Σου αρέσει η γλώσσα, οι λέξεις, οι φράσεις; Σου αρέσει να συνθέτεις και να δημιουργείς προτάσεις γεμάτες πειθώ. Αν πραγματικά ήξερες τι δύναμη έχουν οι λέξεις, θα έμενες έκπληκτος με το τι μπορείς να κάνεις. Οι λέξεις δημιουργούν συναισθήματα και τα συναισθήματα καθοδηγούν τον κόσμο όλο.
Ως φιλόλογος αναλύεις την δομή της γλώσσας και των προτάσεων. Ασχολείσαι με την ιστορία των λέξεων, από που προέρχονται και τι ακριβώς σημαίνουν. Οι γλώσσα έχει μια ιστορία και μαθαίνεις από που ξεκίνησαν όλα και πως εξελίσσεται η γλώσσα με τον χρόνο.
Στην Ελλάδα ο Φιλόλογος είναι ένα επάγγελμα αρκετά παρεξηγημενο. Υπάρχει μια άτυπη σύνδεση του Φιλόλογου με τον διορισμό στο δημόσιο και τα φροντιστήρια. Όμως ο Φιλόλογος είναι πολλά παραπάνω, μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω και η γοητεία που κρύβει η Φιλολογία είναι δυστυχώς πίσω από μια “μαγική κουρτίνα”.
Ίσως η πρώτη σκέψη που έχει ένας Φιλόλογος είναι “τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο φιλολογίας;”. Αν είσαι από τους τυχερούς που έχεις σπουδάσει ή σκέφτεσαι να σπουδάσεις Φιλολογία παρακάτω θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες για αυτό το επάγγελμα. Επαγγελματικές προοπτικές, λίστα με διάφορα επαγγέλματα, τις δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να έχεις ως Φιλόλογος και γενικότερα πληροφορίες που θα σε συνοδεύσουν σε όλη σου την καριέρα.
Έχεις επιλέξει τον κλάδο της φιλολογίας, έναν τομέα που όπως ακούς δεν έχει μέλλον ή τουλάχιστον δεν είναι προφανές. Ενώ ξέρεις πως το ταξίδι θα είναι δύσκολο, κάτι σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή. Από την άλλη, βλέπεις χιλιάδες εταιρείες να δαπανούν εκκατομύρια για να βρουν την σωστή λέξη, σύνταξη, την σωστή φωνή, κάτι που αποκαλείται Marketing.
Βλέπεις, κάτι δεν πάει καλά εδώ. Από την μια βομβαρδίζεσαι με πληροφορίες πως αυτό που σπούδασες δεν έχει επαγγελματική αποκατάσταση και από την άλλη, πως αυτό που σπούδασες ευθύνεται και ελέγχει αρκετά εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Ο στόχος του άρθρου, είναι να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις το τι ακριβώς γίνεται, τι πραγματικά μπορείς να κάνεις με το πτυχίο σου και να ανακαλύψεις τη δύναμη που δεν γνωρίζεις ότι έχεις.
Περιγραφή Επαγγέλματος
Εάν αγαπάς την μελέτη των λαών, των διάφορων πολιτισμών, τις γλώσσες και τις ιστορίες αν τα έτη, τότε μάλλον βρίσκεσαι στο σωστό επάγγλεμα. Το πρώτο ερώτημα που καλείσαι να απαντήσεις είναι “Γιατί να γίνεις Φιλόλογος;”. Τι έχει αυτό το επάγγελμα που σε γοητεύει τόσο πολύ; Ο Φιλόλογος μελετά την γλώσσα και τους κανόνες με τους οποίους αυτή συντάσεται.
Η επιστήμη της Φιλολογίας συνδυάζεται με διάφορες επιστήμες όπως η Ιστορία και η Τέχνη.
Η Φιλολογία βλέπουμε πολλές φορές να συνδυάζεται με άλλες επιστήμες όπως η Ιστορία και οι Τέχνες. Η γλώσσα, η ιστορία, ο πολιτισμός και η τέχνη που αναπτύσσει ένας λαός συνδέονται. Ένας Φιλόλογος, ερευνά την εξέλιξη ενός λαού και την εξέλιξη του πολιτισμού του. Όπου αυτό είναι δύσκολο, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία, γίνετια με βάση των τα γραπτών του μνημείων. Σε αυτό το σημείο, ο Φιλόλογος έχει το ένα πόδι στην επιστήμη της Φιλολογίας και το άλλο στην Ιστορία, Αρχαιολογία και στον Πολιτισμό.
Άρα λοιπόν, όπως βλέπεις Φιλόλογος σημαίνει πολλά παραπάνω από “ιδιαίτερα μαθήματα” ή “μαθήματα σε φροντιστήριο”.
Μελετάει όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν μια γλώσσα. Ασχολείται με την κατανόηση της λογοτεχνίας και κάθε άλλης γραπτής εκδήλωσης του ανθρώπου.
Με τι ασχολέιται
Τι δεξιότητες αποκτά ένας Φιλόλογος
- Αναλυτική ικανότητα
- Κριτική σκέψη
- Υψηλή μεταδοτικότητα
- Υπομονή και επιμονή
- Δημιουργικότητα
- Παρατηρητικότητα και μεθοδικότητα
- Ευγένεια, προσήνεια, ικανότητα επικοινωνίας
Αν σε χαρακτηρίζουν πραγματικά, χρησιμοποίησε τις δεξιότητες σε μια συνέντευξη εργασίας, στο βιογραφικό και στο επαγγελματικό Linkedin profile σου.
Ομιλία
Mε την σωστή χρήση της γλώσσας μπορείς να επιχειρηματολογήσεις. Επιχειρηματολογία σημαίνει, να εκφράζεσαι με τις σωστές λέξεις, δημιουργώντας λογικά επιχειρήματα. Έτσι, μπορείς να πείσεις κάποιον για το προϊόν που θέλεις να προωθήσεις, για την εργασία που θέλεις να αποκτήσεις. Εάν η ομιλία σε ενδιαφέρει ως δεξιότητα, τότε σκέψου να ψάξεις παραπάνω για μια πιστοποίηση πάνω στην διαπραγμάτευση (negotiation).
Ανάγνωση και Γραφή
Επιπλέον μέσα από την ανάγνωση γεννιέται η σύνθετη σκέψη, η προσωπική καλλιέργεια του ανθρώπου και ταυτόχρονα ανοίγουν οι ορίζοντές του. Η γραφή είναι εξίσου σημαντική τόσο σε ένα έντυπο προς μια υπηρεσία, προς έναν πελάτη όσο και στο βιογραφικό σου ή στην συνοδευτική επιστολή. Η καλή ανάγνωση και γραφή χρειάζεται σε επαγγέλματα όπως Γραμματέας, Copywritter, Συγγραφέας, Αρθρογράφος, Social Media Manager κ.τ.λ.
Παρατηρητικότητα
Μέσα από το πολύωρο διάβασμα καλλιεργείται έντονα η παρατηρητικότητα ενός φιλολόγου. Μέσα από τον καταιγισμό των πολλών πληροφοριών, ο Φιλόλογος εξασκείται στην εστίαση των πιο σημαντικών πληροφοριών. Αυτό σε μετατρέπει σε έναν παρατηριτικό, οξυδερκή άνθρωπο.
Πως είναι να είσαι Φιλόλογος
Ένα πτυχίο Φιλολογίας ένα ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικής αποκατάστασης. Αυτό σημαίνει πως οι συνθήκες εργασίας έχουν μεγάλη εξάρτηση από το που, πως και σε τι θα εργάζεται.
Χώρος εργασίας
Ο Φιλόλογος ως εκπαιδευτικός, διδάσκει μέσα σε μια τάξη με τους μαθητές του. Αντίστοιχα αν μιλάμε για ιδιαίτερα μαθήματα, ο χώρος είναι είτε προσωπικός είτε ο χώρος του μαθητή. Άρα λοιπόν, απαιτούνται μετακινήσεις. Σε περιπτώσεις που υποστηρίζει αρκετούς μαθητές σε διαφορετικές περιοχές, μπορεί να δαπανά αρκετές ώρες στην μετακίνηση. Κάτι που εκτός του μη παραγωγικού χρόνου, κοστίζει.
Χώρος εργασίας
Στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Φιλόλογος διδάσκει το μάθημα σε χώρο του σχολείου ή ενός φροντιστηρίου. Η ορθοστασία είναι ένα στοιχείο που τον χαρακτηρίζει καθημερινά. Ως ερευνητής, οι συνθήκες εργασίας είναι συνθήκες γραφείου. Συνήθως, είναι μια ατομική εργασία, που απαιτεί πολύ μελέτη, έρευνα, συγκέντρωση και συνδυασμό όλων των στοιχείων για εξαγωγή συμπερασμάτων. Τέλος και στους υπόλοιπους ρόλους εργασίας, ο Φιλόλογος είναι συνηθως σε ένα γραφείο χρησιμοποιώντας βιβλία, σημειώσεις και Η/Υ.
