Θέλεις να γίνεις ψηφιακός νομάς, αλλά αγχώνεσαι για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσεις; Ψάχνεις να βρεις λύσεις σε όλα τα πιθανά προβλήματα που θα σου παρουσιαστούν, αλλά φοβάσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις; Βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο και θα καταλάβεις αμέσως γιατί! Πάμε να ξεκινήσουμε!
Γρήγορη Πλοήγηση
- 1 Τι είναι ο ψηφιακός νομάς;
- 2 Ψηφιακός νομάς: 10 tips για τις top 10 προκλήσεις
- 2.1 # Εξασφάλισε καλή σύνδεση στο ίντερνετ
- 2.2 # Βρες ισορροπία σε προσωπική και επαγγελματική ζωή
- 2.3 # Διαχειρίσου τη μοναξιά σου
- 2.4 # Αντιμετώπισε την διαφορά ώρας
- 2.5 # Μάθε περισσότερα για την digital nomad visa
- 2.6 # Πρόσεξε την υγεία σου
- 2.7 # Διαχειρίσου τα οικονομικά σου
- 2.8 # Παράμεινε παραγωγικός/ή
- 2.9 # Μείνε ασφαλής
- 2.10 # Χτίσε και διατήρησε σχέσεις
- 3 Ψηφιακός νομάς: Κίνδυνος ή ευκαιρία;
Τι είναι ο ψηφιακός νομάς;
Έχεις ακούσει για ανθρώπους που δουλεύουν εξ αποστάσεως ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο; Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ψηφιακοί νομάδες. Ο τρόπος ζωής τους, μάλιστα, θεωρείται trend της εποχής. Γιατί; Επειδή το να είσαι ψηφιακός νομάς διαθέτει σημαντικά θετικά σημεία που δεν θα σε αφήσουν αδιάφορο/η! Τι χρειάζεται, όμως, για να καταφέρεις να γίνεις ψηφιακός νομάς; Nα μπορείς να διαχειρίζεσαι όλες τις καθημερινές προκλήσεις που θα σου παρουσιαστούν! Και πώς θα γίνει αυτό; Με tips, τα οποία θα σε βοηθήσουν να προσανατολιστείς και να οργανώσεις τις προσπάθειές σου. Είσαι έτοιμος/η να δούμε τα 10 σημαντικότερα;
Ψηφιακός νομάς: 10 tips για τις top 10 προκλήσεις
Τι θα κάνεις αν η σύνδεσή σου στο ίντερνετ δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι, να δουλέψεις και να επικοινωνήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα; Πώς θα αντιμετωπίσεις την μοναξιά και την απομόνωση που μπορεί να νιώσεις; Πώς θα διαχειριστείς τα οικονομικά σου; Πώς θα είσαι παραγωγικός/ή; Μήπως αγχώθηκες ήδη; Δεν ΄έχω αυτό τον σκοπό! Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα!
# Εξασφάλισε καλή σύνδεση στο ίντερνετ
Η καλή σύνδεση στο ίντερνετ σου εξασφαλίζει αποτελεσματική εξ αποστάσεως εργασία και αποτελεί την βάση για να γίνεις ψηφιακός νομάς. Παράλληλα, σε βοηθά να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Πώς, όμως, θα την διασφαλίσεις;
# Χρησιμοποίησε το Speedtest
Το speedtest είναι ένα εργαλείο, με το οποίο ελέγχεις την ταχύτητα της σύνδεσής σου στο ίντερνετ. Με το speedtest υπολογίζεις πόσο γρήγορα μπορείς να κάνεις download ή upload δεδομένα. Εντοπίζεις προβλήματα σχετικά με την σύνδεσή σου και συγκρίνεις την ταχύτητα του ίντερνετ σε διαφορετικές συσκευές και σημεία του σπιτιού. Για να κάνεις το τεστ, χρειάζεται να επισκεφθείς την ιστοσελίδα speedtest.net.
# Επένδυσε σε καλό mobile hotspot
Αρχικά, προσδιόρισε τις ανάγκες που θα έχεις ως ψηφιακός νομάς και κάνε έρευνα. Πόσα δεδομένα χρειάζεσαι το μήνα; Θα τα χρησιμοποιείς όταν θα είσαι στην πόλη, σε ταξίδια ή στην εξοχή; Η συσκευή hotspot είναι συμβατή με το δίκτυο του παρόχου που έχεις επιλέξει; Εξέτασε την διάρκεια της μπαταρίας της συσκευής, ειδικά αν την χρησιμοποιείς πολύ ώρα μακριά από την πρίζα. Βεβαιώσου ότι είναι πάντα πλήρως φορτισμένη, ειδικά πριν από μεγάλα ταξίδια.
