Ένα νοσοκομείο ή κλινική απασχολεί και προσωπικό που βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα. Προσωπικό που μπορεί να μην χρειαστεί να το συναντίσεις ποτέ στην ζωή σου αλλά είναι εκει, για να διασφαλίσει την ομαλή και ορθή λειτουργία του συστήματος υγείας. Ο Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων – Οργάνων διασφαλίζει ακριβώς αυτό.
Κάθε μέρα, οι άνθρωποι κάνουν χιλιάδες επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία και κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τα πάντα για το επάγγελμα “Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων”, που και πως μπορείς να σπουδάσεις αυτό το επάγγελμα, τι προοπτικές υπάρχουν στηνα γορά εργασίας και ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχει σε καθημερνη βάση.
Τομέας: Ηλεκτρολογίας
Περιγραφή Επαγγέλματος
Για αρκετά χρόνια, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία δούλευαν με μη ψηφιακά αρχεία. Αυτό σημαίνει πως υπήρχαν, χώροι αποθήκευσης διάφορων αρχείων. Μπορέι να ήταν από εξετάσεις ασθενών μέχρι και εσωτερικά σημαντικά έγγραφα που χρειάζονταν το νοσοκομείο ή κλινική.
Αυτό σιγά-σιγά τείνει να αλλάξει. Ο λόγος είναι προφανής και αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας με όλα τα θετικά που υπάρχουν.
- γρήγορη αναζήτηση της κατάστασης του ασθενή
- αποθήκευση μεγαλύτερου όγκου δεδομένων
- μεταφορά αρχείων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (ειδικά αν αφορά διαφορετικές πόλεις ή χώρες)
- και πολλά ακόμη.
Ο Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων είναι ένας επαγγελματίας εξειδικευμένος στη χρήση, τη λειτουργία, την επισκευή και τη συντήρηση ιατρικών οργάνων κάθε είδους:
- ακτινολογικά μηχανήματα
- μονάδες τεχνητού νεφρού
- καρδιογράφοι
- απεικονιστικά μηχανήματα (πχ μαγνητικοί τομογράφοι)
- βηματοδότες
- ειδικά monitor που χρησιμοποιούνται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
- κ.ο.κ.
Μεταξύ άλλων ο Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων συνεργάζεται με το ιατρικό, επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φροντίζει για την εκπαίδευση στη σωστή χρήση και λειτουργία ιατρικών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας.
Κάθε φορά νοσοκόμες ή οι γιατροί θεραπεύουν τους ασθενείς τους, πρέπει να καταγράφουν αυτό που έχουν δει και έκαναν. από τις ακτίνες Χ και τις σημειώσεις εξετάσεων για το σχηματισμό διαγνώσεων και θεραπευτικών σχεδίων.
Τα Ιατρικά αρχεία λοιπόν, οργανώνονται σε ψηφιακή μορφή. Τα αρχεία αυτά προκύπτουν από Ιατρικά Μηχανήματα, τα οποία όπως όλα τα μηχανήματα φθείρονται και χρειάζονται επισκευή. Ο Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων ή Τεχνικός ΙΑτρρικών Αρχείων, είναι ο επαγγελματίας που επισκευάζει, συντηρεί και διορθώνει τυχον προβλήματα όσον αφορά την ψηφιαποίηση ενός νοσοκομείου ή κλινικης.
Συνθήκες Εργασίας
Μπορεί να εργαστεί σε ιατρικές εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, ιατρεία, κλινικές και κρατικά ή τοπικά υγειονομικά τμήματα και είναι συνήθως μια εργασία γραφείου.
Αν εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, τότε μπορεί να απαιτούνται και μετακινήσεις προς τους πελάτες σου.
Αρμοδιότητες
Τι ακριβώς κάνει ένας Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων;
- Διεξάγεις τεχνικές μελέτες για τις λειτουργικές ανάγκες μηχανημάτων/συσκευών και δημιουργείς πλήρη αναφορά με το τι χρειάζεται για την εγκατάστασή τους
- Εγκαθιστάς ιατρικά μηχανήματα/συσκευές σε χώρους νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων, κλπ.
- Δημιουργείς αναφορές για επισκευές και υλικά
- Δημιουργείς και εκσυγχρονίζεις εργαστήρια με νέα όργανα μέτρησης και εργαλεία
- Επισκευάζεις κάθε είδους ιατρικές συσκευές
- Προβαίνεις στις απαραίτητες συντηρήσεις των ιατρικών οργάνων, βάσει χρονοδιαγράμματος
- Ελέγχεις, πιστοποιείς και διασφαλίζεις την ποιότητα λειτουργίας των ιατρικών μηχανημάτων με ειδικά όργανα
- Εκπαιδεύεις το προσωπικό στο χειρισμό των μηχανημάτων, ώστε να διασφαλίσεις την ασφαλή λειτουργία του
- διασφάλιση εύκολης πρόσβασης των ιατρικών αρχείων (έντυπη και ψηφιακή μορφή)
- διασφάλιση ασφάλειας και μη αλλοίωσης των δεδομένων
- παρακολούθηση του ιστορικού ενός ασθενή (όσον αφορά τα δεδομένα )
- οι τεχνικοί ιατρικών αρχείων εισάγουν και ενημερώνουν πληροφορίες για αναφορά σε γιατρούς και ασφαλιστικές εταιρείες.
Μισθός Τεχνικού Ιατρικών Μηχανημάτων
Η εκπαίδευση, η εμπειρία αλλά και η γεωγραφική θέση (αντίστοιχο σύστημα υγείας) επηρεάζουν τον μισθό που μπορεί να πάρει ο Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων. Σύμφωνα με στατιστικά (Γραφείο Στατιστικών Εργασίας) οι μισθοί κυμαίνονται ανάμεσα στα 20.000€ και 60.000€ τον χρόνο.
Στατιστικά τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καλύτερες αμοιβές σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευκαιρίες εργασίας. Επιπλέον, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε ότι το 38% των τεχνικών ιατρικών αρχείων εργάζεται σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στο 2014, ακολουθούμενο από ιατρικά γραφεία με 21%.
Οι περισσότεροι εργάζονται με πλήρες ωράριο και όσοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις που είναι ανοιχτές 24 ώρες την ημέρα μπορεί να πρέπει να εργάζονται νυχτερινές ή νυχτερινές βάρδιες.
Σπουδές & Απαιτούμενη Εκπαίδευση
Μερικοί εξειδικεύονται σε τυποποιημένα συστήματα κωδικοποίησης που χρησιμοποιούνται για την κατηγοριοποίηση συνθηκών, θεραπειών και διαγνώσεων για την ασφάλιση, ενώ άλλοι τεχνικοί ιατρικών αρχείων επιδιώκουν περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση για να εισέλθουν στο πεδίο διαχείριση ιατρικών πληροφοριών.
Online Μαθήματα
Υπάρχουν ευκαιρίες για online μαθήματα για να βοηθήσουν τον σπουδαστή να προετοιμαστεί για εργασία στον τομέα αυτό.
Όταν είσαι ακόμη στο σχολείο
Όταν βρίσκεσαι ακόμη στο σχολείο αλλά για κάποιον λόγο γνωρίζεις πως θέλεις να ακολουθήσεις αυτό το επάγγλεμα, καλό είναι να δώσεις βάση σε γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις αργότερα.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εστιάζεις στα μαθήματα που έχουν σχέση με την Υγεία όπως Βιολογία αλλά και στα μαθήματα που έχουν σχέση με την Τεχνολογία και τους Υπολογιστές. Επιπλέον γνώσεις για παράδειγμα μέσω του Ερυθρού Σταυρού θα βοηθήσουν.
Όταν έχεις τελειώσει το λύκειο
Αφού ολοκληρώσεις το λύκειο, θα πρέπει να συνεχίσεις σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τελικό στόχο να πάρεις την πιστοποίηση του επαγγέλματος Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων από τον ΕΟΠΠΕΠ. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο απο Ιδιωτικό όσο και από Δμόσια ΙΕΚ.
Οι κάτοχοι διπλώματος Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα “ Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων ”, πρέπει να έχουν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τον ΟΕΕΚ πρόγραμμα το οποίο τους εξασφαλίζει τις απαραίτητες επαγγελματικές ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η πιστοποίηση δίνεται από τον ΕΟΠΠΕΠ όπως αναφέρεται παρακάτω.
Εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ
Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) προσφέρει την πιστοποίηση για τους Τεχνικούς Ιατρικών Μηχανημάτων έπειτα απο εξετάσεις. Οι εξετάσεις γίνονται με το πέρας των σπουδών σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε κάποια ενδεικτικά θέματα εξετάσεων που έχει δημοσιεύσει ο ΕΟΠΠΕΠ.
Τομείς Απασχόλησης
Που μπορείς να εργαστείς αφού ολοκληρώσεις τις σπουδές σου; Παραθέτουμε τυος τομείς που μπορείς να δουλέψεις, να στείλεις το βιογραφικό σου και να συνεργαστείς αφού ολοκληρώσεις όλες τις σπουδές σου και έχεις την απαραίτητη εμπειρία να εργαστείς ως Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων.
- Δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια, θεραπευτικά κέντρα
- Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
- Βιομηχανίες ή εργοστάσια παραγωγής ιατρικών οργάνων.
- Σε εμπορικές αντιπροσωπείες και καταστήματα πώλησης ιατρικών οργάνων.
- Ως ελεύθερος επαγγελματίας
Ενδεικτικά Μαθήματα
Παρακάτω θα βρεις κάποια από τα μαθήματα που καλείσαι να παρακολουθήσεις κατά την διάρκεια των σπουδών σου.
- Αναλογικά Ηλεκτρονικά.
- Ψηφιακά Ηλεκτρονικά.
- Ηλεκτροτεχνία
- Ανατομία
- Φυσιολογία
- Ιατρική Φυσική
- Ιατρικά Σήματα και Συστήματα
- Τεχνολογία Ιατρικών Οργάνων
- Προγραμματισμός Η/Υ
- Ειδικές εγκαταστάσεις νοσοκομείων, υγιεινή & προστασία περιβάλλοντος
- Ιατρική Πληροφορική
- Διαχείριση Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
Θέσεις Εργασίας
Αν και δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, παρακάτω έχουμε παραθέσει συνδέσμους προς ιστοσελίδες με διάφορες θέσεις εργασίας για το επάγγελμα “Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων”. Μπορείς να τις κρατήσεις και να τις αποθηκεύσεις, ελέγχοντας για νέες θέσεις καθημερινά.
- Θέσεις Εργασίας – Indeed
- Θέσεις Εργασίας – Skywalker
- Θέσεις Εργασίας – JobFind
- Θέσεις Εργασίας – Jooble
- Θέσεις Εργασίας – Kariera
Συχνές Ερωτήσεις
Πόσο καιρό χρειάζεται κανείς για να γίνει Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων;
Τα προγράμματα σπουδών, απαιτούν συνήθως από ένα μέχρι και δύο έτη. Κατά την διάρκεια των σπουδών, ο σπουδαστής μαθαίνει όλες τις βασικές γνώσεις που χρειάζεται.
Επιπλέον, εκτός από την θεωρητική γνώση και τα μαθήματα, ο σπουδαστής θα πρέπει να αφιερώσει πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Που μπορώ να σπουδάσω Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων;
Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά ΙΕΚ που προσφέρουν τα απαραίτητα προγράμματα σπουδών. Παραθέτουμε μια λίστα με κάποια από τα ΙΕΚ (ενδεικτικά).
- Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων – ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 (Ιδιωτικό)
- Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων – ΙΕΚ ΑΛΦΑ (ιδιωτικό)
- Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων – ΙΕΚ Όμηρος (Ιδιωτικό)
- Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων – Δημόσιο ΙΕΚ στο Αιγάλεω
Αξίζει να κάνω online πιστοποιήσεις σχετικά με τα Ιατρικά Αρχεία – Μηχανήματα;
Ναι, μπορείτε να βελτιώσετε την καριέρα σας κάνοντας Πιστοποιητικό στη Διαχείριση Ιατρικών Αρχείων. Τα προγράμματα πιστοποιητικών γενικά αντικατοπτρίζουν την εμπειρία και την κατανόηση ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος.
Πολλοί εργοδότες αναζητούν υποψηφίους που έχουν αποκτήσει πιστοποιήσεις εκτός από τα κανονικά προγράμματα σπουδών.
Αναφορές
Η συγγραφή του άρθρου έγινε από προσωπικές συζητήσεις του συντάκτη με επαγγελματίες του χώρου, καθώς και από πληροφορίες των ιστοτόπων, όπως αυτοί αναφέρονται παρακάτω.