“Έχω ένα όνειρο που αξίζει περισσότερα από τον ύπνο μου.” – Eric Thomas
Είναι αλήθεια ότι για να ζήσουμε τον σκοπό μας σ’ αυτόν τον κόσμο, έχουμε ένα όραμα και ένα σχέδιο ώστε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας. Πρέπει με επιμονή να δουλεύουμε για ταόνειρα μας, και κάτι φορές μπορεί να θυσιάζουμε κι λίγο από τον ύπνο μας. Ωστόσο, η κουλτούρα “βιαστείτε με κάθε κόστος” μας έχει πείσει ότι αυτό σημαίνει να διαλέγουμε μεταξύ της επιτυχίας και της ποιότητας ζωής (π.χ. πλούτος, ευτυχία και εκπλήρωση). Αυτή η νοοτροπία δεν είναι μόνο ανακριβής αλλά στην πραγματικότητα απειλεί τις επιθυμίες μας και κρυφά σαμποτάρει την επιτυχία μας.
Το άγχος, η εξάντληση και η κόπωση της απόφασης που προκαλούνται από την “βιασύνη” μπορεί να οδηγήσουν στις εναλλαγές διάθεσης. Οι λογικές διαδικασίες κυριολεκτικά κλείνουν ενώ ανοίγουν οι πύλες του εκνευρισμού, της ενόχλησης, του θυμού και στην θλίψης. Μ’ άλλα λόγια, το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μάς (ελέγχεται από τα συναισθήματα) αναλαμβάνει και υπαγορεύει τη συμπεριφορά μας, ενώ το υψηλότερο επίπεδο σκέψης μας μπαίνει σε παύση.
Μπορείτε να δείτε πως αυτό δημιουργεί το ακριβώς αντίθετο από την επιθυμία που προσπαθούμε να πετύχουμε;
Παρόλο που το στίγμα παραμένει ότι οι άνθρωποι που κάνουν συνέχεια διάλειμα είναι τεμπέληδες ή δεν έχουν κάποιο κίνητρο, αυτή η πεποίθηση είναι αβάσιμη. Καινοτομίεςτης νευροεπιστήμης ανακάλυψαν στοιχεία που πηγαίνουν σε αντίθεση με όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τα επιτεύγματά μας.
Περίοδοι σκόπιμης ξεκούρασης είναι πλέον γνωστό ότι ενισχύουν
- την παραγωγική ενέργεια
- τη δημιουργικότητα
- στην εκτέλεση καθηκόντων
- στη θετική νοοτροπία
- στο ένστικτο
- στη μνήμη
Μια συγκεκριμένη μέθοδο η οποία είναι ιδιαίτερα πετυχημένη; Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος. Συνήθως μπαίνουμε στον πειρασμό να βασιστούμε σ’ έναν καφέ αντί να κάνουμε ένα σύντομο διάλλειμα όταν νιώθουμε κουρασμένοι μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, ένας μεσημεριανός ύπνος έχει αποδεκτεί ότι αυξάνει την εγρήγορση και την προσοχή καλύτερα από την καφεϊνη.
Επίσης, οι σύντομοι περίοδοι ξεκούρασης εξουδετερώνουν την υποτονία όταν ένα βράδυ δεν έχουμε κοιμηθεί καλά. Ένας μικρός ύπνος μας βοηθάει να λύνουμε προβλήματα καλύτερα, καθώς οδηγεί στην καινοτομία και στις αποφασιστικές δράσεις – δύο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της επιτυχίας.
Ίσως όλα αυτά να ακούγονται τέλεια, αλλά αν αναρωτιέστε ποιος έχει το χρόνο ή την ευελιξία για έναν μεσημεριανό υπνό σε μια εργάσιμη μέρα; Έχετε δίκιο, πολλοί από εμάς δεν έχουν τον χρόνο…. αλλά μαντέψτε. Το να κοιμάστε δεν είναι απαραίτητο ώστε να νιώσετε τα αναζωογονιτικά οφέλη ενός μεσημεριανού ύπνου. Δοκιμάστε αυτές τις τρεις ιδέες για πλασματικό ύπνο αντί για έναν μεσημεριανό ύπνο, ώστε να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα σας. Μπορούν ακόμη και οι άνθρωποι με το πιο πολυάσχολο πρόγραμμα να βρουν χρόνο. Οπότε διαλέξτε ένα, βάλτε χρονόμετρο για πέντε λεπτά και απολαύστε.
Γρήγορη Πλοήγηση
Κλείστε τα μάτια σας
Περισσότερο από το 50% της επιφάνειας του εγκεφάλου μας χρησιμοποιείται στην επεξεργασία οπτικών πληροφοριών. Όταν κλείνουμε τα μάτια μας, ελευθερώνουμε την ενέργεια που είναι συνδεδεμένη με αυτό το 50%, και έτσι επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να αναρρώσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ασυνείδητες λειτουργίες οι οποίες μας βοηθούν να συνδεθούμε με τις καινοτόμες ιδέες και να λύσουμε τα προβλήματά μας με αποτελεσματικότητα, απλώς μειώνοντας την οπτική οδό.
Προτάσεις δράσης: Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον για το μεσημεριανό σας ύπνο χωρίς να περιμένετε ότι θα κοιμηθείτε. Αφαιρώντας αυτήν την πίεση από πάνω σας, χαλαρώνετε πιο γρήγορα και έτσι αυξάνετε την παραγωγικότητα. Σκεφτείτε να παίξετε κάποια χαλαρωτική μουσική ώστε να απομονώσετε τυχόν θορύβους που σας αποσπούν την προσοχή. Επιτρέψτε στα ματιά να κλείσουν ήρεμα και παρατηρήστε τις σκέψεις που έρχονται.
