Work-Life Integration: Η νέα προσέγγιση για την επίτευξη ισορροπίας στην προσωπική ζωή και την επαγγελματική επιτυχία

Η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή αποτελεί τον κύριο στόχο των περισσότερων ανθρώπων στους γρήγορους καιρούς που διανύουμε. Ο όρος work – life balance όμως, αντικαθίσταται σταδιακά από τον όρο work – life integration, μιας και απόλυτη ισορροπία δεν είναι εύκολο να υπάρξει. Αντί, λοιπόν, να πιέζουμε (ξανά) τους εαυτούς μας να ισορροπήσουν  σε έναν κόσμο που «τρέχει» και μεταβάλλεται διαρκώς, μήπως θα ήταν προτιμότερο να εναρμονίσουμε αυτές τις πλευρές;

Τι είναι το work -life integration

Ο όρος work – life integration σου θυμίζει ότι το απόλυτο balance των ρόλων σου καθίσταται ανέφικτο, οπότε σε οδηγεί στο blending, δηλαδή τον συνδυασμό και την εναρμόνισή τους. Όσο δύσκολο είναι να ισορροπήσεις ένα στυλό στο δάχτυλό σου, άλλο τόσο δύσκολο είναι το να προσπαθείς την απόλυτη ισορροπία της επαγγελματικής και της προσωπικής σου ζωής.

Πώς επιτυγχάνεται το work – life integration

Η εναρμόνιση των ρόλων της ζωής είναι εφικτή. Χρειάζεται μέθοδος και, φυσικά, προσπάθεια. Ας δούμε, λοιπόν, τα βήματα που, καλό θα ήταν, να ακολουθήσουμε όλοι.

#1 Αποδέξου τους πολλαπλούς ρόλους σου

Σε όποια ηλικία κι αν ανήκεις, σίγουρα δεν είσαι μόνο ένα πράγμα ͘ δεν είσαι μόνο εργαζόμενος, μόνο σύντροφος, μόνο φοιτητής-μαθητής, μόνο φίλος, μόνο γονέας ή παιδί. Είσαι ένας πολύτιμος, μοναδικός συνδυασμός τους και it’s ok!

Τι να κάνεις για να είσαι σε αρμονία με τους πολλαπλούς σου ρόλους;

  • Μη δίνεις την αμέριστη προσοχή σου μόνο σε έναν από αυτούς, αλλά απόλαυσε κάθε εναλλαγή τους. 
  • Κάνε καταγραφή των ρόλων σου, επιδιώκοντας την ομαλή τους λειτουργία. Η υπενθύμισή τους και μόνο στον ανθρώπινο νου είναι αρκετή, ώστε να στρέψει την προσοχή του όπου χρειάζεται, όταν χρειάζεται.

#2 Αυτοφροντίδα

Μην το βλέπεις εγωιστικά, δεν είναι ζήτημα εγωισμού το self- care. Αποτελεί, και οφείλει να αποτελεί, κύριο μέλημά σου το να φροντίζεις το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή σου.

Πώς θα εξασφαλίσεις την αυτοφροντίδα σου;

Πρόσεχε το σώμα σου

Επένδυσε χρόνο αξιοποιώντας την απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία που τόσο απλόχερα μας δίνεται, για να «χτίσεις» ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Διατροφή 

Μάθε να «ακούς» το σώμα σου, μάθε να του παρέχεις σε καθημερινή βάση ποιότητα διατροφής και θα εκπλαγείς με τις αντοχές και τη διάθεσή σου.

Άσκηση

Πειραματίσου και ανακάλυψε ποιος ή ποιοι τρόποι άσκησης σου αρέσουν. Από τη χαλάρωση της γιόγκα, μέχρι την ένταση του tabata, βάλε στο πρόγραμμά σου τη γυμναστική, για βελτίωση φυσικής κατάστασης, αλλαγή παραστάσεων και, άρα, καλύτερη διάθεση!

Διεύρυνε το νου σου

Τι κάνεις για ανατροφοδότηση του νου σου; Ποια ήταν η τελευταία φορά που βρήκες χρόνο για να διαβάσεις κάτι που δεν αφορά την εργασία σου; Κάτι που θα προσκαλέσει και θα προκαλέσει το μυαλό σου να εξελιχθεί; « Γηράσκω αεί διδασκόμενος», είπε ο Σόλων. Η δια βίου μάθηση αποτελεί μοχλό πίεσης για ανάπτυξη, μας δίνει κίνητρο, θέληση και ,άρα, χαρά.

Βιβλιοθήκες

Κάνε εγγραφή στη δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής σου και “ταξίδεψε” νοερά, διευρύνοντας, παράλληλα, τη σκέψη σου. Αν, από την άλλη, δεν έχεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε βιβλιοθήκη με τη φυσική σου παρουσία, μπορείς να επισκεφθείς την ανοιχτή βιβλιοθήκη μέσα από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή σου. 

Επιμορφωτικά προγράμματα

Είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, υπάρχουν πολλές επιλογές και τεράστια ποικιλία σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, ανάλογα με το χρόνο και ,φυσικά, το αντικείμενο, στο οποίο θες να αποκτήσεις περαιτέρω γνώσεις. 

Φρόντισε την ψυχή σου

Αναφορικά με την ψυχαγωγία, προσπάθησε να διακρίνεις τη νόθη από τη γνήσια μορφή της, αφουγκραζόμενος/η τις πραγματικές και όχι τις πλασματικές ανάγκες της ψυχής σου. Επιδίωξε, λοιπόν, να μη σπαταλάς τον ελεύθερο χρόνο σου, όσο διαθέτεις, και πάλι μπροστά σε μια οθόνη. 

Ταξίδια – εκδρομές

Για να μην αισθάνεσαι πως ζεις για να δουλεύεις, αλλά δουλεύεις για να ζεις, μην ονειρεύεσαι, μόνο, αλλά προγραμμάτισε τις επισκέψεις σου σε μέρη που θες να ανακαλύψεις. Από μονοήμερες εκδρομές, επαφή με μνημεία και αξιοθέατα, μέχρι πολυήμερα ταξίδια, αναλόγως του χρόνου και των χρημάτων που μπορείς να διαθέσεις, εδώ θα βρεις μερικές από τις εναλλακτικές σου.

Θεατρικές παραστάσεις

Μια από τις ποιοτικότερες επενδύσεις του χρόνου σου θα ήταν η παρακολοὐθηση θεατρικών παραστάσεων. Μη ξεχνάμε, βέβαια, πως ζούμε στη γενέτειρα του δράματος. Σίγουρα τα μεγάλα αστικά κέντρα παρέχουν περισσότερες επιλογές, αλλά ας μην ξεχνάμε πως κατά καιρούς γίνονται περιοδείες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμπειρία ζωής, μάλιστα, αποτελεί η παρακολούθηση παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο ενδεχομένως μιας mini εκδρομής. Γιατί όχι;

Μουσική

“ Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, δίνει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα”, έλεγε ο Πλάτων. Δημιούργησε, λοιπόν, δυνατές αναμνήσεις στον παλμό των συναυλιών. Με τις παραπάνω μεθόδους μπορείς να εξασφαλίσεις την ολιστική φροντίδα του εαυτού σου. Πώς αλλιώς επιτυγχάνεται το work – life integration;

#3 Διαχείριση Χρόνου

Είτε εργάζεται κανείς από το σπίτι του, είτε με τη φυσική του παρουσία στο χώρο εργασίας, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγικότητά του και, φυσικά, στη διάθεσή του η χρονοδιαχείριση. «Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα» ͘ τετριμμένο; Ναι, αλλά με αρκετή δόση αλήθειας.

Πώς θα διαχειριστείς το χρόνο σου;

Οργάνωση

Οργάνωσε με σειρά προτεραιότητας ό,τι χρειάζεται να φέρεις εις πέρας. Πώς θέλεις να το κάνεις αυτό; Στο κλασικό σου ημερολόγιο, στις πολλαπλές εφαρμογές που μπορείς να έχεις στο κινητό σου, στα post-it σου; Η επιλογή είναι δική σου. Με την κατάλληλη οργάνωση της δουλειάς σου, δεν θα χάνεσαι στον κυκεώνα της πληροφορίας.

