Το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολύ οι έννοιες: «έξυπνη» καλλιέργεια, «έξυπνη» γεωργία (ή αλλιώς «ευφυής» γεωργία), γεωργικά drones, γεωργική τεχνολογία, τεχνολογία ακρίβειας, επένδυση στη γεωργία, τηλεπισκόπηση στη γεωργία, πράσινη επανάσταση και άλλα πολλά. Τι ακριβώς, όμως, είναι τελικά όλα αυτά τα πολλά; Και, γιατί τείνουν να στρέφουν πολλοί το ενδιαφέρον τους προς τα εκεί; Πριν μεταβούμε να αναλύσουμε αυτές τις νέες έννοιες, να εστιάσουμε σε κάποια αριθμητικά δεδομένα για την Ελλάδα. Που φαίνεται να μην είναι και τόσο δεδομένα για όλους!
Γρήγορη Πλοήγηση
Από τη μία πλευρά
Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ του περασμένου χρόνου, βρεθήκαμε με περίπου 1 εκατομμύριο ανέργους, με το ποσοστό επίσημης ανεργίας ≈ 20%. Γνωρίζουμε πως για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, πολλοί νέοι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει ή σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Μήπως μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση;
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, υπάρχει μια δυσκολία στην ποιότητα ζωής για την Ελλάδα. Ωστόσο, η σκέψη και οι έξυπνες αποφάσεις δίνουν πάντα την λύση για το καλύτερο! Παραμένοντας κάποιος στη χώρα του μπορεί να παλέψει για το αύριο, αρκεί να καταλάβει ποια διαδρομή τον συμφέρει να ακολουθήσει. Σίγουρα δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι την ίδια διαδρομή!
Από την άλλη πλευρά
Εν αντιθέσει με την ανεργία, ο πρωτογενής τομέας και δη η γεωργία και οι καλλιέργειες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει τρομερή αύξηση. Άρα, μήπως καταλάβαμε ότι η διαδρομή που συμφέρει τον Έλληνα να ακολουθήσει – δραστηριοποιηθεί είναι αυτός του αγροτικού τομέα; Ο αγροτικός τομέας είναι το ερέθισμα της επαγγελματικής δραστηριοποίησης για τον σύγχρονο άνθρωπο, ώστε να γίνει η σωστή επένδυση στη γεωργία. Ακόμα και αν αυτή σε αρχικό στάδιο γίνει από ανάγκη.
Κάποιος που σκέφτεται να απασχοληθεί με τον αγροτικό τομέας ή απασχολείται ήδη μπορεί να επιλέξει νέες λύσεις που έχουν προοπτικές για το μέλλον (γεωργικά drones, τεχνολογία ακρίβειας, τηλεπισκόπηση στη γεωργία) αποφέροντας καλές απολαβές. Έχοντας στο μυαλό μας τα παραπάνω και βάζοντάς τα σε συνάρτηση με το κλίμα και το έδαφος της Ελλάδας – που είναι πολύ ευμενές και παρουσιάζει ιδιότητες μικροκλίματος η κάθε περιοχή της – δημιουργούμε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ την τέλεια επένδυση στη γεωργία για το μέλλον μας!
Αφού έγινε μια σχετική και κάπως γενική ανάλυση του τι ακριβώς ισχύει στον ελλαδικό χώρο, πάμε να διεισδύσουμε σε αυτούς τους ορισμούς.
Τι είναι οι «έξυπνες» καλλιέργειες ή αλλιώς «έξυπνη» γεωργία;
Η λεγόμενη “Smart Agriculture” αποτελεί βελτίωση της απλής γεωργίας, που όλοι ξέρουμε, και συνδυάζει σύγχρονες τεχνολογίες, μηχανισμούς, αισθητήρες και δεδομένα για να βελτιστοποιήσει υπάρχουσες αγροτικές δραστηριότητες, μειώνοντας το ρίσκο και παράλληλα αυξάνοντας την ποιότητα και την απόδοση των αγροτικών προϊόντων.
Πιο ειδικά, δίνει νεωτεριστικές δυνατότητες στους αγρότες όπως η παρακολούθηση δεδομένων σχετικά με τα χωράφια τους σε πραγματικό χρόνο με την χρήση των Big Data για την άμεση και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.
Οι «έξυπνες καλλιέργειες» φέρνουν την Πράσινη Επανάσταση με όπλα όπως τα drones, η τεχνολογία ακρίβειας, τα εξελιγμένα συστήματα γεω-εντοπισμού, τα Big Data, τα farmbots και πολλά άλλα ακόμη.
Οι μεγάλες καλλιέργειες δεν είναι τόσο ο στόχος της έξυπνης καλλιέργειας, όσο οι μικρές και μεσαίες καλλιέργειες και φυσικά αγροτικές επιχειρήσεις ώστε να αυξήσουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από μια υγιή επένδυση στην γεωργία και ανάπτυξη.
Άρα, ως «έξυπνη γεωργία» μπορούμε να θέσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία ενισχύει τον πρωτογενή τομέα της γεωργίας εμπνέοντας σεβασμό και διαφάνεια στον καταναλωτή με πιο ποιοτικά προϊόντα σε μεγαλύτερες ποσότητες και πιο προσιτές τιμές! Αν αυτό δεν είναι επένδυση στη γεωργία, τότε ποιο είναι;
Αξίζει να αναφερθεί όμως, πως πέρα από την οικονομία και την επένδυση, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ όπου επωφελείται από την μείωση της αλόγιστης χρήσης πόρων, όπως το ΝΕΡΟ και από την βελτίωση των αγροτικών πρακτικών χρησιμοποιώντας λιγότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων και νιτρικών.
Έξυπνη γεωργία στην Ελλάδα
Στα χωράφια των Ελλήνων αγροτών, παραγωγών, βιομηχανιών τροφίμων και συνεταιρισμών μπαίνουν οι νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια των νέων που σπουδάζουν ή αποφοιτούν από σχολές συνδεδεμένες με τη Γη και την Πληροφορική των ελληνικών Πανεπιστημίων. Στόχος πολλών σχολών είναι η στήριξη της γεωργικής παραγωγής της χώρας αλλά και η τεχνολογία ακρίβειας σε μια δύσκολη περίοδο, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή, τα κέρδη και να προστατέψουν το ίδιο το περιβάλλον.
Έτσι, πολλά ελληνικά ιδρύματα στηρίζουν τους αγρότες να κάνουν την σωστή επένδυση στη γεωργία ώστε να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εργαλεία, ξεφεύγοντας από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής που χρησιμοποιούν μέχρι τώρα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
Πολλοί επιστήμονες από διαφορετικά ελληνικά ιδρύματα με την τεχνογνωσία, την οποία παρέχεται βοηθούν και θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων για λιπάσματα, φάρμακα, νερό, ενέργεια κ.ά.
Στη σύγχρονη εποχή, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά η ελληνική αγροτική παραγωγή χρειάζεται την ενίσχυση των επιστημόνων της!
Επένδυση στη Γεωργία – Γιατί να το κάνω;
Η κατανόηση των αναγκών, των ενδιαφερόντων, των προβλημάτων και των προσδοκιών των αγροτών σχετικά με την υιοθέτηση και τη χρήση των τεχνολογιών της «έξυπνης γεωργίας» είναι ο στόχος γιατί να προβώ σε επένδυση στη γεωργία!
Η επένδυση στη γεωργία αποτελεί ένα παραγωγικό σύστημα που ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ τους συντελεστές παραγωγής, όπως το έδαφος, το κλίμα, την εργασία, το κεφάλαιο ή τις εισροές και το management και ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ την παραγωγικότητα, το εισόδημα, το επίπεδο διαβίωσης του αγρότη και τη σχέση γεωργίας – περιβαλλοντος στην αειφόρο ανάπτυξη. Ακόμη, ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ την τεχνολογία ακριβείας, το internet, τα συστήματα γεω-εντοπισμού, τους δορυφόρους, τα drones, την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Και τέλος, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων διαχείρισής της με τη χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και προγραμματισμένων μεθόδων συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων.
Τι είναι τα γεωργικά drones;
Τα γεωργικά drones είναι τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα που ελέγχονται είτε από κάποιον απομακρυσμένο χειριστή, είτε αυτόνομα ακολουθώντας κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο πτήσης. Πιο ειδικά, είναι τα συστήματα αισθητήρων που χρησιμοποιούνται για να παρατηρούν τις καλλιέργειες, την υφή τους, την ανάπτυξη, την κατάσταση των παρασίτων κ.ά.
