Τι είναι η απομακρυσμένη εργασία ή εργασία απο το σπίτι (Remote Work)

Remote work ή εργασία από το σπίτι ή εξ’ αποστάσεως εργασία είναι κάποιοι από τους όρους που χρησιμοποιούνται όσο και περισσότερο! Ένας νέος τρόπος εργασίας, διαφορετικός, με τα θετικά αλλά και αρνητικά του. Αξίζει όμως να κυνηγήσει κανείς αυτού του είδους την εργασία;

Στο άρθρο αυτό, θα γνωρίσουμε μαζί την απομακρυσμένη εργασία, θα αναφέρουμε τα πλεονεκτήματά της, θα προτείνουμε ”πρακτικά εργαλεία” και κυρίως θα πούμε αλήθειες.

Είσαι έτοιμος/η;

Τι είναι η απομακρυσμένη εργασία

Η απομακρυσμένη εργασία είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος εργασίας που κάποιους τους συναρπάζει και άλλους τους φοβίζει! Λόγω του Covid19, χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη ξεκίνησαν να δουλεύουν απομακρυσμένα. Συνήθως το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία σύνδεση στο Internet και ένα laptop.

Για όσους δεν έχουν ξανακούσει τον όρο, απομακρυσμένη εργασία αποκαλείται ο τρόπος της εργασίας που γίνεται εκτός του επαγγελματικού χώρου. Σε αυτή τη νέα τάση, η εργασία που κάνεις καθημερινά, ολοκληρώνεται από το σπίτι σου, μία παραλία, μία καφετέρια ή ειδικά σχεδιασμένα hackerspace rooms και γενικά σε οποιοδήποτε περιβάλλον νιώθεις εσύ ικανός να μπορείς να δουλέψεις.

Απομακρυσμένη Εργασια - Εργασία από το σπίτι
Εργασία από το σπίτι
Απομακρυσμένη Εργασία - Εργασία σε κοινόχρηστο χώρο (Coworking Space)
Εργασία σε κοινόχρηστο χώρο (Coworking Space)

Όπως είναι φυσικό και επόμενο, κάποιες εργασίες είναι πολύ πιο δύσκολο από άλλες να μετατραπούν σε αυτή τη νέα τάση που αποκαλείται “Απομακρυσμένη Εργασία“. Το Internet, η ρομποτική, τα smart office, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και γενικότερα η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φαντάζεσαι. Αυτό σημαίνει πως η εργασία παραγωγικότητας, τα online meetings, το task management και οι ψηφιακοί βοηθοί με τα chatbot είναι πραγματικότητα. Οι αυτόματες απαντήσεις σε σελίδες στο facebook και οι ψηφιακές κλήσεις τόσο στο skype όσο και σε άλλες πλατφόρμες, φέρνουν την σημερινή μας κοινωνία όλο και πιο κοντά σε έναν ψηφιακό κόσμο με αυτοματοποιήσεις και ευκολίες.

Οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας

Η πρώτη σκέψη είναι πως η απομακρυσμένη εργασία έχει μόνο όφελος και πλεονεκτήματα. Ωστόσο, όπως θα δούμε και στην συνέχεια αυτό δεν αληθεύει. Για την ώρα όμως, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως τα παρακάτω είναι σίγουρα κάποια από τα σημαντικά οφέλη που ισχύουν στις περισσότερες απομακρυσμένες εργασίες.

Κέρδος σε χρόνο και χρήμα

Σε αρκετές εργασίες και κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα, ο χρόνος είναι χρήμα και τις αποστάσεις δεν τις λες και μικρές. Το μισάωρο ή και το δίωρο που κερδίζεις στην οδήγηση, μπορεί να αξιοποιηθεί μαγειρεύοντας κάτι υγιεινό, κάνοντας γυμναστική, διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, περνώντας λίγο επιπλέον χρόνο με τα αγαπημένα σου άτομα, θέτοντας μελλοντικούς στόχους ή ακόμη και να εργασθείς επιπλέον ώρες αν αυτό είναι απαραίτητο. Άρα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο πως με την απομακρυσμένη εργασία κερδίζεις χρόνο και παράλληλα χρήματα που θα έδινες σε εισιτήρια, καφέδες και άλλα καθημερινά έξοδα.

Υγεία και διάθεση

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, σε αρκετές εργασίες δεν υπάρχει η δυνατότητα να εργάζεσαι στο γραφείο που θέλεις, με την καρέκλα που επιθυμείς, να κάνεις όσα διαλείμματα χρειάζεσαι και τέλος να “σπάσεις” το ωράριο όπως σε βολεύει. Ως απομακρυσμένα εργαζόμενος, μπορείς να επενδύσεις σε μία καλή και βολική καρέκλα, ένα γραφείο, καθώς και στη διακόσμηση χώρου αυξάνοντας έτσι την διάθεσή σου. Έχοντας λίγο επιπλέον χρόνο, μπορείς να μαγειρέψεις και να μειώσεις τις δικαιολογίες πως δεν υπάρχει χρόνος για κάτι υγιεινό και έτσι θα φροντίζεις και τον εαυτό σου περισσότερο. Η καλή διάθεση είναι αυτό που σε παρακινεί και σε κάνει να θέλεις να δουλέψεις, εκείνη που σε οδηγεί να κάνεις πράγματα που δεν θεωρούσες ότι είσαι ικανός να υλοποιήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ !

Αυξημένη απόδοση

Το περιβάλλον, η διάθεση, ο τρόπος εργασίας και οι ώρες εργασίας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την απόδοσή σου. Δεν έχει τόσο σημασία η δουλειά ως δουλειά, αλλά η ψυχολογία του ανθρώπου όταν την εκτελεί.

Χρήσιμα εργαλεία

Αλλάζουν οι συνθήκες εργασίες, αλλάζουν και τα εργαλεία που χρησιμοποιείς. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία δωρεάν και επί πληρωμή που μπορούν να σε βοηθήσουν να δουλέψεις με οργάνωση και υψηλή απόδοση. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε κάποια από τα πιο δημοφιλή.

Διαχείριση Εργασιών (Task Management)

Η διαχείριση των εργασιών (task management) είναι απαραίτητο εργαλείο αν δουλεύεις σε ομάδα και πρέπει να δίνεις μία αναφορά σε κάποιον manager ή ακόμη και αν θέλεις να κρατάς κάπου οργανωμένα τι έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει. Με απλά λόγια, είναι σαν να έχεις ένα γραφείο με τα αυτοκόλλητα post-it που όλοι τα γνωρίζουμε σε μια οθόνη. Ένα από τα κορυφαία εργαλεία που χρησιμοποιείται και από τις μεγαλύτερες εταιρείες είναι το Asana.

ή κάνε λήψη της εφαρμογής στο Android ή IOS κινητό σου τηλέφωνο από τους παρακάτω συνδέσμους:

Απομακρυσμένη Σύνδεση

Το Anydesk (δωρεάν) και το Teamviewer (επί πληρωμή) είναι δύο από τα πιο γνωστά προγράμματα για την απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας. Αυτό σημαίνει πως μπορείς με αυτά τα λογισμικά, να ανοίξεις στον υπολογιστή σου ένα παράθυρο και να συνδεθείς απευθείας σε έναν υπολογιστή που βρίσκεται στον χώρο εργασίας σου ή που ανήκει σε κάποιο συνάδελφο. Η απομακρυσμένη εργασία είναι ένα κλικ μακριά! Συνδέεσαι σε όποιον υπολογιστή θέλεις οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε στον κόσμο.

Σε επόμενο άρθρο θα δώσουμε έμφαση στα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για μια καλύτερη απομακρυσμένη εργασία από το σπίτι σου ή οποιοδήποτε χώρο εσύ επιθυμείς. Μέχρι τότε κράτησε τα παρακάτω συμπεράσματα και γιατί όχι, σχολίασε στο τέλος του άρθρου αν πιστεύεις πως κάτι λείπει και θέλεις να το συμπεριλάβουμε.

Συμπεράσματα

Είδαμε πως η απομακρυσμένη εργασία είναι πιο πολύ μία νέα τάση διαφορετικής εργασίας που κάποιους τους διευκολύνει και άλλους τους δυσκολεύει. Στην πραγματικότητα, όλοι είμαστε διαφορετικοί και οι ανάγκες μας επίσης είναι διαφορετικές. Υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων που δεν αντέχει μέσα στο σπίτι και θέλει να βρίσκεται σε κάποιον χώρο που περιβάλλεται με κόσμο, γι’ αυτό δημιουργήθηκαν και τα coworking spaces. Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το δοκιμάσεις. Δοκίμασε λοιπόν, αυτή τη νέα τάση και αν βλέπεις πως μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες η απόδοσή σου έχει αυξηθεί, είναι πολύ πιθανό να έχεις μία καλύτερη ψυχολογία και περισσότερη θετική ενέργεια.

Τέλος, είμαστε την στιγμή που γράφετε το άρθρο αυτό, είναι 2020 και αν πρέπει να έχουμε μάθει κάτι από όλα αυτά τα χρόνια είναι πως δεν γίνεται να υπάρχει εξέλιξη αν λειτουργούμε με τις αρχές και τους κανόνες του 90s. Δοκίμασε, πειραματίσου, ρίσκαρε! Για όσους αναρωτιούνται, ναι το άρθρο γράφτηκε σε ένα laptop σε ένα σπίτι, επεξεργάστηκε σε μια δημόσια βιβλιοθήκη και το final edit και η δημοσίευση έγινε σε ένα άλλο σπίτι.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
xGeneration
Άρθρα: 24

Υποβολή απάντησης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.