Πριν καθίσεις να συμπληρώσεις το Μηχανογραφικό σου Δελτίο, πρόσεξε μην κάνεις τα λάθη που αναφέρουμε παρακάτω! Είναι πολύ εύκολο να χάσεις τη σχολή που επιθυμείς πραγματικά, χωρίς καν να καταλάβεις το γιατί.
Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε κάποια από τα top λάθη που μπορείς να κάνεις στο Μηχανογραφικό σου Δελτίο. Αν έχεις απορίες άφησε το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και θα σου απαντήσουμε!
Γρήγορη Πλοήγηση
- 1 Συχνά Λάθη Μηχανογραφικού
- 1.1 Τα τμήματα των ΑΕΙ είναι καλύτερα από τα τμήματα των Τ.Ε.Ι.
- 1.2 Θα δηλώσω όλες τις σχολές για να είμαι σίγουρος/η.
- 1.3 Θα επιλέξω μια σχολή βάση των περσινών βάσεων.
- 1.4 Είμαι παιδί πολύτεκνης οικογένειας και θα πάρω σίγουρα μετεγγραφή.
- 1.5 Κατάφερα να βγάλω περισσότερα μόρια από ότι περίμενα! Θα δηλώσω κάτι καλύτερο.
- 1.6 Οι μόνες σχολές που έχουν επαγγελματική αποκατάσταση είναι αυτές τις Πληροφορικής.
Συχνά Λάθη Μηχανογραφικού
Παρακάτω θα διαβάσεις τα πιο συχνά λάθη που κάνει κανείς κατά την συμπλήρωση ενός Μηχανογραφικού Δελτίου.
Τα τμήματα των ΑΕΙ είναι καλύτερα από τα τμήματα των Τ.Ε.Ι.
Συνήθως, τόσο γενικές προτάσεις είναι λανθασμένες. Σίγουρα υπάρχουν ΑΕΙ που είναι “καλύτερα” από ΤΕΙ και το αντίστροφο. Εξαρτάται, λοιπόν, από τις συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα που συγκρίνουμε. Αυτό που πρέπει να συγκριθεί είναι οι επαγγελματικές δυνατότητες που δίνει το κάθε τμήμα σε σύγκριση πάντα με την τωρινή κατάσταση της κοινωνίας και τις τάσεις που υπάρχουν. Η τεχνολογία και το Internet αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό και οι σχολές που σήμερα είναι top, “αύριο” να μην είναι.
Τέλος, πρέπει να κάνουμε την εξής δύσκολη ερώτηση. Τι πραγματικά σημαίνει “καλύτερο” για μένα; Καλύτερος μισθός; Εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση; Ξεκούραστο επάγγελμα; Χαλαρή καθημερινότητα; Προσφορά προς την κοινωνία ή μήπως εξέλιξη του ίδιου σου του εαυτού; Μήπως πρέπει να προσθέσεις στη συνάρτηση που αποφασίζει, τι είναι καλό και τι όχι, το πόσο σε γεμίζει το επάγγελμα που θα επιλέξεις; Δεν μιλάμε για 1 εξάμηνο ή 2 χρόνια, θα αφιερώσεις αρκετά χρόνια από τη ζωή σου και γι αυτό είναι καλό να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε σένα και στα ενδιαφέροντά σου.
Θα δηλώσω όλες τις σχολές για να είμαι σίγουρος/η.
Υπάρχουν επαγγέλματα που μπορείς να τα ακολουθήσεις, ολοκληρώνοντας τις σπουδές σου από διάφορες σχολές. Το να επιλέξεις μια σχολή και να περιοριστείς στα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτή τη σχολή είναι τεράστιο ρίσκο, αν δεν έχει γίνει με κάποια στρατηγική. Μπορείς να δηλώσεις όλες τις σχολές, για παράδειγμα τη σχολή Πληροφορικής στην Ελλάδα. Θα πάρεις γνώσεις και τρόπο σκέψης. Το τι θα κάνεις μετά, δεν σχετίζεται τόσο με το πτυχίο, αλλά με το τι κάνεις παράλληλα με το πτυχίο; Extra προγράμματα επιμόρφωσης; Σεμινάρια; Συμμετοχή σε οργανώσεις – ομαδικότητα; Ανάπτυξη του επαγγελματικού κύκλου σου (το λεγόμενο networking); Βλέπεις, το Πανεπιστήμιο δεν είναι κάτι που θα σου δώσει εργασία, αλλά είναι ένα στάδιο, που σου ακονίζει τον τρόπο σκέψης, θέλει στρατηγική, μελέτη και έρευνα για να κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς. Μπορείς να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που δεν γνώριζες μέχρι πριν και να ασχοληθείς επαγγελματικά με κάτι που δεν το φανταζόσουν πιο πριν. Το Πανεπιστήμιο σου δίνει ερεθίσματα και δυνατότητες προσωπικής ανάπτυξης.
Θα επιλέξω μια σχολή βάση των περσινών βάσεων.
Η μελέτη των βάσεων είναι κάτι, η συμπλήρωση ενός μηχανογραφικού δελτίου όμως είναι κάτι άλλο. Πρέπει αυτά τα δύο να είναι ανεξάρτητα. Σίγουρα, μπορείς να συμβουλευτείς και να συγκρίνεις κάποια πράγματα, όπως κάποιες σχολές μεταξύ τους, αλλά όχι να βασιστείς σε αριθμούς. Αν και αυτό δεν ισχύει για όλες τις σχολές, το να βασίζεσαι σε προβλέψεις είναι σαν να παίζεις σε ένα χρηματιστήριο. Από τη στιγμή που οι βάσεις καθορίζονται από παραμέτρους που δεν μπορείς να ξέρεις, το ρίσκο για άλλη μια φορά είναι τεράστιο και κοστίζει πολύ. Η επιλογή των σχολών, πρέπει να γίνεται με το τι σου αρέσει πραγματικά (αν δεν γνωρίζεις επικοινώνησε μαζί μας), με την υπάρχουσα οικονομική σου κατάσταση και σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς εργασίας.
Είμαι παιδί πολύτεκνης οικογένειας και θα πάρω σίγουρα μετεγγραφή.
Πρόσεξε να υπάρχει η σχολή στην πόλη σου. Σιγουρέψου πως είναι η ίδια σχολή και επιτρέπεται να πάρεις την μετεγγραφή. Μπορείς να καλέσεις στην γραμματεία του κάθε τμήματος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στις ιστοσελίδες των Πανεπιστημίων.
Κατάφερα να βγάλω περισσότερα μόρια από ότι περίμενα! Θα δηλώσω κάτι καλύτερο.
Σε αυτή την περίπτωση, έχεις ήδη βάλει το μυαλό σου σε ένα τριπάκι. Μπορείς να βγεις αν σκεφτείς την εξής ερώτηση. Τελικά, ποιος πρέπει να αποφασίζει για τη σχολή; Ο αριθμός των μορίων ή τα θέλω και το πάθος του ίδιου σου του εαυτού; Τι γίνεται όταν περάσεις σε αυτή τη σχολή και καταλάβεις πως τελικά δεν σε ενδιαφέρει καθόλου. Εκεί, η απόφαση είναι δύσκολη. 10% ή συνεχίζεις να κάνεις κάτι που δεν θα σου αρέσει; Ο αριθμός των μορίων ΔΕΝ έχει καμία απολύτως σημασία, πρόσεχε, ποιος πραγματικά είναι ο στόχος σου; Η ζωή είναι δική σου και δεν πρέπει να ολοκληρώσεις κανένα όνειρο κανενός άλλου.
Οι μόνες σχολές που έχουν επαγγελματική αποκατάσταση είναι αυτές τις Πληροφορικής.
Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι τάσεις της αγοράς εργασίας είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν σου. Όταν υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πρέπει όλες να στελεχωθούν. Αυτό σημαίνει πως τώρα υπάρχει τεράστια ζήτηση. Αν σου έχουν πει άλλα, κάνε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους, θα βρεις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Ποιο είναι το πρόβλημα όμως; Η ολοκλήρωση των σπουδών σου σε κάποιο τμήμα Πληροφορικής δεν σημαίνει αυτομάτως εύρεση εργασίας. Ο κόσμος της αγοράς εργασίας δεν είναι σκληρός, αλλά λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Θα καταφέρεις να βρεις μια θέση εργασίας, όταν δίνεις πραγματική αξία στην επιχείρηση. Έτσι, λοιπόν, δεν πρέπει καμία στιγμή να σταματήσεις να μαθαίνεις.