Αν ο όρος Internet of Things (IoT) σου είναι γνώριμος, τότε καταπιάνεσαι με την τεχνολογία, αγαπάς τις «έξυπνες» συσκευές, τα «έξυπνα» σπίτια και, γενικά, την ευφυΐα που εκπορεύεται από τη χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων!
Αν, από την άλλη, δεν ξέρεις τι είναι το Internet of Things,για τα επόμενα λεπτά θα διαβάσεις το καταλληλότερο άρθρο, ώστε να μάθεις τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποια είναι τα πλεονεκτήματά του, αλλά και τι πρέπει να προσέχεις σχετικά με τη χρήση του.
Σε όποια από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκεις, δώσε χρόνο στον φιλομαθή εαυτό σου, για να μάθεις πληρέστατα όσα χρειάζεται να κατέχεις για το Internet Of Things! Ready;
Γρήγορη Πλοήγηση
- 1 Τι είναι το Internet of Things
- 2 Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη του IoT
- 3 Σημασία και Επιπτώσεις του Internet Of Things στη σύγχρονη κοινωνία
- 4 Πώς λειτουργεί το IoT
- 5 Εφαρμογές του IoT σε διάφορους τομείς
- 6 Πλεονεκτήματα και Προκλήσεις του IoT
- 7 Προβλέψεις για το μέλλον του Internet Of Things
- 8 Συμπεράσματα
Τι είναι το Internet of Things
Το internet of things (IoT) στα ελληνικά αποδίδεται ως “το Διαδίκτυο των Πραγμάτων/Αντικειμένων”. Ποιος είναι ,όμως, ο πλήρης ορισμός της έννοιας;
Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, είναι «το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων, καθώς και κάθε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο, ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων»
Με απλά λόγια, η φιλοσοφία του Internet Of Things (IoT) είναι η σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους, με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Πώς ,όμως, δημιουργήθηκε και πώς εξελίχθηκε ο συγκεκριμένος όρος; Είσαι έτοιμος/η για μια (μίνι) ιστορική αναδρομή;
Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη του IoT
Τον όρο “Internet of Things” εισήγαγε ο επιχειρηματίας, τεχνολόγος και συγγραφέας, Kevin Ashton. Όντας ένας από τους ιδρυτές του Auto-ID center στο MIT , ήταν μέρος μιας ομάδας που ανακάλυψε τον τρόπο να συνδέσει τα αντικείμενα με το Διαδίκτυο μέσω μιας ετικέτας RFID.
Ο όρος “Internet of Things” αποδόθηκε για πρώτη φορά το 1990 από τον Kevin Ashton, αν, όμως, το μυαλό σου διαβάζοντας τη λέξη «things» σε παραπέμπει αποκλειστικά και μόνο σε πράγματα (things), κάνεις λάθος!
Αναλυτικότερα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων/Αντικειμένων αναφέρεται σε μία ευρεία ποικιλία συσκευών εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα:
- κάμερες
- κλιματιστικά
- φώτα
- συστήματα ασφαλείας
- smartwatches
- αυτοκίνητα με αισθητήρες που εντοπίζουν αντικείμενα στην πορεία τους
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά προϊόντα τεχνολογίας. Βασικό χαρακτηριστικό όλων είναι η σύνδεση μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα του χρήστη να τα ελέγχει από την οθόνη του!
Σημασία και Επιπτώσεις του Internet Of Things στη σύγχρονη κοινωνία
Το Internet of Things «λύνει τα χέρια» κάθε ανθρώπου, εντάσσοντάς τον στον ψηφιακό κόσμο. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να συλλέγει χρήσιμα μόνο δεδομένα και να κάνει την καθημερινότητά μας ακόμα πιο εύκολη, απομακρύνοντας το άτομο από χρονοβόρες διαδικασίες!
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) είναι μία από τις τρεις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις (μαζί με το mobile Internet και την αυτοματοποίηση του knowledgework) και αποτελεί μεγάλο βήμα στο χώρο της τεχνολογίας.
Πώς λειτουργεί το IoT
Αφού ξεκαθαρίσαμε τι είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων/Αντικειμένων, πάμε να δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί, να εξετάσουμε, δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο όλες αυτές οι συσκευές γίνεται να «επικοινωνούν».
Βασικά στοιχεία και αρχιτεκτονική του IoT
Ζώντας στον αστερισμό της τεχνολογίας και ακόμη περισσότερο του διαδικτύου, χρησιμοποιείς κι εσύ καθημερινά πολλαπλά αντικείμενα, και όχι μόνο, που συνδέονται στο διαδίκτυο και καταγράφουν/ αποθηκεύουν την κάθε σου επιλογή.
Ένα σύστημα Internet of Things αποτελείται από συσκευές που επικοινωνούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω του Cloud. Όταν τα δεδομένα φτάσουν στο Cloud, το εκάστοτε λογισμικό τα επεξεργάζεται και αποφασίζει τι ενέργεια θα κάνει, όπως το να στείλει μια ειδοποίηση ή να κάνει μια αλλαγή χωρίς τη παρέμβασή σου!
Σκέψου να βιώνεις την απόλυτη αυτονομία, ρυθμίζοντας τις έξυπνες συσκευές σου με τέτοιο τρόπο, που να νιώθεις πως αντιλαμβάνονται πραγματικά κάθε σου ανάγκη!
Τα στάδια- αρχιτεκτονική του Internet Of Things είναι τα ακόλουθα:
- Perception Layer (Επίπεδο Αντίληψης): Εδώ διεξάγεται η κύρια λειτουργία του IoT, καθώς εδώ συλλέγονται οι πληροφορίες από τους αισθητήρες ή τις RFID ετικέτες.
- Network Layer (Επίπεδο Μεταφοράς): Αυτό το επίπεδο επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί στο επίπεδο αντίληψης, με σκοπό να μεταφέρει τις πληροφορίες στο επόμενο επίπεδο.
- Application Layer (Επίπεδο Εφαρμογών): Αυτό το επίπεδο βρίσκεται πιο κοντά στον τελικό χρήστη, αφού εδώ χρησιμοποιούνται τα επεξεργασμένα δεδομένα.
Για να εξελίσσεται λειτουργικά η όλη αρχιτεκτονική του Internet Of Things, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η νανοτεχνολογία, καθώς μέσω αυτής κατασκευάζονται και ενσωματώνονται στις συσκευές τόσο μικρά τσιπς, ώστε να χωρούν σε κάθε συσκευή της καθημερινής μας ζωής!
Αισθητήρες και συσκευές
Τα τεχνολογικά επιτεύγματα (συσκευές και αντικείμενα) διαθέτουν αισθητήρες. Έτσι, συνδέονται με μια πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από τις διάφορες συσκευές και εφαρμόζει αναλυτικά στοιχεία, για να μοιράζονται τις πιο πολύτιμες πληροφορίες με εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών.
Οι συσκευές IoT μπορούν να εντοπίσουν ακριβώς ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες και έχουν την ικανότητα να τις εκμεταλλευτούν κατάλληλα. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες, χρονοβόρες ή ακόμα και επικίνδυνες εργασίες.
Δίκτυα και πρωτόκολλα επικοινωνίας
Μιας και το Internet Of Things αποτελεί δίκτυο επικοινωνίας, η λειτουργικότητά του στηρίζεται σε μοντέλα συνδεσιμότητας. Κάποια από αυτά είναι το Device to Device,το Device to Cloud,το Device to Gateway, καθώς και το Back and Data Sharing.
Ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές μοντέλων και οι συσκευές μπορούν να επικοινωνούν μέσω αρκετών τύπων δικτύων, είναι κρίσιμο το να έχουν επιλέξει όλοι οι κατασκευαστές τη χρήση κοινού πρωτοκόλλου.Πιο συγκεκριμένα, κάποια από τα βασικότερα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία αυτή είναι: το IP (Intenet Protocol), το UDP (User Datagram Protocol) και TCP (Trasmission Control Protocol).
Με τον τρόπο αυτό, παρέχουν στον/στην καθένα/καθεμία από εμάς, την ευκαιρία πλήρους ελέγχου όλων των συνδεδεμένων με το Internet Of Things συσκευών/αντικειμένων μας! Τέλειο;
Cloud computing και αποθήκευση δεδομένων
Σίγουρα θα έχεις ακουστά ή θα χρησιμοποιείς ήδη τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τις υπηρεσίες της! Αυτό το γνωστό μας “σύννεφο”, αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες υπηρεσίες του IoT, που με ελάχιστο κόστος μας βοηθάει ουσιαστικά.
Εδώ οι διακομιστές συνδέονται σε μια υπηρεσία cloud, με αποτέλεσμα οι χρήστες να έχουν τον έλεγχο των συσκευών τους από μακριά, ανά πάσα στιγμή! Μπορούν, επίσης, να αποθηκεύουν τεράστιο όγκο δεδομένων, τα οποία με τη βοήθεια του Internet Of Things, δέχονται την κατάλληλη επεξεργασία, με στόχο πάντα την βελτίωση ζωής του χρήστη.
Η υπηρεσία cloud διαθέτει υποκατηγορίες, όπως:
- Community Cloud: επιτρέπει σε πολλούς οργανισμούς να μοιράζονται υπηρεσίες και πόρους που προέρχονται από κοινές κανονιστικές και λειτουργικές απαιτήσεις. Προσφέρει μια κοινή πλατφόρμα και πόρους για διαφορετικούς οργανισμούς, για να εργαστούν στις επιχειρηματικές τους απαιτήσεις.
- Hybrid Cloud: αξιοποιεί συνδυασμό δύο ή και περισσοτέρων πόρων αποθήκευσης εσωτερικής εγκατάστασης με έναν δημόσιο πάροχο αποθήκευσης cloud.
- Public Cloud: Αυτός ο τύπος cloud παρέχεται από τρίτους παρόχους, όπως η Amazon Web Services (AWS), η Microsoft Azure και η Google Cloud Platform (GCP). Οι χρήστες μπορούν να προσπελάσουν πόρους cloud μέσω του Διαδικτύου.
- Private Cloud: Αυτός ο τύπος cloud είναι ιδιωτικός και διαχειρίζεται από μια συγκεκριμένη οργάνωση και είναι διαθέσιμος μόνο στους χρήστες εντός της οργάνωσης.
Εφαρμογές του IoT σε διάφορους τομείς
Αφού σου έγινε ξεκάθαρο το τι είναι το Internet Of Things, αλλά και πώς λειτουργεί, πάμε να διασαφηνίσουμε τις εφαρμογές του στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε, μέσα από την πρακτική εφαρμογή του, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η αξία του. Πού, λοιπόν, εφαρμόζεται το Διαδίκτυο των Πραγμάτων/ Αντικειμένων γύρω μας;
IoT σε “έξυπνα” σπίτια (Smart Homes)
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην κοινωνία μας, βλέπεις το πόσο έχουν διαφοροποιηθεί (και θα συνεχίσουν να διαφοροποιούνται) τα δεδομένα στο χώρο του σπιτιού μας. Τα “έξυπνα” σπίτια έχουν ενταχθεί για τα καλά στον άμεσο στόχο όλων μας, αφου διευκολύνουν στο μέγιστο την καθημερινότητά μας, ενώ παράλληλα, εξοικονομούν χρόνο και , φυσικά, ενέργεια!
Κι εδώ αναλαμβάνουν τα ηνία οι αισθητήρες των συσκευών του σπιτιού σου! Παρέχοντας υπηρεσίες μέσω του Internet Of Things και των δεδομένων που συλλέγουν όσο εσύ τις επαναλαμβάνεις καθημερινά, τα “έξυπνα” σπίτια μπορούν αυτοματοποιημένα να δρουν για σένα, χωρίς εσένα, προγραμματίζοντας εύκολα και γρήγορα τις ενέργειες που εσύ τα “δίδαξες” να επαναλαμβάνουν!
