Όταν αγαπάς πραγματικά τα παιδιά και θέλεις να προσφέρεις στην εκπαίδευση και γενικότερα στην κοινωνία, γίνεσαι Νηπιαγωγός. Το όνειρο του Νηπιαγωγού, το μοιράζονται χιλιάδες νέοι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Υπάρχει κάτι εσωτερικό, υπάρχει μια δύναμη που πηγάζει από την αθωότητα των μικρών μας φίλων. Ίσως αυτή η κρυφή κινητήρια δύναμη σε έφερε εδώ. Μπορεί να έχεις σβήσει κάθε ελπίδα, να εργαστείς ως Νηπιαγωγός αλλά μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι θα αλλάξει.
Παρακάτω αναλύουμε το επάγγελμα του Νηπιαγωγού. Περιγράφουμε τις αρμοδιότητες του, στοιχεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καταλάβεις πόσο έτοιμος/η είσαι για να γίνεις Νηπιαγωγός. Αναφέρουμε τις βασικές δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να έχει ένας παιδαγωγός. Πόσες δεξιότητες από αυτές που θα διαβάσεις έχεις στο βιογραφικό σου; Με το τέλος του άρθρου, θα έχεις μια πλήρη εικόνα για το επάγγελμα του Νηπιαγωγού.
Περιγραφή επαγγέλματος
Ένας Νηπιαγωγός, ασχολείται με την εκπαίδευση και την αγωγή των παιδιών τις προσχολικής ηλικίας. Η ανάπτυξη των παιδιών και τα ερεθίσματα που δέχονται σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ σημαντικά. Έτσι λοιπόν, ο Νηπιαγωγός, φροντίζει για την σωστή ανάπτυξη τους τόσο σε ψυχοκινητικό επίπεδο όσο και νοητικό. Είναι εκεί και τους βοηθά να ωριμάσουν την σκέψη μέσα τους και να κατανοήσουν βασικές έννοιες αντίληψης του κόσμου.
Πως όμως καταφέρνει να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά σε καθημερινή βάση;
Η δημιουργία ενός χώρου που θα είναι δημιουργικός και θα εμπλουτίζει τα παιδιά σε καθημερινή βάση με τα σωστά ερεθίσματα είναι απαραίτητο στοιχείο. Το περιβάλλον του παιδιού πρέπει να είναι γεμάτο με παιχνίδι, τραγούδι, χορό, ζωγραφική αλλά και πολλές άλλες δημιουργικές ασχολίες. Φυσικά, κάθε άλλη ιδέα που μπορεί αν υλοποιηθεί στα πλαίσια της εκπαίδευσης είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.
Για το σκοπό αυτό δημιουργεί στο χώρο του νηπιαγωγείου ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα για τα παιδιά, χρησιμοποιώντας το παιγνίδι, το τραγούδι, την απαγγελία, τη διήγηση, το χορό, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία. Επίσης, παρακολουθεί τα παιδιά την ώρα του παιχνιδιού και του φαγητού, με σκοπό να συνηθίσουν στην τάξη και στην καθαριότητα και να προσαρμοστούν στην ομαδική ζωή.
Ποιος είναι ο τελικός σκοπός του Νηπιαγωγού;
Μέσα από όλες τις παραπάνω ασχολίες και οχι μόνο ο Νηπιαγωγός αποακοπεί σε κάτι πολύ σημαντικό. Βοηθά το παιδί να κατανοήσει κάποιες πολύ σημαντικές έννοιες όπως η έννοια της ομάδας. την συνεργασίας, της ευγένιας κ.α.
Ο Νηπιαγωγός είναι ίσως ο πιο σημαντικός παιδαγωγός στη ζωή ενός παιδιού!
Πως είναι να είσαι Νηπιαγωγός
Το ευχάριστο περιβάλλον αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός σύγχρονου νηπιαγωγείου. Οι χώροι όπου εργάζεται ο Νηπιαγωγός είναι συνήθως καλά θερμαινόμενοι, ήσυχοι, καθαροί και χαρούμενα διακοσμημένοι.
Ο Νηπιαγωγός εργάζεται όρθιος και με συνεχώς τεταμένη την προσοχή, καθώς δεν του επιτρέπεται να αφαιρεθεί, έχοντας να κάνει με πολύ μικρά παιδιά που έχουν άγνοια των κινδύνων. Γι’ αυτό, παρόλο που το επάγγελμα είναι ενδιαφέρον, γίνεται δύσκολο και κουραστικό.
Πως μπορείς να γίνεις Νηπιαγωγός
Πως μπορείς να γίνεις λοιπόν Νηπιαγωγός; Ο Νηπιαγωγός μπορεί να έχει σπουδάσει στα αντίστοιχα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων. Τα τμήματα αυτά είναι 4 ετών.
Βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα εργασίας ως βρεφονηπιοκόμος και βοηθός νηπιαγωγού μέσω σπουδών σε ΤΕΙ και ΙΕΚ αντίστοιχα.
Αξίζει να συνεχίσεις με Μετεκπαίδευση;
Στην συμερινή εποχή τα πάντα είναι θέμα στρατηγικής. Αυτό σημαίνει πως αν σκέφτεσαι να κάνεις ένα μεταπτυχιακό ή ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα απλά και μόνο για να το κάνεις, μάλλον η προσδοκίες σου δεν ταυτίζονται με την πραγματικότητα. Υπάρχει μια τάση στα πλαίσια της Ειδικής Αγωγής. Αρκετοί είναι εκείνοι που στοχεύουν σε επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια και μεταπτυχικαό με κύριο άξονα, την απόκτηση εμπειρίας πάνω στην Ειδική Αγωγή. Εάν πραγματικά, τυγχάνει να έχεις μια προσωπική εμπειρία με τον χώρο, ή είσαι σίγουρος/η οτι είναι κάτι που σε γεμίζει και μπορείς να το αντέξεις συναισθηματικά, τότε ναι, αξίζει να συνεχίσεις για επιπλέον σπουδές.
Η νοηματική γλώσσα αλλά και η γραμμή Breli είναι δύο επιπλέον δρόμοι, με τους οποίους μπορείς να ασχοληθείς. Πιο συγκεκριμένα, βάση των στατιστικών, όλοι και περισσότεροι σήμερα έχουν προβλήματα υγεία, σωματικά ή νοητικά. Αυτό λοιπόν, σε καθιστά άτομο που μπορείς να διαχειρστείς την ψυχική υγεία αυτών των μικ΄ρων μας φίλων.
Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα για συνέχιση των σπουδών με σκοπό την απόκτηση πτυχίου Δασκάλου Δημοτικής Εκπαίδευσης. Μπορεί να επιτευχθεί με εισαγωγή ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο έτος σπουδών.
Απαιτούμενες Δεξιότητες:
Το επάγγελμα του Νηπιαγωγού είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί όχι τόσο τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες όσο αυτό που αποκαλούμε soft skills. Έχει φυσικά να κάνει με τον άνθρωπο και αυτό από μόνο του, δημιουργεί μια ευαισθησία σε αυτό το επάγγελμα. Παρακάτω, αναφέρουμε κάποιες από τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες που μπορείς να προσθέσεις στο βιογραιφκό σου αν έχεις ήδη ένα πτυχίο Νηπιαγωγών και που μπορείς να εξελίξειες κατά την διάρκεια των σπουδών σου.
- Γνώσεις, ικανότητες και ευαισθησία
- Αγάπη για τα παιδιά
- Υπομονή, ψυχραιμία, ήρεμο χαρακτήρα και καλή διάθεση
- Ικανότητα μετάδοσης γνώσεων μέσω του παιγνιδιού και της δημιουργικής απασχόλησης
- Φαντασία και εγκαρδιότητα.
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Η πληθώρα των αποφοίτων Νηπιαγωγών καθιστά σχετικά δύσκολο το διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης λόγω της ανάπτυξης των υπηρεσιών πρόνοιας τα τελευταία χρόνια. Ο Νηπιαγωγός μπορεί να απασχοληθεί στη δημόσια και ιδιωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σε ιδρύματα φροντίδας για το παιδί, σε νοσοκομεία για παιδιά κ.λπ. Ακόμη, μπορεί να ιδρύσει δικό του νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό.
Εάν έχεις τελειώσει κάποιο από τα τμήματα Νηπιαγωγών στην Ελλάδα, καταρχήν συγχαρητήρια! Αυτό που πρέπει να ξέρεις και να πιστέψεις ακόμη και αν δεν το βλέπεις ακόμη, είναι πως έχεις πολλές περισσότερες ικανότητες από αυτές που νομίζεις. Ένα από τα φλέγον ζητήματα και θέματα που θέτει ένας Νηπιαγωγός είναι “Τι γίνεται με την επαγγελματική αποκατάσταση;”.
Υπάρχει μέλλον στο επάγγελμα του Νηπιαγωγού ή πρέπει να μείνει άνεργος;
Δημόσια Εκπαίδευση
Αναμφίβολα ο διορισμός στο Δημόσιο είναι ίσως η πρώτη σκέψη. Βέβαια, ας είμαστε ρεαλιστές. Τα πράγματα δεν έχουν 100% απορόφηση επι έτους 2021, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να “περιμένεις”. Οι Διορισμοί στο Δημόσιο είναι συχνά σε ακριτικά νησιά και έπειτα από κάποια χρόνια υπηρεσίας και επιπλέον μόρια, μπορείς να σχεδιάζεις ή να περιμένεις και διορισμούς πιο κοντά στην πόλη σου.
