Ένα από τα κορυφαία τμήματα για σπουδές στην Ελλάδα είναι αυτό της Φαρμακευτικής. Φαίνεται άλλωστε, από την υψηλή βαθμολογία, αλλά και από την συνεχή εξέλιξη του, τόσο σε επίπεδο σπουδών, όσο και επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι σχολές Φαρμακευτικής είναι από τις πρώτες επιλογές αρκετών νέων και ανήκουν στον τομέα των Επιστημών Υγείας.
Επί έτους 2020, λειτουργούν 3 σχολές Φαρμακευτικής στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το Α.Π.Θ. και το Ε.Κ.Π.Α. με συνολική διάρκεια φοίτησης τα 8 εξάμηνα. Με το πέρας της φοίτησης, ο φοιτητής πρέπει να ολοκληρώσει ένα ακόμη έτος πρακτικής άσκησης, συνήθως σε κάποιο φαρμακείο της επιλογής του. Η ακαδημαϊκή εμπειρία και η γνώση που αποκτά κανείς από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχει ιστορία περίπου 80 χρόνων. Η επιστήμη της Φαρμακευτικής ξεκίνησε το 1837, εμπνευσμένη από εξαιρετικούς επιστήμονες, όπως ο Ιπποκράτης και ο Καποδίστριας.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, τα Τμήματα Φαρμακευτικής έχουν ως στόχο, τον εφοδιασμό του νέου Φαρμακοποιού με θεωρητικές, αλλά και πρακτικές γνώσεις. Η φαρμακευτική επιστήμη έχει ένα ευρύ φάσμα με το οποίο ασχολείται και αρκετές επιλογές επιπλέον σπουδών με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Έτσι, ο πτυχιούχος φαρμακοποιός, αποκτά εξειδίκευση στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.
Πολλά από τα μαθήματα της Φαρμακευτικής έχουν σχέση με την Χημεία! Άρα, λοιπόν, αν δεν βρίσκεις τίποτα ενδιαφέρον στην Χημεία, τότε ίσως θα πρέπει να κάνεις και μια δεύτερη σκέψη πριν επιλέξεις κάποια από τα τμήματα της Φαρμακευτικής στην Ελλάδα.
Σπουδές Φαρμακευτικής
Ο στόχος των σπουδών φαρμακευτικής είναι να προετοιμάσει τους φοιτητές τόσο επιστημονικά όσο και επαγγελματικά, ώστε με το πέρας των σπουδών τους, να είναι απόλυτα ικανοί να ανταπεξέλθουν σε όλες τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας. Ο Φαρμακοποιός ασχολείται με την Χημεία και την τεχνολογία, με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση και φροντίδα ασθενών, είτε μέσα από μια μεγάλη Βιομηχανία, ένα φαρμακείο ακόμη και μέσα από επιστημονικές έρευνες στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων (research and development).
Οι εργασιακές ευκαιρίες των Τμημάτων Φαρμακευτικής ολοένα και αυξάνονται. Ένας Φαρμακοποιός μπορεί να εργαστεί ως υπεύθυνος σε τοπικό ιδιωτικό φαρμακείο, στο φαρμακείο ενός νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής, ως ερευνητής στα πλαίσια της έρευνας και ανάπτυξης σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, στον ΕΟΦ, τον ΕΦΚΑ κ.τ.λ.
Μάθετε περισσότερα για τις προοπτικές της φαρμακευτικής, την επαγγελματική αποκατάσταση και για το τι μπορείτε να κάνετε με ένα πτυχίο Φαρμακευτικής.
Προπτυχιακές Σπουδές
Στο τελευταίο έτος των σπουδών του (7ο και 8ο εξάμηνο), ο φοιτητής καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο είδη διπλωματικής εργασίας, την πειραματική και την βιβλιογραφική. Η διπλωματική εργασία αφορά την επιλογή ενός θέματος σε συνεργασία με κάποιον καθηγητή (επιβλέπων καθηγητής). Έπειτα, ακολουθεί η έρευνα, συγκέντρωση στοιχείων και μελέτη του θέματος. Ο τελικός στόχος είναι φυσικά η συγγραφή και παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε μια επιτροπή από καθηγητές.
- Πειραματική διπλωματική
- Βιβλιογραφική διπλωματική
Βασικά Μαθήματα
Στην σχολή Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ., του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών, ο φοιτητής κατά την διάρκεια των σπουδών του ασχολείται με αρκετά μαθήματα κάποια από τα οποία είναι:
- Ανατομία και Φυσιολογία του Ανθρώπου
- Κυτταρική και Μοριακή Βιολογία
- Βιοχημεία και Μεταβολισμός
- Οργανική και Ανόργανη Χημεία
- Φαρμακευτική Χημεία
- Φαρμακευτική Μικροβιολογία
- Φαρμακολογία και Θεραπευτική
- Διοίκηση Επιχειρήσεων και Φαρμακοοικονομικά
- Νομοθεσία και Επαγγελματική Ηθική
- Τοξικολογία
- Δημόσια Υγεία
- Χημεία Τροφίμων
- Καλλυντικά
- Βιοφαρμακευτική και Φαρμακοκινητική
- Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοεπιδημιολογία
- Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών (ΑΠΘ και ΕΚΠΑ)
Για την πλήρη λίστα των μαθημάτων και τα προγράμματα σπουδών δείτε περισσότερα στις ακόλουθες σελίδες των σχετικών Πανεπιστημίων.
- Πρόγραμμα σπουδών φαρμακευτικής στο ΑΠΘ
- Πρόγραμμα σπουδών φαρμακευτικής στο ΕΚΠΑ
- Πρόγραμμα σπουδών φαρμακευτικής στο Πάτρα
Εργαστήρια
Οι εξειδικεύσεις, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα αντικείμενα μελέτης των Πανεπιστημίων, έχουν άμεση σχέση με τα εργαστήρια τους. Κατά την διάρκεια των σπουδών, ο φοιτητής καλείται να τα ολοκληρώσει.
Εργαστήρια στο Ε.Κ.Π.Α.
- Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας
- Εργαστήριο Φαρμκαευτικής Ανάλυσης
- Εργαστήριο Φαρμακολογίας
- Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων
- Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας
- Εργαστήριο Βιοφαρμακευτικής – Φαρμακοκινητικής
Εργαστήρια στο Α.Π.Θ.
- Φαρμακευτικής Χημείας
- Φαρμακοτεχνικό και Ελέγχου Φαρμάκων
- Φαρμακευτικής Ανάλυσης
- Φαρμακογνωσίας
- Φαρμακολογίας
Εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών
- Φαρμακευτικής Χημείας
- Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών Προϊόντων
- Φαρμακευτικής Τεχνολογίας
- Ενόργανης Φαρμακευτικής Ανάλυσης
- Φαρμακοκινητικής
- Φυσικοφαρμακευτικής
- Μοριακής Φαρμακολογίας
- Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Μεταπτυχιακές σπουδές στην Φαρμακευτική προσφέρουν και τα 3 Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Ακολουθεί σχετική λίστα με τα μεταπτυχιακά προγράμματα κάθε Πανεπιστημίου.
Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
- Βιομηχανική Φαρμακευτική
- Κλινική Φαρμακευτική
- Σχεδιασμός και Ανάπτυξη νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων
- Φαρμακευτική Ανάλυση – Έλεγχος Ποιότητας
- Απομόνωση, Ανάπτυξη, Παραγωγή και Έλεγχος Βιοδραστικών Φυσικών Πρϊόντων
- Κοσμητολογία – Δερματοφαρμακολογία
Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
- Βιομηχανική Φαρμακευτική
- Φαρμακευτική Τεχνολογία
- Ανάπτυξη Φαρμάκων, Διαγνωστική και Θεραπευτική
- Φαρμακολογία και Θεραπευτική
- Φαρμακοχημεία, Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Ενώσεων
Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας
Τομείς Φαρμακευτικής
Το Τμήμα Φαρμακευτικής διαιρείται σε τομείς. Κάθε τομέας συντονίζει τη διδασκαλία μέρους του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα πεδία της επιστήμης της Φαρμακευτικής.
Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας
Σχεδιασμός, σύνθεση και καθορισμός δομής φαρμακευτικών ενώσεων, χρήσεις, μεταβολισμός, μελέτη της δράσεως τους σε μοριακό επίπεδο, σχέση της δομής των χημικών και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους με την δράση.
Φαρμακευτική Ανάλυση. Έλεγχος ταυτότητας, καθαρότητας, περιεκτικότητας και σταθερότητας των φαρμακευτικών ενώσεων, ως πρώτων υλών, εντός φαρμακευτικών σκευασμάτων ή και βιολογικών υγρών. Ανάπτυξη νέων αναλυτικών μεθόδων με εφαρμογή σε προϊόντα φαρμακευτικού ενδιαφέροντος.
Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων
Προϊόντα φυσικής προέλευσης (Δρόγες), προέλευση (οικογένειες και δρόγες φαρμακευτικών φυτών), φαρμακολογικές-τοξικολογικές-ιδιότητες, δραστικά συστατικά. Φυτοχημικές ομάδες (βιοσύνθεση, χημεία, φαρμακοδυναμικές ιδιότητες). Ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος (μακροσκοπικός, μικροσκοπικός, φυτοχημικός, φυσικοχημικός, φασματοσκοπικός). Καθορισμός δομής. Ημισύνθεση φυσικών προϊόντων. Φαρμακευτική διατροφή. Φυσικές πρώτες ύλες καλλυντικών
Τομέας Φαρμακευτικές Τεχνολογίας
Φαρμακευτική Τεχνολογία: Ιδιότητες και Εφαρμογές Εκδόχων, Διεργασίες Παραγωγής, Στείροι Χώροι, Συντήρηση, Σταθερότητα Φαρμακοτεχνικών Μορφών, Συσκευασία, Ανάπτυξη και Αξιολόγηση Φαρμακοτεχνικών Μορφών, Παρασκευή Γαληνικών Σκευα- σμάτων. Έλεγχος Ποιότητας Φαρμακοτεχνικών Μορφών, Διασφάλιση Ποιότητας, Ολική Ποιότη- τα, Ορθή Εργαστηριακή Πρακτική (GLP), Oρθή Βιομηχανική Πρακτική (cGMP). Σχεδιασμός Φαρμακοτεχνικών Μορφών, Νεώτερα Φαρμακευτικά Συστήματα, Βιοπολυ- μερή. 32 Κοσμητολογία, Τεχνολογία Καλλυντικών, Έλεγχος και Αξιολόγηση Τοπικά Εφαρμοζό- μενων Προϊόντων. Φυσική Φαρμακευτική.
Το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προσφέρει τους εξής 3 τομείς:
- Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας
- Τομέας Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων
- Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας
Το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προσφέρει του εξής 3 τομείς:
Το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών προσφέρει του εξής 3 τομείς:
- Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας και Φαρμακογνωσίας
- Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Φαρμακευτικής Ανάλυσης
- Τομέας Φαρμακολογίας Επιστημών
Τομείς Εργασίας
Ο πτυχιούχος Φαρμακοποιός, έχει την δυνατότητα να εργαστεί τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ως δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος σε κάποια επιχείρηση, ιδιωτική κλινική, νοσοκομείο ή οργανισμό αλλά και ως ερευνητής σε ερευνητικό κέντρο ή βιομηχανία. Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά όλοι οι τομείς.
Δημόσιος Τομέας
- Ασφαλιστικά Ταμεία και Οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Ο.Γ.Α., κ.τ.λ.)
- Εθνικό Οργανισμό φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)
- Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας
- Φαρμακεία των Kρατικών Nοσοκομείων
Ιδιωτικός Τομέας
Στον Ιδιωτικό Τομέας, ένας Φαρμακοποιός μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως υπάλληλος. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να ανοίξει το δικό του φαρμακείο έχοντας βέβαια λάβει την σχετική άδεια άσκησης του επαγγέλματος από το ΚΕΣΥ η οποία προϋποθέτει ετήσια πρακτική.
Επιπλέον, ο Φαρμακοποιός εργάζεται ως επιστημονικό προσωπικό σε διάφορες φαρμακοβιομηχανίες αλλά και ως προσωπικό εξυπηρέτησης σε φαρμακεία ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών.
Εκπαίδευση
Απαραίτητη προϋπόθεση για μια ακαδημαϊκή καριέρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής πάνω σε ένα θέμα έπειτα από συνεννόηση με κάποιο μέλος ΔΕΠ (καθηγητής). Η προκήρυξη των θέσεων εργασίας σε αυτή την περίπτωση γίνεται από τον ΑΣΕΠ.
Εργασιακές Ευκαιρίες (Δυνατότητες Εργασίας)
Έπειτα από τις σπουδές Φαρμακευτικής, ως απόφοιτος, το κύριο ερώτημα είναι τι μπορείς να κάνεις και τι εργασιακές ευκαιρίες υπάρχουν. Παρακάτω παραθέτουμε μια συνοπτική λίστα με τις επαγγελματικές δυνατότητες που έχει ο φαρμακοποιός.
- Υπεύθυνοι Φαρμακοποιοί σε ιδιωτικό φαρμακείo
- Υπεύθυνοι Φαρμακοποιοί σε νοσοκομείο ή κλινική
- Επιστημονικό προσωπικό σε φαρμακευτικές και μη βιομηχανίες, σε τομείς έρευνας και παραγωγής φαρμάκων
- Φαρμακοποιοί στον ΕΟΦ, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε Ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΦΚΑ)
- Ιατρικοί Επισκέπτες
- Κλινικοί Φαρμακοποιοί
- Φαρμακοποιοί υπεύθυνοι για Φαρμακοεπαγρύπνηση
- Φαρμακοποιοί με ειδίκευση στη Φαρμακογονιδιωματική
- Πυρηνικοί Φαρμακοποιοί
- Ακαδημαϊκό/ Εργαστηριακό προσωπικό σε ερευνητικά ιδρύματα
- Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (απαιτείται πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ)
- Αρθρογράφοι για θέματα υγείας
Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Φαρμακευτικής;
Μονογραφία Επαγγέλματος Φαρμακοποιού
Διαβάστε περισσότερα για το επάγγελμα του φαρμακοποιού στην παρακάτω μονογραφία.
Τμήματα Φαρμακευτικής στην Ελλάδα
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε και τα 3 Πανεπιστήμια για σπουδές Φαρμακευτικής στην Ελλάδα. Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Οι σπουδές Φαρμακευτικής είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο οποίο υπάρχουν και αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα. Δείτε και το σχετικό βίντεο για επιπλέον πληροφορίες.
- Σπουδές Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Στους παρακάτω συνδέσμους, θα βρεις ενώσεις, οργανισμούς, συλλόγους και οργανώσεις για να μάθεις περισσότερα, να γνωρίσεις τις δράσεις τους και να συνδεθείς μαζί τους στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να λαμβάνεις όλες τις νέες εξελίξεις.
- Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών
- Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία
- Παννελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
- Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
- Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
- Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ),
- Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσ/νίκης
- Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΚΜ