Τουρισμός

Ο Τομέας Τουρισμού στην Ελλάδα είναι ίσως ένας από τους τομείς που στηρίζει την οικονομία σε τεράστιο βαθμό. Αφορά την παροχή υπηρεσιών σε άτομα ή ομάδες ατόμων που ως στόχο έχουν τις προσωπικές ή επαγγελματικές διακοπές τους στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση ταξιδιών, η παροχή υπηρεσιών διαμονής και σίτισης, καθώς και η ξενάγηση στα διάφορα πολιτισμικά και αρχαιολογικά κέντρα αποτελούν βασικές δραστηριότητες των ατόμων που επαγγελματικά εντάσσονται στον τουριστικό κλάδο.

Είδη τουρισμού

Ο Τουρισμός χωρίζεται σε διάφορα είδη ανάλογα τις δραστηριότητες και τις τοποθεσίες.

Ο Αγροτουρισμός αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό κρίκο της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια καθώς αποτελεί έναν κλάδο που συνδυάζει βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας: την τεράστια εμπειρία στον τουρισμό και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας με την ποικιλότητα και απαράμιλλη ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Οικοτουρισμός αποκαλείται ο τουρισμός στον οποίο οι δραστηριότητες των τουριστών γίνονται στο φυσικό περιβάλλον, αλλά χωρίς να το βλάπτουν ή να οχλούν τα ενδιαιτήματα των ζωικών και φυτικών ειδών. Ο όρος προέρχεται από τη φράση «οικολογικός τουρισμός»

Ως επαγγελματικός τουρισμός ορίζεται ο τουρισμός που αναπτύσσεται κατά την διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών. Έχει μερικότερες διακρίσεις ανάλογες με το κριτήριο του σκοπού για τον οποίο γίνεται το επαγγελματικό ταξίδι. Αν σκοπός του ταξιδιού είναι η συμμετοχή σε ένα συνέδριο, τότε ονομάζεται συνεδριακός τουρισμός. Αν σκοπός του ταξιδιού είναι η συμμετοχή των επαγγελματιών σε μία έκθεση, τότε πρόκειται για τον τουρισμό εκθέσεων. Αντίστοιχα, στην περίπτωση σεμιναρίων έχουμε τον τουρισμό σεμιναρίων, συμποσίων τον τουρισμό συμποσίων κτλ. Τέλος, αν το ταξίδι είναι ένα τουριστικό πακέτο που δίδεται στους επαγγελματίες σαν δώρο-αμοιβή για την καλή τους απόδοση, τότε πρόκειται για τον τουρισμό κινήτρων, αφού τα τουριστικά πακέτα είναι κίνητρα που ωθούν τους επαγγελματίες σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αποδόσεις.

Πολιτιστικός τουρισμός ονομάζεται το υποσύνολο του τουρισμού σχετικά με τον πολιτισμό μιας χώρας ή περιοχής. Συγκεκριμένα ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αυτών των γεωγραφικών περιοχών, η ιστορία τους, η τέχνη, η αρχιτεκτονική, θρησκεία και άλλα στοιχεία που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση του τρόπου ζωής τους.

Ο πολιτιστικός τουρισμός περιλαμβάνει τον τουρισμό σε αστικές περιοχές, ιδιαίτερα σε ιστορικές, μεγάλες πόλεις και στις πολιτιστικές εγκαταστάσεις όπως μουσεία και θέατρα. Μπορεί ακόμα να περιλαμβάνει τουρισμό σε αγροτικές περιοχές αποτυπώνοντας τις παραδόσεις ιθαγενών πολιτιστικών κοινωνιών. Κατά γενική ομολογία η πολιτιστικοί τουρίστες ξοδεύουν ουσιαστικά περισσότερα από τους καθιερωμένους/τυπικούς τουρίστες.

Μαθησιακός τουρισμός είναι η εναλλακτική μορφή τουρισμού που σχετίζεται με την μάθηση. Το τουριστικό προϊόν του μαθησιακού τουρισμού είναι ότι αφορά την μάθηση και η τουριστική της πελατεία κατά κανόνα έχει θεσμική σχέση γύρω από την μάθηση. Ο μαθησιακός τουρισμός χωρίζεται σε κάποιες συγκεκριμένες μορφές, οι βασικότερες από αυτές είναι :Ο εκπαιδευτικός , το κύριο τουριστικό προϊόν του εκπαιδευτικού είναι η μάθηση.

Επαγγέλματα Τουρισμού

Ο ξενοδοχοϋπάλληλος, ο τουριστικός πράκτορας και ο ξεναγός συνιστούν τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά επαγγέλματα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αμοιβές τους θεωρούνται ικανοποιητικές, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, λόγω της πολύωρης απασχόλησης που απαιτείται, ενώ τα φιλοδωρήματα που δύναται να λάβουν λειτουργούν προσθετικά στα εισοδήματά τους.

 • Σερβιτόρος
 • Τουριστικός Πράκτορας
 • Σεφ
 • Ρεσεψιόν
 • Καθαρίστρια
 • Καμαριέρα
 • DJ
 • Bartender
 • Τουριστικός ή Ταξιδιωτικός Συνοδός
 • Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού
 • Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
 • Ζαχαροπλάστης
 • Μάγειρας
 • Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών & Τροφοδοσίας
 • Υπεύθυνος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων / Εκθέσεων / Παραστάσεων
 • Υπεύθυνος Καταλύματος
 • Υπεύθυνος Ταξιδιωτικού Πρακτορείου / Τουριστικών Πακέτων
 • Προσωπικός Σύμβουλος Τουριστικών Διακοπών
 • Ξεναγός
 • Ξενοδόχος

Τμήματα και Σχολές

Τα επαγγέλματα του Τομέα Τουρισμού αφορούν διάφορες θέσεις εργασίας. Άλλες είναι διοικητικές και άλλες πιο τεχνικές ή επικοινωνιακές. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια τμήματα και σχολές μέσα από τα οποία μπορείς να σπουδάσεις και να αποκτήσεις μια θεωρητική αλλά και πρακτική εμπειρία στον Τομέα του Τουρισμού.

Που μπορείς να σπουδάσεις

Στο FutureGeneration, θα βρεις πάνω από 50 Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που μπορείς να σπουδάσεις και να αποκτήσεις όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που απαιτεί η αγορά εργασίας.

Let’ s grow together!

Το περιεχόμενο του FutureGeneration δημιουργείται, διορθώνεται και επεκτείνεται από όλους. Η ομάδα του FutureGeneration είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε αλλαγή ή διόρθωση. Μπορεί να λείπει ένα Πανεπιστήμιο, να υπάρχουν άλλα σχετικά επαγγέλματα που δεν τα έχουμε αναφέρει ακόμη ή ακόμη και να θεωρείτε πως θα ήταν χρήσιμες κάποιες επιπλέον πληροφορίες.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial