Τα ψέματα τελείωσαν! Είναι περίοδος εξεταστικής και το πρόγραμμα μοιάζει αδάμαστο, ενώ ο όγκος της ύλης κάθε μαθήματος φαντάζει ατελείωτος. Έχεις καταβάλλει μια προσπάθεια -ή και όχι- έως τώρα, επομένως, θα ήταν άδικο ο κόπος σου να πάει χαμένος. Μη πελαγώνεις όμως, υπάρχουν ορισμένα tips εξεταστικής που θα σε βοηθήσουν.
Πώς μπορείς να διαχειριστείς σωστά την κατάσταση; Με ποιον τρόπο θα βγει όλη αυτή η ύλη; Υπάρχει ελπίδα;
Στο FutureGeneration μπορείς να αναπτύξεις τις δεξιότητες σου!
Γρήγορη Πλοήγηση
#1 Οργάνωση
Η κατάλληλη διαχείριση του χρόνου μελέτης αποτελεί σημαντικό εργαλείο την περίοδο της εξεταστικής. Πριν πέσεις με τα μούτρα στο βιβλίο για να βγάλεις την ύλη θα πρέπει να οργανώσεις τον χρόνο διαβάσματος με γνώμονα το πρόγραμμα της εξεταστικής, την ύλη και τον διαθέσιμο χρόνο σου.
Χαρτί και μολύβι λοιπόν! Αφού σχεδιάσεις ένα ημερολόγιο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου, στο οποίο θα συμπεριληφθούν ενδεχόμενες υποχρεώσεις, αμέσως προκύπτουν οι διαθέσιμες ώρες που θα αφιερώσεις για να διαβάσεις. Είναι πιθανό ορισμένα μαθήματα να συμπίπτουν χρονικά, επομένως θα πρέπει το πρόγραμμα να διαμορφωθεί προσεκτικά. Ωστόσο, φρόντισε να ανταπεξέρχεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα. Με λίγα λόγια, είναι αδύνατο να διαβάσεις 25 ώρες τη μέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να λάβεις υπόψη την ανάγκη για διάλειμμα ή ένα σύντομο περίπατο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, κερδίζεις χρόνο ενώ δεν ρισκάρεις να βγεις εκτός deadline.
Αν έχεις εμπειρία από προηγούμενες εξεταστικές, θα γνωρίζεις ποιες είναι οι πιο παραγωγικές ώρες μελέτης για σένα. Όμως, μη φοβηθείς να πειραματιστείς. Είναι πολλοί-ες εκείνοι-ες που νιώθουν παραγωγικότεροι κατά τις πρωινές ώρες όπου η ρουτίνα τρέχει και το φως σε ξυπνά. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι-ες που επιλέγουν να μελετούν κατά τις βραδινές ώρες, όπου υπάρχει περισσότερη ησυχία και λιγότερες αποσπάσεις από την πολύβουη καθημερινότητα. Αρκεί βέβαια να αναπληρώνεται ο πολυτιμότατος -και αγαπημένος-, κατά την εξεταστική, ύπνος.
Μέσα από το FutureGeneration μπορείς να γνωρίσεις και τρόπους για να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου.
#2 Διαμόρφωσε τον χώρο σου
Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για διάβασμα, αλλά χώρος ελεύθερος από περιττές αποσπάσεις που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα. Εντός ή εκτός σπιτιού, ο χώρος μελέτης είναι σημείο κλειδί για μια επιτυχημένη εξεταστική. Ακόμη και μια άβολη καρέκλα ή ένας ενοχλητικός γείτονας μπορούν να στείλουν τη συγκέντρωση περίπατο. Φρόντισε λοιπόν να επιλέξεις προσεκτικά τον χώρο μελέτης, σε κάποιο απομονωμένο και φωτεινό δωμάτιο με ή χωρίς μουσική για να απομονώσεις ενδεχόμενες αποσπάσεις, ενώ αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, μη διστάσεις να πάρεις αγκαλιά τις σημειώσεις σου και να κάτσεις σε κάποιο πάρκο ή οποιοδήποτε υπαίθριο χώρο σου παρέχει την συγκέντρωση που αναζητάς.
Επιπλέον, πολλά καταστήματα, κυρίως καφέ, είναι study friendly, ενώ ενθαρρύνουν την συνεργασία με κάποια φίλη ή φίλο. Οι “study buddies” είναι ένας εξαιρετικά αποδοτικός τρόπος να περάσεις την εξεταστική σου. Διαβάζοντας μαζί με κάποιον φίλο ή φίλη, λύνονται απορίες και καλύπτονται ενδεχόμενα κενά των παραδόσεων πιο αποτελεσματικά, ενώ η εξεταστική γίνεται και λιγάκι διασκεδαστική.
