Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Κάποιοι τυγχάνει να έχουν όλες τις ικανότητες τους σε ικανοποιητικό βαθμό και κάποιοι άλλοι, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η κοινωνία θα πρέπει να είναι εκεί και να τους αγκαλιάζει όλους. Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής ή ΕΕΑ είναι ένα από τα άτομα που βοηθάνε σε ακριβώς αυτό. Στην ένταξη του μαθητή με ειδικές ανάγκες σε ένα κοινωνικό σύνολο.
Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής. Ένα επάγγελμα που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις στην σωστή διαπεδαγώγηση ενός μαθητή. Θα αναλύσουμε τις αρμοδιότητες του, το πως μπορεί να βοηθήσει άτομα και μαθητές με ειδικές ανάγκες και γιατί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Τέλος θα αναφέρουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν, επιλέξεις αυτόν τον δρόμο. Έτσι θα είσαι πιο σίγουρος/η αν αυτό το μονοπάτι, του Εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής, ταυτίζεται πραγματικά με τα θέλω σου.
Είσαι έτοιμος/η;
Περιγραφή Επαγγέλματος
Το πρώτο έυκολο ερώτημα είναι “τι είναι ο δάσκαλος ειδικής αγωγής“. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής ως έναν εκπαιδευτικό που παρέχει βοήθεια σε μαθητές με ειδικές ανάγκες (κουφοί, τυφλοί, άτομα με δυσκολίες προσαρμογής κτλ.). Στόχος του εκπαιδευτικού δεν είναι άλλος από το να συμβάλει το μέγιστο με τις γνώσεις του πάνω στην ειδική αγωγή. Ως αποτέλεσμα, το παιδί μαζί με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει γίνεται ανεξάρτητο μέλος μιας κοινωνίας.
Ειδικότητες
Ο ΕΕΑ μπορεί να ειδικευτεί σε διάφορους τομείς ειδικής αγωγής, όπως είναι οι τυφλοί, οι κωφοί, οι ειδικές μαθησιακές νοητικές λειτουργικές και προσαρμοστικές δυσκολίες, η λογοθεραπεία, η φυσιοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία, η εκπαιδευτικής ακουολογίας, η ειδικής γυμναστικής.
- Γνωστικές και κοινωνικές συνιστώσες των ΜΔ, Διαταραχές λόγου και σχέσεις συνομηλίκων
- Αξιολόγηση προγραμμάτων γνωστικής παρέμβασης σε παιδιά με προβλήματα λόγου και μάθησης,
- Εκπαίδευση παιδιών με νοητική ανεπάρκεια, Παιδαγωγική της ένταξης,
- Ερμηνεία και αντιμετώπιση προβλημάτων μάθησης στη γενική εκπαίδευση,
- Εργαζόμενη μνήμη (ΕΜ) στα παιδιά: δομή, λειτουργίες, ανάπτυξή της. Σχέσεις ΕΜ και προφορικής/γραπτής γλώσσας,
- Σχέσεις ΕΜ, ΜΜ (μακρόχρονης μνήμης) και γνώσης,
- Προγράμματα προώθησης ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης παιδιών στην προσχολική αγωγή, Ψυχοδυναμική οπτική στην κατανόηση της αναπηρίας,
- Συγκρούσεις μαθητών, χαρακτηριστικά κοινωνιογνωστικών αλληλεπιδράσεων μαθητών, γονεϊκές αξίες για κοινωνική και σχολική ένταξη,
- Επίδραση δύο διαφορετικών ομάδων (φοιτητές/τριες προσχολικής αγωγής και εκπαιδευτικοί νηπιαγωγοί) στις κοινωνικές αναπαραστάσεις του/της Νηπιαγωγού.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής (ΕΕΑ) μπορεί να εργαστεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Συνθήκες Εργασίας
Πως είναι να εργάζεσαι ως Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής; Τι ιδαιτερότητες υπάρχουν και πως θα χαρακτήριζε κανείς την καθημερινότητα του; Όπως είναι προφανές ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής (ΕΕΑ) εργάζεται σε συνθήκες σχολείου και σχολικής τάξης.
Έτσι λοιπόν, αντιμετωπίζει όλες τις ιδιαιτερότητες που έχει να αντιμετωπίσει ένας οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός. Επιπλέον, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών που λαμβάνουν ειδική αγωγή. Ας μην ξεχνάμε οτι πολλές φορές οι ιδιαιτερότητες των παιδιών αυτών, δημιουργούν διάφορα επιπλέον προβλήματα όπως για παράδειγμα με τις προσωπικές σχέσεις τους με τα υπόλοιπα παιδιά στην τάξη (όταν φυσικά δεν βρίσκονται σε ειδικά σχολεία)..
Δεξιότητες και Ικανότητες
Η φύση της δουλείας είναι τέτοια που ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, πολύ γρήγορα αρχίζει και αποκτά μια γκάμα από ιδιαίτερες δεξιότητες και ικανότητες.
- Αληθινός σεβασμός και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο
- Υπομονή
- Αντικειμενικότητα και Ακεραιότητα
- Επιστημονική αναζήτηση και μελέτη του ανθρώπινου νου και συμπεριφοράς
- Υπευθυνότητα και Τήρηση του απορρήτου
- Συναισθηματική σταθερότητα και ψυχραιμία
- Επικοινωνιακή ικανότητα
- Ευσυνειδησία και Ενσυναίσθηση
- Αντικειμενικότητα και αμεροληψία
- Κατανόηση της διαφορετικότητας
- Πραότητα και διακριτικότητα
- Ενδιαφέρον για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα
- Ενεργητική και οχι παθητική ακοή
Καθήκοντα και Αρμοδιότητες
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις σχολικές δομές της ειδικής αγωγής, έχουν όλα τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που καθορίζονται από την υπ’ αριθμ. Φ. 353.1/324/105657/Δ1 υπουργική απόφαση. Πιο συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει ότι:
Βασικές Αρχές Δεοντολογίας
Το προσωπικό που υπηρετεί στις σχολικές δομές της ειδικής αγωγής, οφείλει να:
- Ενεργεί στο πλαίσιο των παγκόσμιων διακηρύξεων των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και σύμφωνα με τις δεοντολογικές αρχές της επιστημονικής και επαγγελματικής του ιδιότητας,
- συμμετέχει και προωθεί επαγγελματικές δραστηριότητες που αποβλέπουν στην αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ και των οικογενειών τους,
- επιδεικνύει ευαισθησία για το θρήσκευμα, τον πολιτισμό, τη γλώσσα,, το φύλο, την αναπηρία, την κοινωνικοοικονομική θέση των ΑμεΑ και έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων,
- συνεργεί με το προσωπικό των σχολείων γενικής εκπαίδευσης, με τα θεσμικά όργανα και τα μέλη της κοινότητας στην προώθηση της σχολικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των ΑμεΑ,
- δύναται να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα.
Συναφή Επαγγέλματα
Ένας Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής ασχολείται με την ένταξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες σε ένα κοινωνικό σύνολο. Όμως δεν είναι το μόνο επάγγελμα που προσφέρει τέτοιου είδους βοήθεια. Παρακάτω αναφέρουμε συναφή επαγγέλματα με αυτό το ΕΕΑ.
Συχνές Ερωτήσεις
Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην Ειδική Αγωγή;
Πως είναι να είσαι δάσκαλος Ειδικής Αγωγής;
Τι είναι το “κατ οίκον επαιδευτικός”; Τι προκλήσεις κρύβει;
Τι εννοούμε με τον όρο παράλληλη στήριξη;
Θέσεις Εργασίας
Βρείτε θέσεις εργασίας για το επάγγελμα “Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής” στον παρακάτω σύνδεσμο.
Χρήσιμες πληροφορίες
Παραθέτουμε παρακάτω διάφορες χρήσιμες πληροφορίες και συνδέσμους για επιπλέον έυρεση πληροφοριών.
Σεμινάρια Ειδικής Αγωγής
Σε ποιούς απευθύνονται;
Τα σεμινάρια ειδικής αγωγής απευθύνονται σε μια γκάμα ανθρώπων με ένα βασικό υπόβαθρο στην εκπαίδευση που θέλουν να αποκτήσουν επιπλέον γνώσεις κςι εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα.
- Αποφοίτους/ες Τμημάτων που σχετίζονται με την Εκπαίδευση
- Εκπαιδευτικούς (Μόνιμους και Αναπληρωτές) όλων των ειδικοτήτων
- Αποφοίτους/ες ΙΕΚ (Βρεφονηπιοκόμοι, κ.ά.) και Σχολών Υποστηρικτικών –Βοηθητικών Επαγγελμάτων (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό)
- Ειδικούς στον χώρο της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην παιδική και εφηβική ηλικία (Σχολικό Νοσηλευτικό Προσωπικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό)
- Στην επιμόρφωση στην ειδική αγωγή και στην παιδαγωγική και διδακτική υποστήριξη των παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής, αναπηρία ή άλλη ειδική εκπαιδευτική ανάγκη.
Που στοχεύουν τα σεμινάρια (τι θα κερδίσεις);
- Ενημερώσει για το μεγαλύτερο εύρος δυσκολιών των παιδιών που χρειάζονται παρεμβάσεις «ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης»
- Παράσχει πρακτική γνώση σχετικά με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες για τον έγκαιρο εντοπισμό της φύσης των προβλημάτων των μαθητών/τριών και τον παιδαγωγικό προγραμματισμό του είδους των ειδικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και της εξατομικευμένης παρέμβασης
- Εξοικειώσει στη χρήση εργαλείων εντοπισμού και αξιολόγησης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και να παρουσιάσει τα ερευνητικά τεκμηριωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη σχολική και εκπαιδευτική πρόοδο