Ονειρευτείτε
Σας μάλωσαν ποτέ ως παιδί επειδή κοιτούσατε έξω από το παράθυρο κι ονειρευόσασταν; Οι γονείς μας και οι δάσκαλοι υπέθεταν ότι ένα περιπλανώμενο μυαλό αποτελεί εμπόδιο. Ωστόσο, οι ερευνητές νευροεπιστήμης βρήκαν ότι όσοι ονειρεύονται στην πραγματικότητα έχουν περισσότερη δημιουργικότητα.
Όταν βρίσκουμε χρόνο για να σκεφτούμε ελεύθερα, επιτρέπουμε χωρίς κάποια προσπάθεια να διώξουμε μπερδεμένες πληροφορίες από το μυαλό μας. Όπως οι μυς μας αποκτούν ευελιξία με απαλές διατάσεις, νέες ιδέες είναι πιο πιθανό να έρθουν στην επιφάνεια όταν είμαστε χαλαροί. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθείστε να ονειρευτείτε με κάποιο σκοπό. Πρέπει να είστε σε θέση να παρατηρείτε πότε βρίσκετε σ’ αυτήν την κατάσταση και να βγάλετε τον εαυτό σας έξω απ΄αυτό με τη θέλησή σας. Αυτή η διαδικασία απαιτεί κάποια πρακτική.
Προτάσεις δράσης: Διαλέξτε μια φωτογραφία ή κάποιο έργο τέχνης που σας χαλαρώνει όταν το κοιτάτε, ίσως μια ήρεμη σκηνή του ωκεανού ή κάποια λουλούδια μπροστά από έναν γαλάζιο ουρανό. (Σημείωση: το μπλε χρώμα είναι χαλαρωτικό, το πορτοκαλί διεγείρει την δημιουργικότητα). Μπορείτε να θέσετε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά. Καθίστε άνετα και κοιτάξτε τη φωτογραφία. Επιτρέψτε στο μυαλό σας να αναρωτηθεί ενώ συνεχίζετε να εστιάζετε στο αίσθημα που έχετε από την εικόνα, και κρατήστε έναν στυλό και ένα σημειωματάριο κοντά σας ώστε να σημειώσετε οποιαδήποτε έμπνευση.
Αναπνεύστε
Ο ενήλικος εγκέφαλος αποτελεί μόνο το 2% του σωματικού βάρους και είναι υπεύθυνο για περίπου του 20% κατανάλωση οξυγόνου. Αυτό σημαίνει ότι το οξυγόνο αποτελεί ένα από τα καύσιμα του εγκεφάλου μας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για να προγραμματίζουμε, να παίρνουμε αποφάσεις και να σκεφτόμαστε με περισσότερη τάξη.
Όταν απλά εστιάζουμε στην αναπνοή μας, ενισχύουμε τη ψυχική μαςενέργεια. Επίσης, μας βοηθάει να χαλαρώσουμε τις ασυνείδητες νοητικές διεργασίες, υποστηρίζοντας τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα με το να ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (υπεύθυνο για την νοητική και τη ψυχολογική χαλάρωση).
Προτάσεις δράσης: Πρώτα, εξασκείστε τη διαφραγματική αναπνοή – τραβήξτε τον αέρα στην κοιλιά σας αντί για το πάνω μέρος του στήθους σας. Βάλτε ένα χέρι στην καρδιά σας και το άλλο πάνω από την κοιλιά σας ενώ εισπνέετε. Όταν το χέρι στην κοιλιά σας σηκώνετε όσο αναπνέετε, ενώ το χέρι στην καρδιά σας παραμείνει στο ίδιο, τότε να ξέρετε ότι φέρνετε τον αέρα σας στο διάφραγμα.
Μετά, αναπνέετε μόνο από τη μύτη σας, εισπνέετε και μετράτε μέχρι το τέσσερα… κρατάτε την αναπνοή σας μέχρι το τέσσερα… εξπνέετε μέχρι το τέσσερα… και κρατάτε ξανά μέχρι το τέσσερα. Επαναλάβετε αυτή την ακολουθία οπουδήποτε από 2 μέχρι 10 λεπτά.
Αποκτήστε πρόσβαση σε διαισθητικές λύσεις μέσω του υποσυνείδητου νου
Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, ο εγκέφαλός μας μπορεί να επιλέγει πληροφορίες και να τις συναρμολογήσει, όπως τα κομμάτια παζλ, με έναν τρόπο που ο συνειδητός νους δε μπορεί μόνος του.
Τι κι αν κάναμε αυτήν την κοινή πρακτική;
Τι κι αν αποδεχόμασταν τη δύναμη των φυσικών σχέσεων μας του σώματος με το νου μας;
Τι κι αν, αντί να γιορτάζουμε την πολυασχολία μας, κάναμε ένα διάλλειμα ώστε να συντονιστούμε στα βαθύτερα επίπεδα της συνείδησής μας;
Τότε θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να ανταλλάξουμε τα όνειρα μας για λίγη ξεκούραση. Στην πραγματικότητα, όταν δίνουμε στον εαυτό μας τον χώρο να χαλαρώσει, ενδυναμώνουμε το μυαλό μας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα όνειρά μας. Και αυτό είναι όταν μπορούμε να πετύχουμε ένα επίπεδο επιτυχίας όπου η βιαστική κουλτούρα μας δεν μπορεί να ταιριάξει.
Μετάφραση από Γεωργία Οικονόμου.