Το έργο που επιτελεί ο Νοσηλευτής είναι πολύ σημαντικό, καθώς αποτελεί θα λέγαμε ” το δεξί χέρι” του Ιατρού. Είναι υπεύθυνος για την πορεία της υγείας των ασθενών και μάλιστα πολλές φορές εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Tο Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών έχει καθιερώσει κάθε χρόνο η 12η Μαΐου να είναι αφιερωμένη προς τιμήν των Νοσηλευτών και την σημαντική προσφορά τους.
Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Νοσηλευτή. Θα μάθεις πώς είναι να είσαι Νοσηλευτής, τι μισθό παίρνει και τι προοπτικές υπάρχουν στο χώρο της Νοσηλευτικής. Τέλος, θα αναφέρουμε τις διαφορές Νοσοκόμου – Νοσηλευτή, καθώς και την επαγγελματική του αποκατάσταση.
Περιγραφή Επαγγέλματος
Νοσηλευτής θεωρείται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας που ασχολείται όχι μόνο με τη φροντίδα των ασθενών, αλλά και την έρευνα και την εφαρμογή προγραμμάτων υγείας.
Στην καθημερινότητά του φροντίζει για την τήρηση της θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής που έχουν ορίσει οι γιατροί για τον κάθε ασθενή, παρακολουθεί και καταγράφει τη θερμοκρασία και τους σφυγμούς, κάνει ενέσεις, αλλάζει επιδέσμους, χορηγεί τα φάρμακα κ.τ.λ.
Επίσης, συνοδεύει και βοηθάει τους γιατρούς κατά τις επισκέψεις τους στους θαλάμους. Σε περιπτώσεις ανάγκης προσφέρει πρώτες βοήθειες μέχρι να επέμβει ο γιατρός. Επιπλέον, προετοιμάζει τους ασθενείς που πρόκειται να προβούν σε εξετάσεις ή σε κάποιου είδους επέμβαση, αποστειρώνει και τοποθετεί στις κατάλληλες θέσεις τα όργανα και τις συσκευές που χειρίζονται οι γιατροί (χειρουργικά εργαλεία, μηχανήματα). Τέλος, φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής, την προμήθεια των φαρμάκων και συσκευών.
Το επάγγελμα του Νοσηλευτή ανήκει στα κλειστά επαγγέλματα μαζί με τον Γιατρό, Δικηγόρο και έτσι έχει αρκετά αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ασθενείς μπορεί να είναι τόσο παιδιά όσο και ηλικιωμένοι και θα πρέπει να φέρεται σε σεβασμό και υπευθυνότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Οι ασθενείς διακρίνονται σε ομάδες ανάλογα με την πάθησή τους. Έτσι, οι αρμοδιότητες και οι απαιτήσεις της καθημερινής εργασίας σχετίζονται με την ομάδα με την οποία ασχολείται ο Νοσηλευτής.
Παραδείγματα ομάδων είναι:
- Παθολογικός τομέας
- Χειρουργικός τομέας
- Ασθενοίς σε ΜΕΘ
- Κ.ο.κ.
Σπουδές Νοσηλευτικής
Υπάρχουν δύο διέξοδοι που σχετίζονται με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Οι σπουδές και εργασία ως Νοσηλευτής και οι σπουδές και εργασία ως Βοηθός Νοσηλευτή.
Τίτλος σπουδών “Νοσηλευτής”
Για να γίνει κάποιος Νοσηλευτής, θα πρέπει να σπουδάσει σε κάποιο από τα τμήματα Νοσηλευτής στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).
Αναγνώριση του πτυχίου στην ΕΕ
Το πτυχίο ενός Νοσηλευτή αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Νοσηλευτής έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε πόλη της ΕΕ και να αποκτήσει την σχετική εμπειρία.
Τίτλος σπουδών “Βοηθός Νοσηλευτή”
Για να γίνει κάποιος Βοηθός Νοσηλευτή, θα πρέπει να σπουδάσει σε κάποια από τις σχολές Νοσηλευτικής που ανήκουν στην Δευτεροβάθμια βαθμίδα (ΙΕΚ ή ΤΕΕ).
Τμήματα για να σπουδάσεις στην Ελλάδα
- Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
- Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Μεταπτυχιακές Ειδικότητες
Αν ενδιαφέρεσαι για το κάτι παραπάνω, τότε μπορείς να συνεχίσεις και με κάποιες μεταπτυχιακές ειδικότητες που φυσικά είναι διαθέσιμες στα παραπάνω τμήματα σπουδών.
- Νευρολογικά νοσήματα – Σύγχρονη πρακτική βασισμένη σε ενδείξεις.
- Τραύματα και έλκη – Θεραπεία και φροντίδα
- Εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία
- ΜΕΘ – Καρδιολογική νοσηλευτική
- Κλινική παιδιατρική – Νοσηλευτική – Έρευνα
Βρες τα πάντα για τις σπουδές εδώ.
Προοπτικές Νοσηλευτικής Επιστήμης
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 350 δημόσια, αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία με πάνω από 35.000 Νοσηλευτές. Το πλήθος των Νοσηλευτών που απαιτούνται σε μια χώρα έχει άμεση σχέση με το πλήθος των κατοίκων.
Στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΟΟΣΑ, υπάρχει πολύ μικρή αναλογία μεταξύ των Νοσηλευτών και των κατοίκων της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη για πρόσληψη επιπλέον Νοσηλευτών είναι ξεκάθαρη. Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον παράγοντα κράτος.
Για τους Νοσηλευτές που εργάζονται στο Δημόσιο, υπάρχει η δυνατότητα να μετεκπαιδευτούν δύο χρόνια σε νοσοκομείο και να αποκτήσουν ειδίκευση σε μία ειδικότητα, όπως Παθολογία, Χειρουργική, Ψυχιατρική, Παιδιατρική.
Πού μπορεί να εργαστεί ο Νοσηλευτής;
Το επάγγελμα του Νοσηλευτή έχει ένα ευρύ φάσμα από εργασιακούς τομείς ή πεδία στα οποία μπορεί να εργαστεί.
Σύμβουλος (Consulting)
Έπειτα από αρκετή εμπειρία, ένας Νοσηλευτής, μπορεί να εργαστεί και ως σύμβουλος σε:
- Υπουργείο Υγείας
- Οργανισμούς Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ)
- Ευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς
Σώματα Ασφαλείας
Ο Νοσηλευτής μπορεί να εργαστεί σε διάφορα σώματα ασφαλείας, όπως στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική για την πρόληψη και αντιμετώπιση σχετικών περιστατικών.
Διοικητικές Θέσεις
Έχοντας κάποια χρόνια προϋπηρεσίας ως Νοσηλευτής ή/και σπουδές και γνώσεις πάνω στην διοίκηση και management, ο Νοσηλευτής μπορεί να απασχοληθεί και με κάποια πιο διοικητική θέση.
Από προϊστάμενος ή τομεάρχης σε κάποιο τομέα Νοσηλευτικής ενός Νοσοκομείου, καθώς και σε διοικητικές θέσεις στις Περιφέρειες πχ. Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας κ.ο.κ.
Τομέας της Εκπαίδευσης
Όσον αφορά την εκπαίδευση, ο Νοσηλευτής μπορεί να εργαστεί στην τριτοβάθμια ως Καθηγητής, Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής ή και Λέκτορας.
Άλλα
- Σε διαγνωστικά εργαστήρια
- Σε διάφορα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία ή/και κατασκηνώσεις ως Σχολικός Νοσηλευτής για την πρόληψη και την παροχή των πρώτων αναγκών όπου και εφόσον χρειαστεί.
- Στον αθλητισμό και άλλες διάφορα αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Στον ερευνητικό τομέα, στα πλαίσια την κλινικής νοσηλευτικής, ακαδημαϊκής καριέρας, βιομηχανίες φαρμάκων και στο Υπουργεία Υγείας.
- Στον Ελληνικό Στρατό (Ξηρά, Αεροπορία, Ναυτικό)
Απαραίτητα προσόντα που πρέπει να έχει ο Νοσηλευτής:
- Πτυχίο Νοσηλευτικής από ΤΕΙ.
- Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
- Τήρηση του κώδικα Νοσηλευτικής Δεοντολογίας
- Τήρηση των επιστημονικών αρχών της Νοσηλευτικής Επιστήμης
- Σεβασμός των δικαιωμάτων των ασθενών
- Ομαδικότητα και διάθεση για συνεργασία
- Συνέπεια και οργάνωση
- Ευγένεια και επικοινωνιακές δεξιότητες
- Ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, κ.τ.λ.)
- Ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια στην επιστήμη της Νοσηλευτικής
- Γνώσεις διοίκησης (management) αν ο ρόλος είναι προϊστάμενος ή υπεύθυνος σε κάποιο τμήμα Νοσηλευτικής.
Συνθήκες Εργασίας
Οι συνθήκες εργασίας του Νοσηλευτή που ασχολείται με την φροντίδα των ασθενών και την υποστήριξη των Ιατρών σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία απαιτεί πολύ καλή σωματική και ψυχική υγεία. Ο λόγος είναι, διότι υπάρχουν υπερωρίες, αρκετή ορθοστασία και υπό αρκετές καταστάσεις ψυχική πίεση.
Η πλειονότητα στο επάγγελμα αυτό είναι γυναίκες εργαζόμενες.
Ο Νοσηλευτής εργάζεται σε περιβάλλον Νοσοκομείου, κλινικής, εργαστηρίου ή ιατρείου. Το επάγγελμα του Νοσηλευτή περιλαμβάνεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η καθημερινή συνύπαρξη με πολλούς ανθρώπους, και κυρίως αρρώστους, καθιστά το περιβάλλον εργασίας ανθυγιεινό και επικίνδυνο για τη μετάδοση ασθενειών.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας προσλαμβάνεται κάποιες φορές από ιδιώτες για τη φροντίδα ασθενών στο σπίτι ή σε νοσοκομείο, όπου οι συνθήκες ποικίλουν. Ως αποκλειστικοί Νοσοκόμοι εργάζονται συνήθως όσοι έχουν περισσότερο πρακτική εμπειρία.
Επαγγελματικές Ενώσεις – Σύλλογοι
Στην Ελλάδα ο επίσημος φορέας που σχετίζεται με το επάγγελμα του Νοσηλευτή είναι η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας.