Τι σχέση μπορεί να έχει ένας Οικονομολόγος, με την κοινωνία, την καθημερινότητα στην οποία ζεις και τις γενικότερες συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω σου; Η οικονομία βρίσκεται παντού και έχει αντίκτυπο σε όλα. Ο Οικονομόλος είναι από τους επαγγελματίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Οικονομολόγου. Θα αναφέρουμε προοπτικές εργασίας, τι ακριβώς κάνει και με τι ασχολείται. Θα μάθεις, τα πάντα για το επάγγελμα του Οικονομολόγου και θα γνωρίζεις αν αυτό το επάγγελμα είναι ο δρόμος που θέλεις να ακολουθήσεις.
Είσαι έτοιμος;
Περιγραφή Επαγγέλματος
Ο επαγγελματίας Οικονομολόγος, ασχολείται κυρίως με την μελέτη δεδομένων και στατιστικών. Ο σκοπός της μελέτης είναι για τον εντοπισμό των τάσεων και την κατάστασης μιας οικονομικής δραστηριοότητας. Έτσι, μπορεί να κάνει σχετικές αναλύσεις, να βγάλει συμπεράσματα και ίσως προβλέψεις για το μέλλον.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε μια επιχείρηση, έναν οργανισμό ακόμη και σε ένα κράτος. Φυσικά ο τρόπος και η στρατηγική του εξαρ΄ταται από πολλά. Παίζουν σημαντικό ρόλο, αν οι αναλύσεις γίνονται σε εθνική οικονομία ή στην διεθνή οικονομία
Η διαδικασία ανάλυσης δεδομένων που ακολουθεί
Οι διαδικασίες που ακολουθεί ο Οικονομόλόγος αναλύονται στα σχετικά μαθήματα σύμφωνα με ταπρογράμματα σπουδών. Ωστόσο, συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως η διαδικασία που ακολουθεί ο Οικονομολόγος βασίζεται στην γενικότερη διαδικασία της ανάλυσης. Ποια είναι αυτή;
Αρχικά πρέπει να συλλέξει όλα τα δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν. Τα δεδομένα αναλύονται σύμφωνα με τους στόχους της επιχείρησης και βάση των μαθηματικών μοντέλων όπως παρουσιάζονται μέσα από τα Πανεπιστήμια και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους στατιστικής, εξάγει συμπεράσματα. Συμπεράσματα που οδηγούν σε μια παρουσίαση των αποτελέσμάτων και προτάσεις για τις επόμενες κινήσιες μιας εταιρείας ή επιχείρησης. Τέλος, θα πρέπεινα είναι σε θέση να δημιουργήσει μαι απλή και κατανοητή παρουσίαση.
Τι εργαλεία χρησιμοποεί για την ανάλυση των δεδομένων
Για να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του, ο Οικονομολόγος χρησιμοποιεί μεθόδους στατιστικής ανάλυσης, μαθηματικών και προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Για να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα, χρησιμοποιεί αρχές και μεθόδους της οικονομικής θεωρίας.
Προοπτικές Εργασίας
Το επάγγελμα του Οικονομολόγου χαίρει ιδιαίτερης ζήτησης στην αγορά εργασίας, αντίστοιχη όμως είναι και η προσφορά στελεχών για τον συγκεκριμένο χώρο. Σήμερα, η ζήτηση φαίνεται ότι εξαρτάται από την εξειδίκευση που θα λάβει ο κάθε Οικονομολόγος. Οι αμοιβές ενός Οικονομολόγου είναι ανάλογες με τη θέση που κατέχει και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν πολύ υψηλά.
Οι απόφοιτοι ανωτέρων και ανωτάτων οικονομικών σχολών αποτελούν την κύρια πηγή στελεχών των οικονομικών και άλλων τμημάτων φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων, τραπεζών, ιδρυμάτων, κέντρων ερευνών και δημόσιων υπηρεσιών. Σε αυτούς τους χώρους απασχολείται η πλειοψηφία των Οικονομολόγων. Οι απόφοιτοι σχολών μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να απασχοληθούν σε βοηθητικές θέσεις στους παραπάνω χώρους, υπό την επίβλεψη ανώτερων στελεχών.
