Εάν έχεις συνδέσει το επάγγελμα του Φαρμακοποιού με τον Φαρμακοποιό της γειτονιάς σου και πιστεύεις πως γνωρίζεις τι ακριβώς κάνει και ποιές είναι οι καθημερινές αρμοδιότητες του, συνέχισε να διαβάζεις και ίσως αλλάξεις γνώμη. Ο Φαρμακοποιός και γενικότερα η επιστήμη της Φαρμακευτικής συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλα επαγγέλματα στον τομέα της Υγείας.
Στο άρθρο αυτό θα μάθεις ποιές είναι οι αρμοδιότητες του επαγγέλματος, τι γίνεται με τον μισθό του Φαρμακοποιού παγκοσμίως καθώς επίσης θα αναφέρουμε κάποιες απο τις ειδικότητες και τις προοπτικές του. Η επιστήμη της Φαρμακευτικής γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια και εάν το σπουδάζεις ή σκέφτεσαι να το σπουδάσεις, διάβασε προσεχτικά όλο το άρθρο για να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα πάνω σε τι θα επενδύσεις χρόνο απο την ζωή σου.
Με τι ασχολείται ο Φαρμακοποιός
Ο Φαρμακοποιός ασχολείται με την σύνθεση φαρμάκων, τις ιδιότητες που έχουν, αλλά και τις επιδράσεις τους. Χρησιμοποιεί διάφορα όργανα, όπως ζυγαριά, αναμείκτη, δυναμοποιητές για ομοιοπαθητικά φάρμακα, δοσομετρητές κ.τ.λ. για εκτέλεση των ιατρικών συνταγών.
Ένα πτυχίο Φαρμακευτικής σημαίνει γνώση πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο πεδίο στον τομέα της υγείας. Αν και έχουμε συνηθίσει από το φαρμακείο της γειτονιάς μας, να συνδέουμε το επάγγελμα του φαρμακοποιού με την πώληση φαρμάκων, δεν είναι η μόνη επαγγελματική αποκατάσταση. Ειδικότερα από τις αρχές του 2020, το επάγγελμα του φαρμακοποιού έχει εξελιχθεί αρκετά και έχει αποκτήσει νέες επαγγελματικές δυνατότητες.
Ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι η πώληση, αλλά και ηδιανομή των φαρμάκων και πρέπει να έχει καλές επικοινωνιακές ικανότητες και υπομονή. Μπορεί να είναι υπεύθυνος για να δίνει συμβουλές σχετικά με τα φάρμακα και τον τρόπο χρήσης τους.
Στα φαρμακεία εκτός από τα συνηθισμένα φάρμακα, συχνά βρίσκουμε και άλλα καλλυντικά και ορθοπεδικά προϊόντα. Άρα λοιπόν, η πώληση αυτών των προϊόντων συνεπάγεται και γνώσεις πάνω και σε άλλους τομείς, όπως η υγεία και ομορφιά. Τόσο ο ίδιος ο φαρμακοποιός όσο και ο βοηθός του, φροντίζει τους ασθενούς σε καθημερινή βάση, μετρώντας την πίεση, δίνοντας καθημερινές συμβουλές και προσφέροντας ιατρική περίθαλψη.
Καθημερινές Αρμοδιότητες
Το επάγγελμα του Φαρμακοποιού έχει μεγάλες διαφορές εάν μιλάμε για ένα Φαρμακείο σε μια περιοχή, για ένα ερευνητικό κέντρο και για έναν καθηγητή που διδάσκει αυτή την επιστήμη. Όμως κατά μέσο όρο, μέσα απο έρευνες έχουν παρουσιαστεί κάποιες αρμοδιότητες που καλό είναι να τις έχεις, είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό.
Αυτές και παρόμοιες αρμοδιότητες θα βρεις και σε διάφορες ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας όπως το Kariera.gr και το Skywalker.gr
- Εκτέλεση ιατρικών συνταγών
- Διανομή φαρμάκων και κατ’ οίκον περίθαλψη
- Σύνθεση φαρμάκων
- Ποιοτικός έλεγχος φαρμάκων
- Υποστήριξη και συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό
- Αξιολόγηση θεραπείας και πρόταση εναλλακτικών λύσεων
- Σχεδιασμός και σύνθεση δραστικών φαρμακομορίων
- Έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων σε ερευνητικούς οργανισμούς και φαρμακοβιομηχανίες.
- Εξυπηρέτηση, φροντίδα ασθενών και παροχή συμβουλών
- Οργάνωση των προϊόντων στο φαρμακείο για πιο γρήγορη και εύκολη εύρεση τους.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν είναι απο τα επαγγέλματα που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει χωρίς την σχετικά άδεια. Αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί το επάγγελμα αυτό έρχεται με πολύ μεγάλη ευθύνη.
Έπειτα από τα οκτώ (8) εξάμηνα φοίτησης σε κάποιο από τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδας, ο φοιτητής πρέπει να κάνει ένα (1) έτος πρακτική άσκηση σε κάποιο νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική, φαρμακείο ή ακόμη και φαρμακευτική βιομηχανία. Περισσότερες πληροφορίες για την πρακτική άσκηση μπορείς να μάθεις μέσω των κέντρων συμβουλευτικής στο εκάστοντες πανεπιστήμιο.
Αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρακτική άσκηση, το ΚΕ.Σ.Υ. είναι υπεύθυνο για την παραχώρηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού έπειτα από εξετάσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.Σ.Υ.
Δεξιότητες
- Καλές γνώσεις βιοχημείας, χημείας και βιολογίας
- Ευσυνειδησία, οξυδέρκεια, ακρίβεια
- Κοινωνικότητα
- Υπευθυνότητα
- Ικανότητα στις πωλήσεις και στην επιλογή των προϊόντων
- Δεξιότητες οργάνωσης, διαχείρισης και λειτουργίας αποθήκης
- Διοικητικές, οργανωτικές ικανότητες και επιχειρηματικό πνεύμα.
Προοπτικές Εργασίας και Τομείς Εργασίας
Το επάγγελμα του Φαρμακοποιού είναι απο αυτά που μπορεί να μην έχει μέλλον και επαγγελματική αποκατάσταση ή απο την άλλη να έχει τεράστια εξελεκτική επαγγελματική πορεία. Αυτό συμβαίνει γιατί η εργασία δεν είναι τετριμέμη και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι ένα 100% τεχνικό επάγγελμα.
Παρακάτω έχουμε παραθέσει κάποιες απο τις προοπτικές εργασίας και τομείς / θέσεις εργασίας. Αφήστε σε σχόλια τις απόψεις σας και ρωτήστε μας για επιπλέον θέσεις που ίσως έχετε στο μυαλό σας.
- Επιστημονικό Προσωπικό
- Διαχείριση Αποθήκης
- Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα / Νοσοκομεία
- Αναλυτής Δεδομένων
- Φαρμακευτικής Βιομηχανίες
- Ασφαλιστικές Εταιρείες
- Τηλεφωνικά Κέντρα
- Συγγραφή / Αρθρογραφία / Blooging
- Διδασκαλία
Επιστημονικό Προσωπικό
Ο Φαρμακοποιός μπορεί να εργαστεί ως επιστημονικό προσωπικό σε εταιρείες, οργανισμούς και βιομηχανίες που έχουν τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Σε αυτό το τμήμα ασχολείται με την παρασκευή νέων φαρμάκων ή τη βελτίωση της σύστασης των υπαρχόντων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας συνεργάζεται με το γιατρό και το χημικό με στόχο τον εντοπισμό των αιτίων που δημιουργούν τις διάφορες παθήσεις και την ανακάλυψη δραστικών ουσιών που καταπολεμούν τα αίτια αυτά.
Διαχείριση Αποθήκης
Σε κάθε σημείο που υπάρχει ένα φαρμακείο, μικρό ή μεγάλο, υπάρχει και μια αποθήκη. Έτσι, δημιουργείται μια θέση εργασίας κατά την οποία ο Φαρμακοποιός θα διαχειρίζεται τις παραλαβές των νέων φαρμάκων, θα κάνει τις παραγγελίες που χρειάζονται βάση του αποθέματος και της ζήτησης και γενικότερα θα οργανώνει τα αποθέματα, ώστε να εξασφαλίζει την ομαλή ροή και διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς.
Φαρμακοποιός σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία / Κλινικές
Τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στις κλινικές, ο ρόλος του φαρμακοποιού έχει πολλές πλευρές. Ανάλογα με τις ανάγκες τις μονάδες και τις περίθαλψης των ασθενών, ένας φαρμακοποιός μπορεί να ασχολείται με διάφορους ρόλους.
- Σύνθεση φαρμάκων
- Εξυπηρέτηση και φροντίδα ασθενών
- Υποστήριξη και συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό
- Διανομή φαρμάκων και κατ’ οίκον περίθαλψη
- Διαχείριση κρίσιμων περιστατικών
Αναλυτής Δεδομένων
Η παροχή θεραπείας και φαρμάκων σήμερα, γίνεται κατά κύριο τρόπο εμπειρικά. Ο μόνος λόγος που αυτό είναι εφικτό είναι ο όγκος των δεδομένων και των στατιστικών που υπάρχουν. Η μη στοχευμένη και προσωπική θεραπεία, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας κάποιων φαρμάκων. Για παράδειγμα οι Βήτα αποκλειστές φτάσουν το ποσοστό 35%, οι αναστολείς ενζύμου μετατροπής αγγειοτενσίνης φτάνουν μέχρι και 30%. Η Φαρμακογενωμική συσχετίζει τα γενετικά χαρακτηριστικά, με την ανταπόκριση που έχουν στην θεραπεία και διαχωρίζεται σε 2 κλάδους.
Φαρμακοκινητική
Εξετάζει την διαθεσιμότητα του Φαρμάκου στο σώμα του ασθενή, δηλαδή τον μεταβολισμό του, την κατανομή του, την απορρόφηση και αποβολή του.
Φαρμακοδυναμική
Μελετά την συσχέτιση Φαρμάκου και στόχου, όπου στόχοι είναι οι υποδοχείς, τα γονίδια που κωδικοποιούν για ένζυμα που μεταβολίζουν τα συγκεκριμένα Φάρμακα.
Επιστημονικό Προσωπικό σε Βιομηχανίες
Ο τομέας της υγείας και πιο συγκεκριμένα των φαρμάκων είναι ο μεγαλύτερος σε τζίρο παγκοσμίως.
Βιομηχανίες Φαρμάκων
Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν ως στόχο την έρευνα και ανάπτυξη ή research and development (R & D) νέων φαρμάκων.
Λόγω του ανταγωνισμού αλλά και της φύσης της εργασίας ως επιστημονικό προσωπικό, ένα μεταπτυχιακό ή ακόμη και διδακτορικό είναι πολύ σημαντικό. Οι φαρμακοβιομηχανίες ασχολούνται επίσης και με τις διάφορες άλλες δραστηριότητας όπως:
- Έλεγχος της ποιότητας και βιοδραστικότητας των φαρμάκων.
- Ανάλυση φαρμακολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.
Βιομηχανίες Καλλυντικών
Στις βιομηχανίες καλλυντικών ασχολείται με τις δοσολογίες και την παρασκευή των καλλυντικών καθώς και έρευνα για την επίδραση που έχουν στον άνθρωπο και τυχόν δερματολογικές παθήσεις.
Βιομηχανίες Συμπληρωμάτων Διατροφής
Στις βιομηχανίες συμπληρωμάτων διατροφής σε συνεργασία με άλλα επαγγέλματα ασχολείται με την δημιουργία και παρασκευή συπληρωμάτων διατροφής .
Φαρμακοεπαγρύπνηση
Φαρμακοεπαγρύπνηση (ΦΕ), σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η επιστήμη και οι δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με την ανίχνευση, την αξιολόγηση, την κατανόηση και αποτροπή ανεπιθύμητων ενεργειών και άλλων προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με τα φάρμακα.
