Όταν κάποιος νιώθει “χαμένος” στα θέλω, τα πρέπει και τα μπορώ, χρειάζεται μια καθοδήγηση. Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού εστιάζει σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Πολλές φορές, μπορεί να ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν μας γεμίζει, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που μας γεμίζει πραγματικά.
Έτσι, δεν είναι;
Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε ένα από τα επαγγέλματα που σύμφωνα με τις στατιστικές, θα αυξηθεί η ζήτησή του. Τι είναι το επάγγελμα του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, πώς μπορεί κανείς να γίνει και τι προσόντα πρέπει να έχει για να πετύχει;
Είσαι έτοιμος;
Γιατί χρειάζεται ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ)
Δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι την ίδια πορεία, όμως σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής μας το έχουμε νιώσει. Επιλογές! Ποιον καθηγητή να επιλέξω για να μου κάνει ιδιαίτερα μαθήματα; Τι κατεύθυνση να επιλέξω που να έχει προοπτικές; Σε ποια σχολή να περάσω; Τι να δηλώσω στο μηχανογραφικό μου; Πού να κάνω αίτηση για δουλειά; Τι μεταπτυχιακό να κάνω;
Σε πείσαμε;
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχει γίνει ξεκάθαρο πως λάθος αποφάσεις οδηγούν σε μια καριέρα που αμφιταλαντεύεται στα θέλω και στα μπορώ. Με μια καλή επαγγελματική στρατηγική, ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, καθοδηγεί και προσανατολίζει στον κάθε μαθητή ή εργαζόμενο προς αυτό που πραγματικά θέλει.
Αυτό σημαίνει πως ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού έχει 45 λεπτά για να λύσει ένα πρόβλημα, να κάνει ένα τεστ και τέλος; Φυσικά και όχι.
Περιγραφή Επαγγέλματος
Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού βοηθά κυρίως τους νέους, μέσα από διαδικασίες πληροφόρησης και διερεύνησης του εαυτού τους, να επιλέξουν σπουδές ή επάγγελμα. Μπορεί να έχει ως πελάτες νέους που αποφασίζουν για σπουδές, άτομα που χρειάζεται να προσδιορίσουν την επαγγελματική τους καριέρα ή να επιλέξουν επανακατάρτιση, άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπλέον, πελάτες του Συμβούλου μπορεί να είναι όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για σπουδές ή την αγορά εργασίας.
Ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, έργο του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να είναι η ενίσχυση της αυτοαντίληψης και αυτογνωσίας του ατόμου, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, η μετάδοση έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης πάνω σε εκπαιδευτικά και επαγγελματικά θέματα.
Στην περίπτωση της ενασχόλησής του με τα άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, όπως είναι οι μετανάστες, οι αποφυλακισμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά κυρίως οι άνεργοι ή οι γυναίκες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, στόχος του είναι η βοήθεια και η στήριξή τους στη διαδικασία της επαγγελματικής τους ένταξης.
Ο Σύμβουλος, χωρίς να κατευθύνει και να καθοδηγεί τον πελάτη σε ορισμένες σπουδές και επαγγέλματα, οφείλει να ακολουθεί τη δεοντολογία και να σέβεται τις αρχές που διέπουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό, δηλαδή την αρχή της αναγνώρισης της ελεύθερης επιλογής, την αρχή της ατομικότητας και την τήρηση του απορρήτου.
Συμβουλευτική για εφήβους
Η εφηβεία είναι μια από τις πιο κρίσιμες και σύνθετες αναπτυξιακές περιόδους, η οποία χαρακτηρίζεται από μεταβατικές διαδικασίες σε πολλαπλά συστήματα και περιλαμβάνει την εξέλιξη από την ανωριμότητα και την κοινωνική εξάρτηση της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή (Steinberg, 2002).
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) είναι εξαιρετικά χρήσιμος και σε αυτή την ηλικία. Βοηθά, καθοδηγεί, βελτιώσει την ζωή ενός εφήβου, τη στιγμή που νιώθει χαμένος και μόνος.
Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού καλείται να βοηθήσει το παιδί να απαντήσει στην ερώτηση «Τι επάγγελμα θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω».