#3 Υλικό μελέτης
Αφού έχεις σχεδιάσει μεθοδικά το πρόγραμμα της εξεταστικής σου, επιλέγοντας τον χώρο και τις συνθήκες μελέτης, οφείλεις να αναζητήσεις την ύλη του μαθήματος. Το υλικό μελέτης ποικίλλει, ενώ διαφέρει από μάθημα σε μάθημα. Ανάλογα με τον τρόπο προσέγγισης του μαθήματος από τον εκάστοτε καθηγητή και καθηγήτρια, το υλικό μπορεί να περιλαμβάνει πέρα από το προτεινόμενο σύγγραμμα, διαφάνειες παρουσιάσεων, σημειώσεις των παραδόσεων, βιντεοσκοπημένες διαλέξεις ή κάποιο coursebook.
Κύριο μέλημα μιας φοιτήτριας ή ενός φοιτητή, είναι η προσέγγιση ολόκληρης της απαιτούμενης ύλης, και όχι η πρόχειρη επισήμανση των “SOS” κεφαλαίων. Όμως, ποιον κοροϊδεύουμε’ σε όλους μας έχει συμβεί. Παρ’όλα αυτά, τα tips εξεταστικής βρίσκονται εδώ, καθώς ο καθένας καταβάλει προσπάθεια, ανάλογα με τους στόχους και τις δυνατότητες του. Πριν χαθείς ανάμεσα σε βιβλία, σημειώσεις, τετράδια και χαρτάκια, θα πρέπει να οργανώσεις την μελέτη του εκάστοτε μαθήματος με βάση τις απαιτήσεις του καθηγητή, ώστε ο κόπος σου να μην πάει χαμένος. Πριν ξεκινήσεις ρώτα τον/την διδάσκοντα-ουσα, ενημερώσου από συμφοιτητές ή από τις ομάδες της σχολής στα social media.
Επιπλέον, αν κρίνεις πως οι σημειώσεις είναι ελλιπείς ή αντίθετα, τόσες πολλές που είναι αδύνατον να μάθεις όλες αυτές τις πληροφορίες στο ορισμένο από εσένα χρονικό πλαίσιο, δοκίμασε να δημιουργήσεις τις δικές σου σημειώσεις. Ίσως η πρώτη φορά να είναι αποτυχημένη, ή να νιώσεις πως ο χρόνος που σπατάλησες πήγε χαμένος, αλλά είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη τακτική στο τέλος θα αποδώσει. Μέσα από τις δικές σου σημειώσεις και μερικές επαναλήψεις, θα εκπλαγείς από το πόσα έμαθες σε τόσο σύντομο διάστημα.
#4 Το άγχος ως κινητήριος δύναμη
Πολλοί συμφωνούν με την άποψη πως το άγχος είναι σε ορισμένες περιπτώσεις παραγωγικό. Όσον αφορά την εξεταστική, υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης, αλλά εμείς παίρνουμε ως δεδομένο πως για να διαβάζεις αυτές εδώ τις γραμμές η εξεταστική, και ειδικότερα, η σχολή σου, σε απασχολεί. Έτσι, σε όλη τη διάρκεια των σπουδών θα βρεθείς αντιμέτωπος-η με το άγχος, το οποίο θα πρέπει να διαχειριστείς.
Σε πρώτο χρόνο, οφείλεις να αναγνωρίσεις τα αίτια του άγχους, όπως για παράδειγμα τις απαιτήσεις του καθηγητή, τον φόρτο μελέτης, το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο μεταξύ των μαθημάτων ή τη δυσκολία του ίδιου του μαθήματος. Έπειτα είναι βέβαιο πως ο πανικός δεν βοηθά. Γι’ αυτό κάνεις την προσπάθεια σου και σε τελική ανάλυση, υπάρχει και Σεπτέμβρης!
Αν θεωρείς πως κατά την περίοδο της εξεταστικής το άγχος σε καταβάλει, δες ορισμένα tips εδώ.
Επίλογος
Το πανεπιστήμιο, ως χώρος μελέτης και προόδου, απαιτεί θυσίες, τις οποίες ο καθένας επιλέγει να κάνει για να κερδίσει κάτι περισσότερο από ένα “χαρτί” στο κάδρο. Είναι γεγονός πως οι εξεταστικές είναι, ίσως, οι πιο αγχωτικές και απαιτητικές περίοδοι σε όλη την διάρκεια φοίτησης. Ωστόσο, διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα σύμφωνα με τα tips εξεταστικής, μπορείς να πετύχεις. Η επιτυχία βασίζεται τόσο στην οργάνωση όσο και στην επιμονή. Άλλωστε, και οι μικρές αποτυχίες μας κάνουν καλύτερους.