Βασική αρχή της φαρμακοεπαγρύπνησης είναι το Ιπποκρατικό ωφελείν ή μη βλάπτειν, και συνεχής στόχος της είναι η διασφάλιση και η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των δεδομένων ασφάλειας των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, διασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα των ασθενών σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα.
Επιπλέον, η φαρμακοεπαγρύπνηση συμβάλλει στον εμπλουτισμό της γνώσης για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την ορθότερη και ασφαλέστερη χρήση τους. Παρακολουθεί συνεχώς τη σχέση κινδύνου οφέλους των φαρμακευτικών προϊόντων, φροντίζοντας αυτή να παραμένει πάντα θετική για το όφελος
Management Πλεονεκτημάτων Φαρμάκων (PBM)
Οι φαρμακοποιοί μπορούν να δουλεύουν για ασφαλιστικές εταιρείες και να συμμετέχουν σε φαρμακευτικά και ιατρικά συνέδρια.
Κατά τη διάρκεια τέτοιων συνεδρίων έρχονται στο προσκήνιο θέματα σχετικά με τις λίστες φαρμάκων και γίνεται αξιολόγηση αυτών.
Επιπρόσθετα, οι φαρμακοποιοί που απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα μπορούν να εργάζονται για να επιλύσουν προγενέστερα νομικά δικαιώματα και να αποφασίσουν εάν ένα συγκεκριμένο φάρμακο θα πρέπει να καλυφθεί ή όχι από την ασφαλιστική.
Τηλεφωνικά κέντρα.
Οι φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα ασφαλιστικών εταιρειών ή σε άλλους τύπους επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες στην Αμερική προσλαμβάνουν φαρμακοποιούς για να μιλήσουν στους πελάτες τους για την φαρμακευτική τους αγωγή και για να ενημερώσουν για τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων ή για σχετικούς προβληματισμούς.
Επιπρόσθετα, υπάρχει και το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή άλλες υπηρεσίες που παρέχουν πληροφορίες για τα φάρμακα.
Επίσης, κάποιοι, μπορεί να εργάζονται για εταιρείες φαρμάκων και να παρέχουν πληροφόρηση για τα προϊόντα της εταιρείας στους ιατρούς ή σε ασθενείς, ενώ κάποιοι άλλοι να εργάζονται σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές και να αποτελούν πηγή πληροφόρησης για παρόχους υγείας και ασθενείς.
Κλινική Έρευνα
Πολλοί φαρμακοποιοί απασχολούνται στο τομέα ανάπτυξης πειραματικών φαρμάκων.
Αρκετοί φαρμακοποιοί κλινικής έρευνας ξεκινούν τη καριέρα τους με μεταπτυχιακές υποτροφίες.
Οι ευθύνες που έχουν οι κλινικοί φαρμακοποιοί περιλαμβάνουν τη συγγραφή πρωτοκόλλων, τον έλεγχο κλινικών δοκιμών, τη συλλογή και την πειραματική ανάλυση δεδομένων, την καταγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών, καθώς και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων κλινικών ερευνών.
Πυρηνική Φαρμακευτική
Οι πυρηνικοί φαρμακοποιοί διαχειρίζονται ραδιοενεργά υλικά που χρησιμοποιούνται για διάγνωση ή θεραπεία.
Ο τομέας αυτός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά ενέχει και τους μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με την οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική καριέρα.
Διδασκαλία
Πολλοί φαρμακοποιοί, ειδικά αυτοί που έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να κάνουν ακαδημαϊκή καριέρα διδάσκοντας στις φαρμακευτικές σχολές.
Ακόμα και σχολές που προσφέρουν πιστοποιημένα προγράμματα κατάρτισης τεχνικών φαρμακείου, αναζητούν φαρμακοποιούς ή πιστοποιημένους τεχνικούς φαρμακείου για να διδάξουν.