Με βάση, τα αριθμητικά δεδομένα διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων νηπιαγωγών είναι εννιά φορές μεγαλύτερος από τις μέχρι τώρα ανάγκες για μόνιμους διορισμούς. Επίσης, παρατηρούμε ότι αρκετοί νηπιαγωγοί και συγκεκριμένα 4728 είναι εκτός δημόσιας εκπαίδευσης αφού από του 7200 περίπου εργάστηκαν φέτος ως μόνιμοι και αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία 2488. Για την επόμενη διετία η Υπουργός Παιδείας σε δημόσιες δηλώσεις της έχει ανακοινώσει τη μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50% και των αναπληρωτών κατά 70%.
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας σε διάφορους φορείς. Ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγία, Κέντρα Δημιουργική Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) είναι κάποιες από τις επιλογές που έχεις. Φυσικά, δεν είσαι η μόνη που θα κάνεις αίτηση και αυτό σημαίνει πως πρέπει να ετοιμάσεις μια πολύ καλή παρουσίαση του εαυτού του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να έχεις κάνει τις κατάληλες έρευνες και να είναι ξεκάθαρο πως μπορείς να προσφέρεις κάτι μοναδικό. Ένα παράδειγμα που μπορείς να αναφέρεις σε μια συνέντευξη είναι πως έχεις γνώσεις για Πρώτες Βοήθειες. Σκέψου ποιος γονέας, ποιος υπεύθυνος ιδιωτικού σχολείου ή ΚΔΑΠ δεν θα ήθελε άμεση βοήθεια σε ένα περιστατικό που βέβαια όλοι μας ευχόμστε να μην χρειαστεί ποτέ.
Ελεύθερος Επαγγελματίας
Ποιος είπε πως ο Νηπιαγωγός πρέπει να περιορίζεται μόνο σε μια καθημερινότητα στην Δημόσια ή Ιδιωτική Εκπαίδευση; Κάποιοι άνθρωποι ίσως θέλουν να δημιουργήουν την δικιά τους επιχείρηση, για τους δικούς τους λόγους. Όμως θέλουν ένα ΓΙΑΤΙ πίσω από κάθε δύσκολη αρχή. Ένα ΓΙΑΤΙ που θα κρατάει την επιχείρηση με ένα σκοπό, μια αποστολή και μια φιλοσοφία. Η ίδια φιλοσοφία, θα προσελκύσει και τον κόσμο αν γίνει μέλος της δικιάς του κοινότητας, με τα δικά του εκπαιδευιτκά προσγράμματα και την δικιά του προσφορά στην κοινωνία.
Συνεπώς, με ένα πτυχίο Νηπιαγωγού και ίσως κάποιες επιπλέον γνώσεις πάνω στην επιχειρήματικότητα όμως ένα MBA (Master of Business Administation), θα ήταν προλύτια εφόδια για μια πιο “ελεύθερη καριέρα”. Το αν θα είναι Νηπιαγωγείο, Παιδικός Σταθμός ή κάποιο ΚΔΑΠ είναι στο χέρι σου.
Σε τι επιχειρήσεις ή φορείς μπορείς να απευθυνθείς λοιπόν; Παρακάτω έχουμε φτιάξεια μια λίστα βάση της οποία το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα Excel με 5 λίστες και να κάνεις αναζητήσεις στο Google. Βρες όσα παραπάνω μπορείς, μάζεψε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς και προετοιμάσου! Βιογραιφκό και Συνοδευτική Επιστολή μαζί με τα κρυφά σου όπλα” όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Υπενθυμίζουμε πως μια καλή και στρατηγική κίνηση είναι κάποια μαθήματα Πρώτων Βοηθειών.
- Κατασκηνώσεις
- Παιδότοπους
- Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα σε νοσοκομεία
- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης
- Δημόσια και Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία
Χρήσιμες Πληροφορίες
Ο φορέας που εκπροσωπεί το επάγγελμα του Νηπιαγωγού στην Ελλάδα, όταν εργάζεται στη Δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).
Δίκτυο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Νηπιαγωγών
Συχνές Ερωτήσεις
Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις για το επάγγελμα του Νηπιαγωγού που έχουμε λάβει σε προσωπικά μηνύματα και στην σελίδα μας στο Instagram.
1. Ποια είναι η διαφορά εντός Νηπιαγωγού και Βρεφονηπιοκόμου;
Η κυρίως διαφορά είναι πως ο Βρεφονηπιοκόμος φροντίζει παιδιά έως και 3 ετών, ενώ αντίστοιχα ο Νηπιαγωγός ασχολείται με την εκπαίδευση των νηπίων από 3 έως 5,5 ετών