Ωράριο εργασίας
Στην εκπαίδευση, το ωράριο εργασίας καθορίζεται από τον διευθυντή του σχολείου. Στα ερευνητικά προγράμματα, οι ώρες εργασίας καθορίζονται από τον καθηγητή που συνεργάζεται ο Φιλόλογος. Σε εταιρικό περιβάλλον καθορίζεται από τον εργοδότη σου και συνήθως είναι 9πμ – 5μμ. Γενικότερα, η κούραση ενός Φιλόλογου είναι κυρίως πνευματική.
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Τι μπορεί να κάνει και που μπορεί να δουλέψει ένας Φιλόλογος στην Ελλάδα σήμερα; Τι επαγγελματική αποκατάσταση και προοπτικές υπάρχουν στην αγορά εργασίας; Αξίζει να γίνει κανείς φιλόλογος; Τι εναλλακτικές δουλείες υπάρχουν για τους Φιλόλογους; Εύλογες ερωτήσεις, που συχνά τις ακούμε από κάθε τελειόφοιτο ενός Τμήματος Φιλολογίας. Πάμε λοιπόν, να αναλύσουμε την επαγγελματική αποκατάσταση του Φιλόλογου.
- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
- Σύμβουλος σε Ερευνητικά Κέντρα – Μουσεία – Βιβλιοθήκες
Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Φιλολογίας;
Φιλολογία και έρευνα
Η επαγγελματική αποκατάσταση ως ερευνητής σημαίνει διδακτορικές σπουδές. Προαπαιτούμενο για τις διδακτορικές σπουδές είναι το μεταπτυχιακό και προπτυχιακό πτυχίο.
Στα πλαίσια της έρευνας, ο Φιλόλογος ασχολείται με την επιλογή, την συγκέντρωση και την μελέτη διάφορων κειμένουν. Μέσα από τις γνώσεις του, εξάγει συμπεράσματα και μεταφέρει την γνώση σε μαθητές του ή συγγράφει επιπλέον βιβλία – περιοδικά.
Ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση
Η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, είναι η no1 επιλογή για επαγγελματική αποκατάσταση των Φιλολόγων.
Θα πρέπει είτε να συνεργαστεί με κάποιο φροντιστήριο που παρέχει φιλολογική υποστήριξη, είτε να καταφέρει να διοριστεί σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Οι απόφοιτοι φιλολογικών τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02.
Σε όλες τις ανακοινώσεις του κράτους, αυτό που θα σε ενδιαφέρει λοιπόν, είναι όσες υπάγονται στο ΠΕ02. Όμως, ο μεγάλος αριθμός των πτυχιούχων Φιλολόγων δημιουργεί δυσκολία στην απορρόφησή τους στην εκπαίδευση.
Ως Εκπαιδευτικός ή Καθηγητής, ο Φιλόλογος ασχολείται με τη διδασκαλία της Γλώσσας και όχι μόνο. Διδάσκει τόσο αρχαία Ελληνικά όσο και τις σύγχρονες μορφές της γλώσσας μας. Μέσα από την διδασκαλία αναλύει τους κανόνες χρήσης της γλώσσας, προσπαθεί να ερμηνεύσει συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα, να διδάξει προφορινό και γραπτό λόγο, έκφραση και πολλά ακόμη.
Καθηγητής σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα
Ως Καθηγητής σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εκτελεί όλα τα καθήκοντα ενός καθηγητή και αυτό συμπεριλαμβάνει την διδασκαλία, διόρθωση εργασιών, έρευνα και πολλά ακόμη. Θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές, τις μεταπτυχιακές του σπουδές και να έχει καταφέρει να πάρει ένα διδακτορικό δίπλωμα. Απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο και ως συνέπεια, η επιλογή αυτή πρέπει να είναι αποτέλεσμα στρατηγικής και πολύ σκέψης.
- Δημόσια Σχολεία
- Ιδιωτικά Σχολεία
- Ιδιωτικά Κολλέγεια
- Φροντιστήρια
Διαχειριστής των Κοινωνικών Δικτύων
Ως Διαχειριστής των Κοινωνικών Δικτύων (Social Media Manager), ο Φιλόλογος ασχολείται με την δημιουργία, την διαχείριση και συντήρηση των Social Media μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Τι πλεονέκτημα έχει απέναντι στους υπόλοιπους υποψήφιους; Γνωρίζει πολύ καλά την γνώση, την άρθρωση, και στο Internet οι λέξεις είναι δύναμη! Γιατί άλλωστε οι τίτλοι των ειδήσεων έχουν δυναμικές λέξεις όπως “ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ”, “ΤΡΟΜΕΝΟ”, “ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ”, “ΤΡΑΓΩΔΙΑ”.
