Για να γίνει δική σου η θέση εργασίας που ονειρεύεσαι, το πρώτο βήμα είναι να κάνεις μια εξαιρετική εντύπωση με το βιογραφικό σου και να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το πετύχεις είναι να ποσοτικοποιήσεις τα επιτεύγματά σου. Τι εννοούμε όμως με αυτό; Και πώς ακριβώς θα το κάνεις;
Γρήγορη Πλοήγηση
Τι είναι η ποσοτικοποίηση των επιτευγμάτων
Η λέξη «επιτεύγματα» ακούγεται βαρύγδουπη και μπορεί το μυαλό σου να τρέχει σε διάνοιες και εφευρέτες. Το επίτευγμα, όμως, είναι αυτό που κατορθώνει, πετυχαίνει ή πραγματοποιεί κάποιος – συνήθως, όντως, κάτι πολύ σημαντικό.
Στον επαγγελματικό στίβο και δη όσον αφορά τη δημιουργία βιογραφικού, ως επίτευγμα νοείται κάτι που κατάφερες, έχοντας θετικό αντίκτυπο στην εργασία σου, στην εταιρεία ή στην προσωπική σου εξέλιξη. Σκέψου περισσότερο το επίτευγμα ως τη μικρή (ή τη μεγαλύτερη) επιτυχία σου, ένα κατόρθωμα ή ένα αποτέλεσμα που πιστοποιεί τις ικανότητές σου.
Όταν, λοιπόν, μιλάμε για ποσοτικοποίηση επιτευγμάτων, εννοούμε την παρουσίασή τους μέσω ποσοτικών στοιχείων. Είναι το να κάνεις μετρήσιμη την επιτυχία σου στα μάτια του πιθανού εργοδότη.
Γιατί είναι σημαντική η ποσοτικοποίηση των επιτευγμάτων
Καταρχάς, οι αριθμοί τραβούν την προσοχή και τα μετρήσιμα στοιχεία εντυπώνονται καλύτερα στη μνήμη του πιθανού εργοδότη ή recruiter – ως αποτέλεσμα, το ίδιο και η υποψηφιότητά σου. Άλλοι σημαντικοί λόγοι είναι:
1. Αναδεικνύεις την αξία σου
Δεν είναι μόνο τι μπορείς να κάνεις, αλλά πόσο καλά μπορείς να το κάνεις. Το «αύξησα τις πωλήσεις» είναι μεν κάτι θετικό, αλλά είναι αόριστο. Το «αύξησα τις πωλήσεις κατά 15% σε 3 μήνες» δηλώνει πολύ πιο συγκεκριμένα τη συμβολή σου, βοηθώντας τον πιθανό εργοδότη να αντιληφθεί ευκολότερα την αξία σου.
2. Αυξάνεις την αξιοπιστία σου
Τα ποσοτικά στοιχεία τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς σου. Παρουσιάζοντας αποτελέσματα και όχι απλώς κάνοντας γενικόλογες δηλώσεις περί της εμπειρίας, των δεξιοτήτων ή των ικανοτήτων σου, αυξάνεις την αξιοπιστία του βιογραφικού σου.
3. Ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό
Σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας, όπου πλήθος υποψηφίων διεκδικούν την ίδια θέση, η ποσοτικοποίηση επιτευγμάτων μπορεί να δώσει στο βιογραφικό σου ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αφενός, ξεχωρίζεις μεταξύ άλλων υποψηφίων με τα ίδια τυπικά προσόντα. Αφετέρου, εκπέμπεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση, δείχνοντας ότι έχεις επίγνωση της αξίας σου και όντας σε θέση να αποδείξεις την αποτελεσματικότητά σου.
Πώς να ποσοτικοποιήσεις τα επιτεύγματά σου
Το γιατί είναι σημαντικό να αποδώσεις τις επιτυχίες σου με ποσοτικά στοιχεία προκειμένου να δημιουργήσεις ένα εντυπωσιακό βιογραφικό το αποσαφηνίσαμε. Πάμε να δούμε τώρα πώς να το κάνεις στην πράξη.
Συγκέντρωσε τα στοιχεία
Κάνε μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας σου. Τι πέτυχες σε κάθε ρόλο; Πώς διέπρεψες κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων σου; Ποια από αυτά τα επιτεύγματα μπορούν να παρουσιαστούν με αριθμούς;
Συγκέντρωσε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, όπως ποσοστά αύξησης πωλήσεων ή μείωσης κόστους, αύξηση παραγωγικότητας ή μείωση χρόνου διεκπεραίωσης εργασιών, βαθμολόγηση από πελάτες και αύξηση της ικανοποίησής τους, χρόνο αποπεράτωσης έργων κ.ά.
Διάλεξε τα πιο χρήσιμα
Σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας κάθε βιογραφικού είναι η ορθή στόχευσή του στη θέση που κάθε φορά διεκδικείς. Μελέτησε την αγγελία στην οποία απαντάς. Ποια προσόντα προκρίνει ως τα πιο σημαντικά;
Με αυτό ως οδηγό, επίλεξε να εντάξεις στο βιογραφικό σου τα πιο σημαντικά επιτεύγματα για τον ρόλο που σε ενδιαφέρει, εκείνα που τεκμηριώνουν δεξιότητες που μπορούν να σου χαρίσουν τη θέση.