Οι αισθητήρες και οι δυνατότητες ψηφιακής απεικόνισης μπορούν να δώσουν στους αγρότες μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση μιας καλλιέργειας. Με αποτέλεσμα, οι πληροφορίες αυτές να μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες για την βελτίωση της απόδοσης μιας καλλιέργειας.
Επιπλέον, ένα γεωργικό drone μπορεί να επιθεωρήσει τις καλλιέργειες για τον γεωργό περιοδικά, δηλαδή εβδομαδιαία, καθημερινά ή ακόμη και ωριαία.
Ποια τα οφέλη των γεωργικών drones;
Πρώτα απ’ όλα, τα γεωργικά drones είναι μια άριστη επένδυση στη γεωργία σε σύγκριση με έναν μεγαλύτερο αγροτικό εξοπλισμό.
Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας των γεωργικών drones στην «έξυπνη γεωργία» έχει πολλές δυνατότητες, διότι επιτρέπουν στους αγρότες να έχουν πλήρη απεικόνιση του χωραφιού τους από ψηλά, που μπορεί να τους αποκαλύψει πολλά ζητήματα όπως προβλήματα άρδευσης, διακυμάνσεις του εδάφους, μολύνσεις από παράσιτα και φυσικά αν όλα πηγαίνουν ρολόι!
Με τα γεωργικά drones δίνονται έγκαιρες και ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη των καλλιεργειών.
Τα γεωργικά drones μπορούν να εξοπλιστούν με πολλαπλούς συνδυασμούς αισθητήρων για να καλύψουν τις ανάγκες ενός αγρότη. Ένα παράδειγμα αισθητήρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η σύγκριση των χρωματικών διαφορών σε καλλιέργειες που δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμες με γυμνό μάτι.
Ωστόσο, με τα γεωργικά drones, δεν επιτυγχάνεται μόνο η επιβλεψη των χωραφιών από ψηλά, αλλά επιτυγχάνεται η από αέρος λίπανση με καινοτόμους μηχανισμούς ψεκασμού και η από αέρος σπορά που μπορούν να καλύψουν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις γρήγορα και αξιόπιστα.
Τηλεπισκόπηση και γεωργικά drones
Η τηλεπισκόπηση και τα γεωργικά drones είναι ο πιο hot συνδυασμός που θα έγραφε και ένα life style άρθρο..
Η λήψη εικόνων από ένα χωράφι γίνεται με τη χρήση των drones και με την εφαρμογή της φασματικής κάμερας. Οι φασματικές κάμερες μπορούν να δώσουν πληροφορίες οι οποίες βασίζονται στην αλληλεπίδραση του σημείου λήψης με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Έτσι, μια μέτρηση στην τηλεπισκόπηση μπορεί να γίνει με ένα φασματόμετρο ή από μια ψηφιακή κάμερα.
Οι ακριβέστερες μετρήσεις γίνονται με τη χρήση ορισμένων δεικτών (όπως ενδεικτικά είναι ο NDVI). Υπάρχουν πολλοί δείκτες όπου ο καθένας υπολογίζει τις μετρήσεις που χρειάζονται στη τηλεπισκόπηση.
Μην ξεχνάμε πως, τα χωρικά δεδομένα που συλλέγονται από τα γεωργικά drones και επιτυγχάνονται με την χρήση της τηλεπισκόπησης παρέχουν σαφείς και αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες ανάπτυξης μιας καλλιέργειας.
Η συνεχής παρακολούθηση μιας καλλιέργειας με την χρήση της τηλεπισκόπησης και των γεωργικών drones και η άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων μπορεί να ελαχιστοποιήσει απώλειες, να βελτιώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας παραγωγής, να αυξήσει την οικονομική της απόδοση και να συμβάλει στη σωστή επένδυση στη γεωργία!
«Γη πάντα τίκτει και πάλιν κομίζεται.»
Όλα τα γεννάει η γη και πάλι όλα τα μαζεύει
(Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ.)
One Comment
Comments are closed.
[…] έξυπνη γεωργική δραστηριότητα στηρίζεται στις καλές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπου […]