Επάγγελμα Αστροναύτης

Ο ορισμός του αστροναύτη ή κοσμοναύτη (κατά τους Ρώσους) διατυπώθηκε κατά τη δεκαετία του 1960 μετά την εκτόξευση στο διάστημα του πρώτου αεροσκάφους με πλήρωμα Αμερικάνους δοκιμαστές πιλότους. Σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές, ο αστροναύτης είναι ένας αεροπόρος που πετά σε ύψος μεγαλύτερο από 80 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Ο αστροναύτης πρέπει να διαθέτει θάρρος, ψυχραιμία, ικανότητα να παίρνει πολύ γρήγορα αποφάσεις, εξαιρετική φυσική κατάσταση, αντοχή στην κούραση και άριστο νευρικό σύστημα. Οι σωματικές διαστάσεις και το βάρος του πρέπει να είναι μέσα στα όρια των χώρων διαβίωσης και εργασίας στο διαστημόπλοιο. Η υπευθυνότητα, η πειθαρχεία, η συνέπεια, η ετοιμότητα, η ψυχοσυναισθηματική σταθερότητα και η αποφασιστικότητα είναι απαραίτητα προσόντα. Ακόμη, πρέπει να διαθέτει εξαιρετική αντίληψη του χώρου, του χρόνου και των αποστάσεων και ταχύτατα αντανακλαστικά. Απαιτείται ακόμα δυνατότητα συγκέντρωσης, αυτοκυριαρχία, υπομονή, επιμονή, ευστροφία και διαύγεια πνεύματος. Χρειάζεται να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στον στόχο του, να διαθέτει ενθουσιασμό και φιλοδοξία, και κυρίως να έχει πραγματοποιήσει άρτια και ολοκληρωμένη εκπαίδευση ώστε ν’ ανταποκριθεί και να φέρει σε πέρας μια τόσο σημαντική αποστολή.

Σπουδές & Εκπαίδευση

Οι αστροναύτες εκπαιδεύονται στις λεπτομέρειες των λειτουργικών συστημάτων καθώς και για τα πειράματα που πραγματοποιούνται στις αποστολές τους. Επίσης, εκτελούν και τις εκτός οχήματος δραστηριότητες ή τους διαστημικούς περιπάτους.

Συνήθως, στο πλήρωμα των διαστημικών αποστολών υπάρχουν και επιστήμονες σε ειδική αποστολή, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή και την παρακολούθηση πειραμάτων στο διάστημα. Η διαστημική αποστολή σχεδιάζεται επί πολλά χρόνια και οι αστροναύτες πραγματοποιούν διαρκώς ασκήσεις ικανότητας επιτυχούς εκτέλεσης της αποστολής και προσομοιώσεις διαστημικών πτήσεων σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν είναι τα διαστημικά σκάφη και διάφορα όργανα και αεροβοηθήματα που βρίσκονται μέσα στο θάλαμο
διακυβέρνησης του διαστημοπλοίου, όπως ραντάρ, οθόνες απεικόνισης στοιχείων, συσκευές ασύρματης επικοινωνίας και άλλα. Οι αστροναύτες φορούν ειδικό εξοπλισμό, μάσκες οξυγόνου και ειδικές στολές πτήσης.

Αρμοδιότητες

Οι αστροναύτες ανάλογα με την εκπαίδευση, τις γνώσεις και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν σε μια αποστολή ονομάζονται πιλότοι ή επιστήμονες. Οι πιλότοι αστροναύτες είναι είτε πιλότοι είτε διοικητές. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο διοικητής έχει την ευθύνη για το όχημα, το πλήρωμα, την επιτυχία της αποστολής και την ασφάλεια της πτήσης. Ο πιλότος βοηθά τον διοικητή στον έλεγχο και την ενεργοποίηση του οχήματος. Οι πιλότοι είναι αυτοί που κυβερνούν τα διαστημικά λεωφορεία ή τα διαστημόπλοια. Οι ειδικοί αστροναύτες αποστολής συνεργάζονται με το διοικητή και τον πιλότο και έχουν τη γενική ευθύνη για τις διαδικασίες του οχήματος σε περιοχές όπως ο προγραμματισμός της δραστηριότητας των πληρωμάτων, η χρήση αναλώσιμων κ.λπ.

Συνθήκες Εργασίας

Το επάγγελμα είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Η ευθύνη που έχει ο αστροναύτης για να φέρει σε πέρας την αποστολή του με ασφάλεια, είναι πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχή ένταση καθώς και σωματική και πνευματική εγρήγορση. Εργάζεται πάντα σε κλειστό χώρο, στο πιλοτήριο του διαστημικού σκάφους, και έχει εκπαιδευτεί και για διαστημικούς περιπάτους. Το ωράριο εργασίας του δεν είναι συγκεκριμένο. Επίσης οι συνθήκες που επικρατούν (τόσο σε πραγματικές αποστολές όσο και σε προσομοιώσεις), κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, της διαστημικής πτήσης και της προσεδάφισης, όπως η ατμοσφαιρική πίεση, οι αυξομειώσεις ύψους και θερμοκρασίας, οι συνεχείς κλιματικές αλλαγές κ.ά. μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία του. Είναι ένα επάγγελμα με αίγλη, με καλές αμοιβές και ορισμένες ειδικές παροχές.

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Οι αστροναύτες λειτουργούν ή χειρίζονται ένα διαστημόπλοιο και πρέπει να έχουν εμπειρία στη μηχανική και στο πιλοτάρισμα στρατιωτικού τζετ. Η μέση ηλικία του υποψηφίου είναι 36 και πρέπει να έχει άριστη σωματική και ψυχική κατάσταση. Οι πιθανότητες να γίνει κάποιος αστροναύτης είναι περίπου 1 στις
12.100.000. Απαραίτηση προϋπόθεση να έχεις γράψει 1.000 ώρες σε αεροσκάφος
και να… χωράς μέσα στο ρωσικό Soyuz. Απαραίτητη η αμερικανική υπηκοότητα.Μισθός 64.000 έως 141.000

Βιβλιογραφία :
http://www.campuscy.com/include/ajax/_ajaxjobViewer.cfm?tab=1&job_id=133
http://worldjudge2012.blogspot.gr/2011/12/nasa.html#.ULNWT-T55AI
http://apofoitos.com/index.php/newsroom/entry/news_764
Στον παρακάτω σύνδεσμο παραθέτονται τα ακριβή κριτήρια για την επιλογή, τις
προϋποθέσεις κ.τ.λ ώστε να γίνεις αστροναύτης..
http://www.astro.auth.gr/esa/astronauts08/Keimeno-Odhgiwn-2.pdf

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.

Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!