Εργασία από το Σπίτι: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Χρόνος: 6minΕνημέρωση: 02 Φεβ 2022

Η εξάπλωση της τεχνολογίας, το Internet, τα 5G και οι πανδημίες επιτάχυναν τη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου τύπου εργασίας με τίτλο “εργασία από το σπίτι” ή “εξ’ αποστάσεως εργασία” (remote work). Ο νέος αυτός τρόπος εργασίας δημιουργεί νέες εργασιακές συνθήκες με πολλά θετικά, αλλά και αρκετά αρνητικά.

Είναι διαφορετικός από πολλές πλευρές και από ότι ήδη έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Απαιτεί προσοχή και σκέψη για το αν ταιριάζει ή όχι σε κάθε έναν απο εμάς. Λοιπόν; Έτοιμος/η να τον γνωρίσεις πραγματικά; Θα διαβάσεις την πραγματικότητα, θα μάθεις τι να προσέξεις και μέχρι το τέλος του άρθρου θα ξέρεις αν πραγματικά σου ταιριάζει.

Περιεχόμενα

  Τι είναι η εργασία από το σπίτι

  Η εργασία από το σπίτι είναι μια σχετικά νέα τάση, κατά την οποία συνήθως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εκτελείς τα καθημερινά εργασιακά σου καθήκοντα από το σπίτι σου. Ναι, είναι αλήθεια, δεν χρειάζεται να πας στον χώρο εργασίας σου. Αυτό κάποιους τους συναρπάζει και άλλους τους φοβίζει! Λόγω του Covid19, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ξεκίνησαν να δουλεύουν εξ’ αποστάσεως από το σπίτι.

  Χώρος Εργασίας

  Ο χώρος εργασίας μπορεί να είναι το σπίτι σου, αλλά μπορεί και οχι. Έχεις δει ποτέ κάποιον να εργάζεται σε μια καφετέρια; Έχεις ακούσει ποτέ τι είναι το cowoorking space; Είναι ένας κοινόχρηστος εργασιακός χώρος, ειδικά διαμοφωμένος, με πρίζες, καλή σύνδεση στο Internet και άλλες παροχές. Σου αρέσουν τα ταξίδια; Ξέρεις ότι μπορείς να συνδυάζεις τα ταξίδια με την εργασία σου; Έχεις σκεφτεί ποτέ να γίνεις digital nomad; Άλλος ένας νέος όρος! Καλως ήρθες, λοιπόν, στο Future και στην εργασία του μέλλοντος.

  Σου αφήνουμε μια μικρή λίστα από το πού μπορείς να εργαστείς εξ’ αποστάσεως το 2022.

  • Εργασία από το σπίτι σου
  • Κατετέρια με ήσυχο περιβάλλον
  • Χώρος βιβλιοθήκης
  • Coworking spaces (κοινόχρηστοι χώροι εργασίας)
  • Digital nomad (συνδύασε ταξίδια)

  Τύπος Εργασιακής Απασχόλησης

  Ο τύπος της εργασιακής απασχόλησης δεν επηρεάζεται. Μπορείς να εργαστείς από το σπίτι εξ’ αποτάσεως, τόσο σε full-time εργασίες, όσο και part-time. Η επιλογή του freelancing και του contract είναι επίσης κάτι εφικτό.

  Πρακτικά, ο τύπος απασχόλησης ορίζει το πλήθος των εργατοωρών που είσαι διατεθιμένος να ανταλλάξεις έναντι ενός μισθού. Fulltime εργασία θεωρείται το 8ωρο, Part time εργασία θεωρείται το 4ωρο αν και ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί να είναι λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο. Τέλος, το Contract είναι ο τύπος εργασίας που υπάρχει συγκεκριμένη χρηματική αμοιβή για ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Παράδειγμα είναι η κατασκευή μιας ιστοσελίδας, δεν έχει σημασία αν πάρει 1 μέρα ή 1 χρόνο.

  • Fulltime εργασία
  • Parttime εργασία
  • Contract

  Θετικά Εργασίας από το Σπίτι

  Η εργασία από το σπίτι είναι ιδιαίτερη και προσφέρει διάφορα θετικά και αρνητικά. Τα παρακάτω είναι σίγουρα κάποια από τα πιο σημαντικά οφέλη που ισχύουν στις περισσότερες απομακρυσμένες εργασίες.

  #1 Κέρδος σε χρόνο και χρήμα

  Σε αρκετές εργασίες και κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα, ο χρόνος είναι χρήμα και τις αποστάσεις δεν τις λες και μικρές. Το μισάωρο ή και το δίωρο που κερδίζεις στην οδήγηση, μπορεί να αξιοποιηθεί μαγειρεύοντας κάτι υγιεινό, κάνοντας γυμναστική, διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, περνώντας λίγο επιπλέον χρόνο με τα αγαπημένα σου άτομα, θέτοντας μελλοντικούς στόχους ή ακόμη και να εργαστείς επιπλέον ώρες αν αυτό είναι απαραίτητο.

  Άρα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο πως με την απομακρυσμένη εργασία κερδίζεις χρόνο και παράλληλα χρήματα που θα έδινες σε εισιτήρια, καφέδες και άλλα καθημερινά έξοδα. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά θετικά της εργασίας από το σπίτι.

  #2 Υγεία και διάθεση

  Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, σε αρκετές εργασίες δεν υπάρχει η δυνατότητα να εργάζεσαι στο γραφείο που θέλεις, με την καρέκλα που επιθυμείς, να κάνεις όσα διαλείμματα χρειάζεσαι και τέλος να “σπάσεις” το ωράριο, όπως σε βολεύει. Η εργασία από το σπίτι ή από κάποιον άλλο δικό σου χώρο σου προσφέρει τη δυνατότητα να μπορείς να επενδύσεις σε μία καλή και βολική καρέκλα, ένα όμορφο γραφείο, καθώς και στη διακόσμηση χώρου αυξάνοντας έτσι την διάθεσή σου.

  Έχοντας λίγο επιπλέον χρόνο, μπορείς να μαγειρέψεις και να μειώσεις τις δικαιολογίες πως δεν υπάρχει χρόνος για κάτι υγιεινό και έτσι θα φροντίζεις και τον εαυτό σου περισσότερο. Η καλή διάθεση είναι αυτή που σε παρακινεί και σε κάνει να θέλεις να δουλέψεις, εκείνη που σε οδηγεί να κάνεις πράγματα που δεν θεωρούσες ότι είσαι ικανός να υλοποιήσεις.

  νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ

  #3 Αυξημένη απόδοση

  Το περιβάλλον, η διάθεση, ο τρόπος εργασίας και οι ώρες εργασίας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την απόδοσή σου. Δεν έχει τόσο σημασία η δουλειά ως δουλειά, αλλά η ψυχολογία του ανθρώπου, όταν την εκτελεί.

  Πρέπει βέβαια να πούμε και το εξής. Δεν έχουμε όλοι τον χώρο που θέλουμε, την τοποθεσία που θέλουμε και τον τρόπο ζωής που θα μας παρακινεί καθημερινά. Ώμως, είναι στο χέρι του κάθε ενός, να κάνει τις σωστές επιλογές και να χτίσει μια καθημερινότητα και ένα πρόγραμμα που τον βολεύει. Πλέον, ο έλεγχος περνά πιο πολύ στον εργαζόμενο και λιγότερο στον εργοδότη.

  Αρνητικά Εργασίας από το Σπίτι

  Η εργασία από το σπίτι δεν έχει μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά. Πριν ολοκληρώσουμε το άρθρο, θα πρέπει να αναφέρουμε και αυτά για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

  Όρια

  Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσεις να δουλεύεις στις 9 το πρωί και να μην σταματήσεις μέχρι τις 9 το βράδυ; Χρειάζονται όρια και πειθαρχία. Το σώμα σου χρειάζεται να ξεκουραστεί, πρέπει να σέβεσαι κυρίως εσένα και την προσωπική σου ζώη. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να εργάζεσαι από το σπίτι σε μια καρέκλα με πολύ λίγα διαλείμματα και μετά από λίγο καιρό με πόνους στην μέση και στην πλάτη.

  Θέσε όρια στον εργοδότη σου, όχι με αυστηρό τρόπο, αλλά με σεβασμό προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν ο ρολόι χτυπά και τελειώνεις την εργασία, πήγαινε και περπάτησε 20 λεπτά, βγες για έναν καφέ. Κάνε κάτι και μην κάθεσαι πάλι στο σπίτι.