Συνδύασε τους αριθμούς με ενεργητικά ρήματα
Αύξησε την αποτελεσματικότητα των δηλώσεών σου χρησιμοποιώντας δυναμικά ρήματα, όπως αύξησα, μείωσα, ηγήθηκα, διαχειρίστηκα κ.ο.κ. Για παράδειγμα:
- Αύξησα το πελατολόγιο της επιχείρησης κατά 20% σε 6 μήνες.
- Μείωσα το κόστος των αναλώσιμων του γραφείου κατά 40%.
- Ηγήθηκα 10μελούς ομάδας που παρέδωσε το Χ έργο 2 μήνες νωρίτερα.
- Διαχειρίστηκα διαφημιστικές καμπάνιες που απέφεραν στους πελάτες ετήσια κέρδη από 75.000 έως 100.000 ευρώ.
Παραδείγματα ανάλογα με το στάδιο της καριέρας σου
Μπορεί να έχεις επαγγελματική εμπειρία. Μπορεί και όχι. Ή ίσως κάνεις στροφή στην καριέρα σου και δεν έχεις προϋπηρεσία σχετική με τη θέση που στοχεύεις. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορείς να φτιάξεις ένα αποτελεσματικό βιογραφικό, που να περιλαμβάνει και μετρήσιμα στοιχεία.
Επαγγελματίες με προϋπηρεσία
Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, έχεις ήδη όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Ιδού όμως και κάποια παραδείγματα ποσοτικοποίησης επιτευγμάτων για διαφορετικά επαγγέλματα, ώστε να εμπνευστείς:
- Developer: «Εντόπισα και διόρθωσα προβλήματα στον κώδικα, βελτιώνοντας την ταχύτητα του website κατά 20%».
- Ρεσεψιονίστ: «Διαχειρίζομαι προσεκτικά το σύστημα κρατήσεων του ξενοδοχείου, εξαλείφοντας κατά 100% τις περιπτώσεις double booking».
- HR Manager: «Μείωσα τον χρόνο πρόσληψης προσωπικού κατά 30%, εισάγοντας σύστημα ΑΤS και βελτιώνοντας τη διαδικασία επιλογής νέων ταλέντων».
Για περισσότερες ιδέες, όσον αφορά το πώς να εντάξεις αριθμούς στις περιγραφές σου, μπορείς να μελετήσεις τα παραδείγματα βιογραφικού του Jobseeker, που καλύπτουν πληθώρα επαγγελμάτων, από εκπαιδευτικούς και φαρμακοποιούς έως σερβιτόρους και μάγειρες!
Φοιτητές και νέοι απόφοιτοι
Αν είσαι φοιτητής/-τρια ή νέος/-α απόφοιτος/-η, είναι πιθανό να μην έχεις εργασιακή εμπειρία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις κατορθώσει πράγματα στη ζωή σου που μπορεί να έχουν συνάφεια με τον ρόλο που διεκδικείς.
Απλώς, στη δική σου περίπτωση, θα εκμεταλλευτείς άλλες ενότητες για να συμπεριλάβεις επιτεύγματα που τονίζουν την αξία και τις δεξιότητές σου και συγκεκριμένα, την εκπαίδευση, την εθελοντική δράση και τα χόμπι σου. Για παράδειγμα:
- Εκπαίδευση: «Αποφοίτησα με βαθμό πτυχίου 9,1 (Άριστα)» ή «Ήμουν μέλος 3μελούς ομάδας που κατέκτησε τη 2η θέση στον Χ φοιτητικό διαγωνισμό».
- Εθελοντισμός: «Συγκέντρωσα 5.000 ευρώ για τους σκοπούς του Χ φιλανθρωπικού σωματείου» ή «Οργάνωσα εκδήλωση με τάδε θέμα, στην οποία συμμετείχαν 150 άτομα».
- Χόμπι: «Έλαβα βραβείο σε 3 διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής» ή «Με 2 χρόνια προπόνησης, ολοκλήρωσα τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας σε 3 ώρες και 49 λεπτά».
Αλλαγή καριέρας
Αν θέλεις να αλλάξεις επαγγελματική πορεία, η πιο αποτελεσματική λύση είναι η δημιουργία λειτουργικού βιογραφικού, με έμφαση στις δεξιότητές σου – αυτές, ακριβώς, μπορείς να τεκμηριώσεις με μετρήσιμα στοιχεία. Ενδεικτικά παραδείγματα:
- Εξυπηρέτηση πελατών: «Αύξησα την ικανοποίηση των πελατών από 75% σε 90% μέσα σε 6 μήνες».
- Επίλυση προβλημάτων: «Διαχειρίζομαι καθημερινά περίπου 40 εισερχόμενες κλήσεις, επιδεικνύοντας 95% αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση παραπόνων».
- Ηγετικές ικανότητες: «Ηγήθηκα 20μελούς τμήματος, αυξάνοντας την παραγωγικότητά του κατά 28% μέσα σε έναν χρόνο».