Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποιος είχε αναλάβει το έργο που σε βοήθησε να μάθεις πως να μιλάς και πως να γράφεις; Τίποτα δεν είναι δεδομένο! Ο σημερινός σου χαρακτήρας, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες ένας από τους οποίους είναι ο Δάσκαλος που είχες από την πρώτη δημοτικού. Το επάγγελμα Δάσκαλος μπορεί να φαίνεται απλό και εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει πολλά.
Σήμερα θα μάθουμε την άλφα βήτα για το επάγγελμα του δασκάλου. Με τι ασχολείται ο Δάσκαλος και ποιές είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος; Πως μπορείς να γίνεις Δάσκαλος στην Ελλάδα και τι γίνεται με την επαγγελματική αποκατάσταση; Έχει μέλλον το επάγγελμα του δασκάλου και αν όχι ποιες είναι οι προοπτικές του;
Περιγραφή επαγγέλματος
Ο Δάσκαλος έχει ως στόχο την διδασκαλία των μαθημάτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές είναι ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Το έργο του Δασκάλου είναι πολύ σημαντικό καθώς είναι από τα άτομα που πλάθουν λίγο ή πολύ τον χαρακτήρα των μαθητών. Ο Δάσκαλος δεν διδάσκει τα μαθήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά προσφέρει πολλά περισσότερα. Διαχειρίζεται τις συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών. Συμβάνει σε διάφορες μαθησιακές δυσκολίες. Συμβάλει με τον τρόπο του στην πρόοδο της κοινωνίας και της επόμενης γενιάς.
Ενδεικτικά μαθήματα
Κάποια από τα μαθήματα που διδάσκει ο Δάσκαλος είναι:
- Ιστορία
- Γεωγραφία
- Φυσική
- Προγραμματισμός
- Μαθηματικά
- Γλώσσα
Τι αρμοδιότητες έχει ο Δάσκαλος
Αν και κάθε σχολείο είναι διαφορετικό, υπάρχουν κάποιες κοινές αρμοδιότητες που έχει ο Δάσκαλος.
Καθήκοντα μέσα στην τάξη
- Οργανώνει την ύλη και δημιουργεί ένα πλάνο διδασκαλίας.
- Προετοιμάζει όλο το απαραίτητο υλικό για το μάθημά.
- Μελετά και εκτελεί διάφορα πειράματα όπως η Φυσική Πειραματική και η Χημεία.
- Διορθώνει και αξιολογεί τις εργασίες των μαθητών του.
- Παρακολουθεί τους μαθητές στα διαλείμματα.
- Εξασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε όλη τη διαδικασία της μάθησης.
Καθήκοντα προς το σχολείο
- Όταν εφημερεύει, είναι ο πρώτος που έρχεται και ο τελευταίος που φεύγει από το σχολείο.
- Βοηθά το διευθυντή του σχολείου.
- Συμμετέχει στην οργάνωση των σχολικών εορτών και στις διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις
- Συνοδεύει τους μαθητές σε επισκέψεις και ημερήσιες εκδρομές.
- Ανακοινώσει τις επιδόσεις των μαθητών του στους κηδεμόνες.
- Συζητά με τους κηδεμόνες διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στη σχολική ζωή.
Άλλα καθήκοντα
- Φροντίζει να ενημερώνεται γύρω από τις νέες κατευθύνσεις των επιστημών της αγωγής και να εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.
- Παρέχει βοήθεια στους μαθητές σε ατομική βάση.
- Επισημαίνει προβλήματα και καταστάσεις που εμποδίζουν τη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού, όπως οργανικές, ή ψυχικές παθήσεις.
- Συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στην καλλιέργεια του χαρακτήρα των μαθητών.
- Φροντίζει ώστε οι μαθητές του να αναπτύσσουν την κρίση τους και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, τους βοηθά επίσης να αποκτήσουν αυτογνωσία, δημιουργεί ένα κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας μαζί τους.
Πως να γίνεις Δάσκαλος
Για να γίνεις Δάσκαλος και να ασκήσεις το επάγγελμα θα πρέπει να σπουδάσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης των Πανεπιστήμιων (ΠΤΔΕ). Οι σπουδές στα τμήματα αυτά είναι 8 εξάμηνα (4 έτη). Ως φοιτητής θα γνωρίσεις διάφορα πεδία μαθημάτων όπως Ιστορία, Μαθηματικά, Γεωμετρία, Γραμματική κ.τ.λ. Κατά την διάρκεια των σπουδών σου, υπάρχει η δυνατότητα της πρακτικής άσκησης σε κάποιο σχολείο όπου και θα είναι η πρώτη σου στιγμή διδασκαλίας σε πραγματικές συνθήκες.
Τι δεξιότητες αναπτύσσεις
Κατά την διάρκεια των σπουδών του αλλά και μέσα από την πρακτική άσκηση ο Δάσκαλος αναπτύσσει κάποιες δεξιότητες – ικανότητες. Είναι αυτές που θα τον βοηθήσουν αργότερα να ασκήσει το επάγγελμα και να εργαστεί σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας.