Blending/ Συνδυασμός

Το work – life integration σου υπενθυμίζει ότι η χρονοδιαχείριση της ημέρας σου δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ΜΟΝΟ τα επαγγελματικά σου. Κάθε μέρα, έχεις την ικανότητα να σκηνοθετήσεις τη σκαλέτα της ζωής σου. Κάντο σωστά, λοιπόν, αφήνοντας χώρο και χρόνο για τον εαυτό σου, τα αγαπημένα σου πρόσωπα και , γενικά, την προσωπική σου ζωή. Για παράδειγμα, βάλε στο καθημερινό σου πρόγραμμα τον χρόνο που θες για να συναντήσεις έναν φίλο, για να παρακολουθήσεις ένα επιμορφωτικό σεμινάριο, για να γυμναστείς.

#4 Διαχείριση Προσωπικής Ενέργειας

Ο χρόνος αποτελεί κάτι το συγκεκριμένο και πεπερασμένο για όλους μας. Πέρα από την παραγωγική διαχείρισή του, όμως, καλό θα ήταν να εστιάσουμε στη διαχείριση της προσωπικής μας ενέργειας, καθώς η χρονοδιαχείριση, αφενός, στοχεύει στην ποσότητα της κάθε προσπάθειάς μας, η διαχείριση της ενέργειάς μας, αφετέρου, συνεπάγεται ποιοτικότερα αποτελέσματα. Δεν αναφέρομαι, μάλιστα, μόνο στη φυσική, σωματική ενέργεια, αλλά και στην πνευματική και στη συναισθηματική. 

Πώς θα διαχειριστείς την ενέργειά σου;

Παρακολούθησε τον ενεργειακό σου κύκλο. 

Τι τύπος είσαι; Πότε αισθάνεσαι γεμάτος/η ενέργεια και ποιες ώρες της ημέρας νιώθεις κόπωση; Εντόπισε αυτές τις συνθήκες και προσάρμοσε τη μέρα σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχεις να «αντιμετωπίσεις» πιο εύκολα και γρήγορα tasks τις ώρες που η ενέργειά σου βρίσκεται σε πιο χαμηλά επίπεδα (π.χ μετά το φαγητό).

Ξεκίνα από τα πιο σημαντικά.

 Πολλές φορές, μέσα στις πολλαπλές μας ευθύνες, προσπαθούμε να αφήσουμε για το τέλος οτιδήποτε θεωρούμε πολύ σημαντικό για εμάς͘  ένα νέο σχέδιο, ένα απαιτητικό εγχείρημα. Πιστεύουμε πως, αν επιλύσουμε όλα τα άλλα, θα έχουμε κατόπιν πλήρη αφοσίωση σε αυτό. Δεν ισχύει απόλυτα, όμως. Χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, έχεις ήδη δαπανήσει αρκετή ενέργεια σε αυτά που θεωρείς λιγότερο σημαντικά, με αποτέλεσμα την ώρα που θες να ασχοληθείς εκτενώς με τον βασικό σου στόχο, να σου έχει ήδη «χτυπήσει την πόρτα» η κούραση.

Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα.

 Σε αυτό το σημείο θα σου θυμίσω πως ό,τι σκέφτεσαι, σε ό,τι εστιάζεις, αυτό γίνεσαι και αυτό έχεις στο τέλος της ημέρας.Φρόντισε να επενδύεις την ενέργειά σου σε όσα πραγματικά σε γεμίζουν, χωρίς να την ξοδεύεις στα επουσιώδη.  

Σε τι είσαι καλός/ή; 

Από τη στιγμή που θα αποκτήσεις επίγνωση των ικανοτήτων σου, θα σου είναι πολύ ευκολότερο να πραγματώνεις τις απαιτήσεις της κάθε μέρας, αρκεί να μετριάσεις την τελειομανία σου. Τι εννοώ; Ανακάλυψε όσα μπορείς να κατακτήσεις με ευκολία και προχώρησε στην υλοποίησή τους, χωρίς να γίνεσαι τελειομανής, γιατί έτσι δεν θα σου απομείνει ενέργεια για τις πιο δυσεπίτευκτες βλέψεις σου. «Μέτρον άριστον!»

Προσοχή στον εσωτερικό σου διάλογο! 

Τα ποσοστά ενέργειας επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις σκέψεις μας. Αν, λοιπόν, εσύ δεν υποστηρίζεις τον εαυτό σου, σαν να ήσουν ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου, ποιος περιμένεις να το κάνει; 

Ώθηση

Κάθε φορά που αντιμετωπίζεις μια δύσκολη συνθήκη, μάθε να ωθείς τον εαυτό σου, να πιστεύεις σε σένα και τις δυνατότητές σου και παρατήρησε μετά τι θα έχει αλλάξει στα ποσοστά ενέργειάς σου. Το μυαλό μας οφείλει να είναι σύμμαχος, όχι εχθρός. 

