Το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων ανήκει στα επαγγέλματα που έχουν αυξανόμενη ζήτηση και πολύ καλές απολαβές! Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να αποκτήσουν σκύλο. Ειδικά τους μήνες της καραντίνας, λόγω της Covid, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα νοικοκυριά που απέκτησαν κατοικίδιο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων να γίνεται περιζήτητο αλλά και αναγκαίο. Μάλιστα δεν είναι μόνο οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτό το ιδιαίτερο επάγγελμα αλλά και άνθρωποι με εργασιακή εμπειρία που θέλουν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους.
Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτή σκύλων
Ο ρόλος του εκπαιδευτή σκύλων είναι να φέρει δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους σε επαφή. Άνθρωπος και σκύλος μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αρμονικά. Συνεπώς η δουλειά του εκπαιδευτή δεν σταματά στη βασική υπακοή (κάτσε, κάτω, μείνε) αλλά βάζει τις βάσεις για μια σπουδαία κοινή ζωή ανθρώπου και σκύλου.
Μπορεί η εικόνα ενός ανθρώπου να παίζει στο γκαζόν με κουταβάκια να φαντάζει ονειρικό επάγγελμα σε κάποιους όμως στην πραγματικότητα ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι και σε θέση να βρει λύσεις σε προβλήματα όπως επιθετικότητα ή φοβίες. Εκεί απαιτούνται οι γνώσεις και η εμπειρία ώστε να βρεθούν λύσεις και να μην υπάρξουν ατυχήματα.
Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτής σκύλων για να έχει επιτυχία;
Αρχικά ένας εκπαιδευτής σκύλων θα πρέπει όχι μόνο να αγαπά αλλά και να σέβεται τα ζώα. Να θυμάστε: σε έναν άνθρωπο μπορείς να προσποιηθείς ότι τον συμπαθείς, σε έναν σκύλο ποτέ!
Επιπλέον θα πρέπει ο εκπαιδευτής σκύλων να γνωρίζει πολύ καλά και τον κόσμο των ανθρώπων και των σκύλων αλλά και τους τρόπους που μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία. Κάθε σκύλος και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, οπότε είναι καθοριστικό ο εκπαιδευτής σκύλων να:
- έχει επιμονή και υπομονή να έχει επαρκή κατάρτιση (θεωρητική & πρακτική) στην εκπαίδευση, την ψυχολογία και την συμπεριφορά των σκύλων
- γνωρίζει τις ράτσες των σκύλων και τα χαρακτηριστικά τους. Ακόμη και στους ημίαιμους σκύλους να μπορεί να ξεχωρίσει τι ράτσες έχει και ποια από αυτές υπερτερεί.
- έχει αντιληπτική ικανότητα, όταν κάτι δεν λειτουργεί να είναι σε θέση να αλλάξει την εκπαιδευτική διαδικασία (η εκπαίδευση του σκύλου δεν έχει έναν δρόμο αλλιώς θα εκπαιδεύονταν όλα τα σκυλιά με τον ίδιο τρόπο)
- χρησιμοποιεί καλά τον προφορικό λόγο για να έχει μία αρμονική συνεργασία με τον κηδεμόνα του ζώου και να γίνεται κατανοητός από αυτόν
- έχει βασικές γνώσεις ψυχολογίας ανθρώπων και να μπορεί να αναγνωρίζει τη σημασία κινήσεων του σώματος ώστε να ξέρει πότε ο πελάτης του δεν αισθάνεται άνετα
- κατέχει τις βασικές κτηνιατρικές γνώσεις.
- διαθέτει τις βασικές γνώσεις marketing ώστε να μπορέσει να προωθήσει τη δουλειά του.
- είναι αποφασισμένος ότι θα ακολουθήσει ένα επάγγελμα όπου πάντα θα μελετά και θα μαθαίνει καινούργια πράγματα.
Πως θα γίνει η σωστή επιλογή της σχολής εκπαιδευτών σκύλων;
Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος υποψήφιος είναι να ψάξει στο ίντερνετ για τις διαθέσιμες σχολές στην Ελλάδα. Εκεί θα βρείτε τις εγκαταστάσεις, τα βιογραφικά των καθηγητών αλλά και το πρόγραμμα σπουδών, όπου θα πρέπει να περιέχει όλα τα παραπάνω.
Έπειτα είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσετε με τον υπεύθυνο σπουδων. Προσοχή! Επειδή είναι ένα επάγγελμα πολύ πρακτικό πρέπει οι καθηγητές να είναι διαθέσιμοι για απορίες και μετά την φοίτηση. Επίσης ακριβώς επειδή είναι ένα επάγγελμα πρακτικό δεν μπορεί να γίνει εξ’ ολοκλήρου φοίτηση μέσω ίντερνετ, μην επιλέξετε προγράμματα εξ’ αποστάσεως. Η οποιαδήποτε σχολή θα είναι η βάση των γνώσεων, να είστε αποφασισμένοι ότι μόνο μέσω της εμπειρίας και της προσωπικής εξέλιξης θα φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων.
Ένα ακόμη σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι ότι στην Ελλάδα το επάγγελμα δεν είναι αναγνωρισμένο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος φορέας με κριτήρια για την πιστοποίηση του επαγγελματία. Τυπικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία και να δηλώνει εκπαιδευτής σκύλων. Ευτυχώς η νέα γενιά επιλέγει τον δρόμο της γνώσης και της κατάρτισης!
Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι για να γίνει κάποιος σωστός εκπαιδευτής σκύλων απαιτεί πολλή δουλειά, καλή οργάνωση και συνεχής εκπαίδευση.
No Comment! Be the first one.