Ο Merchandiser είναι ο επαγγελματίας πωλητής που ναι μεν ασχολείται με τις πωλήσεις, αλλά χωρίς να βρίσκεται σε κάποιο κατάστημα πώλησης. Συνήθως αναλαμβάνει να διαχειρίζεται συγκεκριμένο πελατολόγιο ανά νομό ή και περιφέρεια και για το λόγο αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων του παρέχεται εταιρικό αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο.
Ο Τομέας των Πωλήσεων έχει ένα εύρύ φάσμα επαγγελμάτων. Στα επόμενα λεπτά θα αναλύσουμε το επάγγελμα – θέση εργασίας του Merchandiser. Κάποια από τα θέματα που θα καλύψουμε είναι:
- Τι είναι ο Merchandiser;
- Ποιος είναι ο μισθος του Merchandiser;
- Ποια είναι τα απαιτούμενα skills;
- Ποιές είναι οι αρμοδιότητες και πως είναι να είσαι Merchandiser;
Στο τέλος του άρθρου, θα έχει μια πλήρη εικόνα για το επάγγελμα και την θέση του Merchandiser. Θα γνωρίζεις αν τελικά αξίζει ο κόπος και τα χρήματα για να κυνηγήσεις αυτό το επάγγελμα και κυρίως αν έχει επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα.
Περιγραφή επαγγέλματος
Ο υπεύθυνος για το Merchandising ενός εμπορικού καταστήματος ασχολείται με την προώθηση του σε πολλαπλούς τομείς. Η προώθηση μπορεί να απαιτεί τοποθέτηση των προϊότνων στα ράφια, το στύλ και η διακόσμηση μιας βιντρίνας αλλά και γενικότερα η εμφάνιση του μαγαζιού. Το merchandising αποτελεί τον πιο ευαίσθητο κρίκο της αλυσίδας τροφοδοσίας του ραφιού. Εξασφαλίζει τη σωστή θέση των προϊόντων, τη μέτρηση του stock, την καταγραφή των ελλείψεων και την προτεινόμενη παραγγελία προς τον λιανέμπορο.
Στην καθημερινότητα ενός Merchandiser υπάρχουν:
- Δημιουργία report για παρακολούθηση του ανταγωνισμού.
- Επικοινωνία με πελάτες με ψηφιακά μέσα όπως τηλέφωνο / email.
Η οργάνωση των προϊόντων, η γενικότερη προβολή του καταστήματος και η προώθηση του είναι κάποιες απο τις κύριες αρμοδιότητες του Merchandiser. Επιπλέον, ανάλογα τον τύπο και το μέγετθος της υπιχέιρησης μπορεί να απαιτείται εξυπηρέτηση πελατών.
Ο κύριος στόχος είναι η μεγιστοποίηση των πωλήσεων της εταιρείας και η αύξηση του τζίρου της.
Μισθός του Merchandiser
Ο μισθός του Merchandiser, συνήθως είναι κλιμακωτός. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένα βασικός μισθός και κάποια επιπλέον bonus ανάλογα με τους στόχους που πετυχαίνει. Η εταιρεία για την οποία εργάζεται μπορεί να θέτει μηνιαίους και ετήσιους στόχους οι οποία καθορίζουν έναν επιπλέον bonus.
Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου στα 800 ευρώ.
Τι δεξιότητες έχει ο Merchandiser
Οι παρακάτω δεξιότητες εμφανίζονται ως κάποιες από τις πλέον επιθυμητές δεξιότητες σε διάφορες θέσεις και αγγελίες εργασίας με τον ρόλο Merchandiser ή Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου. Αν και είναι γνωστό πως κάθε επιχείρηση – οργανισμός λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, έχουμε συγκεντρώσει τον κοινό τους παρανομαστή.
Οι δεξιότητες μπορούν να χρησιμοποιήθούν ως τα skills που έχει ένας υποψήφιος όταν επισυνάπτει το βιογραφικό του σημείωμα (CV) σε μια αίτηση εργασίας.
- Εξαιρετικές ικανότητες επικοινωνίες τόσο με υπαλλήλους, πελάτες όσο και με στελέχη της επιχείρησης.
- Καλές γνώσεις χειρισμού Η/Υ και εργαλείων γραφείου όπως το MS Office (Word, Excel, Powerpoint).
- Διπλωμα οδήγησης I.X. ή/και Ε.Ι.Χ (επαγγελματικό).
- Εξυπηρέτηση και πληροφόρηση πελατών.
- Διοικητική υποστήριξη όσον αφορά την λειτουργία του καταστήματος αι την επιχείρησης.
- Οργάνωση και διοίκηση της αποθήκης του καταστήματος.
Πως είναι να είσαι Merchandiser
Στην καθημερινότητά του εντάσσονται πολύ συχνές επισκέψεις σε πελάτες της επιχείρησης, δηλαδή σε καταστήματα, σε έδρες άλλων επιχειρήσεων κτλ. ανάλογα με τη φύση των εμπορευμάτων που πουλάει.
Ίσως απαιτούνται μετακινήσεις σε άλλα καταστήματα ή συνεργάτες. Για αυτόν τον λόγο ανάλογα την εταιρεία, μπορεί να παρέχεται εταιρικό αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο.
Ερωτήσεις συνέντευξης
Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται κάποιες από τις βασικές ερωτήσεις συνέντευξης όσον αφορά το επάγγελμα του Merchandiser.
- Πιστεύεις οτι μπορείς να εργαστείς αποδοτικά υπό πίεση;
- Μπορείς να μας περιγράψεις μια στιγμή που πήρες μια δύσκολη απόφαση; Ποιες ήταν οι επιπτώσεις;
- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σου;
- Έχεις κάποια σχετική εμπειρία με τον τομέα των πωλήσεων;
- Θα ήθελες να μας κάνεις κάποιες ερωτήσεις;
Μπορείς να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερες ερωτήσεις συνέντεξεις για την θέση εργασίας του Merchandiser καθώς και συμβουλές = tips για το πως μπορείς να τις απαντήσεις.
Εύρεση εργασίας
Συχνά στις αγγελίες υπάρχουν θέσεις εργασίας τόσο με την ονομασία Merchandiser, όσο και με την Account Manager. Και στις δύο περιπτώσεις τα καθήκοντα είναι συγγενή με την παρατήρηση ότι οι θέσεις που αφορούν τον πρώτο ορισμό αναφέρονται συνήθως σε πώληση φυσικών προϊόντων (π.χ. εργαλεία, καταναλωτικά είδη, τρόφιμα κτλ.), ενώ ο δεύτερος ορισμός συνήθως αναφέρεται σε παροχή υπηρεσιών, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο.
Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις πλατφόρμες που μπορείτε να βρείτε αγγελίες εργασίας στον τομέα του Merchandising