Για παράδειγμα, μια εφαρμογή μπορεί να απενεργοποιεί το φωτισμό του σπιτιού σου όταν δεν ανιχνεύει κίνηση, άλλη να ενεργοποιεί/ απενεργοποιεί τη θέρμανση (ανάλογα με τα ποσά θερμοκρασίας του χώρου που καταγράφει), και, γενικότερα, υφίστανται πολλές πολλές εφαρμογές που, μέσω του IoT, σου γλιτώνουν κόπο, χρόνο και ενέργεια!
IoT στη Βιομηχανία (Industrial IoT)
Αν είναι εντυπωσιακό το όφελος της εφαρμογής του Internet of Things στις κατοικίες μας, ακόμη εντυπωσιακότερο είναι στο χώρο της βιομηχανίας. Σκέψου πως το IoT μπορεί να αναγνωρίζει αυτόματα τις ετικέτες των προϊόντων με ετικέτες ραδιοσυχνοτήτων RFID!
Μπορεί, επίσης, αυτόματα να συντηρεί τον εξοπλισμό των εργοστασίων, μιας και παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας τους ανά πάσα στιγμή. Πώς γίνεται αυτό; Μα, φυσικά, με τη βοήθεια των αισθητήρων και την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας, για τα οποία ενημερώθηκες παραπάνω!
Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος και ο χρόνος παραγωγής των προϊόντων μειώνονται, καθώς βελτιώνεται παράλληλα η ποιότητά τους. Θες να δεις κι άλλες σημαντικές εφαρμογές του IoT; Keep scrolling!
IoT στην Υγεία (Healthcare IoT)
Ο τομέας της υγείας αποτελεί τον σημαντικότερο χώρο εφαρμογής του Διαδικτύου των Πραγμάτων/ Αντικειμένων, αφού από αυτήν επωφελούμαστε άμεσα, αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής μας, μα και η ποιότητά της. Η σημασία, άρα, του IoT εδώ είναι σπουδαία!
Φαντάσου έναν ασθενή , η κατάσταση του οποίου μπορεί να παρακολουθείται στενά, ακόμη και εξ αποστάσεως, σε πραγματικό χρόνο. Από τα επίπεδα της αρτηριακής του πίεσης και του σακχάρου του, μέχρι την εξέλιξη της φαρμακευτικής του αγωγής, μεσολαβεί ένας κυκεώνας δεδομένων που καταγράφονται με τη βοήθεια αισθητήρων.
Τα δεδομένα αυτά το Internet Of Things τα παρέχει εύκολα και γρήγορα στο ιατρικό προσωπικό, στων οποίων τη διακριτική ευχέρεια τίθεται ο τρόπος αξιοποίησής τους. Επομένως, και η Ιατρική εγκαταλείπει σταδιακά τις χρονοβόρες διαδικασίες, εξελισσόμενη ραγδαία με το IoT!
IoT στη γεωργία (Agriculture IoT)
Είσαι αγρότης ή κτηνοτρόφος; Πώς θα σου φαινόταν το να μπορείς να παρακολουθείς από το κινητό σου τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος ή, από την άλλη, την κατάσταση της φάρμας σου real time; Μέσω του Internet Of Things, μπορείς άνετα να το κάνεις!
Εγκαθιστώντας τα κατάλληλα μέσα (αισθητήρες μη ξεχνιόμαστε), μπορείς να εργάζεσαι στον πρωτογενή τομέα ευκολότερα, με τεράστια διαφορά απόδοσης, φυσικά.Για παράδειγμα, το σύστημα “έξυπνης” άρδευσης, καταγράφει τα ποσοστά υγρασίας του χώματος και, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και τις μετεωρολογικές προβλέψεις, σε ενημερώνει για το πότε πρέπει να ποτιστεί το έδαφος και για πόσο!