# Βάλε τοπικές SIM κάρτες
Οι τοπικές SIM κάρτες σού προσφέρουν φθηνές χρεώσεις για δεδομένα, κλήσεις και μηνύματα παρέχοντάς σου καλύτερη κάλυψη και ταχύτητα. Βεβαιώσου ότι η συσκευή σου είναι ξεκλείδωτη και συμβατή με τα δίκτυα της χώρας που επισκέπτεσαι. Τοπική κάρτα SIM μπορείς να αποκτήσεις σε καταστήματα που βρίσκονται σε αεροδρόμια και σταθμούς, σε ηλεκτρονικά καταστήματα και σε καταστήματα τοπικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
# Βρες ισορροπία σε προσωπική και επαγγελματική ζωή
Το Work-Life Integration είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις ως ψηφιακός νομάς. Τι θα χρειαστεί, όμως, να κάνεις για να την πετύχεις;
# Θέσε τα όριά σου
Επικοινώνησε, με τον/την εργοδότη/τριά σου, τα όριά σου σχετικά με το ωράριο εργασίας, τα καθήκοντα των projects σου και τις επιτρεπόμενες παρεκκλίσεις αυτών. Θα μπορέσεις, έτσι, να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί του και να αποφύγεις το εργασιακό burnout.
# Να είσαι ήρεμος/η
Φαντάζεσαι να πέσει το ρεύμα και να μην έχεις σώσει ορισμένα δεδομένα από το project σου; Δεν θα ήσουν και πολύ ήρεμος/η μετά από ένα τέτοιο συμβάν, ε; Για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν τα apps καθοδηγούμενου διαλογισμού! Με τις εφαρμογές αυτές, θα ανακτήσεις την ψυχραιμία σου και θα συνεχίσεις την εργασία σου, χωρίς τα ατυχή συμβάντα να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία σου.
# Διαχειρίσου τη μοναξιά σου
Μπορεί τα ταξίδια να φαντάζουν υπέροχη ιδέα, αλλά τις περισσότερες φορές θα τα κάνεις χωρίς τα αγαπημένα σου πρόσωπα που ζουν σε άλλες χώρες. Για τον λόγο αυτό, η απομόνωση αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις να αντιμετωπίσεις ως ψηφιακός νομάς. Ξέρεις πώς μπορείς να την διαχειριστείς;
# Γίνε μέλος σε online κοινότητες
Με τα social media θα οργανώσεις τα πρώτα σου βήματα ως ψηφιακός νομάς. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες για να γίνεις μέλος σε online κοινότητες, οι οποίες θα σου προσφέρουν την δυνατότητα να δικτυωθείς επαγγελματικά και κοινωνικά. Μερικές από αυτές είναι η nomadlist.com, communities στο slack, όπως η Nomad List Slack και κοινότητες στο linkedin, όπως Digital Nomads.
# Δήλωσε συμμετοχή σε τοπικά events
Μέσω των online κοινοτήτων μπορείς να δηλώνεις, ως ψηφιακός νομάς, συμμετοχή σε τοπικά events, για να γνωρίζεις από κοντά καινούργιους ανθρώπους και να συμμετέχεις σε νέες δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο θα κοινωνικοποιηθείς και θα μειώσεις το πιθανό αίσθημα απομόνωσης και μοναξιάς σου.
# Πήγαινε σε co working spaces
Τα co working spaces είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι εργασίας με πολύ καλή σύνδεση στο ίντερνετ, εκτυπωτές και άλλες βασικές δομές, για να μπορείς να εργαστείς με ασφάλεια μακριά από το σπίτι σου. Σε αυτούς τους χώρους θα γνωρίσεις πολλούς digital nomads και θα έχεις την ευκαιρία να δικτυωθείς και να κοινωνικοποιηθείς ως ψηφιακός νομάς. Τέτοιοι δημοφιλείς χώροι εργασίας παγκοσμίως είναι το wework, το regus, το spaces, το impact hub και το outsite.