Οι πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ιδιωτικό γραφείο παροχής οικονομικών υπηρεσιών, φροντιστήριο, ή και να ασχοληθούν με την παροχή ιδιαίτερων μαθημάτων. Τέλος, μπορούν να γίνουν καθηγητές ενιαίων λυκείων και ΤΕΕ, μετά από φοίτηση στην Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή της ΣΕΛΕΤΕ.
Τομείς Απασχόλησης
Ο Οικονομολόγος τελικά έχει προοπτικές εργασίας; Υπάρχουν τομείς που μπορεί να εργαστεί στην Ελλάδα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως το εύρος είναι τεράστιο. Υπάρχουν δεκάδες τομείς που φυσικά έχουν άμεση σχέση με την οικονομία. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιους από τους τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να εργαστεί ένας Οικονομολόγος.
Σπουδές και Εκπαίδευση
Βασικό αντικείμενο σπουδών στα τμήματα Οικονομικών Επιστημών της χώρας είναι η μελέτη της οικονομικής επιστήμης, ξεκινώντας από την θεωρία της οικονομίας και καταλήγοντας στην πρακτική της εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, λειτουργούν στην χώρα 13 συνολικά τμήματα
Ο Οικονομολόγος θα πρέπει να έχει πτυχίο οικονομικού τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, είτε γενικότερα οικονομικής κατεύθυνσης. Τέτοια τμήματα, που περιλαμβάνονται στον ευρύτερο κλάδο των οικονομικών, είναι για παράδειγμα το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικών και άλλα που περιλαμβάνουν αρκετά μαθήματα που είναι κοινά με αυτά του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης. Βασικές γνώσεις της οικονομικής επιστήμης μπορεί να διδαχθεί κάποιος στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.
Η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο, ενώ για όσους ασχολούνται με τα διεθνή οικονομικά αποτελεί βασική προϋπόθεση. Η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι αναγκαία, ενώ πολύ συχνά μπορεί να απαιτηθεί και η γνώση συγκεκριμένων προγραμμάτων που έχουν αναπτυχθεί για την παρακολούθηση οικονομικών στοιχείων και φαινομένων.
Δεξιότητες
Τι δεξιότητες αποκτά ένας Οικονομολόγος έπειτα από τις σπουδές του σε κάποιο από τα Τμήματα Οικονομικών; Είναι στοιχεία που αν έχεις τελειώσει κάποιο Τμήμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στο βιογραφικό σου, στην συνοδευτική αποστολή, στο επαγγελματικό σου profile στο Linkedin. Είναι οι δικές σου νυν ή μελλοντικές δεξιότητες και πρέπει να γνωρίζεις πως τις γνωρίζεις.
- Θεωρητικό υπόβαθρο (background) στην οικονομική επιστήμη, τη στατιστική και τα οικονομικά μαθηματικά.
- Εμπειρία χρήσης προγραμμάτων σχετικά με τον τομέα των Οικονομικών.
- Ικανότητες πρόβλεψης αναγκών και εξαγωγή συμπερασμάτων.
- Αναλυτικός τρόπος σκέψης & Κριτική Ικανότητα.
- Επαγωγική σκέψη.
- Δυνατότητα προσαρμογής στην φιλοσοφία της επιχείρησης και στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.
- Εμπειρία από την αγορά εργασίας και από τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Φυσικά οι ικανότητες και δεξιότητες που μόλις αναφέρθηκαν, δεν είναι οι μόνες που έχει ένας Οικονομολόγος. Κάθε επαγγελματίας είναι διαφορειτκ΄΄ος και κάνει επιλογές που βασίζονται στις δικές του ανάγκες. Έτσι λοιπόν, μπορεί και εσύ να προσθέσεις στην παραπάνω λ΄σιτα τα δικά σου. Να δημιουργήσεις την δικιά σου επαγγελματική λίστα και να προσεγγίσεις επιχειρήσεις με σημαντικά εφόδια.
Συνθήκες Εργασίας
Η άσκηση του επαγγέλματος συνεπάγεται σημαντικό βαθμό ευθύνης, αφού σε οποιοδήποτε επίπεδο (ατόμου, επιχείρησης, τοπικού, εθνικού ή διεθνούς επιπέδου), η πτυχή των οικονομικών είναι πρωτεύουσας σημασίας. Όταν κατέχουν θέσεις με αυξημένες ευθύνες, ασχολούνται με την έρευνα ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι Οικονομολόγοι εργάζονται κατά κύριο λόγο πολύ περισσότερο από το τυπικό καθημερινό ωράριο. Η εργασία που πραγματοποιούν είναι ημερήσια, καθιστική και πνευματική. Αυτό συνεπάγεται μικρή σωματική κούραση. Ακόμα, πολλές φορές δημιουργείται η ανάγκη εργασίας στα πλαίσια ομάδων ή συνεργασίας και συναλλαγών με συναδέλφους άλλων φορέων. Ο εργασιακός τους χώρος είναι αυτός του γραφείου και η ποιότητά του υψηλή, εξασφαλίζοντας -συνήθως- άριστες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Όταν επιτύχει την αναρρίχηση σε υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, ή σταθερή πελατεία αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, οι αμοιβές του Οικονομολόγου είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, κάτι που δεν συμβαίνει όταν βρίσκεται στα κατώτερα και μέσα κλιμάκια ιεραρχίας του χώρου εργασίας του
Ευκαιρίες Απασχόλησης
Το φάσμα των τομέων που μπορεί να καλύψει ένας οικονομολόγος είναι ευρύτατο καθώς ορισμένοι οικονομολόγοι απασχολούνται σε τμήματα επενδύσεων και χρηματοοικονομικού σχεδιασμού επιχειρήσεων, όπου προσπαθούν να προβλέψουν τις τάσεις των αγορών σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο, ενώ άλλοι ασχολούνται με τα διεθνή οικονομικά όπου και εξετάζουν τις τάσεις των αγορών στα οικονομικά συστήματα του εξωτερικού.
Μπορεί ακόμα να ασχολούνται με την ανάλυση επιμέρους τομέων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα την αγροτική οικονομική ή την οικονομική στον χώρο της εργασίας. Ταυτόχρονα, συνδυάζουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων στους διάφορους τομείς της οικονομίας και συγκρίνουν τα αποτελέσματα αυτά, με τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης επιχείρησης ή ενός συγκεκριμένου καταναλωτικού κοινού, ώστε να βοηθήσουν τη διοίκηση μιας επιχείρησης να λάβει τις αποφάσεις που προσδιορίζουν την οικονομική πολιτική αυτής της επιχείρησης.
‘Εχει τη δυνατότητα να εργαστεί ως στέλεχος ή ως σύμβουλους σε σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, υπουργεία, ασφαλιστικά ή τραπεζικά ιδρύματα, λογιστήρια, ινστιτούτα ερευνών καθώς και σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επενδύσεων, δημοσκοπήσεων, έρευνας αγοράς, υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο το εμπόριο, τη διεθνή οικονομία, νομισματικά και φορολογικά θέματα κ.ά.
Γενικά, μεταξύ των δραστηριοτήτων του οικονομικού επαγγέλματος περιλαμβάνονται:
- Η ανάλυση, στατιστική επεξεργασία, ερμηνεία και μελλοντική πρόβλεψη οικονομικών μεγεθών.
- Η σύνταξη και υποβολή οικονομοτεχνικών μελετών και εκθέσεων προς επιχειρήσεις, οργανισμούς και άλλους φορείς οικονομικής δραστηριότητας.
- Η παροχή συμβουλών επί οικονομικών επιχειρησιακών, αναπτυξιακών, χρηματοπιστωτικών και συναφών θεμάτων προς φορείς οικονομικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
- Η εφαρμογή οικονομετρικών μεθόδων με στόχο την αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν την οικονομία.
- Ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων επιχειρήσεων, οργανισμών, ιδρυμάτων και άλλων φορέων οικονομικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα και η σύνταξη των αναγκαίων πορισμάτων εκθέσεων και πιστοποιητικών.
One Comment
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
[…] Οικονομολόγος […]