Blooging / Αρθρογραφία / Copywriting / Digital Marketing
Συγγραφή θεμάτων για την Υγεία
Η συγγραφή αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία καριέρας για τους φαρμακοποιούς.
Οι φαρμακοποιοί μπορούν να γράφουν για θέματα υγείας σε περιοδικά, ηλεκτρονικά περιοδικά ή newsletters ή να εκδίδουν έντυπα και άλλα εκπαιδευτικά υλικά που αφορούν κλινικές έρευνες.
Μισθός Φαρμακοποιού
Ο μισθός του Φαρμακοποιού κυμαίνεται ανάλογα με το που δουλεύει και ποιές είναι οι αρμοδιότητες του. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο Glassdoor.
Το μέλλον της Φαρμακευτικής
Στον τομέα της Φαρμακευτικής υπάρχουν διάφορες ορολογίες που περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο. Δύο βασικές ορολογίες που εμφανίζονται κυρίως σε κράτη και φορείς του εξωτερικού είναι το HIT (Hit Information Technology) και το MTM (Medication Therapy Management). Παρακάτω αναλύουμε αυτές τις δύο ορολογίες.
HIT – Hit Information Technology
Οι Brailer & Thompson έχουν ορίσει το HIT ως εξής
«Η εφαρμογή της επεξεργασίας πληροφοριών που αφορούν τόσο στα υλικά (hardware) και λογισμικά (software) ηλεκτρονικών υπολογιστών που ασχολούνται με την αποθήκευση, την ανάκτηση, την κατανομή και τη χρήση των πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης, τα δεδομένα και τις γνώσεις για την επικοινωνία και τη λήψη αποφάσεων.»
Ουσιαστικά, είναι η πληροφορική της υγείας. Από την απλή χρήση του σκάνερ στο ταμείο και το εμπορικό πρόγραμμα μέχρι την εκτέλεση συνταγής μέσω του προγράμματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και νέα λογισμικά που αφορούν σε βάσεις δεδομένων και εργαλεία επιχειρηματικότητας, ο Έλληνας φαρμακοποιός είναι αρκετά εξοικειωμένος με την παραπάνω έννοια της πληροφορικής της υγείας.
MTM – Medication Therapy Management
Στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Διαχείριση Φαρμακευτικής Θεραπείας» και στην ουσία αναφέρεται στην εξατομικευμένη φαρμακευτική φροντίδα του ασθενούς από τον φαρμακοποιό. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής και η βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς. Το MTM περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στην εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς ή/και μια συνολική αναθεώρηση της φαρμακευτικής αγωγής, τη διαμόρφωση ενός σχεδίου φαρμακευτικής αγωγής, την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της φαρμακευτικής θεραπείας, της υποστήριξη στην τήρηση της φαρμακοθεραπείας μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του ασθενούς, και την τεκμηρίωση και την επικοινωνία των υπηρεσιών MTM στους συνταγογράφους (γιατρούς) ώστε να διατηρηθεί η ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών.
Η αναφορά σε αυτές τις δύο ορολογίες δεν είναι τυχαία καθώς σε άρθρο των Pharmacy Times για τις κυρίαρχες μελλοντικές τάσεις στη φαρμακευτική, οι κύριοι παράγοντες που φαίνεται ότι θα διαμορφώσουν το επάγγελμα, ακόμα και στις φιλελεύθερες Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η διαχείριση της τεχνολογίας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά κυρίως η επαναφορά του φαρμακοποιού επιστήμονα, ο οποίος θα προσφέρει υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας (για τις οποίες θα αμείβεται) από απλά εμβόλια μέχρι πλήρη παρακολούθηση της αγωγής εκείνων που πάσχουν από χρόνια και πολύπλοκα νοσήματα (διαβήτης, σκληρύνσεις, καρκίνο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.)
Διάβασε ένα εξαιτερικό άρθρο για το μέλλον της Φαρμακευτικής εδώ.
One Comment
Comments are closed.
Εξαιρετικό άρθρο!