Η μελέτη της φύσης καθώς και όλων των ζωντανών οργανισμών, που ελέγχουν και προσδιορίζουν τις λειτουργίες της, χαρακτηρίζουν το αντικείμενο της εργασίας του Βιολόγου. Πιο συγκεκριμένα, μελετά τη φύση και αναλύει στο εργαστήριο τη μορφολογία, την ανατομία, τη φυσιολογία και την οικολογία, αναζητώντας και ελέγχοντας τις πολύπλοκες αντιδράσεις των ζωντανών οργανισμών που προσδιορίζουν, επηρεάζουν και μεταβάλλουν τις λειτουργίες της φύσης.
Τομείς Εργασίας
Σε ποιους τομείς και φορέίς μπορεί να εργαστεί ο Βιολόγος; Ένα πτυχίο βιολογίας μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες επαγγελματικής ανέλιξης στους αποφοίτους. Πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Βιολογίας.
Δημιουργός Περιεχομένου
Αν και δεν είναι προφανές, με ένα πτυχίο Βιολογίας μπορείς να ξεκινήσεις τα πρώτα σου βήματα στην δημοσιογραφία, την συγγραφή περιεχομένων, το blogging, τα podcasts και την δημιουργία βιβλίων. Ένας θα έλεγε κανείς δύσκολος δρόμος. Στην πραγματικότητα, είναι ο δρόμος που ίσως πρέπει να πάρεις αν η Βιολογία είναι το πάθος σου και το αγαπάς. Γιατί; Γιατί το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις στον κόσμο για την Βιολογία, τις δυνατότητες της, την μαγεία, έτσι όπως κατάφερες να την δεις εσύ, με τα δικά σου μάτια.
Άλλες επιλογές για δημοσιεύσεις είναι περιοδικά, ιστοσελίδες με περιεχόμενο σχετικό με την Βιολογία ακόμη και το Youtube. Ο δρόμος αυτός, στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού και έμνευση νέων για την επιστήμη της Βιολογίας.
Τομέας της Εκπαίδευσης
Μπορείς να απασχοληθείς στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως και οι υπόλοιποι καθηγητές, μπορείς να διδάσκεις μαθήματα σχετικά με την Βιολογία και τον άνρθωπο. Να μεταφέρεις τις γνώσεις σου σχετικά με τον άνθρωπο ως βιολογικό οργανισμό και τις σκέψεις σου για το πως λειτουργεί η φύση γύρω μας.
Ερευνητικός Τομέας
Ο τομέας της Βιολογίας, έχει τον δρόμο προς την έρευνα. Μπορείς ως απόφοιτος Βιολογίας, να συνεχίσεις με ένα μεταπτυχικό και να στοχεύεις στην έρευνα. Μέσα από ερευνητικά προγράμματα, μπορείς να μάθεις περισσότερα για
Ο Βιολόγος μπορεί να εργαστεί στην εκπαίδευση (μέση, ανώτερη, ανώτατη), να γίνει ερευνητής σε ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Παστέρ, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας Κρήτης, το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, σε διάφορα υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.), σε κρατικά ή ιδιωτικά κέντρα, όπως μονάδες διάγνωσης μεσογειακής αναιμίας, μονάδες προληπτικού ελέγχου ελληνικών πληθυσμών, μονάδες προγεννητικής διάγνωσης κληρονομικών ασθενειών, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες κυτταρογενετικής, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης σε βιομηχανίες και ειδικότερα σε τομείς όπως τεχνολογία τροφίμων, φαρμακοβιομηχανίες, μονάδες βιολογικού καθαρισμού, σε νομαρχίες ή στην Ελληνική Αστυνομία.
Ως περιβαλλοντολόγος, σε τομείς σχετιζόμενους με την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος ή τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος ή τη βιοτεχνολογία στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτικά κέντρα ή ινστιτούτα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς ο 21ος αιώνας θεωρείται ως ο αιώνας της βιολογίας, ειδικότητες όπως η βιοτεχνολογία, η μοριακή βιολογία, η μοριακή ιατρική, η γονιδιακή θεραπεία θα έχουν καλές προοπτικές απασχόλησης, ιδιαίτερα στον ερευνητικό τομέα, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, όμως αυτός ο τομέας δεν είναι ακόμη αρκετά αναπτυγμένος στην Ελλάδα.
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τομείς που μπορεί να εργαστεί ο Βιολόγος έπειτα από την απόκτηση του πτυχίου του.
- δημόσια/ιδιωτική εκπαίδευση
- ερευνητικούς οργανισμούς
- φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες
- ιδιωτικά/δημόσια νοσοκομεία
- φιλανθρωπικές οργανώσεις
- επιστημονικά και τεχνικά γραφεία μελετών
- επιστημονικά κέντρα και ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων ορίζονται και προβλέπονται με τον Ν. 716/77, το Π.Δ 541/78, το Π.Δ 256/1998 και το Π.Δ 50 ΦΕΚ 39/5-3-01.
Συνθήκες Εργασίας
Για τον Βιολόγο, αν και συχνά εργάζεται σε γραφείο ή εργαστήριο, η φύση είναι ο πραγματικός χώρος εργασίας του. Η παρακολούθηση ενός ζώου ή η αναζήτηση ενός ζωντανού οργανισμού, αρκετές φορές, γίνεται κάτω από δυσμενείς συνθήκες.
Η συμπεριφορά του ζώου ή του ζωντανού οργανισμού που αναζητούν, το περιβάλλον που ζει, ο χρόνος που απαιτείται για την ανακάλυψή του και οι καιρικές και άλλες ειδικές συνθήκες προσδιορίζουν το βαθμό δυσκολίας του επαγγέλματός του.
Δεξιότητες
Ποιες είναι οι απαιτούμενες δεξιότητες ενός Βιολόγους σήμερα; Τι πρέπει να εξασκήσει και να απακτήσει για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας;
Ένας Βιολόγος πρέπει να είναι σε θέση να μελετά το ζωικό βασίλειο, ζωντανούς οργανισμούς, την ίδια την φύση και πολλά ακόμη. Για να το κάνει αυτό πρέπει να είναι παρατηρητικός. Μέσα από την παρατηρητικότητα θα “δει” πράγματα γεμάτα αρμονία, λογική, εξέλιξη και μαγεία. Πράγματα που έχει δημιουργήσει το σύμπαν.
Δυσκολίες θα υπάρχουν, όπως άλλωστε και σε όλα τα επαγγέλματα. Πρέπει όμως να είναι ψύχραιμος και αποφασιστικός. Να έχει επιμονή και υπομονή για να μπορέσει να βρει την λύση.
Η καλή επικοινωνία και το ομαδικό πνεύμα θα βοηθήσει τόσο στην ανάλυση όσο και στα συμπεράσματα που θα πρέπει να εξάγει μέσα από τα πειράματα. Επιπλέον, όσοι Βιολόγοι ασχολούνται με το marketing και τις πωλήσεις θα πρέπει να έχουν ικανότητες διαπραγμάτευσης, πειθώ, αίσθηση το πως λειτουργεί η αγορά εργασίας και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να έχει ένας Υπάλληλος Εξυπηρέτησης Πελατών.
Σπουδές
Η άσκηση του επαγγέλματος προϋποθέτει σπουδές στο Τμήμα Βιολογίας των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Κρήτης (Ηράκλειο), στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Θράκης (Αλεξανδρούπολη), στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Ιωαννίνων και στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Θεσσαλίας (Λάρισα), καθώς και στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Για τους πτυχιούχους του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά την 1/5/2004 απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία από τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΣΑΕΙΤΤΕ. Η διάρκεια σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων. Χρειάζεται επίσης εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.
Τομείς Σπουδών
- Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής,
- Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας,
- Βοτανικής,
- Τομέας Γενετικής και Βιοτεχνολογίας,
- Ζωολογίας – Θαλάσσιας Βιολογίας,
- Οικολογίας και Ταξινομικής,
- Φυσιολογίας Ζώων και Ανθρώπου.
Σπουδές επίσης παρέχονται και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με την προϋπόθεση οι παρεχόμενοι τίτλοι σπουδών να αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΣΑΕΙΤΤΕ, για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, αντίστοιχα.