυακά μαθήματα;
Παραδείγματα απαντήσεων
Ας δούμε τώρα ένα παράδειγμα για το πως μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση “Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου”.
Απάντηση #1
“Αν και κάποιες φορές είναι θετικό στοιχείο του χαρακτήρα σου, κάποιες άλλες που ίσως χρειάζεται να πεις την γνώμη σου για κάτι, επειδή είσαι εσωστρεφής, φαίνεται ένας ντροπαλός χαρακτήρας.”
Μπορεί αυτή η απάντηση να φαίνεται πως είναι κάτι άσχημο, όμως σε μια συζήτηση το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να σε ρωτήσει. Να σου ανεβάσει το ηθικό, να σε κάνει να νιώσεις πως είσαι μέσα σε μια ομάδα και να σε ρωτήσει.
Έτσι λοιπόν, ένας εσωστρεφής χαρακτήρας είναι μια “αδυναμία” που διορθώνεται.
Παρουσίασε έναν ειλικρινή χαρακτήρα και με “αδυναμίες” που διορθώνονται εύκολα και σε εύλογο χρονικό διάστημα υπό μια σχετική καθοδήγηση.
Απάντηση #2
“Είμαι ένας δημιουργικός άνθρωπος, με πολλές καινοτόμες ιδέες από τις οποίες μερικές είναι καλές και μερικές όχι και τόσο. Αντιλαμβάνομαι πως είναι πολύ σημαντικό, να ορίζονται κάποιες προτεραιότητες και η σημαντικότητα προς τον τελικό στόχο.
Οπότε αυτή τη περίοδο, δουλεύω πάνω στο πως, μπορώ να θέτω κάποιες προτεραιότητες για το πως να κρίνω αν μια ιδέα είναι καλή η όχι. Είναι κάτι που όντως νιώθω πως χρειάζεται ακόμη βελτίωση.”
Θυμήσου, πως μπορείς να αναφέρεις ποια βιβλία διαβάζεις ή ποιο σεμινάριο – online course παρακολουθείς. Έτσι θα είσαι πιο ειλικρινής για τις απαντήσεις σου.
One Comment
Comments are closed.
[…] Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σου; […]