6 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την εταιρία TheLadders, αυτός είναι ο χρόνος που θα αφιερώσει ένας εργοδότης ή ένας υπεύθυνος πρόσληψης προσωπικού για το βιογραφικό σου σημείωμα. Τα συχνά λάθη στο βιογραφικό δυσκολεύουν την κατάσταση!
Ξέρω, ξέρω. Αυτό είναι λυπηρό και αποθαρρυντικό, ειδικά αν έχεις περάσει ώρες ολόκληρες να συντάσσεις προσεκτικά την κάθε λέξη και να αλλάζεις τα περιθώρια και τις γραμματοσειρές για να φτιάξεις ένα θεϊκό βιογραφικό.
(Τουλάχιστον δεν είσαι επαγγελματίας speed stacker, των οποίων η καριέρα βασίζεται στο πόσο γρήγορα μπορείς να χτίσεις και να καταστρέψεις μια πυραμίδα από πλαστικά ποτήρια σε πολύ λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.)
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα βιογραφικά δεν έχουν περάσει ποτέ από τα χέρια κάποιου υπεύθυνου προσλήψεων. Και η πλειονότητα αυτών που το καταφέρνουν, συχνά βρίσκεται στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αργότερα.
Δεν είναι κάτι προσωπικό (μόνο που είναι) – είναι συνέπεια του μεγάλου όγκου βιογραφικών. Πάρε για παράδειγμα την Google. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων τους λαμβάνουν περίπου 3 εκατομμύρια βιογραφικά τον χρόνο – άρα πάνω από 8,000 την ημέρα.
Αυτός κι αν είναι μεγάλος ανταγωνισμός. Αλλά δεν είναι όλα τόσο άσχημα, καθώς υπάρχουν πολλά σημαντικά λάθη που πολλοί άνθρωποι κάνουν στα βιογραφικά τους.
Και αν μάθεις να τα αποφεύγεις, θα έχεις ένα τεράστιο προβάδισμα μέσα σε όλο τον ανταγωνισμό.
Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε 7 από τα χειρότερα λάθη που μπορείς να κάνεις όσο συντάσσεις το βιογραφικό σου… και πώς μπορείς να τα αποφύγεις.
Γρήγορη Πλοήγηση
- 1 Λάθος #1: Συμπεριλαμβάνεις αυτά που έκανες, και όχι αυτά που κατάφερες
- 2 Λάθος #2: Τυπογραφικά λάθη
- 3 Λάθος #3: Συμπεριλαμβάνεις Άσχετη Εργασιακή Εμπειρία
- 4 Λάθος #4: Αποκλείεις Οποιαδήποτε Άμισθη Εργασιακή Εμπειρία
- 5 Λάθος #5: Ακολουθείς όλους τους κανόνες
- 6 Λάθος #6: Παραλείπεις Την Προσωπική Σου Ιστοσελίδα
- 7 Λάθος #7: Χρησιμοποιείς το Ίδιο Βιογραφικό για Διαφορετικές Δουλειές
Λάθος #1: Συμπεριλαμβάνεις αυτά που έκανες, και όχι αυτά που κατάφερες
Οι εργοδότες ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτά που κατάφερες πραγματικά παρά για το τι ήταν να κάνεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, θα πρέπει να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται στον περιορισμένο χώρο που έχεις.
Να πώς μπορείς να συνδέσεις αυτά τα δύο:
Α. Ποσοτικοποίησε τα επιτεύγματά σου
Για παράδειγμα, αυτό είναι ένα απόσπασμα από το πιο πρόσφατο βιογραφικό μου:
Όπως βλέπεις στη δεύτερη κουκίδα, παρόλο που τα 20,000 δεν ήταν καν για την εταιρία για την οποία εργάστηκα, το να βάλω αυτόν τον αριθμό λέει σε κάποιον υπεύθυνο προσλήψεων ότι, “Έι, έχω κάνει πραγματικό μάρκετινγκ και PR – ίσως να μπορώ να κάνω κάτι αντίστοιχο και για σένα!”
Β. Πρόσθεσε τις λέξεις-κλειδιά και τη βιομηχανική γλώσσα που αναζητούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων
Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν τόσο ανθρώπινο δυναμικό για προσλήψεις όσο και συστήματα εντοπισμού υποψηφίων για να σκανάρουν βιογραφικά για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και να τα ταξινομήσουν με αυτόν τον τρόπο. Αν, λοιπόν, έχεις τις σωστές λέξεις που ψάχνουν οι εργοδότες και οι υπολογιστές, τότε η αίτηση σου θα περάσει άνετα από το αρχικό σκανάρισμα.