# Αντιμετώπισε την διαφορά ώρας
Είναι πολύ πιθανό ο τόπος κατοικίας και εργασίας σου να μην είναι ο ίδιος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξει διαφορά ώρας, η οποία θα σε δυσκολέψει στο καθημερινό σου προγραμματισμό. Τι θα μπορούσες να κάνεις, όμως, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα και παρεξηγήσεις;
# Να είσαι ειλικρινής με τους πελάτες σου
Να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τους πελάτες σου σχετικά με την διαφορά ώρας και τις μικρές παρεκκλίσεις που μπορεί να υπάρξουν στην ενημέρωσή τους για την πρόοδο των projects τους. Η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο skill που χρειάζεται να διαθέτεις ως ψηφιακός νομάς και θα σε βοηθήσει να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες σου και να δικτυωθείς επαγγελματικά.
# Αξιοποίησε τα εργαλεία σου για έγκαιρη ενημέρωση
Με εργαλεία, όπως το Zapier, μπορείς να στείλεις αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις στον πελάτη την ώρα που εσύ έχεις ρυθμίσει, ώστε να ενημερώνεται για την πρόοδο των projects ενώ ταυτόχρονα εσύ κοιμάσαι! Δεν είναι τέλειο να είσαι ψηφιακός νομάς;
# Μάθε περισσότερα για την digital nomad visa
Η digital nomad visa είναι μια βίζα, ειδικά σχεδιασμένη για σένα που θέλεις να γίνεις ψηφιακός νομάς. Ίσως ήδη να γνωρίζεις πληροφορίες γι αυτήν, οι οποίες αφορούν τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται για την έκδοσή της και τις καλύψεις της. Είναι όμως αρκετές αυτές οι πληροφορίες; Η απάντηση είναι όχι! Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να προσλάβεις κατάλληλο προσωπικό για να σε κατατοπίσει. Ποιοι είναι αυτοι;
# Πρόσλαβε κατάλληλο προσωπικό
- Δικηγόρος μετανάστευσης: Θα σε βοηθήσει να συμπληρώσεις και να υποβάλεις την αίτηση, θα ελέγξει αν πληροίς τα κριτήρια και θα σε εκπροσωπήσει σε περίπτωση που υπάρξουν νομικά ζητήματα ή χρειαστεί να απαντήσεις σε ερωτήματα από τις αρχές μετανάστευσης.
- Σύμβουλος Μετανάστευσης: Σε καθοδηγεί στη συμπλήρωση της αίτησης, σου παρέχει πληροφορίες για τα απαιτούμενα έγγραφα και σου δίνει συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία του φακέλου.
- Εξειδικευμένος Φοροτεχνικός: Σου παρέχει συμβουλές για τις φορολογικές υποχρεώσεις σου, τόσο στη χώρα προέλευσης όσο και στη χώρα όπου επιθυμείς να μεταβείς, καθώς και για τις πιθανές φορολογικές ελαφρύνσεις ή διευκολύνσεις που μπορείς να εκμεταλλευτείς.
# Πρόσεξε την υγεία σου
Η υγεία σου είναι το σημαντικότερο αγαθό που έχεις, τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως ψηφιακός νομάς. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να την προσέχεις όσο περισσότερο μπορείς! Πώς; Θα δεις παρακάτω!
# Επένδυσε σε πλήρη διεθνή ασφάλιση υγείας
Αρχικά, θα πρέπει να καθορίσεις τις ανάγκες σου ως ψηφιακός νομάς. Η ασφάλιση υγείας σου θέλεις να καλύπτει ιατρική και προληπτική φροντίδα; Οδοντιατρική και οφθαλμολογική περίθαλψη; Ψυχική υγεία; Θέλεις μήπως να τα καλύπτει όλα; Με βάση αυτό τον καθορισμό, θα βρεις την κατάλληλη για σένα ασφαλιστική εταιρεία. Κάποιες γνωστές επιλογές είναι η SafetyWing, η World Nomads, η MG Global, η Cigna Global και η Allianz Care.
# Πάρε βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών
Φαντάζεσαι να περπατάς στον Αμαζόνιο, να κοπείς σε κάποιο κλαδί και να μην μπορείς να σταματήσεις με τίποτα μια ενδεχόμενη αιμορραγία; Δεν είναι απίθανο να συμβεί! Για να αποφύγεις τέτοιου είδους απρόοπτα, είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θα σου πρότεινα μάλιστα, πριν αποφασίσεις να γίνεις ψηφιακός νομάς, να παρακολουθήσεις ορισμένα σεμινάρια πρώτων βοηθειών, για να γνωρίζεις πώς να παρέχεις τέτοιου είδους υπηρεσίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
# Διαχειρίσου τα οικονομικά σου
Πώς θα μπορέσεις να καταγράψεις τα οικονομικά σου για να τα διαχειριστείς; Πώς θα κάνεις μεταφορά χρημάτων; Πώς αυτή η μεταφορά θα γίνει σε άλλες χώρες; Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ερωτήματα αν θέλεις να γίνεις ψηφιακός νομάς. Και υπάρχουν για όλα αυτά απαντήσεις!
# Χρησιμοποίησε online banking
Το online banking είναι μια υπηρεσία των τραπεζών για να κάνεις τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Μέσω του online banking διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου από το κινητό ή από τον υπολογιστή σου, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιο τραπεζικό κατάστημα. Δεν θα ήταν, άλλωστε, και πολύ εύκολο να επισκέπτεσαι κάποιο τραπεζικό κατάστημα όσο είσαι ψηφιακός νομάς. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να έχεις πολύ καλή σύνδεση στο διαδίκτυο.
# Αξιοποίησε το transferwise
Ξέρεις πώς να κάνεις μεταφορά χρημάτων από μια χώρα σε μία άλλη; Με το transferwise ή αλλιώς wise! Το transferwise μετατρέπει τα χρήματα που θέλεις να κάνεις μεταφορά στο νόμισμα της χώρας που θέλεις να τα στείλεις. Αν, για παράδειγμα, εσύ, ως ψηφιακός νομάς, θέλεις να μεταφέρεις χρήματα από την Ελλάδα στην Αμερική, το wise θα τα μετατρέψει σε δολάρια και θα τα μεταφέρει. Τέλειο;
# Κράτα λεπτομερή οικονομικά αρχεία
Διαχώρισε τα έσοδα και τα έξοδά σου σε κατηγορίες, όπως διαμονή, μεταφορικά, φαγητό, κ.λπ. και όρισε μία συγκεκριμένη στιγμή μέσα στην εβδομάδα για την καταγραφή και την ανασκόπηση των οικονομικών σου συναλλαγών. Με εφαρμογές όπως το Expensify, το Mint ή το YNAB (You Need a Budget) μπορείς να βάζεις σε κατηγορίες τα έξοδά σου και να τα παρακολουθείς. Διατήρησε όλες τις σχετικές αποδείξεις και τιμολόγια, για να είσαι έτοιμος/η για φορολογικές δηλώσεις και ελέγχους. Συμβουλέψου έναν φοροτεχνικό ή λογιστή, για να διασφαλίσετε ότι τηρείς τις φορολογικές υποχρεώσεις της χώρας σου αλλά και των χωρών που εργάζεσαι.
# Παράμεινε παραγωγικός/ή
Λόγω των συνεχών αλλαγών που θα προκύπτουν, όσο είσαι ψηφιακός νομάς, θα δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και αυτό,είναι πιθανό, να μειώσει την παραγωγικότητά σου. Γίνεται να το αποτρέψεις αυτό; Και βέβαια γίνεται και θα δεις αμέσως πώς!
# Οργάνωσε τα projects σου
Θέλεις να οργανώσεις τα projects σου, αλλά δυσκολεύεσαι και νιώθεις, γι’ αυτό τον λόγο, θυμό και απόγνωση; Υπάρχει λύση! Με τις εφαρμογές οργάνωσης έργου μπορείς να ταξινομείς τα projects σου και να οργανώνεις τις σκέψεις σου. Έτσι, θα μειωθεί το άγχος σου και θα αυξηθεί η παραγωγικότητά σου.
# Διαχειρίσου τον χρόνο σου
Η διαχείριση του χρόνου σου αποτελεί μεγάλη πρόκληση λόγω των πολλών και συχνών αλλαγών που θα βιώνεις στην καθημερινότητά σου ως ψηφιακός νομάς. Δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί ιδιαίτερα, όμως, αυτό! Με τις εφαρμογές διαχείρισης χρόνου θα μπορείς να οργανώνεις αποτελεσματικά τον χρόνο σου.
# Μείνε ασφαλής
Θα πρέπει να παραμένεις ασφαλής αν θέλεις να είσαι ψηφιακός νομάς. Πώς θα προστατεύσεις τα προσωπικά σου δεδομένα από κακόβουλους χρήστες; Πώς θα αισθάνεσαι και θα είσαι ασφαλής;
# Χρησιμοποίησε V.P.N. (Virtual Private Network)
Το V.P.N. (Virtual Private Network) είναι μια εικονική, ιδιωτική σύνδεση στο ίντερνετ, η οποία αντικαθιστά την σύνδεση με wi-fi. Με το V.P.N., προστατεύεις τα προσωπικά δεδομένα σου από κακόβουλους χρήστες και, έτσι, δεν μπορεί κανείς να τα καταπατήσει.
