Κατά μέσο όρο, στην δεκαετία που διανύουμε, ένας τυπικός εργαζόμενος αλλάζει 5 με 7 δουλειές σε όλη του τη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει πως τον απολύουν, αλλά ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί και να δηλώνει παραίτηση. Σε μια ερώτηση συνέντευξης είναι πιθανό να ρωτηθείς “Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου;”. Η απάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί θα δηλώσει τον χαρακτήρα σου.
Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε το γιατί ένας HR Manager ή Recruiter, μπορεί να σε ρωτήσει μια τόσο κλασική αλλά ταυτόχρονα ερώτηση παγίδα. Στα επόμενα λεπτά, θα μάθεις τον σωστό τρόπο που πρέπει να απαντήσεις και κάποιες παγίδες που υπάρχουν και μπορεί να σε οδηγήσουν στο να κάψεις την θέση εργασίας.
Το μόνο που σε χωρίζει από το να πάρεις τη θέση εργασίας είναι μια έξυπνη στρατηγική, μέσα από την οποία μπορείς να αποκτήσεις το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους υποψηφίους.
Γρήγορη Πλοήγηση
Παρόμοιες εκδοχές της ερώτησης
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις όλες τις διαφορετικές εκδοχές της ερώτησης. Όλες οι παρακάτω ερωτήσεις αποσκοπούν να αναδείξουν ένα κομμάτι του χαρακτήρα σου.
- Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου;
- Γιατί θέλεις να αλλάξεις δουλειά;
- Τι είναι αυτό που σε οδηγεί στο να θέλεις μια αλλαγή στην καριέρα σου;
- Αυτή τη στιγμή δουλεύεις κάπου; Αν ναι, ποιο είναι το πλάνο σου;
Ανεξάρτητα από την ερώτηση που θα χρησιμοποιηθεί, πίσω από την σκηνή, κρύβεται μια ακόμη ερώτηση για τον χαρακτήρα σου.
Είσαι αξιόπιστος; Μπορεί να σε εμπιστευτεί κάποιος ή πας όπου φυσήξει ο άνεμος;
Μπορεί η νέα σου εταιρεία να σε εμπιστευτεί; Αξίζει να επενδύσει πάνω σου; Μήπως μετά από 2 μήνες, δηλώσεις παραίτηση; Μια τέτοια κίνηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την εταιρεία και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επενδύσει σε εσένα και έτσι δεν θα σε προσλάβει.
Άρα, λοιπόν, η ερώτηση “Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου” δεν αποσκοπεί στο να μάθει τον λόγο.
Η αλήθεια είναι πως δεν ενδιαφέρει κανέναν αν το προηγούμενο αφεντικό σου δεν ήταν καλό, αν η εταιρεία δεν σου πρόσφερε όσα χρήματα άξιζες, αν υπήρχαν προβλήματα με τους συναδέλφους σου κ.τ.λ. Προφανώς, οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, προφανώς μπορεί να σκέφτεσαι ότι “η κατάσταση δεν σήκωνε άλλο”, ότι είχες κουραστεί ή ότι ένιωθες πως δεν υπήρχε εξέλιξη.
Η ερώτηση, λοιπόν, αποσκοπεί στο να δει, πίσω από αυτό που θα πεις, τι άνθρωπος κρύβεται.
Απαντήσεις που ίσως κάψουν στην συνέντευξη
Πριν αναφέρουμε παραδείγματα των σωστών απαντήσεων, ας δούμε τι δεν πρέπει να πεις στην ερώτηση “Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου;”.
#1 Απολύθηκα
Αν απαντήσεις πως απλά απολύθηκες, τότε θα πρέπει να προσδιοριστεί ο λόγος. Ενδεχομένως, λοιπόν, να σε ρωτήσουν και τον λόγο απόλυσης. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια τέτοια απάντηση δεν δημιουργεί σιγουριά και εμπιστοσύνη. Αντίθετα, δημιουργεί απορία, σκέψεις, ανησυχία και ρίσκο.
Να θυμάσαι, πως εκτός από εσένα, κανένας άλλος δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος, αν η προηγούμενη θέση σας, απλά δεν σου ταίριαζε ή αν για κάποιον λόγο η απόδοσή σου είναι χαμηλή.
#2 Κατηγορίες προς την εταιρεία ή συναδέλφους
Μια από τις χειρότερες απαντήσεις που θα μπορούσες να δώσεις είναι αυτή στην οποία “κατηγορείς” με οποιονδήποτε τρόπο το προηγούμενο αφεντικό σου ή την προηγούμενη σου εταιρεία.
Μην μοιράζεσαι προσωπικά στοιχεία, είτε αυτά αναφέρονται σε εσένα, είτε στην προηγούμενη εταιρεία. Δεν γνωρίζεις ποιος γνωρίζει ποιον και ακόμη και αν το ξέρεις, δεν είναι ηθικά σωστό να αναφέρεσαι κατηγορηματικά σε οποιονδήποτε. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσεις μια κατάσταση στην οποία η πρώτη σκέψη θα είναι “Αν τα λέει αυτά, για το προηγούμενο αφεντικό του, θα πει τα ίδια και στον επόμενο, οπότε καλύτερα να μείνουμε μακριά του.”.
Πρόσεχε μην η ειλικρίνειά, σου γυρίσει μπούμερανγκ και χάσεις την θέση εργασίας. Η ειλικρίνεια είναι σίγουρα ένα στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει όλες σου τις απαντήσεις. Όμως, πρόσεχε μη τη θυσιάσεις για την εμπιστευτικότητα.
Πώς να απαντήσεις με τον σωστό τρόπο
Προσπάθησε να μιλήσεις γενικά και διπλωματικά, χωρίς να στοχοποιείς ανθρώπους και γεγονότα. Πρόσεχε τι πληροφορίες μοιράζεσαι και με ποιους τα μοιράζεσαι. Δεν γνωρίζεις ποιον γνωρίζει αυτός που κάθεται απέναντί σου. Επιπλέον, γιατί να μην θεωρήσει πως θα μιλήσεις και για τον ίδιο έτσι, στην επόμενη εργασία σου, όταν και αν φύγεις από την εργασία που θέλεις να αποκτήσεις.
Επιπλέον, αν ο εργοδότης θέλει, μπορεί να σου προσφέρει coaching από πιο έμπειρους εργαζόμενους στην εταιρεία για να σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα. Πολλές φορές, βλέπουμε στα benefits των θέσεων εργασίας, online σεμινάρια ή online courses όπως για παράδειγμα μέσα από το coursera.
Στο FutureGeneration, έχουμε την μεγαλύτερη λίστα με δωρεάν και μη διαδικτυακά μαθήματα;
Παραδείγματα απαντήσεων
Ας δούμε τώρα ένα παράδειγμα για το πως μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση “Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου”.
Παράδειγμα #1
Στην εταιρεία Χ, όπως αναφέρω και στο βιογραφικό μου εργάστηκα για 2 χρόνια (εδώ ίσως κοιτάξουν το βιογραφικό σου για να το επιβεβαιώσουν). Σε αυτά τα 2 χρόνια, κατάφερα να πάρω πολλές γνώσεις και φυσικά να προσφέρω επίσης. Όμως έχει έρθει μια στιγμή που νιώθω πως είμαι έτοιμος για περισσότερα. Νιώθω πως θέλω να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου (εδώ ίσως σε ρωτήσουν ποιο είναι το επόμενο βήμα – με αυτόν τον τρόπο, οδηγείς εσύ το πού και πώς θα συνεχιστεί η συνέντευξη και έτσι έχεις έναν μικρό έλεγχο των ερωτήσεων).
Παράδειγμα #2
Δούλευα για την Χ εταιρεία, τόσους μήνες και σε αυτό το διάστημα σίγουρα έμαθα και πρόσφερα πολλά. Όμως τα πράγματα αλλάζουν και μια μέρα, το vision της εταιρείας, ο δρόμος και η στρατηγική της άλλαξε. Αισθανόμουν πως πλέον τα προσόντα μου δεν ταυτίζονταν με το όραμα και τις ανάγκες της εταιρείας. Έτσι ξεκίνησα να αναζητώ νέα challenges και νέες ευκαιρίες εργασίας.
One Comment
Comments are closed.
[…] Γιατί αποχωρείς από την τρέχουσα εργασία σου; […]