Λάθος #2: Τυπογραφικά λάθη
Αν έχεις γράψει ποτέ έκθεση (που υποθέτω ότι έχεις!), ξέρεις πόσο εκνευριστικός μπορεί να είναι ο έλεγχος για τυπογραφικά λάθη. Στην οθόνη, η γραμματική και η ορθογραφία φαίνονται τέλειες… μέχρι να το εκτυπώσεις και να δεις ότι έχεις γράψη δόδεκα λέξις λάθως, ακώμα και το όνωμά σου.
Ηθικό δίδαγμα: Μην μένεις στο να ελέγχεις πράγματα μόνο από την οθόνη.
Αντί αυτού, εκτύπωσε το βιογραφικό σου, πάρε ένα κόκκινο στυλό και υπογράμμισε το. Αν μπορείς να βρεις ένα ήσυχο μέρος για διάβασμα όπου μπορείς να διαβάσεις δυνατά την κάθε γραμμή, ακόμα καλύτερα. Μπορεί να νιώσεις περίεργα, αλλά εμπιστεύσου με – θα αξίζει τον κόπο μόλις κλείσεις την συνέντευξη (ακόμα και τη δουλειά!).
Α και, αν μπορείς, ζήτησε από κάποιον σύμβουλο σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού να εξετάσει το βιογραφικό σου. Αν δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ σου σύμβουλο σταδιοδρομίας, θα σου πρότεινα να το κάνεις! Είναι πολύ πιθανό, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας σου να έχει μιλήσει με εκατοντάδες φοιτητές και εργοδότες: ξέρουν τι είναι σωστό και τι όχι.
Λάθος #3: Συμπεριλαμβάνεις Άσχετη Εργασιακή Εμπειρία
Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο κάθε θέση ή εργασία βρίσκεται στο βιογραφικό σου. Κάθε μέρος υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ικανότητα ή χαρακτηριστικό το οποίο απαιτεί κάθε θέση εργασίας.
Για παράδειγμα, όταν έκανα αίτηση για μια θέση συντονίστριας έργου, διαβεβαίωσα ότι τα επιτεύγματα που επισήμανα στο βιογραφικό μου επικεντρώνονταν στο ότι ολοκλήρωσα εγκαίρως και ποιοτικά τις εργασίες μου, ακόμα και αν η ίδια η δουλειά με μια πρώτη ματιά δεν είχε να κάνει με τη διαχείριση έργου.
Ακόμα και αν η συγκεκριμένη θέση μπορεί να μην είναι τόσο σχετική, προσπάθησε να συγκεκριμενοποιήσεις τα επιτεύγματά σου στη θέση εργασίας για την οποία κάνεις αίτηση.
Για παράδειγμα, εργάστηκα ως βοηθός έρευνας για ένα νοσοκομείο στο Τορόντο για την πρώτη μου αμειβόμενη εργασία (μπορείς να τσεκάρεις το συγκεκριμένο βιογραφικό παρακάτω). Όταν έκανα αιτήσεις για δουλειές μετά από αυτό, διατύπωνα τα επιτεύγματα μου διαφορετικά με βάση την θέση εργασίας:
- Αν η θέση εργασίας ήταν σε μια υγειονομική εταιρεία, θα επικεντρωνόμουν στις λεπτομέρειες και στο αντίκτυπο της έρευνας στην οποία εργάστηκα.
- Αν η θέση ήταν για έναν επιχειρηματικό ρόλο σε μια τράπεζα, θα ανέφερα τα μεγάλα δεδομένα στην υγειονομική περίθαλψη (βιομηχανική γλώσσα!) καθώς και το σύστημα που βοήθησα να δημιουργηθεί για την ταξινόμηση όλων αυτών των δεδομένων.
Λάθος #4: Αποκλείεις Οποιαδήποτε Άμισθη Εργασιακή Εμπειρία
Παρόμοιο με το Λάθος #3, πολλοί άνθρωποι δεν συμπεριλαμβάνουν σχετικές εργασιακές εμπειρίες στο βιογραφικό τους επειδή δεν πληρώθηκαν για αυτές.
Μέγα λάθος!
Αν είναι το πιο σχετικό πράγμα που έχεις κάνει, μην κρύβεις εθελοντική εργασία ή φοιτητική ηγεσία στην κατηγορία “Εθελοντισμός και Ομάδες”.
Βάλε τα στην κατηγορία εμπειρίας. Οι υπεύθυνοι προσωπικού δεν ενδιαφέρονται για το αν μια εμπειρία ήταν έμμισθη – θέλουν απλά να ξέρουν αν είσαι κατάλληλος για τη δουλειά ή όχι.
Όπως έγραψε και ο Brad Karsh, πρώην διευθυντής προσλήψεων και συγγραφέας, στο βιβλίο του Confessions of a Recruiting Director:
“Οι περισσότεροι φοιτητές θεωρούν ότι αφού δεν πληρώθηκαν για να κάνουν κάτι, δεν μπορούν να το προσθέσουν στην ενότητα της Εμπειρίας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Οι εργοδότες το βλέπουν εντελώς διαφορετικά. Η αντίληψη τους είναι ότι, αν ήταν μια σημαντική εμπειρία που προσέφερε σημαντικές ικανότητες απαραίτητες για την δουλειά, τότε αξίζει να προστεθεί στην κατηγορία της εμπειρίας, ακόμα κι αν ήταν εξωσχολική ή εθελοντική θέση.”
Για παράδειγμα, στην κατηγορία εμπειρίας του βιογραφικού μου πρόσθεσα το γεγονός ότι ήμουν ανταγωνιστική κολυμβήτρια στο παρελθόν, όταν έκανα αίτηση για την πρώτη μου έμμισθη πρακτική άσκηση (γνωστή και ως co-op στον Καναδά):
Δεν έδειξα απλώς την μεγάλη αυτοπεποίθηση (και σιγουριά) που είχα – τόνισα επίσης και το πόσο εκπαιδεύτηκα όσο ήμουν στο πανεπιστήμιο.
Γιατί; Το έκανα κυρίως για να ξεχωρίσω και να γίνω μια πιο συναρπαστική υποψήφια, ώστε να περάσω το αρχικό στάδιο των 6 δευτερολέπτων. Επιπλέον, αυτή η λεπτομέρεια έδειξε ότι είχα κατάλληλες οργανωτικές ικανότητες και ικανότητες διαχείρισης χρόνου.
Και το ρίσκο απέδωσε. Από το συγκεκριμένο βιογραφικό, παρά το γεγονός ότι είχε μόνο μια έμμισθη, μερικής απασχόλησης εργασιακή εμπειρία, έκλεισα τρεις συνεντεύξεις και δύο προτάσεις για δουλειά για εκείνο το καλοκαίρι. Μια από αυτές τις δουλειές ήταν μια θέση στην μεγαλύτερη τράπεζα στον Καναδά, η οποία έγινε και η πρώτη μου έμμισθη δουλειά πλήρους απασχόλησης.
Λάθος #5: Ακολουθείς όλους τους κανόνες
Κάποια στιγμή στην ακαδημαϊκή σου καριέρα, ίσως χρειαστεί να πάρεις ένα μάθημα δημιουργίας βιογραφικού (αν δεν το έχεις πάρει ήδη).
Πολύ πιθανό να σου δώσουν όλες αυτές τις ασήμαντες λεπτομέρειες που θα πρέπει να θυμάσαι και να ακολουθήσεις:
- Πρέπει το μέγεθος της γραμματοσειράς να είναι 11!
- Πρέπει να είναι σε Times New Roman!
- Πρέπει να βάλεις την εκπαίδευση σου ως εξής: “Πτυχίο Επιστημών, [ειδίκευση], [έτος]”!
- Βάλε το αρχικό του μεσαίου ονόματός σου: είναι πιο επαγγελματικό!
Και αν ακολουθήσεις όλους αυτούς τους κανόνες, έχεις σίγουρη επιτυχία – σωστά;
Αχ…
Επανάλαβε μετά από μένα:
“Αυτό είναι το βιογραφικό μου. Υπάρχουν πολλά σαν κι αυτό αλλά το συγκεκριμένο είναι δικό μου…”
Το κλασικό είναι και βαρετό! Είναι βαρετό για σένα και είναι βαρετό για τους διευθυντές προσλήψεων.
Όσοι ασχολούνται με προσλήψεις περνούν από στοίβες με βαρετά, συνηθισμένα βιογραφικά. Μην φοβηθείς να κάνεις ένα βιογραφικό που να ξεχωρίζει.
Λάθος #6: Παραλείπεις Την Προσωπική Σου Ιστοσελίδα
Τα βιογραφικά είναι ξεπερασμένα. Είναι βαρετά, τυπικά και στάσιμα. Μόλις δώσεις το βιογραφικό σου σε κάποιον, δεν μπορείς να το αλλάξεις. Αν πας στη δουλειά αύριο και κάνεις κάτι φοβερό, το βιογραφικό που έδωσες χθες δεν θα το αναδείξει.
Γι’αυτό πρέπει να έχεις προσωπική ιστοσελίδα.
Μια προσωπική ιστοσελίδα μπορεί να επικαιροποιηθεί. Μπορείς να τη φτιάξεις όπως θέλεις – έχεις σχεδόν απεριόριστη δημιουργική ελευθερία. Για να μην αναφέρω το γεγονός ότι το να μάθει κανείς να φτιάχνει μια ιστοσελίδα είναι από μόνο του ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. (Ειδικά αφού οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ακόμα ότι πρέπει να είσαι προγραμματιστής για να φτιάξεις μια).
Αν δεν έχεις ακόμα προσωπική ιστοσελίδα, φτιάξε μια.
Υποθέτοντας ότι έχεις προσωπική ιστοσελίδα, πρέπει να βάλεις το URL της στην κορυφή του βιογραφικού σου.
Κάνοντας το, επιτρέπεις σε αυτόν που έχει το βιογραφικό σου να ενημερώνεται και να βλέπει την πιο πρόσφατη επαγγελματική σου εικόνα. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να επισκεφθεί αυτό το URL στην κορυφή του βιογραφικού σου.
Μην ξεχάσεις να τη συμπεριλάβεις!
Λάθος #7: Χρησιμοποιείς το Ίδιο Βιογραφικό για Διαφορετικές Δουλειές
Αν πραγματικά θέλεις τη δουλειά, το βιογραφικό σου πρέπει να φωνάζει, “Είμαι ο εκλεκτός”, από την αρχή.
Γι’αυτό είναι σημαντικό να προσαρμόζεις το βιογραφικό και την συνοδευτική επιστολή σου ανάλογα με την κάθε αίτηση και τον κάθε εργοδότη – γιατί έτσι ξεχωρίζεις και δείχνεις διαφορετικός στους εργοδότες. Το πρόβλημα εδώ, λοιπόν, είναι ότι ίσως κάνεις πολλές αιτήσεις, και η προσαρμογή του βιογραφικού παίρνει αρκετή ώρα.
Να ένα τιπ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για εξισορροπήσεις αποτελεσματικά την έκρηξη αιτήσεων σε διαφορετικούς εργοδότες, ενώ προσαρμόζεις ταυτόχρονα την αίτηση σου ανάλογα με την κάθε θέση: Χρησιμοποίησε ένα κύριο βιογραφικό σημείωμα που συμπεριλαμβάνει όλες τις δουλειές, τα επιτεύγματα και την εθελοντική σου εμπειρία.
Δεν χρειάζεται να μορφοποιήσεις ή να διατηρήσεις όλες σου τις εμπειρίες και δεξιότητες σε 1 σελίδα στο κύριο βιογραφικό σου – απλά έχε τα πάντα εκεί.
Έπειτα, όταν ενδιαφερθείς για κάποια δουλειά, θα μπορείς απλά να κόψεις και να επεξεργαστείς την διατύπωση των εμπειριών σου για αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο. Έτσι, δεν σου παίρνει ώρες να κάνεις αίτηση για την κάθε θέση, ούτε στέλνεις μια γενική αίτηση.
Κάτι Τελευταίο
Τέλος, να κάτι που οι περισσότεροι μαθητές και φοιτητές ξεχνούν: Οι εργοδότες ξέρουν ότι σπουδάζεις. Γιαυτό το λόγο, δεν περιμένουν να είσαι αυθεντία στην ανάλυση δεδομένων, την επαναστόχευση διαφημίσεων ή τον προγραμματισμό JavaScript.
Κατά κύριο λόγο, οι υπεύθυνοι προσλήψεων για φοιτητικούς ρόλους αναζητούν ανθρώπους που:
- Είναι εκπαιδεύσιμοι και πρόθυμοι να μάθουν νέες ικανότητες
- Έχουν ευχάριστη προσωπικότητα
- Έχουν φοβερή εργασιακή ηθική
- Κάνουν καλές ερωτήσεις
Γιατί; Επειδή ξέρουν ότι δεν έχει σημασία το πόσες έμφυτες ικανότητες έχει ένας υποψήφιος, αρκεί να είναι αφοσιωμένος στην συνεχή ανάπτυξη.
Οι καλοί εργοδότες ποντάρουν στις δυνατότητες. Γνωρίζουν ότι όσο κάποιος είναι αφοσιωμένος στην βελτίωση και την σκληρή δουλειά, αυτός ο υποψήφιος τελικά θα φτάσει και θα ξεπεράσει κάποιον που έχει περισσότερες ικανότητες αλλά του λείπει το κίνητρο.
Εν συντομία, οι περισσότεροι έξυπνοι, υψηλού επιπέδου εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν ταπεινούς μπαγαπόντηδες παρά υπερόπτες ιδιοφυείς.
Σκεπτόμενος αυτό, στόχευσε να αναδείξεις τα soft skills που αναφέρθηκαν προηγουμένως εξίσου με τις τεχνικές δεξιότητες σου στο βιογραφικό και την συνοδευτική επιστολή σου όταν κάνεις αίτηση για δουλειές.
Ρίξε μια ματιά στο βιογραφικό σου τώρα – ποια από αυτά τα λάθη έχεις διαπράξει;