Διατροφή / Γυμναστική/ Ξεκούραση

Όπως προαναφέρθηκε, η αυτοφροντίδα οφείλει να αποτελεί το βασικό σου μέλημα. Για να έχεις ικανοποιητικά αποθέματα ενέργειας, επίλεξε υγιεινά τρόφιμα που παρέχουν υψηλής ποιότητας « καύσιμα» στη μηχανή σου, το σώμα σου. Γυμνάσου συστηματικά με όποιον τρόπο αγαπάς και μην ξεχνάς το downtime σου! Μετά από έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο, μπορείς να αδράξεις τη μέρα και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σου, σε κάθε έκφανση της ζωής σου, ξεπερνώντας, παράλληλα, κάθε κώλυμα.

#5 Όρια

«Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη» ͘ θα το έχεις ακουστά. Αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζεις, είναι πως την παροιμία δεν την εμπνεύστηκαν αργόσχολοι. Το burnout ή αλλιώς σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, είναι γεγονός και οι επιπτώσεις του στην υγεία του ατόμου είναι πολύ σοβαρές. Πόσο θα ήθελες, ενδεχομένως, να «κοστίσει» η δουλειά σου στην υγεία σου; Τα mail, τα τηλέφωνα και οι απαιτήσεις της εργασίας μας, μάς ακολουθούν και στο σπίτι (πολλοί μάλιστα δουλεύουν από εκεί), στερώντας μας την ποιότητα της προσωπικής μας ζωής, τη χαλάρωση και, τελικά, τον ύπνο μας! 

Πώς θα θέσουμε τα όριά μας εποικοδομητικά;

Εργοδότες

Όσοι από εσάς έχετε την ευθύνη εργαζομένων, σκεφτείτε πόσο αποδοτικότεροι θα ήταν, αν τους επιτρέπατε, με κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και καταμερισμό εργασίας, να συντονίσουν τα κομμάτια της ζωής τους ομοιόμορφα. Άλλωστε, «η ηγεσία δεν έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα αναρριχάσαι, αλλά με το πόσο βοηθάς τους άλλους να αναρριχηθούν». 

Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι, από την άλλη, διεκδικήστε με ευγένεια και αποφασιστικότητα τους επιθυμητούς σας στόχους.

Ωράριο

Για αρχή, διεκδικήστε το σεβασμό και την τήρηση του ωραρίου εργασίας σας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις, κατόπιν πολιτισμένης συνεννόησης.

Προτάσεις υλοποίησης στόχων

Προτείνετε στρατηγικές αυξημένης αποδοτικότητας σε λιγότερο χρόνο, αξιοποιώντας τις σύγχρονες διαθέσιμες μεθόδους. Έτσι, θα επιτευχθεί οριοθέτηση και ρύθμιση των προσδοκιών από τους άλλους στο χώρο εργασίας.

Δεν είναι εύκολο να ισορροπεί κανείς καθημερινά κάθε πτυχή της ζωής και του εαυτού του. Η ζωή μας δεν είναι τραμπάλα. Φέρει διακυμάνσεις, διαφορετικές επιθυμίες μας κατά διαστήματα, αλλαγές, αναπροσαρμογή των άλλοτε δεδομένων μας. Αυτό, όμως, είναι που την καθιστά πανέμορφη. Όποιο κι αν είναι το ταξίδι σου, η διαδρομή σου, σήκωσε τα μανίκια σου και ζήσ’ το στο έπακρο, χωρίς να χάνεις στιγμή. Το work – life integration σε τραβάει μακριά από το πολυπόθητο, αλλά σχεδόν ουτοπικό, balance, δείχνοντάς σου το δρόμο του blending. Αποδέξου, αγκάλιασε και αγάπα κάθε ρόλο σου, κάθε στιγμή της μέρας σου, συνδυάζοντάς τους. 

Γίνε η προτεραιότητά σου!

Προεπιλεγμένη Εικόνα
Δήμητρα Στάθη
Άρθρα: 2

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial