Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε συνέντευξη για δουλειά, σίγουρα θα θυμάσαι εκείνες τις στιγμές που ήταν γεμάτες στρες και πίεση. Στιγμές γεμάτες ερωτήσεις και απαντήσεις όπως “Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος;”.
Γιατί όμως είχες αυτά τα έντονα συναισθήματα;
Μπορεί να μην ένιωθες αρκετά σίγουρος για τα προσόντα σου ή απλά να μην είχες προετοιμαστεί αρκετά καλά. Μέσα από τις συμβουλές συνέντευξης του FutureGeneration, θα σε βοηθήσουμε για να ξεπεράσεις όλους τους φόβους σου και να προετοιμαστείς κατάλληλα για να πετύχεις στην επόμενή σου συνέντευξη για δουλειά
Αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω θα σε βοηθήσουν ώστε την επόμενη φορά, να έχεις την ψυχραιμία που χρειάζεται, να σκέφτεσαι με στρατηγική και φυσικά να πάρεις την θέση εργασίας.
Γρήγορη Πλοήγηση
Η διαδικασία της συνέντευξης
Η διαδικασία μιας συνέντευξης αποτελείται από κάποια στάδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το αποτέλεσμα, αν θα πάρεις δηλαδή την θέση ή όχι, κρίνεται από όλα τα στάδια.
#1 Η Προετοιμασία
Στο πρώτο στάδιο έχουμε την προετοιμασία. Όπως θα διαβάσεις και παρακάτω, το χειρότερο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις την στιγμή που θα χτυπήσει το κινητό σου και θα πρέπει να πας άμεσα για μια συνέντευξη για δουλειά. Δεν έχεις ιδέα τι εκπροσωπεί η εταιρεία, τι προϊόντα έχει, τι μισθό προσφέρει κ.τ.λ. Με άλλα λόγια ρισκάρεις σε μεγάλο βαθμό την ευκαιρία σου. Ως FutureGeneration έχουμε ετοιμάσει κάποια βήματα για να προετοιμαστείς σωστά.
#2 Κύκλοι της συνέντευξης
Αν και κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική, θεωρούμε πως θα υπάρχουν κάποιοι κύκλοι. Αυτό σημαίνει πως στην αρχή μπορεί να κάνεις μια γρήγορη συνέντευξη 10 λεπτών μέσω τηλεφωνικής κλήσης. Στον επόμενο κύκλο, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να απαιτηθεί ένα skype call για 30 λεπτά ή και παραπάνω. Τέλος, ενδεχομένως να πρέπει να μιλήσεις με τον HR Manager ή τον μελλοντικό σου εργοδότη για όλες τις τελικές λεπτομέρειες.
Οι κύκλοι και η διαδικασία μιας πρόσληψης εξαρτάται εξαρτάται από το μέγεθος και την πολιτική της κάθε εταιρείας.
#3 Απολογισμός
Δεν έχει σημασία αν πήρες την θέση ή όχι. Αυτό που έχει σημασία κυρίως για εσένα και για την εξέλιξη σου είναι τι κάνεις τώρα. Γυρίζεις σελίδα και δοκιμάζεις την τύχη σου σε μια νέα συνέντευξη για δουλειά η κάθεσαι και σκέφτεσαι τι μπορεί να πήγε στραβά. Είναι ίσως η ώρα του απολογισμού.
Φυσικά δεν μπορείς να ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες αλλά σίγουρα, μπορείς να σημειώσεις ερωτήσεις, λάθη που ο ίδιος κατάλαβες πως έκανες, απρόοπτα που μπορεί να αντιμετώπισες κ.τ.λ.
Μόνο έτσι θα γίνεις καλύτερος ως Άνθρωπος και ως επαγγελματίας. Αυτό το στάδιο λοιπόν, απαιτεί ένα χαρτί και ένα μολύβι. Τι είναι πιο σημαντικό; Να εξελίσσεσαι καθημερινά ή να στεναχωριέσαι και να αγχώνεσαι για κάτι που δεν ταίριαζε στην δικιά σου κουλτούρα και δεν είδε την αξία σου;
Στάδιο #1: Η προετοιμασία
Αν και κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική, δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να ξέρεις τι θα σου ζητηθεί. Για αυτό λοιπόν, τα παρακάτω βήματα, είναι μια καλή αρχή για την προετοιμασία σου.
Εάν στοχεύεις στις FANG εταιρείες όπως η Google, Amazon, Apple, McKinsey & Company τότε προτείνουμε να κάνεις μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα τους αλλά και στο Youtube για “interview case study”. Τέτοιου βεληνεκούς εταιρείες έχουν δικά τους παραδείγματα για το πως να προετοιμαστείς.
Ανακάλυψε ποιος πραγματικά είσαι
Μπορεί να το θεωρείς δεδομένο, αλλά πόσο σίγουρος είσαι πως γνωρίζεις τον εαυτό σου; Οι ερωτήσεις του τύπου “Πες μας λίγα πράγματα για εσένα” είναι αρκετά συχνές.
Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν για να καταλάβεις πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου. Προσπάθησε να τις απαντήσεις με ειλικρίνεια, στο κάτω κάτω είσαι εσύ και ο εαυτό σου, τα ψέματα δεν χωράνε.
- Ποια στάση ακολουθεί το σώμα σου σε μια στιγμή πίεσης;
- Τι είναι αυτό που θα έκανες χωρίς να πληρώνεσαι (πάθος);
- Ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου;
- Τι προοπτικές εξέλιξης έχει η εργασία που μόλις έκανες αίτηση;
- Σε ποιους τομείς θα σε βελτιώσει η θέση εργασίας που έκανες αίτηση;
Μάθε τα πάντα για στην θέση – ρόλο εργασίας
Το να γνωρίζεις τον ρόλο εργασίας, τις απαιτήσεις, τις αρμοδιότητες αλλά και το πως είναι η καθημερινότητα της συγκεκριμένης θέσης εργασίας που έκανες αίτηση θα σε βοηθήσει αρκετά. Εκτός από τον πρωταγωνιστή της ταινίας, που στην προκειμένη είσαι εσύ, πρέπει να γνωρίζεις και το σενάριο. Τα οφέλη που θα έχεις από την δουλειά, το στρες / πίεση που μπορεί να νιώθεις στο περιβάλλον εργασίας είναι κάποια από τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να λάβεις υπόψιν.
Για αυτό, θα σε βοηθήσουν τα Insights των επαγγελμάτων του FutureGeneration. Ανανεώνονται εβδομαδιαία! Κάνε εγγραφή για να μην χάσεις τις πολύτιμες πληροφορίες.
Κάνε έρευνα στον τομέα σου
Ποιο είναι το εύρος μισθών στον τομέα σου; Τι αρμοδιότητες απαιτούνται στον τομέα σου; Μήπως αυτή η θέση εργασίας που πας να δηλώσεις συνδυάζει πολλαπλούς ρόλους μαζί; Αν ναι, τότε αυτό που προσφέρεις είναι πολλαπλά. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για εξειδίκευση αλλά για ακριβώς το ανάποδο. Τι θέσεις εργασίας υπάρχουν με παρόμοιους τίτλους;
Για αυτό, θα σε βοηθήσουν οι περιγραφές των τομέων του FutureGeneration. Ανανεώνονται εβδομαδιαία! Κάνε εγγραφή για να μην χάσεις τις πολύτιμες πληροφορίες.
Στάδιο #2: Η συνέντευξη
Πριν αναλύσουμε το οτιδήποτε έχει σχέση με εσένα, πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην διαδικασία της συνέντευξης. Σε όσα γίνονται πίσω από την κουρτίνα και όχι δεν αναφερόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας αλλά η συνέντευξη συνήθως δεν ξεκινά από εσένα.
Οι κύκλοι μιας συνέντευξης
Σαφώς και δεν είναι όλες οι συνεντεύξεις το ίδιο. Μπορεί να έχεις διάρκεια 10 λεπτά, μπορεί και 4 ώρες. Συνήθως μια συνέντευξη ξεκινά με μια κλήση στο κινητό τηλέφωνο ή μέσω skype / zoom. Αφορά την πρώτη γνωριμία και φυσικά τους πρώτους αποκλεισμούς υποψηφίων.
Κάνε μια μέρα πριν δοκιμή του εξοπλισμού σου με έναν φίλο σου. Δεν θέλεις σε καμία περίπτωση την ώρα της συνέντευξης, να μην λειτουργεί η κάμερα ή το μικρόφωνο σου.
Έπειτα, μπορεί να συνεχίζει με μια επιπλέον διαδικτυακή συνεδρία ίσως τουλάχιστον 45 λεπτά όπου γίνεται μια πιο εκτενής ανάλυση της προσωπικότητας του, των προσόντων και του τι ακριβώς θέλει η εταιρεία.
Τέλος, ανάλογα την εταιρεία και την οργάνωσή της, μπορεί να υπάρχει ένα επιπλέον στάδιο όπου απαιτείται φυσική παρουσία και πλέον γνωρίζεις τον hiring manager, αυτόν που τελικά θα σε προσλάβει.
Παράδειγμα συνέντευξης
Τα πάντα ξεκινάνε από την εταιρεία. Έστω οτι η εταιρεία FutureGeneration χρειάζεται προσωπικό, νέα άτομα που θα καλύψουν θέσεις και ρόλους εργασίας. Αυτή η απόφαση μπορεί να έρχεται από τον Διευθύνων Σύμβουλο (CEO) της εταιρείας, τον Υπεύθυνο Προσλήψεων (Hiring Manager) ή κάποιον άλλο, ανάλογα την οργάνωση και κατάσταση της εκάστοτε εταιρείας.
Η διαδικασία που ακολουθεί είναι πολύ σημαντική για την συνέντευξη για δουλειά και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό, τον τύπο της.
Επειδή κάθε απόφαση πρέπει να ακολουθείται από μια ενέργεια, υπάρχουν 3 βασικές επιλογές για να ολοκληρωθεί η συνέντευξη για δουλειά.
- Headhunter / Εξωτερικός Recruiter
- Υπεύθυνος HR τμήματος / Εσωτερικός Recruiter της εταιρείας
- Hiring Manager
Αυτό που ενδιαφέρει έναν interviewer είναι να μάθει, αν καλύπτεις τα απαιτούμενα προσόντα και είσαι σίγουρος για τα skills σου και αν ο μισθός που ζητάς είναι αποδκτός σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει λάβει.
Headhunter / Εξωτερικός Recruiter
Ο headhunter είναι συνήθως ένας εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας που έχεις έναν μόνο σκοπό. Να βρει τον σωστό υποψήφιο για την θέση εργασίας βάση των απαιτήσεων που του έχουν δοθεί.
Ο στόχος ενός headhunter ή εξωτερικού recruiter είναι ένας και μόνο ένας. Να αποκλείσει όσους παραπάνω υποψήφιους μπορεί, βάση των απαιτήσεων της θέσης εργασίας που του έχουν δώσει. Έτσι θα προωθήσει μόνο λίγα άτομα στον υπεύθυνο του HR τμήματος της εταιρείας ή κατευθείαν και στον hiring manager.
Άρα λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουμε τον πραγματικό σκοπό αυτού που μας παίρνει συνέντευξη για δουλειά.
Υπεύθυνος HR τμήματος
Ανάλογα την εταιρεία, μπορεί να υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα HR (Human Resources) που αναλαμβάνει την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ένα από τα καθήκοντα ενός recruiter του HR τμήματος είναι να κάνει συνεντεύξεις και να βρει τον κατάλληλο υποψήφιο.
Όπως και με τον headhunter, έτσι και εδώ, ο στόχος του υπευθύνου HR τμήματος είναι να αποκλείσει ακόμη περισσότερο υποψηφίους που μπορει να μην ταιριάζουν με την φιλοσοφία της εταιρείας και να προωθήσει στον hiring manager, μόνο όσους πιστεύει πως αξίζουν.
Μια μικρή διαφορά με τον headhunter είναι οτι δουλεύει μέσα στην εταιρεία, γνωρίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό πως δουλεύει η εταιρεία, ποιά είναι η φιλοσοφία της και ίσως οι ανάγκες της.
Hiring Manager
Τι γίνεται όμως με τις εταιρείες που στελεχώνονται από 4-5 ή και 10 άτομα; Τι γίνεται όπως αυτός που θα σου πάρει συνέντευξη είναι ίσως και ο εργοδότης σου; Ο hiring manager είναι ο manager σου ή ο εργοδότης σου. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά με τον υπεύθυνο του HR τμήματος καθώς εκείνος μπορεί να είναι απλά υπάλληλος.
Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να κάνουμε μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις “Ποιός θα σου πάρει συνέντευξη;”.
Η ιδιότητα και ο ρόλος του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις απαντήσεις που καλείσαι να δώσεις. Ο λόγος είναι απλός. Οι γνώσεις – στρατηγική, οι αρμοδιότητες, η πραγματική ανάγκη των απαιτήσεων της εταιρείας είναι διαφορετικές.
Αν δεν γνωρίζεις τις έννοιες Headhunter, Recruiter, Hiring Manager κάνε μια παύση και διάβασε τα σχετικά άρθρα που τα περιγράφουν για να έχεις μια πιο καθαρή εικόνα για αυτό που ακολουθεί.
Ένας recruiter αντίθετα με τον hiring manager, δεν αποφασίζει αν θα προσληφθείς αλλά μόνο αν αξίζεις να περάσεις στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης.
Tips για την πρώτη σου συνέτευξη
Tip #1
Σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται, προσπάθησε να μιλήσεις για όσα μπορείς να προσφέρεις, για την αξία σου.
Tip #2
Μην μιλήσεις σε κανέναν που θα σου ρίξει το ηθικό ή δεν θα σε καταλάβει. Όποιος και αν είναι, ότι σχέση και αν έχεις μαζί του. Θα σου καταστρέψει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση.
Tip #3
Προσπάθησε να αναφέρεις πως αξίζεις αυτή τη θέση και να παραθέσεις όσα επιχειρήματα μπορείς. Στο κάτω κάτω οι εταιρείες θέλουν να ξέρουν τα εξής:
- Μπορείς να μειώσεις το χρόνο που εκτελείται μια διαδικασία, είτε γιατί έχεις καλύτερα προσόντα, είτε γιατί το θέλεις πραγματικά…
- Μπορείς να μειώσεις το κόστος που εκτελείται κάτι.
- Έχεις τις ικανότητες να αυξήσεις την κερδοφορία της επιχείρησης.
Tip #4
Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις έρευνα αγοράς. Χρησιμοποίησε ιστοσελίδες όπως το Glassdoor αλλά και το FutureGeneration. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις αναζητήσεις για την θέση εργασίας που ψάχνεις στο Linkedin