Η σημερινή κοινωνία ορίζει την εργασία ως μια σχέση ανταλλαγής χρόνου με κάποιο χρηματικό ποσό. Στην σχέση αυτή υπάρχουν δύο άκρα, αυτό του εργοδότη και αυτό του εργαζομένου. Η εργασία λοιπόν, στηρίζεται στο γεγονός πως ο εργοδότης έχει μια ανάγκη και είναι διατεθειμένος να προσφέρει ένα χρηματικό ποσό για την υλοποίηση αυτής. Για πόσο ακόμη θα ισχύει αυτό; Πως θα είναι η εργασία του μέλλοντος;
Γρήγορη Πλοήγηση
Η σχέση εργοδότη και εργαζομένου σήμερα
Μια από τις ανάγκες του κάθε εργαζόμενου είναι η βιωσιμότητα και αυτή καλύπτεται από αυτό το χρηματικό ποσό που προσφέρει ο εργοδότης. Βέβαια, για να το κάνει αυτό πρέπει να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει. Ένα κομμάτι από τον χρόνο του, ενέργεια που για την ώρα της δίνουμε την ταμπέλα “μη αναστρέψιμη επιλογη”.
Το ωράριο εργασίας είναι κατά βάση 8ωρο. Ωστόσο, επειδή το ωράριο εργασίας έχει άμεση σχέση με τις ανάγκες της εταιρείας-οργανισμού, στην πράξη υπάρχουν και διάφορα άλλα μοντέλα που θα τα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Μπορεί το ωράριο να είναι σταθερό, αλλά και μεταβαλλόμενο. Μπορεί να στηρίζεται στο “μοντέλο της βάρδιας”, αλλά και σε πιο αυθαίρετα μοντέλα, όπως αυτό του “freelancer” που εργάζεσαι (συνήθως) για μια συγκεκριμένη περίοδο με στόχο να παραδώσεις κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Η συνεχή αλλαγή και οι ευκαιρίες
Το μέλλον δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Βλέπουμε ότι αλλάζει εδώ και δεκαετίες και έτσι θα συνεχίσει να αλλάξει για πάντα.
Μια πολύ σωστή ερώτηση είναι αν τελικά η αλλαγή αυτή είναι “προς το καλύτερο” ή “προς το χειρότερο”.
Η δικιά μας απάντηση ως FutureGeneration και έτσι όπως το βλέπουμε εμείς είναι πως η αλλαγή είναι και προς το καλύτερο, αλλά και προς το χειρότερο. Η αλλαγή από μόνη της δεν είναι τίποτα. Η αλλαγή για την κοινωνία δεν είναι τίποτα. Η αλλαγή όμως, είναι τα πάντα για εσένα και για κάθε έναν ξεχωριστά. Μπορεί να είναι ευχάριστη, αλλά και δυσάρεστη. Έχει άμεση σχέση με την προσαρμοστικότητα του κάθε ενός, με την ικανότητα της αντίληψης, της πρόβλεψης, με το θάρρος και την πειθαρχία. Όλα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα νιώσεις την αλλαγή.
Όσο μεγαλύτερη είναι μια αλλαγή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία να ανέβεις επίπεδο, τόσο εσωτερικά σαν Άνθρωπος όσο και εξωτερικά στα πλαίσια μιας κοινωνίας.
– FutureGeneration
Το διαμάντι και η αξία του
Ένα διαμάντι, είναι πολύτιμος λίθος, λόγω της σπανιότητας, της ομορφιάς και της αντοχής του. Υπάρχουν και άλλα υλικά, όμως το διαμάντι κατέχει την 10η θέση στην κλίμακα σκληρότητας, κάτι που το καθιστά εξαιρετική επιλογή, τόσο στον κλάδο της χρυσοχοΐας όσο και για βιομηχανική χρήση.
Τι σχέση έχει το διαμάντι με την εργασία του σήμερα;
Μπορεί το διαμάντι να είναι σπάνιο, αλλά τι ακριβώς σημαίνει “σπανιότητα”; Για το διαμάντι αυτό καθορίζεται από τα 4C (Καράτι, Καθαρότητα, Χρώμα, Κοπή). Για έναν εργαζόμενο όμως τι θα μπορούσε να σημαίνει η σπανιότητα; Ίσως, το πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες εργασίας, νέες τεχνολογίες, ίσως το κέρδος που προσφέρει σε μια εταιρεία-οργανισμό, ίσως το κλίμα που δημιουργεί. Η αξία ενός εργαζομένου είναι και οι γνώσεις του, τόσο τα Soft Skills, όσο και τα Hard Skills. Το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί αν αντικατασταθεί από κάποιον άλλο. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι η αξία του εργαζόμενου; Γράψε μας στα σχόλια.