‘Ενα παιδί από τα 15 μέχρι και τα 30 ζει 15 χρόνια, μέσα στα οποία γίνονται πάρα πολλές αλλαγές. Αυτό που πολλοί δεν καταλαβαίνουν είναι ότι οι αλλαγές είναι δύο ειδών. Αυτές που μπορείς να τις επηρεάσεις άμεσα και αυτέ που μπορείς να τις επηρεάσεις έμμεσα. Κάποιες καταστάσεις, όπως οι αλλαγές στις νομικές διατάσεις του κράτους και τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν μπορείς να τις επηρεάσεις, δεν μπορείς να κάνεις κάτι.
Οφείλεις, λοιπόν, να φερθείς έξυπνα, να αποκτήσεις παιδεία και μόρφωση. Να δημιουργήσεις μια δικιά σου στρατηγική. Πώς; Όπως το έκαναν και άλλοι. Οι πληροφορίες βρίσκονται στο Internet, σε αυτό που διαβάσεις τώρα, σε χιλιάδες εξωσχολικά βιβλία, σε youtube κανάλια, σε online σεμινάρια, online courses κ.α. Η λύση υπάρχει, το μόνο που πρέπει να σκεφτείς είναι το κατά πόσο θέλεις να ζήσεις το όνειρό σου.
- συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας
- αλλαγές σε προτιμήσεις και στερεότυπα
- ανασφάλεια για τις προοπτικές επαγγελμάτων
Ποιος ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου
Σε αντίθεση με το παρελθόν και τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από το επάγγελμα του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο ρόλος του στην κοινωνία του σήμερα είναι πολυδιάστατος.
Ο σύγχρονος Σύμβουλος, επιδιώκει να παρέχει βοήθεια στον μαθητή αλλά και στον ενήλικα, με άξονες τόσο στην ψυχολογία όσο και στον τρόπο που πρέπει να σκέφτεται. Η εκπαίδευση και κατάρτιση του μέσα από τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του, του προσφέρουν συμβουλευτικές δεξιότητες, παιδαγωγικές προσεγγίσεις και μια καλή εικόνα για την σημερινή αγορά εργασίας.
Προοπτικές Εργασίας
Το επάγγελμα του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχει ανοδική πορεία. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί ένα από τα μέτρα για την πρόληψη της ανεργίας και την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, το επάγγελμα του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ζήτηση. Ο μισθός του εξαρτάται από τον τομέα στον οποίο απασχολείται και τη σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει. Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού εργάζεται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όπου ήδη έχει θεσμοθετηθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός-ΣΕΠ), αλλά και ως υπεύθυνος σε φορείς ή γραφεία ευρέσεως εργασίας, σε κέντρα Συμβουλευτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή στα κέντρα προώθησης εργασίας (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ, στα οποία απευθύνονται άνεργοι όλων των κατηγοριών, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες και άλλοι. Επίσης, εργάζεται και ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του γραφείο.
Τι δεξιότητες αποκτάς
Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού εκτελεί ένα έργο που απαιτεί συνεχή επικοινωνία με ανθρώπους. Όπως και στα υπόλοιπα σχετικά επαγγέλματα, έτσι και εδώ, πρέπει να διαθέτει κάποιες βασικές δεξιότητες – ικανότητες. Θα τον βοηθήσουν να εκτελέσει το έργο του και να συμβουλεύει κάθε νέο.
- Ικανότητα διαχείρισης της διαφορετικότητας
- Παρατήρηση και ανάλυσης της προσωπικότητας
- Αγάπη και στοργή προς τους ανθρώπους
- Υπομονή
- Διακριτικότητα
- Ενδιαφέρον για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα
- Υπευθυνότητα
- Ενεργητική και όχι παθητική ακοή, κατανόηση, εχεμύθεια.
Που μπορείς να σπουδάσεις
Εάν βρίσκεις το επάγγελμα του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού ενδιαφέρον, τότε μπορείς και εσύ να σπουδάσεις και να βοηθήσεις την κοινωνία, τα νέα παιδιά, τους νέους ανθρώπους συμβουλεύοντας τους για ένα καλύτερο μέλλον. Πού μπορείς να σπουδάσεις και να γίνεις Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) στην Ελλάδα – Κύπρο;
Προπτυχιακές Σπουδές
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι αυτόνομη επιστήμη, γι’ αυτό και δανείζεται στοιχεία από συγγενείς επιστήμες, όπως η Ψυχολογία, η Παιδαγωγική (Επιστήμη της Αγωγής), η Κοινωνιολογία και οι Οικονομικές Επιστήμες.
Έτσι, όποιος επιθυμεί να ασκήσει το επάγγελμα αυτό, φοιτά σε κάποιες από τις παραπάνω σχολές και στη συνέχεια κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τον Κοινωνιολόγο ή τον Ψυχολόγο, ανάλογα με το βασικό του πτυχίο.
Πρόγραμμα Μεταπτυχικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου
Ένας Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, για να βοηθήσει το μέγιστο μπορεί να επιλέξει και επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές με τίτλο “Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση“.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση προσφέρεται από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master of Arts) στη Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση.
Στο μεταπτυχιακό αυτό δίπλωμα ο σπουδαστής μαθαίνει διάφορα θέματα όπως:
- μελετά την ανάπτυξη παιδιών και των εφήβων
- στρατηγικές μάθησης
- διαχείριση κρίσεων
- αναπτύσσει τις συμβουλευτικές του δεξιότητες
- κ.α.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός» του Παιδαγωγικού Τμήματος της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. έχει ως αντικείμενο την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου επιδιώκοντας οι πτυχιούχοι του να εξοικειωθούν και να εδραιώσουν ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο στη θεωρία και την πράξη εφαρμογής του θεσμού Συμβουλευτική – Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣυΕΠ), στη δημιουργία πρωτοποριακών μοντέλων εφαρμογής του θεσμού σε χώρους εκπαίδευσης και απασχόλησης, καθώς και στην εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Περαιτέρω, επιδιώκει να συμβάλει στην προαγωγή της έρευνας και στην ανάπτυξη καινοτόμων γνώσεων και νέων δεξιοτήτων.
Συνθήκες Εργασίας
Πώς ακριβώς είναι η καθημερινότητα ενός Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού; Απαιτεί μετακινήσεις; Μπορεί να εργαστεί με το νέο μοντέλο εργασίας (εργασία εξ’ αποστάσεως);
Χώρος εργασίας
Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού εργάζεται κυρίως σε περιβάλλον γραφείου. Όπου και κάνει την συμβουλευτική του προς τους εφήβους και όχι μόνο.Το περιβάλλον εργασίας και κυρίως το “χώρος” συνέντευξης είναι ήσυχος και απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση στον πελάτη του.
Ωράριο
Το ωράριό του εξαρτάται από το επαγγελματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται. Μπορεί να εργάζεται κανονικά το 8ωρο, μπορεί όμως και να εκτελεί κάποιες υπερωρίες όταν αυτό απαιτείται. Συνήθως εργάζεται με ραντεβού και γνωρίζει το πρόγραμμά του. Εάν ο πελάτης του είναι κάποια “δύσκολη περίπτωση” ενδεχομένως να χρειαστεί να δουλέψει και επιπλέον ώρες, ώστε να τα βγάλει εις πέρας. Επιπλέον, όταν δουλεύει σε δικό του γραφείο και είναι αυτοαπασχολούμενος, το ωράριό καθορίζεται από τον ίδιο.
Μετακινήσεις
Οι μετακινήσεις δεν απαιτούνται. Βέβαια, μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιες για να συλλέξει κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες. Να κάνει κάποιες παρουσιάσεις σε σχολεία ή πανεπιστήμια κ.τ.λ. Η εργασία του είναι κατά κύριο λόγο ατομική, συνεργάζεται όμως και με διάφορους άλλους επιστήμονες και ειδικούς, όταν το απαιτεί η περίπτωση.
Συχνές Ερωτήσεις
Τι μέσα ή εργαλεία χρησιμοποιεί ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού;
Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να χρησιμοποιεί ειδικά προσαρμοσμένα ψυχομετρικά εργαλεία, τα οποία τον διευκολύνουν στη διερεύνηση της προσωπικότητας του ατόμου. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιεί άλλες τεχνικές της ψυχολογίας για να έχει μια προσωπική ανάλυση του χαρακτήρα του.
2 Comments
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
[…] το πρόβλημα! Ίσως χρειαστεί και ένα ή δύο sessions με ένα Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Μόλις αναφέραμε το κομμάτι του παγόβουνου που […]
[…] προσώπου, μόνοι, ή με την συμβουλή ενός επαγγελματία συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού να ενημερωθούν σχετικά με τις σχολές, τις […]