Η εύρεση εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια. Συνοδεύεται συνήθως από ένα βιογραφικό σημείωμα (CV – Curriculum Vitae) και κάποιες φορές από μια συνοδευτική επιστολή (Cover Letter). Το βιογραφικό σημείωμα είναι ο καθρέπτης του εργασιακού εαυτού σου. Είναι απαραίτητο, δηλαδή, να έχουμε όλοι ένα βιογραφικό σημείωμα; Η απάντηση είναι, ναι και όχι!
Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τον λόγο για τον οποίο πρέπει να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό σημείωμα. Θα αναφέρουμε πότε δεν έχει και τόσο σημασία το βιογραφικό και φυσικά θα μάθεις τι γίνεται από την “άλλη πλευρά”. Τι συμβαίνει, δηλαδή, και τι σκέφτεται ένας εργοδότης όταν έχει μπροστά του 10 βιογραφικά σημειώματα και πρέπει να επιλέξει.
Είσαι έτοιμος;
Γρήγορη Πλοήγηση
Πού χρειάζεται το βιογραφικό
Υπάρχουν πολλές απόψεις! Μία από αυτές είναι: “Από την στιγμή που μια εργασία απαιτεί τα δικά μου προσόντα, αν τα έχω, αρκεί να το πω στον εργοδότη και θα με πάρει, το βιογραφικό σημείωμα δεν χρειάζεται”.
Αυτή και άλλες παρόμοιες απόψεις είναι λανθασμένες. Επίσης, πολλοί τελειόφοιτοι και νέοι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν πώς να συντάξουν σωστά το βιογραφικό τους. Ένας από τους λόγους είναι, γιατί θεωρούν πως δεν έχει και τόσο σημασία και αυτό, επειδή θεωρούν πως δεν χρειάζεται.
Προκηρύξεις από το Δημόσιο
Όποιος κάνει αιτήσεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ ή άλλων υπηρεσιών, πολλές φορές απαιτείται να καταχωρηθεί και το βιογραφικό σημείωμα. Στον ΟΑΕΔ υπάρχει σχετική πλατφόρμα καταχώρησης του βιογραφικού σημειώματας. Μαζί με το βιογραφικό σημείωμα, συνήθως καταχωρούνται όλα τα υπόλοιπα πτυχία, όπως Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, Πιστοποιήσεις ECDL, Πτυχία Αγγλικών κ.τ.λ.
Αιτήσεις σε αγγελίες εργασίας
Σχεδόν όλες οι αγγελίες εργασίας, απαιτούν ένα βιογραφικό σημείωμα. Μέσω του βιογραφικού, μπορεί ο εργοδότης να καταλάβει, τι χαρακτήρας είναι ο υποψήφιος, που έχει εργαστεί στο παρελθόν, αν η προυπηρεσία που έχει ωφελεί τη θέση εργασίας ή είναι άσχετη και γενικότερα παίρνει μια πρώτη εικόνα από τον υποψήφιο.
Φαντάσου να έχεις λάβει 250 αιτήσεις εργασίας χωρίς βιογραφικά σημειώματα. Θα πρέπει να δαπανήσεις τουλάχιστον 15λετπά * 250 = 3.750 λεπτά, απλά και μόνο για να πάρεις μια πρώτη εικόνα από τον κάθε υποψήφιο. Μην πάρεις το κομπιουτεράκι, ας κάνουμε τον υπολογισμό. 3,750 λεπτά είναι 62 ώρες εργασίας.
Έχοντας στα χέρια ένα βιογραφικό σημείωμα, μέσα σε 1 ώρα μπορείς να έχεις μια εικόνα από τους υποψήφιους. Τώρα θα σκεφτείς, πώς γίνεται να “έχεις μια πρώτη εικόνα μέσα από ένα χαρτί;”. Σωστό. Συνέχισε το διάβασμα και θα το απαντήσουμε σε λίγο.
Τι είναι το βιογραφικό σημείωμα
Το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα έγγραφο που παρουσιάζεις τον εαυτό σου. Πλέον, το βιογραφικό σημείωμα χαρακτηρίζεται από διάφορα στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν αναφέρονται τα προσόντα σου, τι έχεις σπουδάσει, αλλά πολλές φορές φαίνονται και στοιχεία του χαρακτήρα σου, όπως αν είσαι προσεχτικός, αν είσαι επιπόλαιος, αν σε ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες κ.α.
Αν θα δίναμε έναν ορισμό για το τι είναι το βιογραφικό σημείωμα θα λέγαμε πως είναι η συνοπτική περιγραφή του ακαδημαϊκού (εκπαιδευτικού) κι επαγγελματικού ιστορικού ενός ατόμου, που χρησιμοποιείται για την ανεύρεση μιας θέσης εργασίας.
Πόσες σελίδες πρέπει να είναι το βιογραφικό σημείωμα
Συνήθως, το βιογραφικό σημείωμα δεν ξεπερνά τη μια σελίδα για νέους εργαζομένους ή εργαζομένους με μικρή εμπειρία. Έπειτα από 3 με 5 χρόνια εργασίας, ενώ έχεις αλλάξει διάφορες θέσεις εργασίας, το βιογραφικό σου, φτάνει στις δύο σελίδες.
Ένας ακαδημαικός, δηλαδή καθηγητής σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο, μπορεί να έχει βιογραφικό με 5+ σελίδες. Φυσικά, αυτό έχει γίνει με πολύ κόπο, πολλές δημοσιεύσεις (τα γνωστά papers) κ.α.
Για χάρη της απλότητας, για το υπόλοιπο άρθρο, θα μείνουμε στη μία σελίδα.
Τι περιέχει ένα βιογραφικό σημείωμα
Το βιογραφικό σημείωμα περιέχει, στοιχεία σχετικά με την επαγγελματική σου πορεία και τον χαρακτήρα σου. Πιο συγκεκριμένα, ένα βιογραφικό σημείωμα, περιέχει τα προσόντα που έχεις (soft και hard skills), μια περιγραφή της επαγγελματικής σου εργασιακής εμπειρίας (προϋπηρεσίες, εθελοντισμός, πρακτική άσκηση, κ.α.), καθώς και επιπλέον πληροφορίες, όπως τις ξένες γλώσσες, άλλες πιστοποιήσεις που μπορεί να έχεις, διακρίσεις, διάφορα projects που έχεις κάνει, σεμινάρια και οργανώσιες που έχεις συμμετέχει κ.τ.λ.
Εκ πρώτης άποψης, μπορεί να νιώθεις πως περιέχει την ιστορία της ζωής σου και στην πραγματικότητα είναι πως υπάρχει μια μιρκή δόση αλήθειας σε αυτό. Όμως, πρέπει να σχεδιαστεί και να δημιουργηθεί με έναν σωστό επαγγελματικό τρόπο, που αναδυκνύει ποιος πραγματικά είσαι και τι μπορείς να προσφέρεις.
Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να καταλήξουμε πως ένα βιογραιφκό σημείωμα περιέχει (ανάλογα τη θέση εργασίας και την εμπειρία του κάθε υποψηφίου) κάποια από τα ακόλουθα:
- Επαγγελματική εμπειρία
- Σύντομη περιγραφή
- Προσωπική και “επαγγελματική” φωτογραφία (όχι σε παραλία ή κάποιο μπαρ)
- Εκπαίδευση και σπουδές
- Δεξιότητες, ικανότητες και γενικότερα προσόντα του υποψηφίου
- Συστατικές επιστολές
- Στοιχεία επικοινωνίας
- Διακρίσεις και άλλα επιτεύγματα
και φυσικά διάφορα επιπλέον στοιχεία.
Ποια είδη βιογραφικού υπάρχουν
Συνηθίζεται να υπάρχουν δύο κύρια είδη βιογραφικού σημειώματος. Το κάθε είδος αναφέρει τα στοιχεία με διαφορετική σειρά. Έτσι, λοιπόν, στην πρώτη περίπτωση έχουμε το χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα και στην δεύτερη έχουμε το βιογραφικό σημείωμα λειτουργιών.