Όσο πιο εύκολη είναι η αντικατάσταση, όσο πιο λίγα προσφέρεις (όχι γιατί δεν μπορείς αλλά γιατί έτσι είναι η φύση της δουλειάς) τόσο λιγότερη αξία έχεις στα πλαίσια της εργασιακής σχέσης. Προσοχή! Όχι σαν Άνθρωπος αλλά για την συγκεκριμένη εργασία και την συγκεκριμένη εργασιακή σχέση!. Κάπου εδώ ανοίγει μια μεγάλη κουβέντα για το αν τελικά αξίζει η εξειδίκευση σε κάτι. Ενδιαφέρον θέμα; Άφησε ένα σχόλιο και κάνε εγγραφή στην mailing list για να μην το χάσεις.
Η αξία καθορίζεται, από την διαβάθμιση της σπανιότητας.
– Ανώνυμος
Το μέλλον της εργασίας
Είναι αδύνατο να συνεχίσει αυτός ο κόσμος με το ίδιο μοντέλο. Το μοντέλο που χρησιμοποιείται δεκαετίες πριν, όταν δεν υπήρχε το Internet, όταν η επικοινωνία ήταν ορισμένη διαφορετικά, όταν οι ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι διαφορετικά.
Το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον του κόσμου και η εργασία η ίδια, έχει ανάγκη από μια αλλαγή. Ανάγκη από ένα διαφορετικό μοντέλο αποτίμησης των εργατοωρών. Ίσως, όχι παντού, όχι σε όλες τις δουλειές, αλλά σίγουρα σε πολλές. Χρειαζόμαστε ένα πιο αξιοκρατικό μοντέλο, που θα αναδεικνύει την πραγματική αξία του κάθε εργαζομένου, μέσα από ισχυρά θεμέλια της ομαδικότητας, του σεβασμού και πραγματικής ηγεσίας.
Το μέλλον είναι ήδη καθορισμένο, αργά ή γρήγορα η αλλαγή θα έρθει στην καθημερινότητα.
Αν οι απόψεις σου ταυτίζονται με όσα διάβασες, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις τις επενδύσεις τώρα, αρχίζοντας από τον ίδιο σου τον εαυτό.
- Ποιος είσαι;
- Ποια είναι η αποστολή σου;
- Τι φιλοδοξίες έχεις;
- Τι σε κάθε πραγματικά χαρούμενο;
- Τι κάνεις κάθε μέρα που ταυτίζεται με το όραμά σου και σε φέρνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά;
Εμείς, ως FutureGeneration σου ευχόμαστε να έχεις μια υπέροχη ζωή, σου ευχόμαστε να δοκιμάσεις πολλά πράγματα και αν τυχόν απογοητευτείς, θα έχουμε ήδη απλώσει το χέρι για να σε βοηθήσουμε να βρεις τη θετικότητά σου και να προχωρήσεις.
Είμαστε δίπλα σου, όπως και εσύ πρέπει να είσαι δίπλα σε όσους σε έχουν ανάγκη.
Μεινε συντονισμένος με την ψηφιακή κοινωνία του FutureGeneration κάνοντας εγγραφή στην mailing list. Θα ακολουθήσουν και άλλα, πάντα με άξονα εσένα.
4 Comments
Comments are closed.
Η αξία του εργαζόμενου έπεται και από το ενδιαφέρον του σε αυτή. Να μπορεί να είναι ευέλικτος και να μαθαίνει σχετικά εύκολα και γρήγορα.
Πολύ σωστά Θάλια! Το κίνητρο για την εργασία μας και το ενδιαφέρον μας δημιουργεί μια ορμή για εργασία, μας δίνει αξία και μας βελτιώνει τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.
[…] με στόχο να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Σε έναν κόσμο που η εργασία αλλάζει συνεχώς και νέα δεδομένα έρχονται στο φως καθημερινά, κάθε […]
[…] με στόχο να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Σε έναν κόσμο που η εργασία αλλάζει συνεχώς και νέα δεδομένα έρχονται στο φως καθημερινά, κάθε […]