Το γέλιο δίνει ζωή, έτσι δεν είναι; Θυμάσαι μια στιγμή από το παρελθόν σου που γελούσες και δεν ήσουν χαρούμενος/η; Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κυρίως στο εξωτερικό, οι διάδρομοι και οι θάλαμοι των παιδιατρικών κλινικών στα νοσοκομεία γεμίζουν Ιλαροθεραπευτές. Το επάγγελμα Ιλαροθεραπευτής ίσως είναι νέο για την Ελλάδα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει.
Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Ιλαροθεραπευτή, τις αρμοδιότητες του και θα προσπαθήσουμε να σας παρουσίασουμε μια πλήρη εικόνα από αυτό το επάγγελμα στην Ελλάδα.
Είσαι έτοιμος;
Περιγραφή Επαγγέλματος
Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, λένε οι ειδικοί. Δεν είναι ψέματα, η καλή ψυχική υγεία μπορεί να κάνει θαύματα. Όταν νιώθεις καλά, θεραπεύεσαι πιο γρήγοραμ αφού ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε αυτό το επάγγελμα στα Ελληνικά θα λέγαμε πως είναι η Γελωτο-Θεραπεία. Είναι μια θεραπεία που μαζί με τις υπόλοιπες μπορεί να έχει πολύ θετικές επιδράσεις στον ασθενή. Έτσι, όλο και περισσότερο την βλέπουμε μαζί με την Νοσηλευτική, την Παιδιατρική ενάντια σε ασθέλεις όπως ο Καρκίνος, το AIDS ακι η Λευχαιμία.
Τι είναι η Γεφωτοθεραπεία
Πρόκειται για μία ενταγμένη υπηρεσία που προσφέρουν οι παιδιατρικές κλινικές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς-κλόουν που εργάζονται μόνιμα σε στενή συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς, τους νοσοκόμους και τους γονείς. Κανείς δεν μπορεί να «χριστεί» εύκολα γιατρός -κλόουν. Το να είναι κανείς επαγγελματίας γελωτοποιός, δεν συνεπάγεται ότι μπορεί να ασκήσει και το επάγγελμα του γιατρού-κλόουν. Γιατί πρόκειται να ένα αληθινό επάγγελμα που απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση, τουλάχιστον έξι μηνών.
Γι αυτό και στην Ιταλία διαχωρίστηκε το επάγγελμα του γιατρού-κλόουν από τους «εθελοντές του χαμόγελου», όπως ονομάστηκαν, που προσφέρουν απλά ψυχαγωγία στους μικρούς ασθενείς.
Ο θεραπευτής-κλόουν πρέπει να γνωρίζει καλά το νοσοκομείο και την οργάνωσή του, να έχει γνώσεις ιατρικής, ψυχολογίας, παιδοψυχολογίας, υγιεινής και νοσοκομειακής κοινωνιολογίας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις μικρών ασθενών με καρκίνο ή άλλες τραγικές ασθένειες που βασανίζουν τα παιδιά.
Γι αυτό απαιτείται και να εργάζεται σε στενή επαφή με γιατρούς και νοσοκόμους για να ξέρει τι είδους παρέμβαση πρέπει να κάνει και κυρίως τι να αποφεύγει σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι ο πρωταγωνιστής αλλά ο άνθρωπος που τίθεται στην υπηρεσία του παιδιού αφήνοντας του και την δυνατότητα της άρνησης ή της αποδοχής των υπηρεσιών του.
Που μπορεί να οφελήσει
Με τις παρεμβάσεις τους οι γιατροί-κλόουν καταφέρνουν να μειώσουν το άγχος του φόβου και του πόνου, την ανάγκη για φάρμακα με αποτέλεσμα να κάνουν την περίοδο της νοσηλείας πιο υποφερτή για το παιδί που είναι περισσότερο ευάλωτο στις επώδυνες θεραπευτικές αγωγές αλλά και στον εγκλεισμό του νοσοκομείου συμβάλλοντας έτσι στην γρήγορη θεραπεία του. Εξάλλου έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνοντας το άγχος στον ασθενή μειώνεται και η ανάγκη για φάρμακα.
Στη Νέα Υόρκη οι γιατροί-κλόουν είναι μία πραγματικότητα εδώ και 20 σχεδόν χρόνια. Άρχισαν πειραματικά όπως όλες οι καινοτομίες, για να εξαπλωθούν γρήγορα και να εξαχθούν ανά τον κόσμο δεδομένων των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων.
Το 1986 ιδρύθηκε η πρώτη ένωση, η ClownCareUnit (CCU) από τον επαγγελματία κλόουν MichaelChristensen και άρχισε να δουλεύει συστηματικά στο BabiesandChildrenHospital του ColumbianPresbyterianMedicalCenter της Νέας Υόρκης.
Η θεραπεία του γέλιου ταξιδεύει στον κόσμο
Στη Γαλλία το 1991 ιδρύθηκε η ένωση «Leriremedicine», η οποία οκτώ χρόνια αργότερα πρότεινε μία πρωτοβουλία ένταξης του γιατρού-κλόουν στο Τμήμα Αιματολογίας ενός παιδιατρικού νοσοκομείου του Παρισιού, όπου νοσηλεύονταν παιδιά με λευχαιμία ή βαριές μορφές καρκίνου που ποκόμιζαν ανακούφιση και χαρά από την παρέμβαση των γελωτοποιών. Η γαλλική ένωση σήμερα διαθέτει περίπου30 γιατρούς κλόουν, εκ των οποίων οι 22 προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 6 νοσοκομεία.
Σύντομα, το 1993 ακολούθησε το αμερικανικό πρότυπο η Ελβετία με την ίδρυση του Ιδρύματος «Θεοδώρα». Εκεί άρχισαν να εξειδικεύονται οι doctordreams», σήμερα 121 τον αριθμό, παρόντες σε 20 νοσοκομεία σε 9 χώρες. Στην Ελβετία δραστηριοποιούνται 30 γιατροί-κλόουν και έχουν επισκεφθεί 55.000 άρρωστα παιδάκια σε 38 νοσοκομεία.
Στην Μεγάλη Βρετανία οι γιατροί κλόουν είναι 9 και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 8 νοσοκομεία, στο Χονγκ Κονγκ 7 σε 6 νοσοκομεία, στη Ν. Αφρική 8 σε 2 νοσοκομεία, στην Ισπανία 15 σε 9 νοσοκομεία, αλλά και στην Τουρκία 8 γιατροίκλόουν σε 3 νοσοκομεία. Παρόντες είναι επίσης στον Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Ισραήλ, Σουηδία
Με το γέλιο διευρύνεται το ενδοθήλιο, ο εσωτερικός ιστός των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να ευνοείται η κυκλοφορία του αίματος, όπως ακριβώς συμβαίνει με την φυσική άσκηση. Οι ερευνητές είχαν την φαεινή ιδέα να μετρήσουν με υπέρηχο την ροή του αίματος στο χέρι είκοσι εθελοντών πριν και μετά την προβολή δύο ταινιών, μιας κωμικής και μιας δραματικής. Αποτέλεσμα; Κατά μέσο όρο η ροή αυξάνεται κατά 22% με το γέλιο και μειώνεται κατά 35% με το στρες, γεγονός που σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι στην πρώτη περίπτωση ανοίγουν οι αρτηρίες και στη δεύτερη στενεύουν