Συνάμα, με την “έξυπνη” κτηνοτροφία θα έχεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, για να αγγίξει κορυφή η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, σε λιγότερο, ενδεχομένως, χρόνο. Θα γνωρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή την εικόνα της φάρμας σου, θα ταΐζονται αυτόματα σε προκαθορισμένη από εσένα ώρα τα ζώα σου και εσύ θα απολαμβάνεις ελεύθερο χρόνο. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
IoT στις “έξυπνες” πόλεις (Smart Cities)
Αυτοσκοπός της τεχνολογικής εξέλιξης θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της κοινωνίας μας, πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, δε νομίζεις; Και σε αυτό συμβάλλει το Internet Of Things λοιπόν! Μιας και έγινε αναφορά σε πολλαπλές εφαρμογές του που καθιστούν τα πάντα γύρω μας “εξυπνότερα”, πάμε να δούμε πώς το IoT κάνει τις πόλεις μας να παίρνουν άριστα για την ευφυΐα τους!
Ο τρόπος που η κοινωνία και το κράτος προνοίας μεριμνούν για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτυπώνει κατά πόσο έχει επέλθει ουσιαστική εξέλιξη ή αν βρισκόμαστε ακόμη σε συνθήκες ηθικοπνευματικού, κυρίως, μεσαίωνα. Το Internet Of Things με τις εφαρμογές του μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, καθιστώντας τους πάντα κοινωνικά ενεργούς!
Έτσι, οι έξυπνες πόλεις βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης να φτάσουν στον προορισμό τους μέσω της τεχνολογίας beacon, ενημερώνει τα άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο για τα διαθέσιμα σημεία πρόσβασης σε υπεραγορές κι εστιατόρια, ή ακόμη και για τους καταλληλότερους για αυτά δρόμους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται.
Αυτή είναι η αληθινή τεχνολογική εξέλιξη!
Πλεονεκτήματα και Προκλήσεις του IoT
Όπως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, έτσι και το Internet Of Things φέρει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά που, αν τα γνωρίζεις, μπορείς να τα αξιοποιείς μόνο προς όφελός σου, έχοντας ρεαλιστική εικόνα για τα πράγματα. Πάμε να τα δούμε;
Πλεονεκτήματα του IoT
Το Internet Of Things μπορεί να σου προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, διευκολύνοντας την καθημερινή σου ζωή! Θα σου εξασφαλίσει χρόνο και θα σε “ξεκουράσει” από τα περιττά βάρη. Δες πώς:
Θα παρακολουθείς τα δεδομένα σου!
Από όπου κι αν βρίσκεσαι, μπορείς να παρακολουθείς και να ελέγχεις τις πληροφορίες σου, μιας και αυτό πλέον θα το κάνεις μέσω ενός μόνο δικτύου, το οποίο σε συνδέει με ΟΛΕΣ τις συσκευές σου!
Επικοινωνία συσκευών!
Οι συσκευές σου θα επικοινωνούν μέσω του IoT με τέτοιο τρόπο, που θα τις καθιστά πολύ πιο αποδοτικές , ενώ παράλληλα δε θα χάνεται η συνδεσιμότητά τους!
Πλήρης Αυτοματοποίηση!
Η διαχείριση των καθημερινών εργασιών που εκτελούνται από τις συσκευές σου, δε θα γίνονται με τη φυσική σου παρουσία, αλλά θα διεξάγονται αυτόματα, με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη λειτουργία τους και φυσικά την ταχύτερη απόδοσή τους!
Θα εξοικονομείς χρόνο!
Τι πιο σημαντικό στις μέρες μας, από το να μας γλιτώνουν χρόνο μέσα στην απαιτική μας καθημερινότητα. Το Internet Of Things δε σε χρειάζεται και τόσο, οπότε λιγοστεύεται η ανάγκη της δικής σου συνεισφοράς! Κάνε κάτι άλλο, το IoT δουλεύει για εσένα!!
Θα εξοικονομείς ενέργεια!
