Γιατί να σπουδάσω Κοινωνιολογία;
Γενικά οι σχολές Κοινωνιολογίας είναι παρεξηγημένες. Οι περισσότεροι μπαίνοντας δεν γνωρίζουν τι πραγματικά θα σπουδάσουν ούτε με τι ακριβώς θα ασχοληθούν. Γι’ αυτό η συγγραφή αυτού του άρθρου παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για ένα σύντομο αλλά και περιεκτικό οδηγό σε έναν υποψήφιο φοιτητή του τμήματος Κοινωνιολογίας που αναρωτιέται τι ακριβώς πραγματεύεται αυτή η σχολή.
Αξίζει το πτυχίο;
Η αλήθεια είναι πως στην αρχή ίσως δυσανασχετήσεις μα στην πορεία καταλαβαίνεις και κατανοείς τις δυνατότητες και τις προοπτικές που μπορεί να σου δώσει η φοίτηση σε ένα τμήμα Κοινωνιολογίας. Ως φοιτητής του τμήματος θα ασχοληθείς με τις κοινωνικές επιστήμες, με τις μεθόδους και τεχνικές των κοινωνιολογικών ερευνών και θα μάθεις να αναλύεις και να ερμηνεύεις τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα και προβλήματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η μετανάστευση, η ανεργία, η φτώχεια, οι ανισότητες κ.α.. Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που εμφυσεί το τμήμα στους φοιτητές του είναι ο απεγκλωβισμός από στερεοτυπικές σκέψεις και η διδασκαλία ενσυναίσθησης και κοινωνικής συνείδησης απέναντι στο κοινωνικό σώμα που οδηγεί στην πρόοδο της κοινωνίας αλλά και της επιστήμης.
Που συναντάμε τμήματα Κοινωνιολογίας
Στην Ελλάδα λειτουργούν 4 τμήματα κοινωνιολογίας:
- Αθήνα, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνιολογίας
- Ρέθυμνο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Κοινωνιολογίας
- Μυτιλήνη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας
- Αθήνα, ΕΚΠΑ, Τμήμα Κοινωνιολογίας
Τα παραπάνω τμήματα ανήκουν στις σχολές Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του κάθε πανεπιστημίου εκτός από το τμήμα του ΕΚΠΑ που ανήκει στη σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και το οποίο είναι νεοσύστατο(μόλις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020).
Πρόγραμμα Σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών δεν διαφέρει ιδιαίτερα όσον αφορά τα τμήματα. Οι σχολές Κοινωνιολογίας ξεκινούν από τις βασικές αρχές κοινωνιολογίας, το γενικό θεωρητικό πλαίσιο αλλά και εφαρμογής της επιστήμης της Κοινωνιολογίας. Αναλύουν μαθήματα Δικαίου, Στατιστικής των Κοινωνικών Ερευνών, Ιστορίας των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών που διαμόρφωσαν το κοινωνικό πλαίσιο, αλλά επίσης παραδίδουν και μαθήματα σχετικά με την Εγκληματολογία. Ιδιαίτερα το τμήμα της Παντείου διαθέτει εξαιρετικά μαθήματα που εναπόκεινται στον τομέα της Εγκληματολογίας και που ερευνούν τους παράγοντες εγκληματογένεσης, την προέλευση δηλαδή των αιτιών εμφάνισης εγκληματικής/αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Κατά την διάρκεια των σπουδών θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για εμβάθυνση όσον αφορά το αντικείμενο: συγγραφή εργασιών, σεμινάρια και ίσως κάποιες εξωτερικές επισκέψεις.
Πτυχιακή και Πρακτική Άσκηση
Όσον αφορά την πτυχιακή και την πρακτική άσκηση στα περισσότερα τμήματα δεν είναι απαραίτητη. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν με την ολοκλήρωση των σπουδών σου να έχεις πραγματοποιήσει την διαδικασία της πρακτικής. Μέσα από αυτή σου δίνεται η δυνατότητα να απασχοληθείς σε οργανισμούς, φορείς και εταιρείες και να γνωρίσεις σαν μια πρώτη εμπειρία πως μπορεί να είναι ένας πιθανός χώρος εργασίας ενός κοινωνιολόγου. Επίσης έχε στο νου σου ότι απαραίτητο για την λήψη πτυχίου τις περισσότερες φορές είναι η επιτυχής αναγνώριση μιας ξένης γλώσσας(συνήθως επιπέδου C1 και πάνω).
Που μπορείς να εργαστείς μετά:
Ως απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας μπορείς να εργαστείς:
- στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
- στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μέλος του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού.
- ως ειδικός επιστήμονας σε υπηρεσίες Υπουργείων, σε κέντρα ερευνών και μελετών κ.α.
- μπορείς να εργαστείς σε Εταιρείες Ερευνών, Βιομηχανίες, Επιχειρήσεις, Ιδιωτικά Ινστιτούτα, στις Κεντρικές Δημόσιες Υπηρεσίες, στις Περιφέρειες και στις Νομαρχίες, στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, στα σωφρονιστικά ιδρύματα κ.ά.
- ως στέλεχος εκπαιδευτικών οργανισμών
- σύμβουλος σε κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικούς και αθλητικούς οργανισμούς, μέσα επικοινωνίας
Αναζήτησε συμβουλές και οδηγίες από τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Βρες τον κατάλογο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο Future Generation.
Μεταπτυχιακές Σπουδές:
Σε προπτυχιακό επίπεδο η Κοινωνιολογία εκτιμάτε σε επιχειρήσεις, κοινωνικές υπηρεσίες, μη κερδοσκοπικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς και εξασφαλίζει ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων καθώς είναι ένα αντικείμενο που ενισχύει τις ερευνητικές δεξιότητες, την συνεργασία, την κριτική σκέψη και πάνω από όλα την προετοιμασία επιστημόνων ικανών να κατανοήσουν τις κοινωνικές αλλαγές, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και εργασίας. Ένα πτυχίο λοιπόν στην Κοινωνιολογία σε συνεργασία με ένα σωστό μεταπτυχιακό ανοίγει πολλές ευκαιρίες καριέρας.
Πιθανοί μεταπτυχιακοί τομείς:
- Συμβουλευτική και θεραπεία
- Εκπαίδευση
- HR
- Marketing
- Εγκληματολογία
- Δημοσιογραφία- Επικοινωνία, ΜΜΕ
- Δημόσια Διοίκηση-Δημόσιες Υπηρεσίες
- Ερευνητικός Τομέας
Οι παραπάνω μεταπτυχιακοί τομείς είναι ενδεικτικοί. Ακριβώς επειδή το πτυχίο Κοινωνιολογίας παρέχει μια συνολική και μια γενικού χαρακτήρα εκπαίδευση ο απόφοιτος έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει ο ίδιος την επαγγελματική του καριέρα με την επιλογή ενός κατάλληλου μεταπτυχιακού τίτλου.
Κάνε ένα τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Future Generation
Εθελοντισμός και απασχόληση στο εξωτερικό:
Οι κοινωνικές επιστήμες εκτιμώνται ιδιαίτερα στο εξωτερικό και εκεί φυσικά υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα επαγγελματικών ευκαιριών αλλά και ενδοσκόπησης στο αντικείμενο που αφορά την Κοινωνιολογία. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως οι κοινωνικοί επιστήμονες μπορούν να απασχοληθούν σε ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς όπως ο OHE, το Συμβούλιο της Ευρώπης (COUNCIL OF EUROPE), κ.α.. Επίσης στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εθελοντισμό και ενασχόληση με τα κοινωνικά προβλήματα που δίνουν την δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν ένα διεθνές περιβάλλον εργασίας αλλά και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στις διεθνείς δυσχέρειες. Δες: European Solidarity Corps
Χρήσιμοι εθελοντικοί φορείς (Ελλάδα):
Για το τέλος:
Ευελπιστώ πως οι παραπάνω πληροφορίες ήταν επαρκείς για να διευκολύνουν έναν υποψήφιο σπουδαστή ή και κάποιον που ακόμα αναρωτιέται αν αξίζει να αφιερώνει τον χρόνο του σε ένα πτυχίο Κοινωνιολογίας. Τέλος, προς όλους τους εν δυνάμει κοινωνιολόγους αν σας ρωτήσουν << Τι είναι κοινωνιολογία ;>> δώστε τους την απάντηση του Sam Richards «Είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα όντα διαμορφώνονται από πράγματα που δεν βλέπουν».
No Comment! Be the first one.