Χρονολογικό Βιογραφικό Σημείωμα
Το πρώτο είδος του βιογραφικού σημειώματος είναι αυτό του χρονολογικού βιογραφικού σημειώματος. Σε αυτή τη περίπτωση, τα στοιχεία του βιογραφικού αναφέρονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά. Αυτό σημαίνει πως πάνω πάνω θα βρίσκεται το πιο πρόσφατο γεγονός (εκπαίδευση, θέση εργασίας) και όπως ο εργοδότης διαβάζει το βιογραφικό σου, θα ανακαλύπτει τι έχεις κάνει στο παρελθόν σου. Είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή βιογραφικού σημειώματος και έχει νόημα, όταν έχεις να προσθέσεις δύο και παραπάνω στοιχεία.
Γιατί, όμως, να επιλέξει κανείς το χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα;
Έχοντας τοποθετήσει όλα τα στοιχεία σου σε χρονολογική σειρά, φαίνεται ξεκάθαρα η πρόοδος που έχεις κάνει στην καριέρα σου. Παρουσιάζει έναν υποφήψιο που βρίσκεται συνεχώς σε ανοδική εξέλιξη και δίψα για εργασία και νέα μάθηση.
Βιογραφικό Σημείωμα Λειτουργιών
Από την άλλη πλευρά, το βιογραφικό σημείωμα λειτουργιών, εστιάζει σε όσα έχεις καταφέρει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πότε. Έτσι, λοιπόν, σε αυτού του τύπου το βιογραφικό σημείωμα, κυριαρχούν οι δεξιότητες και η εξειδίκευση που έχεις λάβει.
Όσο πιο εξειδικευμένη είναι η θέση εργασίας, τόσο πιο χρήσιμο θα ήταν ένα τέτοιο βιογραφικό σημείωμα. Μπορεί για παράδειγμα να θέλεις να κάνεις αίτηση για UI/UX Designer (αφορά τον τομέα του σχεδιασμού και της γραφιστικής). Σε αυτή τη περίπτωση, η προηγούμενη εργασία 2+ χρόνων, πιστοποιήσεις, online courses, καθώς και Links με την δουλειά σου θα σε κάνει να ξεχωρίσεις.
Δημιουργικό Βιογραφικό Σημείωμα
Χρησιμοποιείται ο πρωτοποριακός σχεδιασμός-συνδυασμός, format και design, για να τραβήξει τη προσοχή και να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Συνήθως, αναφέρεται για θέσεις εργασίας που έχουν να κάνουν με δημιουργικά επαγγέλματα, όπως Γραφίστας, UI Designer κ.τ.λ.
Σε αυτή τη περίπτωση, ίσως χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις εργαλεία, όπως το Photoshop ή άλλα για να μπορέσεις να δώσεις ένα μοναδικό στίγμα. Πότε να χρησιμοποιήσεις αυτό το βιογραφικό;
- Αν κάνεις αίτηση για θέση που απαιτεί δημιουργικότητα
- Αν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή.
Τι να προσέξεις κατά τη δημιουργία ενός βιογραφικού
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν το βιογραφικό σου σημείωμα στα σκουπίδια. Όχι γιατί δεν αξίζεις τίποτα και δεν έχεις τα απαραίτητα προσόντα, αλλά πολύ απλά, γιατί ο υπεύθυνος δεν σε γνωρίζει. Στην πραγματικότητα έχει μπροστά του μια στοίβα από βιογραφικά και το μόνο που μπορεί να ελέγξει και να κρίνει είναι κατά πόσο κάποιο από αυτά ξεχωρίζει και κάνει τη διαφορά.
Πώς, λοιπόν, μπορείς να κάνεις τη διαφορά και να παραμείνεις στα βιογραφικά που θα επαναεξεταστούν; Πώς μπορείς να είσαι στην λίστα των ατόμων που θα ακολουθήσει μια τηλεφωνική επικοινωνία και ενδεχομένως μια πρώτη συνέντευξη;
Παρακάτω αναφέρουμε κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις. Είναι τα πιο συχνά λάθη που θα οδηγήσουν το βιογραφικό σου εκεί που δεν θα ήθελες.
Τι να προσέξεις στη σύνταξη του βιογραφικού
Η μορφή του αρχείου πρέπει να είναι πάντα .pdf.
Όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στο βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι πραγματικά και να σε εκφράζουν. Πρώτον, γιατί μεταφέρεις μαζί με το βιογραφικό ένα χαρακτηριστικό σου, την ειλικρίνια και δεν υπάρχει εργοδότης που να μην θέλει εργαζομένους που να είναι ειλικρινής. Δεύτερον, γιατί ένας έμπειρος και έξυπνος εργοδότης, μπορεί να σε φέρει σε αντιφατική κατάσταση και να σε κάνει να διατυπώνεις προτάσεις που έρχονται σε αντίθεση με όσα γράφεις. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα έχεις απέναντί σου.
Ο top λόγος απόρριψης είναι τα ορθογραφικά λάθη. Παρουσιάζουν ένα άτομο που δεν έκατσε να τα διορθώσει. Αν δεν έκατσε να διορθώσει ένα χαρτί, πώς ο εργοδότης θα τον/την εμπιστευτεί στην επιχείρησή του;
Να αναφέρεις μόνο στοιχεία που σχετίζονται με τη συγκεκρινένη θέση εργασίας. Αν το βιογραφικό σημείωμα χρησιμοποιείται για μια εργασία σε τηλεφωνικό κέντρο, το οτι έχεις εμπειρία ως ναυαγοσώστης, δεν έχει καμία σημασία. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεις πάντα, όσα στοιχεία έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
ΜΗΝ ξεχάσεις να αναφέρεις τα στοιχεία επικοινωνίας, όπως email και τηλέφωνο.
Πώς να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους
Ο στόχος δεν είναι η συγγραφή του βιογραφικου σημειώματος και η αποστολή του, αλλά να ξεχωρίσεις ανάμεσα στο πλήθος. Συνήθως ποτέ δεν θα είσαι ο μόνος υποψήφιος. Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως θα υπάρχει ανταγωνισμός. Με ποιον τρόπο, λοιπόν, μπορείς να ξεχωρίσεις από το πλήθος και να κάνεις τον εργοδότη να εστιάζει στο δικό σου βιογραφικό σημείωμα;
Αυτό μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους όπως:
Να προσθέσεις συνδέσμους προς την ιστοελίδα σου, το instagram ή Linkedin προφίλ σου. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση υποτίθεται πως θα έχεις επεξεργαστεί και δημιουργήσει ένα επαγγελματικό προφίλ για κάποιον συγκεκριμένο λόγο. πχ. αν είσαι φωτογράφος, τότε σίγουρα θα πρέπει να παρουσιάζεις διάφορες φωτογραφίες, το στύλ σου και τις ικανότητές σου.
Να ολοκληρώσεις και να πάρεις πιστοποιήσεις, όπως ECDL, για ξένες γλώσσες, για δίκτυα υπολογιστών, όπως της CISCO, κ.τ.λ. Είναι λίγοι αυτοί που προχωρούν σε επιπλέον γνώσεις πέρα από τις σπουδές τους και ακόμη πιο λίγοι αυτοί οι οποίοι δαπανούν χρήματα για πιστοποιήσεις και εξειδικευμένες γνώσεις. Σκέψου, αν ήσουν εργοδότης ποιον θα διάλεγες;
Προσπάθησε να βρεις ένα template βιογραφικού που να είναι όμορφο και επαγγελματικό. Η πρώτη εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο, δεν χρειάζεται κάτι extreme, αλλά σίγουρα να μην είναι σκόρπιες λέξεις!
One Comment
Comments are closed.
[…] Linkedin, δημιουργείς το επαγγελματικό σου timeline ή αλλιώς βιογραφικό, συνδέεσαι και επεκτείνεις τον επαγγελματικό σου […]