# Μείνε σε ξενοδοχεία με καλές κριτικές
Πριν επιλέξεις ξενοδοχείο, θα πρέπει να βεβαιωθείς πως θα είσαι ασφαλής σε αυτό. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να κάνεις εκ των προτέρων εκτενή έρευνα στο ίντερνετ και να κοιτάξεις βαθμολογία και κριτικές που έχει το εκάστοτε ξενοδοχείο, για να μην έλθεις αντιμέτωπος/η με άβολες συνθήκες.
# Βγάλε ασφάλεια σπιτιού που καλύπτει κλοπή
Θα πρέπει να κάνεις έρευνα σχετική με την εγκληματικότητα στα μέρη που σκέφτεσαι να ζήσεις ως ψηφιακός νομάς. Μία ιστοσελίδα που θα σε βοηθήσει σε αυτό είναι το Numbeo. Επειδή, όμως, δεν μπορείς να βασιστείς μόνο στις μετρήσεις του Numbeo, καλό είναι να ασφαλίσεις το σπίτι σου ενάντια στην κλοπή. Έτσι, θα νιώθεις και θα είσαι πιο ασφαλής και ήρεμος/η.
# Χτίσε και διατήρησε σχέσεις
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, η απομόνωση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις να αντιμετωπίσεις ως ψηφιακός νομάς. Γι αυτό τον λόγο, χρειάζεται να χτίσεις και να διατηρήσεις σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, όμως, με αυτό, γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχεις! Πάμε να ξεκινήσουμε;
# Προγραμμάτισε video calls
Υπάρχουν πολλά επικοινωνιακά εργαλεία, όπως το zoom και το skype που θα σου προσφέρουν την δυνατότητα να κάνεις video calls με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Έτσι, θα μπορείς να επικοινωνείς και να βλέπεις ταυτόχρονα φίλους και συγγενείς όταν λόγω απόστασης δεν υφίσταται άλλος τρόπος.
# Δήλωσε συμμετοχή σε δραστηριότητες
Σου αρέσει ο αθλητισμός; Αγαπάς τα ταξίδια και τις εκδρομές; Οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν σου αρέσει, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή και να την κάνεις με άλλα άτομα μαζί! Θα γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους, θα κοινωνικοποιηθείς και θα περάσεις όμορφα! Πού ξέρεις; Μπορεί κάποιος/α από αυτούς να είναι και ψηφιακός νομάς!
# Παρακολούθησε διασκέψεις με digital nomads
Η παρακολούθηση διαλέξεων με άλλους/ες digital nomads θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους. Επιπλέον, θα μάθεις μυστικά για τον νομαδικό τρόπο ζωής που, ίσως, να μην ήξερες μέχρι εκείνη την στιγμή και θα έχεις την ευκαιρία να ενταχθείς στην κοινότητα των ψηφιακών νομάδων.
Ψηφιακός νομάς: Κίνδυνος ή ευκαιρία;
Γνωρίζεις για το κινέζικο ιδεόγραμμα που συμβολίζει την κρίση και αποτελείται από 2 χαρακτήρες; Ο ένας χαρακτήρας σηματοδοτεί τον κίνδυνο και ο άλλος την ευκαιρία. Το κινέζικο αυτό ιδεόγραμμα θέλει να περιγράψει ότι κάθε κρίση ή κίνδυνος εμπεριέχει και μια ευκαιρία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει αν θέλεις να γίνεις ψηφιακός νομάς. Ποιος θα είναι ,όμως, ο νικητής στο τέλος; Ο φόβος του κινδύνου ή ο ενθουσιασμός της ευκαιρίας; Στο τέλος πάντα κερδίζει αυτός που θα ταΐσεις περισσότερο. Και ελπίζω ο τελικός νικητής να είσαι εσύ! Καλή συνέχεια!
3 Comments
Comments are closed.
[…] προσανατολισμός και η οργάνωση της αναζήτησής σου στην εξ αποστάσεως […]
[…] στραφούν σε εκείνο και να αναπτυχθεί η κουλτούρα των digital nomads. Ο ρόλος της τεχνολογίας σε αυτή την αλλαγή; […]
[…] να δουλέψεις ως ψηφιακός νομάς, να ζήσεις με όποιον/α θέλεις, να μετακομίσεις όποτε […]