  Ζωή 2 ταχυτήτων

  Εάν δεν είσαι μόνος/η στο σπίτι, θα υπάρχει μια ζωή 2 ταχυτήτων. Κάποιος θα θέλει να μαγειρέψει, να δει τηλεόραση, να κάνει την γυμναστική του ή ο,τιδήποτε άλλο. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να σκεφτείς πως μπορεί να εργαστείς. Το κλίμα είναι αυτό ενός καθημερινού σπιτιού και όχι ενός εργασιακού χώρου. Από την άλλη αν τα προγράμματα είναι έτσι που μένεις μόνος/η στο σπίτι για ένα διάστημα, τότε υπάρχει ησυχία και παραγωγικό περιβάλλον.

  Τι γίνεται όμως με τα μικρά παιδια; Πώς θα κάτσουν ήσυχα για να εργαστείς; Πρέπει να λάβετε όλες τις παραμέτρους.

  Έλλειψη επικοινωνίας

  Είμαστε όλοι άνθρωποι και ως άνθρωποι έχουμε ανάγκη από επικοινωνία. Μπορεί να είναι οκ να μείνεις μια μέρα στο σπίτι, δυο, τρεις, αλλά μετά από λίγο θα υπάρχει πρόβλημα. Κάτι δεν θα πάει καλά και θα νιώθεις πως δεν είσαι καλά μέσα σου. Η απάντηση είναι πως χρειάζεται επικοινωνία, χρειάζεται γέλιο, συναναστροφή με ανθρώπους, διασκέδαση.

  Προσπάθησε να ισορροπήσεις την επικοινωνία και είτε να καλείς τους φίλους στο σπίτι σου (αν δεν μπορείς να κάνεις κατι αλλο), είτε να τους συναντάς έξω. Η ψηφιακή επικοινωνία δεν συγκρίνεται με την φυσική και δεν μπορείς να δεχτείς όλα εκείνα τα συναισθήματα, συμπόνιας, χαράς, λύπης κτλ. Τα χρειάζεσαι όλα, γιατί έτσι είναι η ζωή. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ απομονωμένα ρομπότ.

  Συμπεράσματα Εξ’ αποστάσεως Εργασίας

  Είδαμε πως η απομακρυσμένη εργασία από το σπίτι είναι πιο πολύ μία νέα τάση διαφορετικής εργασίας που κάποιους τους διευκολύνει και άλλους τους δυσκολεύει. Στην πραγματικότητα όλοι είμαστε διαφορετικοί και οι ανάγκες μας επίσης είναι διαφορετικές. Υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων που δεν αντέχει μέσα στο σπίτι και θέλει να βρίσκεται σε κάποιον χώρο που περιβάλλεται με κόσμο, γι’ αυτό δημιουργήθηκαν και τα coworking spaces.

  Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το δοκιμάσεις. Δοκίμασε, λοιπόν, αυτή τη νέα τάση και αν βλέπεις πως μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες η απόδοσή σου έχει αυξηθεί, είναι πολύ πιθανό να έχεις μία καλύτερη ψυχολογία και περισσότερη θετική ενέργεια.

  Τέλος, αν πρέπει να έχουμε μάθει κάτι από όλα αυτά τα χρόνια είναι το εξής.

  Δεν γίνεται να υπάρχει εξέλιξη αν λειτουργούμε με τις αρχές και τους κανόνες του 90s.

  Δοκίμασε, πειραματίσου, ρίσκαρε!

  Για όσους αναρωτιούνται, ναι το άρθρο γράφτηκε σε ένα laptop σε ένα σπίτι, επεξεργάστηκε σε μια δημόσια βιβλιοθήκη και το final edit και η δημοσίευση έγινε σε ένα άλλο σπίτι.

  Προεπιλεγμένη Εικόνα
  career
  Η εθελοντική ομάδα του FutureGeneration έχει ως στόχο την δημιουργία περιεχομένου που θα σε βοηθήσει στο να πάρεις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον σου.
  Άρθρα: 24

  Join the Future

  Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

  You have successfully subscribed to the newsletter

  Ουπς, κάτι πήγε στραβά!