Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ως αποστολή την επιστημονική μόρφωση και την επιχειρησιακή κατάρτιση, καθώς επίσης και την πολιτιστική και κοινωνική καλλιέργεια των μελλοντικών στελεχών – αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Σχολή Αξιωματικών είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εισαγωγή των Υποψηφίων
Η εισαγωγή των υποψηφίων σπουδαστών στη Σχολή πραγματοποιείται από το 1995 με το σύστημα των Πανελλήνιων Εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι πριν την επιλογή τους από το Υπουργείο Παιδείας, υποβάλλονται σε προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις προκαταρκτικές δοκιμασίες, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής για τη Σχολή Αξιωματικών.
Φοίτηση στην Σχολή Αξιωματικών
Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη, ενώ διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα.
Ο κύκλος της εκπαίδευσης συμπληρώνεται με μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο να διευρύνουν το πνευματικό και επιστημονικό πεδίο των Δοκίμων Υπαστυνόμων.
Επίσης, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης και της ισχυροποίησης της περιβαλλοντικής συνείδησης των Δοκίμων Υπαστυνόμων, υλοποιείται από το Νοέμβριο του 2010 πρόγραμμα «περιβαλλοντικής παιδείας» και «περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».
Σε όλη τη διάρκεια της 4ετους φοίτησής τους οι Δόκιμοι Αξιωματικοί διαμένουν και σιτίζονται στη Σχολή, ενώ φορούν ειδικό τύπο στολής, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το έμβλημα της Σχολής.
Πρόγραμμα Σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών αποτελεί μέλημα και ευθύνη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής Αξιωματικών. Το Συμβούλιο συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αξιολόγηση και τη βελτίωση του προγράμματος.
Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής Αξιωματικών αποτελείται από διακεκριμένους Καθηγητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δικαστές και Εισαγγελείς, Νομικούς και άλλους Ειδικούς Επιστήμονες, καθώς και αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλων Σωμάτων με υψηλή επαγγελματική εμπειρία και κατάρτιση πάνω σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος ή ευρύτερα θέματα, όπως η πολιτική προστασία.
Οι διοικητές των εκπαιδευτικών τμημάτων, οι διμοιρίτες, καθώς και οι εκπαιδευτές της Σχολής είναι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας με σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία, ενώ είναι απόφοιτοι του Σχολείου Κατάρτισης Εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών.
Καθήκοντα Δοκίμου Υπαστυνόμου
Στα καθήκοντα των Δοκίμων Υπαστυνόμων συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή, ως συγκροτημένα τμήματα με την καθορισμένη στολή, σε παρελάσεις, αγήματα αποδόσεως τιμών, όπως επίσης και η παράσταση ως αντιπροσωπεία σε τελετές, διαλέξεις και εορτές. Σ ε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από διαταγή του Αρχηγού του Σώματος, μπορούν να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής ή να διατεθούν σε μέτρα αστυνόμευσης συνδράμοντας το αστυνομικό έργο.
Στους Δοκίμους Υπαστυνόμους που επιτυγχάνουν υψηλούς βαθμούς επίδοσης στην εκπαίδευση ή επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια και ζήλο στους άλλους τομείς της σχολικής τους δραστηριότητας, απονέμονται από τον Διοικητή της Σχολής Αξιωματικών τιμητικές διακρίσεις, ως ηθικές αμοιβές.
Τελετή Ορκωμοσίας
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του τετραετούς κύκλου σπουδών οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών δίνουν τον καθιερωμένο όρκο και παραλαμβάνουν τα ξίφη τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας. Οι νέοι αξιωματικοί γενικών καθηκόντων φέρουν τον βαθμό του υπαστυνόμου Β΄.
Κατά τη διάρκεια της τελετής οι νέοι αξιωματικοί παραδίδουν στους τεταρτοετείς δόκιμους την Πολεμική Σημαία της Σχολής Αξιωματικών φέρει την παράσταση του Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Αγίου Αρτεμίου
Οι Υπαστυνόμοι Β’, κατέχουν τον αρχικό βαθμό των Αξιωματικών στην ιεραρχία του Σώματος και έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας, δηλαδή, στο βαθμό του Αντιστράτηγου. Αρχαιότερος όλων των αντιστρατήγων είναι ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εγκαταστάσεις
Η Σχολή Αξιωματικών, από το 2004 στεγάζεται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στις Αχαρνές.
Στοιχεία Επικοινωνίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
- Διεύθυνση: Λ. Θρακομακεδόνων 101, 13671 – Αμυγδαλέζα, Αττική
- Τηλέφωνο: 210–2424296
- FAX : 210–2460964
- E-mail: saea.policeacademy@hellenicpolice.gr
- Website: www.hellenicpolice.gr
Πηγή: http://www.astynomia.gr