Ο διαχειριστής των Social Media καθημερινά πρέπει να κάνει έρευνα για τα trends, που ταυτίζονται με το brand της εταιρείας. Να δημιουργεί περιεχόμενο και να δημοσιεύει νέα και ειδήσεις. Τέλος τις αρμοδιότητες του είναι και η ανάλυση των αποτελεσμάτων. (Content Creator / Content Specialist)
Εάν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα χρειάζεσαι γνώσεις πάνω στην διαχείριση των Social Media, γνώσεις πάνω στο Search Engine Optimization (S.E.O.) και ένα Portfolio (δείγμα της δουλειάς σου). Το καλό είναι οτι δεν θα σου κοστίσουν τίποτα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε μαζί μας στο Instagram.
Copywriter
Ως Copywriter ο Φιλόλογος ασχολείται με την δημιουργία περιεχομένου. Μελετά ένα θέμα, αναζητά την επικαιρότητα και δημιουργεί δημοσιεύσεις με στόχο την πώληση κάποιων προιόντων ή υπηρεσιών. Συνήθως το Copywritting αφορά θέματα Marketing. Αυτό σημαίνει πως αποσκοπεί στην προώθηση, δημοσίευση διάφορων προιόντων ή υπηρεσιών.
Συγγραφέας Βιβλίων
Ως Συγγραφέας, ο Φιλόλογος ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων και με την επιμέλεια τους. Μπορεί να δημιουργήσει και να δημοσιεύει σε συνεργασία με διάφορους εκδοτικου΄ς οίκους, διάφορα επιστημονικά, λογοτεχνικά, αστυνομικά βιβλία κ.τ.λ.
Brand Manager
Ο Brand Manager, ασχολείται με το brand μιας εταιρείας. Brand είναι η εικόνα της εταιρείας στον κόσμο. Απαιτεί κάποιες επιπλέον σπουδές πάνω στην επικοινωνία και στον συντονισμό καθώς και τεχνικές πάνω στο Marketing. Έρχεται σε επαφή με Influencers, Sponsors και άλλα άτομα με στόχο την προβολή και προώθηση μιας επιχείρησης ή εταιρείας.
Συγγραφέας Βιβλίων
Όταν γνωρίζεις την γλώσσα και έχεις φαντασία, όταν μπορείς να δημιουργήσεις ένα βιβλίο ίσως πρέπει να σκεφτείς να συνεργαστείς με κάποιον εκδοτικό οίκο. Μπορεί να μην έχεις κάποιον φίλο/η σου που το έχει κάνει για να σου μεταφέρει την εμπειρία αλλά κοίτα σε ένα βιβλιοπωλείο. Κοίτα πόσοι άνθρωποι γράφουν. Κοίτα στις βιβλιοθήκες. Σκέψου το.
Επιμελητής Κειμένων
Αν πάλι δεν σε γεμίζει η συγγραφή ενός βιβλίου, σκέψου πως θα μπορούσες να ασχοληθείς με την επιμέλεια βιβλίων. Ο όρος content editor είναι αυτό που ψάχνεις. Κάνεις επεξεργασία δηλαδή edit περιεχόμενο. Ασχολείσαι με ορθογραφικά, σύνταξη, δημιουργία εκφράσεων που μεταδίδουν ένα βαθύτερο νόημα. Κατανοείς την φιλοσοφία του συγγραφέα, τον τρόπο σκέψης.
Μετάφραση ή επιμέλεια κειμένων σε εκδοτικούς οίκους, ως διορθωτής σε εφημερίδες, περιοδικά και διάφορα έντυπα
Μεταφραστής
Μετάφραση κειμένων ως freelancer ή εργασία σε κάποια εταιρεία μετάφρασης.
Διοίκηση Προσωπικού (HR)
Ο κοινός παρονομαστής της διοίκησης επιχειρήσεων, της ψυχολογίας και της συμβουλευτικής είναι το Ανθρώπινο Δυναμικό (Human Resources – HR). Αφορά έναν τομέα των επιχειρήσεων, που σχετίζεται με την διαχείριση των αναγκών της επιχείρησης και των εργαζομένων.
Ο ρόλος σου σε αυτή τη περίπτωση θα είναι ο HR Manager. Ως HR Manager, ασχολείται με πολλά, κάποια από τα οποία είναι:
- η εκπαίδευση των ανθρώπων μιας επιχείρησης
- στρατηγική διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων
- έμπνευση του ανθρώπινου δυναμικού
- δημιουργία κινήτρων και στρατηγική διαχείριση των αμοιβών
Εργασία ως SEO Specialist
Αν γράψεις στο Google “επάγγελμα φιλόλογος” υπάρχουν περίπου 155.000 αποτελέσματα. Γιατί και πως έχουμε καταφέρει να είμαστε στην πρώτη θέση; Ανάμεσα σε άλλα, έχουμε επενδύσει στο SEO.
Το S.E.O. σημαίνει Search Engine Optimization, δηλαδή Βελτιστοποίηση των Μηχανών Αναζήτησης.
Είναι τεχνικές που αφορούν το πως μπορείς να δημιουργείς περιεχόμενο όπως αυτό που διαβάζεις και να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο ψηλά στις μηχανές αναζήτησης όπως το google.
Είναι παιχνίδι με τις λέξεις, μελέτη του αλγορίθμου της Google και ανακάλυψη τεχνικών Marketing. Οπότε αν σε ενδιαφέρει η Ψυχολογία, το Marketing και η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, μόλις βρήκες έναν προορισμό στην καριέρα σου.
Αν θέλεις να το δοκιμάσεις χωρίς δεσμεύσεις και δωρεάν, ένα στην εθελοντική ομάδα του FutureGeneration. Μαζί θα ανακαλύψουμε αν σου αρέσει πράγματικά.
Μάθε περισσότερα για το επάγγελμα και την θέση εργασίας του SEO Specialist στην σχετική περιγραφή του FutureGeneration.
Σπουδές και εκπαίδευση
Ο Φιλόλογος είναι απόφοιτος των Τμημάτων Φιλολογίας ή Φιλολογίας Ξένων Γλωσσών των ΑΕΙ. Μπορεί να εξειδικευτεί μετά τις βασικές σπουδές του, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα.
Τι πρέπει να σπουδάσεις για να γίνεις Φιλόλογος; Ποιές σχολές σε οδηγούν στο επάγγελμα αυτό; Τα τμήματα Φιλολογίας δεν είναι τα μόνα. Τμήματα Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας είναι κάποια από αυτά που μπορείς να επιλέξεις. Στο σύνολο είναι περίπου 20 και είναι ένας δρόμος για να μπορέσεις να ακολουθήσεις το επάγγελμα του Φιλόλογου.
Από που προέρχεται μια γλώσσα; Υπάρχουν άλλες σχετικές και παρόμοιες γλώσσες; Χρησιμοποιείται από κάποιους λαούς σήμερα ή έχει χαθεί στην ιστορία; Πόσο έχει αλλοιωθεί και πως αυτή η αλλοίωση έχει επηρεάσει τον πολιτισμό που την δημιούργησε; Ποια ήταν η αρχική και πραγματική σημασία των λέξεων όταν αυτές δημιουργήθηκαν;
Πως να ξεχωρίσεις ως Φιλόλογος
Αν μπορείς να κάνεις ένα ακόμη βήμα για να ξεχωρίσεις ως Φιλόλογος, θα το έκανες; Αν απάντησες ναι, δες 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις μια εξαιρετική καριέρα.
- Γνώρισε και μάθε τόσο την μοντέρνα (νεα) όσο και την αρχαία γλώσσα στον πολιτισμο που σε ενδιαφέρει.
- Μάθε όσες παραπάνω ξένες γνώσσες μπορείς.
- Διάβασε ιστορία με στόχο την εξαγωγή πορισμάτων και ηθικών διδαγμάτων.
- Ασχολήσου με με την ψυχολογία, κάνε κάποιο online course ή σπούδασε ένα μεταπτυχιακό.
- Ανέπτυσε skills γραφής και μετάφρασης (copywritting) ξεκινόντας το δικό σου blog ή γράφοντας σε κάποιο εθελοντικά.
Σχετικά επαγγέλματα
- Επάγγελμα Copywriting
- Επάγγελμα Δημιουργός Πεεριεχόμένου
- Επάγγελμα Digital Marketing Specialist
- Επάγγελμα SEO Analyst
- Επάγγελμα Blogger
- Επάγγελμα Μεταφραστής
- Επάγγελμα Συγγραφέας Βιβλίου
- Επάγγελμα Proof Reading
- Επάγγελμα Δάσκαλος Φιλολογίας/Ιστορία/Ξένης Γλώσσας