Από τη στιγμή που οι συσκευές δουλεύουν αρμονικά στη μέγιστη απόδοσή τους χάρη στο Διαδίκτυο των Αντικειμένων (για να λέμε και την ελληνική του ονομασία), προφανώς και εξασφαλίζεται ενέργεια. Θα δέχεσαι προειδοποιήσεις ακόμη και για πιθανή δυσλειτουργία των συσκευών σου, άρα διασφαλίζεται ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας!
Προκλήσεις και περιορισμοί
Και ναι, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και τίποτα δεν είναι τέλειο..Το Internet Of Things δεν αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, οπότε δες ορισμένα σημεία εφαρμογής του που απαιτούν προσοχή.
Συμβατότητα
Για να λειτουργήσει ολοκληρωμένα ένα νέο τεχνολογικό είδος, προαπαιτούμενο είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Το IoT χρειάζεται προδιαγραφές για τις παροχές, αλλά και την παρακολούθηση των συσκευών μέσω των αισθητήρων που αναφέραμε. Αυτά δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που πρέπει να είναι, οπότε τίθεται ζήτημα συμβατότητας.
Θέματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μία από τις κρισιμότερες προκλήσεις του Internet Of Things είναι η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων μας. Από τη στιγμή που η όλη του λειτουργία λαμβάνει χώρα μέσω δικτύων, καταλαβαίνεις πως όσες είναι οι επιλογές που σου παρέχει, άλλοι τόσοι είναι και οι κίνδυνοι να παραβιαστεί το απόρρητο και να διαρρεύσουν τα δεδομένα του χρήστη.
Μη ξεχνάμε πως υπάρχουν και οι χάκερς, οι εισβολείς που παραβιάζουν απόρρητα στοιχεία, οπότε το IoT θεωρείται ευάλωτο σε αυτόν τον τομέα, με τα δεδομένα σου αρκετά “τρωτά”…
Νομικά και ηθικά ζητήματα
Η Τόκιο Εμπορική και Βιομηχανική Έρευνα αναφέρει ότι το 2021 (Reiwa 3) σημειώθηκαν 137 περιστατικά διαρροής ή απώλειας προσωπικών δεδομένων από εισηγμένες εταιρείες, επηρεάζοντας 5,74 εκατομμύρια ανθρώπους, το υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ.
Παράλληλα, για να είναι ποιοτικότερη η απόδοση του Internet Of Things και των συνδεδεμένων σε αυτό συσκευών, είναι απαραίτητο να συλλέγονται ιδιωτικές πληροφορίες, όπως οι συνήθειες του χρήστη.
Τι σημαίνουν, όμως, τα παραπάνω για το σεβασμό της ιδιωτικότητας του πολίτη;
Από την άλλη, ας μην παραλείψουμε πως η αυτοματοποιηση της κάθε λειτουργίας που απαιτείται για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, πιθανό να οδηγήσει στην αντικατάσταση του ανθρώπου, με αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας.
Για να αποφευχθούν τα παραπάνω, χρειάζεται αυστηρό νομικό πλαίσιο αλλά και ανάληψη ευθύνης από τον κάθε κατασκευαστή. Μάλιστα, το 2018, διεξήχθη δημόσια διαβούλευση για τους κανόνες του Διαδικτύου Των Πραγμάτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) , με σκοπό να παρατεθούν δημόσια και επώνυμα απόψεις και σχόλια, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.
Προβλέψεις για το μέλλον του Internet Of Things
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ή Internet of Things (IoT) αποτελεί ένα νέο στάδιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία συντελείται στις μέρες μας. Η ανάπτυξη στον τομέα του ΙοΤ αναμένεται να προσφέρει βελτίωση των υφιστάμενων τεχνολογιών ή τη διαμόρφωση νέων καινοτομιών, όπως: έξυπνο σπίτι, έξυπνες πόλεις, έξυπνη βιομηχανία, ενέργεια, υγεία κ.ά.
Είναι εντυπωσιακές οι προβλέψεις για τον αντίκτυπο του IoT στην παγκόσμια οικονομία. Οι προβλέψεις εικάζουν ότι η παγκόσμια οικονομική επίπτωση θα είναι πάνω από $11 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2025. Επίσης, αναμένεται να συνδεθούν στο μέλλον έως 100 δισεκατομμύρια συσκευές μεταξύ τους, και αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει μία τεράστια ανάγκη σε νέες τεχνολογίες και ανθρώπινο δυναμικό. Ως επακόλουθο, έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με αντικείμενο το ΙοΤ, με δυνατότητες αξιόλογης επαγγελματικής εξέλιξης.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και του machine learning στο IoT
Τι ξέρεις για το machine learning; Πώς σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI);
Το machine learning (μηχανική εκμάθηση) αποτελεί παρακλάδι της τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στην ιδέα πως οι υπολογιστές/μηχανές μπορούν να μαθαίνουν από τα δεδομένα που συλλέγουν με σκοπό να αναγνωρίζουν μοτίβα και να παίρνουν δικές τους αποφάσεις.
Ποιος είναι ο ρόλος του machine learning, όμως, στο IoT που αναλύουμε εδω;
Διαβάζοντας το άρθρο θα έχεις καταλάβει πως το Internet Of Things συλλέγει ένα τεράστιο ποσοστό δεδομένων, τα οποία προέρχονται από εκατομμύρια συσκευές! Το machine learning ή αλλιώς η μηχανική εκμάθηση,λοιπόν, τροφοδοτείται από αυτά τα δεδομένα και δημιουργεί πληροφορίες. Χρησιμοποιεί παρελθοντικά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, με σκοπό να προβλέπει μελλοντικές συμπεριφορές αλλά και γεγονότα.
Για παράδειγμα, αναλύοντας δεδομένα από “έξυπνα” σπίτια (smart homes) , μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης για τον προσδιορισμό των προτιμήσεων των κατοίκων και στη συνέχεια να τροποποιήσουν ανάλογα τις ρυθμίσεις φωτισμού, θερμοκρασίας και μουσικής.Είδες πώς σχετίζονται;
Συμπεράσματα
Φτάνοντας στο τέλος του πλήρους οδηγού μας για το IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), καλό θα ήταν να εξάγουμε ορισμένα συμπεράσματα για τη χρήση και τη λειτουργία του. Τι έμαθες, άραγε, για το Internet Of Things;
Ανακεφαλαίωση των βασικών σημείων
Πέρα από το τι ακριβώς είναι το Internet Of Things, εστιάσαμε στην αρχιτεκτονική του, στον τρόπο που λειτουργεί, αλλά και στο πώς και πού το συναντάμε να εφαρμόζεται μέσα στη μέρα μας! Σου δείξαμε τις θετικές πλευρές της εφαρμογής του, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύει η αλόγιστη χρήση του. Έτοιμος/η για τις τελικές μας σκέψεις;
Τελικές σκέψεις για τη σημασία του IoT
Το Internet Of Things (IoT) έχει ενταχθεί και εφαρμόζεται σε πολλαπλούς τομείς του ανθρώπινου βίου.Για παράδειγμα, ήδη, από το 2020 και εξής, έχει κατακλύσει τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις υπολογίζεται πως βασίζουν τη λειτουργία τους σε next-gen προϊόντα που υποστηρίζουν την έννοια του IoT.
Αυτή, όμως, η διαδικτυακή ενδοεπικοινωνία αντικειμένων- ανθρώπου, πέρα από τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα, απαιτεί την πλήρη προσοχή μας. Πέρα από την απώλεια δεδομένων και υπηρεσιών, που αναπτύχθηκε παραπάνω, ο καταναλωτής ο καταναλωτής μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένος σε «τρύπες» ασφαλείας του Διαδικτύου, μέσω κυβερνοεπιθέσεων (cyber-attacks) ή κακόβουλου λογισμικού (malware).
Όπως όλα, έτσι και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων/ Αντικειμένων (IoT) χρειάζεται την προσοχή σου. Για να ενταχθείς στον κόσμο του ομαλά και να επωφεληθείς αμιγώς από τη χρήση του, επίλεξε ασφαλείς λύσεις, τώρα που έμαθες όσα χρειάζεσαι!