Οι σπουδές σε Τμήμα Μαθηματικών, έχουν ως στόχο την κατανόηση όλων των βασικών αρχών των μαθηματικών, της μαθηματικής σκέψης και προσέγγισης προβλήμάτων και στον τρόπο που εφαρμόζεται η θεωρία για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Μαθηματικών λοιπόν; Μέσα από τα Μαθηματικά αποκτάς αναλυτικό τρόπο σκέψης και λογικό συνειρμό, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και έκφρασης σε αυστηρή γλώσσα.
Ο Μαθηματικός δουλεύει με θεωρητικά μοντέλα και ερμηνεύει πρακτικά και θεωρητικά διάφορα προβλήματα.
Ευκαιρίες Καριέρας
Μέσα από τα Μαθηματικά μπορεί να μαθαίνεις Άλγεβρα, Μαθηματική Ανάλυση, διάφορες Εφαρμογές των Μαθηματικών, Πιθανότητες, Μαθηματικά Μοντέλα κ.τ.λ. Όλα αυτά είναι χρήσιμα, οχι γιατί θα στα ζητήσει κάποιος μόλις πάρεις το πτυχίο σου. Σου δημιουργούν έναν τρόπο προσέγγισης προβλημάτων.
Μπορείς να δημιουργήσεις μια καριέρα προς διάφορους τομείς όπως Πληροφορική, Οικονομικά, Επιχειρησιακή Έρευνα κ.α. Για να διευρύνεις ακόμη περισσότερο τους τομείς, συνέχισε τις σπουδές σου με ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα και επιπλέον εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε τομείς που σε ενδιαφέρουν μέσω online courses και στοχευμένα μαθήματα.
Που μπορείς αν σπουδάσεις Μαθηματικά στην Ελλάδα;
Τα διαθέσιμα Πανεπιστήμια για σπουδές Μαθηματικών είναι στην Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωαννίνα, Πάτρα, Κρήτη αλλά και Αιγαίο. Οι σπουδές σε κάποιο από τα τμήματα Μαθηματικών στην Ελλάδα είναι συνολικά 8 εξάμηνα.
Αξίζει να σπουδάσεις Μαθηματικά;
Ο Κλάδος των Μαθηματικών είναι τεράστιος και οι εφαρμογές τους βρίσκονται παντού. Αν αυτό δεν είναι και τόσο εμφανή το 2020, ο κύριος λόγος είναι γιατί χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες επιστήμες όπως η Φυσική ή και η Πληροφορική. Η επιστήμη των μαθηματικών, δεν περιορίζεται μόνο σε όσα μαθαίνουμε και διδασκόμαστε κατά την διάρκεια της σχολικής μας χρονιάς αλλά και πολλά πολλά παραπάνω. Πάμε να δούμε κάποια παραδείγματα;
Υπάρχουν δεκάδες άλλα παραδείγματα για το που χρησιμοποιούντια τα Μαθηματικά και αν σας ενδιαφέρει, αφήστε ένα σχόλιο και κάντε εγγραφή για να λάβετε ειδοποίηση μόλις ανανεωθεί το περιεχόμενο.
Τομείς των Μαθηματικών
Τα Μαθηματικά διαιρούνται σε επιμέρους τομείς. Το κάθε τμήμα έχει οργανώσει έτσι το πρόγραμμα σπουδών του, ώστε να προσφέρει ανάλογα τον τομέα που επιλέξει ο φοιτητής μια επιπλέον πιο εξειδικευμένη και στοχευμένη γνώση.
Ο κάθε τομέας ή πεδίο της επιστήμης των Μαθημάτικών, αποτελείται από ένα πλήθος μαθημάτων σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό το αντικείμενο.
Η επιστήμη των Μαθηματικών xωρίζεται σε 4 βασικούς υπο-τομείς.
- Τομέας Μαθηματικής Ανάλυσης
- Τομέας Άλγεβρας και Γεωμετρίας
- Τομέας Πιθανοτήτων, Στατιστικής και Επιχειρησιακή Έρευνα
- Τομέας Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Ο Πτυχιούχος Μαθηματικός έχει την δυνατότητα και τις απαραίτητες γνώσεις να εργαστεί τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό. Εάν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις αυτο το επάγγελμα, θα πρέπει να έχεις open-mind σκέψη και να ακολουθείς τα trends της αγοράς. Αυτό σημαίνει πως όταν ο κόσμος χρειάζεται καλύτερα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης καιρικών συνθηκών, καλύτερα μοντέλα προσγείωσης πυραύλων (τομέας που εκτόξευσε η εταιρεία SpaceX), μαθηματικά μοντέλα βελτιστοποίηση της απόδοσης αγροτικών καλλιεργιών, μελέτες & ανάλυση των μεγάλων δεδομένων ή αλλιώς big data.
Στον Δημόσιο Τομέα, υπάρχουν ευκαιρίες να εργαστεί ως υπάλληλος σε διάφορα τμήματα όπως αυτά καθορίζονται σε κάθε πόλη από την υπάρχουσα αρχή. Η πρόσληψη σε αυτά τα τμήματα συνήθως γίνεται μέσω ΟΑΕΔ και ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων είναι βάση των μορίων τους.
- Πληροφορικής & Μηχανογράνωσης
- Τράπεζες
- Μηχανογράνωση Επιχειρήσεων
Στον ιδιωτικό τομέα, μπορείς να ασκήσεις το επάγγελμα του Μαθηματικού σε συνδυασμό με άλλα επαγγέλματα όπως για παράδειγμα με την Πληροφορική. Πιθανοί ρόλοι εργασίας είναι ο Αναλυτής δεδομένων (Data Analyst), Στατιστικολόγος, Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) κτλ. Τέλος στον τομέα της εκπαίδευσης, με ένα μεταπτυχιακό και διδακτορικό, μπορείς να εργαστείς ως καθηγητής τόσο στην δευτεροβάθμια όσο και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Υπάλληλος σε Δημόσιο Τομέα
- Υπάλληλος σε Ιδιωτικό Τομέα
- Εκπαίδευτικός σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση
- Εκπαιδευτικός σε τριτοβάθμια εκπαίδευση
Τμήματα Μαθηματικών στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 τμήματα για να σπουδάσεις μαθηματικά και να ακολουθήσεις μια καριέρα σε αυτόν τον κλάδο. Κάθε ένα από τα Τμήματα προσφέρει όλες τις απαραίτητες προτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές που χρειάζεσαι για μια επιτυχημένη καριέρα.
- Τμήμα Μαθηματικών (Πανεπιστημίο Αθηνών)
- Τμήμα Μαθηματικών (Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης -ΑΠΘ)
- Τμήμα Μαθηματικών (Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
- Τμήμα Μαθηματικών (Πανεπιστημίου Κρήτης)
- Τμήμα Μαθηματικών (Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Μονογραφίες Επαγγέλματος
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΠΙ) έχουν δημοσιεύσει 2 μονογραφίες (PDF) με πληροφορίες για το επάγγελμα του μαθηματικού και την καριέρα που μπορεί να δημιουργήσει.
Εάν θεωρείς πως οι σπουδές σε τμήμα Μαθηματικών είναι αυτό που ψάχνεις, προτείνουμε να τα κατεβάσεις και να τα διαβάσεις προσεχτικά. Αξίζει να αφιερώσεις 15 λεπτά μελέτης για 4+ χρόνια σπουδών.
No Comment! Be the first one.