- Υπομονή και κατανόηση
- Διοικητικές ικανότητες
- Ικανότητα επικοινωνίας και ικανότητα μετάδοσης γνώσεων στους μαθητές.
- Προσιτότητα και συνεργατικότητα με τους γονείς
- Επικοινωνιακή ικανότητα
- Ομαδικό πνεύμα συνεργασίας
- Γνώση ξένων γλωσσών
Τι μισθό παίρνει ο Δάσκαλος
Οι αμοιβές του Δασκάλου είναι μέτριες αλλά σχετικά σταθερές.
Επαγγελματικές προοπτικές
Οι Δάσκαλοι αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στον διορισμό τους στο Δημόσιο. Όσοι έχουν καταφέρει να διοριστεί σε κάποιο σχολείο, οι αμοιβές τους είναι σχετικά καλές και σταθερές. Για τους υπόλοιπους, μέσω του ΑΣΕΠ, γίνονται διάφορες προκυρήξεις και διορίζονται ως αναπληρωτέςς για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ο διορισμός τους γίνεται σε μια περιοχή ή πολη βάση όσων έχουν επιλέξει οι ίδιοι για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Άρα λοιπόν, ένας δάσκαλος που εργάζεται ως αναπληρωτής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αν θεωρήσει πως έχει έναν σταθερό μισθό. Κάτι τέτοιο δημιουργεί αστάθεια και αβεβαιότητα στην ζωή του.
Σήμερα, το γεγονός ότι η χώρα μας υποδέχεται έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα φαίνεται να δημιουργεί νέες ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης των Δασκάλων.
Ο Δάσκαλος μπορεί να φτάσει μέχρι το βαθμό του Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου ή του Συμβούλου. Απασχολείται κυρίως στη δημόσια και ιδιωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε πολλών ειδών εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες, όπως στην παιδαγωγική έρευνα.
Δάσκαλος ως ελεύθερος επαγγελματίας
Η εκπαίδευση ενός Δασκάλου σε συνδυασμό με κάποιες επιχειρηματικές γνώσεις είναι αρκετές για τον δρόμο του ελεύθερου επαγγελματία. Ο Δάσκαλος ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να ιδρύσει το δικό του Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο. Μπορεί επίσης να ασχοληθεί με ιδιαίτερα μαθήματα και να προσφέρει τις γνώσεις του και την εκπαιδευτική του στήριξη.
Πως είναι να είσαι Δάσκαλος
Η θεωρία με την πράξη διαφέρουν. Πως πραγματικά είναι να είσαι Δάσκαλος; Ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος; Τι εργασιακές συνθήκες εργασίας υπάρχουν;
Μπορεί να εργάζεται σε παραπάνω από μια τάξη. Όταν υπάρχει πίεση χώρου, αντιμετωπίζει τρομερή δυσκολία στην διαχείριση των καταστάσεων και στην επικοινωνία με τους μαθητές του. Πρέπει να οργανώνεται για καταστάσεις που ο αριθμός των μαθητών είναι μεγάλος και το έργο του δύσκολο.
Τι ώρες εργάζεται ένας Δάσκαλος
Ο Δάσκαλος εργάζεται σε καθημερινή βάση σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου. Σε αυτές τις ώρες θα πρέπει να βρίσκεται στον χώρο του σχολείου και να ασκεί τα καθήκοντά του. Όμως ένας Δάσκαλος που πραγματικά νοιάζεται για τους μαθητές του κάνει πολλά παραπάνω. Στον ελεύθερό του χρόνο μπορεί να:
- προετοιμάζεται για την διδασκαλία,
- οργανώνεται για την αξιολόγηση των μαθητών του,
- συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις και εκδομές,
- βοηθά άλλου δασκάλους και τον διευθυντή του σχολείου.
Το ωράριο εργασίας στα δημόσια δημοτικά σχολεία των μεγάλων πόλεων μπορεί να είναι εναλλασσόμενο, άλλοτε πρωί και άλλοτε απόγευμα, ανάλογα με τις συνθήκες του κτιρίου όπου λειτουργεί το σχολείο.
Ο Δάσκαλος παρακολουθεί την όλη λειτουργία του δημοτικού σχολείου και οι σχολικές αργίες και διακοπές θεωρούνται προνόμιο του κλάδου.
Πως είναι ο χώρος εργασίας
Εργάζεται στην τάξη αλλά και στο προαύλιο του σχολείου. Σε εκδηλώσεις ή εκδρομές, έχει υπο την προστασία του όλους τους μαθητές του. Η καθημερινότητα χαρακτηρίζεται από δουλειά γραφείου αν και αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα υπάρχει και ορθοστασία.
Δικτύωση
Ο συλλογικός φορέας που τους εκπροσωπεί είναι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και οι τοπικοί Σύλλογοι.