Έχεις μπει σε μια σχολή που δεν ήταν η πρώτη σου επιλογή ή δεν ήταν τα πράγματα όπως τα φανταζόσουν; Μήπως έχουν περάσει κάποια χρόνια, από τότε που πήρες το πτυχίο σου και είσαι σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει; Σκέφτεσαι μήπως τις κατατακτήριες;
Είσαι σε δίλημμα : Να ξαναγίνεις φοιτητής, ή να συνεχίζεις αυτό που κάνεις;
Γενικά, αν είσαι ευτυχισμένος, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις!!!
Αλλά αν δεν είσαι, διάβασε το άρθρο αυτό για λίγες πληροφορίες και λίγη εμψύχωση σχετικά με τη δεύτερη ευκαιρία στις σπουδές ή τις κατατακτήριες.
Τι θα μάθεις στα επόμενα λεπτά;
- Τι είναι οι κατατακτήριες και σε ποιους απευθύνεται;
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των κατατακτηρίων
- Χρειάζεται φροντιστήριο?
- Αξίζει τελικά ή είναι χαμένος χρόνος?
Το άρθρο αυτό, λοιπόν, θα σε βοηθήσει λιγάκι να βρεις μια τάξη στις σκέψεις σου.
Γρήγορη Πλοήγηση
Τι είναι οι κατατακτήριες εξετάσεις;
Οι Κατατακτήριες είναι εισαγωγικές εξετάσεις για τη σχολή που επιθυμεί κάποιος, και τις δίνει μόνο σε περίπτωση που έχει τελειώσει ήδη ένα πανεπιστήμιο ΑΕΙ / ΤΕΙ, δηλαδή έχει ήδη αποκτήσει το πτυχίο του/της άσχετο από το βαθμό του.
Όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια προσφέρουν την δυνατότητα στους καλύτερους (επειδή πρέπει να είσαι καλύτερος ανάμεσα σε πολλούς, για να μπορείς να περάσεις), να κυνηγήσουν το όνειρο τους και να ξαναγίνουν φοιτητές.
Αρκεί να δώσουν τις εξειδικευμένες εξετάσεις, που είναι ουσιαστικά κάποια μαθήματα του πρώτου έτους της σχολής που θέλουν να εισαχθούν.
Ο γενικός χάρτης των κατατακτηρίων
Παρακάτω σου προσφέρουμε μια γενική εικόνα με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να μπεις στη σχολή που επιθυμείς.
Τα διαδικαστικά έχουν ως εξής:
- Γύρω τον Μάρτιο/Απρίλιο βγαίνει η σχετική ανακοίνωση από την γραμματεία της σχολής που επιθυμείς.
Τότε ανακοινώνεται και η ύλη των εξετάσεων που σε ενδιαφέρουν.
Τα βιβλία συνήθως μπορείς να τα δανειστείς από τη γραμματεία της σχολής, ή να τα αγοράσεις καινούργια ή μεταχειρισμένα (από άλλους φοιτητές που μπορεί να τα πουλάνε, απλά πρέπει να ψάξεις πολύ).
- Από τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο βγαίνουν και άλλες ανακοινώσεις σχετικά με τις γενικές οδηγίες των κατατακτηρίων που ανακοινώνουν ότι πρέπει να γίνει η εγγραφή σε όσους το επιθυμούν, συνήθως τις πρώτες 10 μέρες του Νοεμβρίου.
- Ύστερα πλησιάζει η μέρα/ οι μέρες των εξετάσεων, με τις ημερομηνίες να ανακοινώνονται μέσα τον Νοέμβρη.
- Και τον Δεκέμβριο πας στις εξετάσεις.
- Και τέλος, στα τέλη Ιανουαρίου ή μέσα τον Φεβρουάριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και μαθαίνεις αν πέρασες ή όχι.
“Τα εμπόδια δεν πρέπει να σε σταματούν!
Αν συναντάς τοίχο, μη γυρνάς πίσω και τα παρατάς. Βρες τρόπο να το σκαρφαλώσεις τον τοίχο, να περάσεις από μέσα του ή να πας γύρω γύρω του. ”
—Michael Jordan
Χρειάζεται φροντιστήριο ή όχι;
Είναι αρκετά υποκειμενική ερώτηση, καθώς σχετίζεται με τα χρήματα, τον χρόνο και τον τρόπο μάθησης του καθενός.
Σαφώς το να διαλέξεις ένα καλό φροντιστήριο είναι πολύ σημαντικό, πολλές φορές άξιο των μέσων που θα επενδύσεις, καθώς είναι μια επένδυση!
Σίγουρα θα σε βοηθήσει να προσανατολιστείς, να μάθεις τις λεπτομέρειες, επειδή καλώς ή κακώς στις λεπτομέρειες θα κριθείς.
Αλλά πρέπει να διαλέξεις προσεκτικά, να πας αν χρειαστεί σε μερικά και να παρακολουθήσεις έστω και μια διάλεξη για να μπορείς να πάρεις την απόφαση.
Γενικά είναι καλό να επενδύεις στον εαυτό σου.
Και η γνώση ποτέ δεν χάνεται, αποθηκεύεται και σε περίπτωση που δεν περάσεις, είναι εκεί, έτοιμη να την ξανά χρησιμοποιήσεις, όποτε εσύ επιλέξεις, ακόμα και αν νομίζεις ότι τα έχεις ξεχάσει όλα.
“Θα έκανες την δουλειά σου, ακόμα και αν κανένας δεν σε πλήρωνε για αυτή?
Εγώ θα έκανα αυτή την δουλειά και θα έκανα και ταυτόχρονα μια άλλη, ίσα ίσα να τα βγάζω πέρα αν κανένας δεν θα με πλήρωνε για την πρώτη.
Έτσι ακριβώς μπορείς να ξέρεις αν κάνεις το σωστό.“
—Oprah
Αξίζει να δώσεις κατατακτήριες;
Αξίζει, εάν είναι αυτό που σε ξυπνάει, αν είναι ο λόγος για το οποίο ξενυχτάς, ή που χτυπά η καρδιά σου ή αλλιώς το Ikigai σου (μια ιαπωνική λέξη, που ορίζει “ο,τι σε κάνει να νιώθεις ζωντανός, να σηκώνεσαι κάθε πρωί και να συνεχίζεις, σημαίνει “ζωή που αξίζει να ζήσεις”).
Αν δεν πέρασες τη σχολή που ήθελες με την πρώτη και νιώθεις απογοήτευση, αυτό είναι κάτι πολύ αυτονόητο, αλλά δεν είναι όμως δικαιολογία να σταματήσεις.
Το σημαντικότερο είναι τι επιλέγεις να κάνεις μετά την απογοήτευση!
Ξεχνάς τι λένε οι άλλοι και προσπαθείς να φανταστείς τη ζωή σου κάνοντας αυτό που αγαπάς. Και αν σου αρέσει αυτό που είδες, αν νομίζεις ότι βρήκες το Ikigai σου, τότε είσαι σε έτοιμος να να δημιουργήσεις τη ζωή, σωστή και γεμάτη για τον εαυτό σου.
Προσωπικά γνωρίζω παιδιά που έχουν πετύχει με την πρώτη, με την δεύτερη, με την τρίτη και με την τέταρτη φορά. Και μιλάμε για σχολές όπως ιατρική, οδοντιατρική, ψυχολογία.
Το κοινό χαρακτηριστικό που τους περιγράφει και τους θαυμάζω είναι το Πείσμα, η θέληση, και η δύναμη να ξανασηκωθούν και να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπάνε.
Και στην ερώτηση (που πάντα τους κάνω) αν Άξιζε τελικά τόσος κόπος και τόσος χρόνος, η απάντηση είναι μία και είναι κοινή : εννοείται πως αξίζει και θα το ξανάκανα!!!!
Αφιερωμένο σε κάθε ψυχή εκεί έξω, που θέλει να διαλέξει έναν δρόμο, όχι απλό, γεμάτο εμπόδια αλλά το λαχταρά και δεν φοβάται να ξεκινήσει από το μηδέν.
“Ξεκίνα να κάνεις αυτό που χρειάζεται, μετά – αυτό που είναι δυνατό, και ξαφνικά κάνεις το αδύνατο.”
—Francis of Assisi (1182-1226)
Για περισσότερα περί αλλαγής καριέρας, διάβασε τα άρθρα, όπως